Werkeloos en wat nu?

 

shutterstock_34438621Je hoort en leest niet anders dan dat er weer zoveel mensen worden ontslagen. Pas weer kwam het bericht dat bij de Rabobank 6.000 banen worden opgeheven. Een bank die altijd bekend heeft gestaan als gedegen, betrouwbaar en ‘onverwoestbaar’. De stroom berichten over ontslagen blijft maar doorgaan, al een paar jaar lang. Volgens de cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) werden in de eerste paar maanden van 2013 ruim 24.000 mensen per maand werkeloos! Medio april 2013 is het aantal werklozen opgelopen tot 8,1 procent van de beroepsbevolking. Dat betekent dat bijna 650.000 mensen zonder werk zijn. Het hoogste werkloosheidscijfer in dertig jaar tijd. Onheilspellend!

Veel mensen vragen zich momenteel af: en wat nu? Moet ik voor mezelf beginnen of thuis zitten en maar afwachten totdat ik ergens wordt aangenomen? Crisis alom. Niet alleen economisch, maar wat erger is: emotioneel, geestelijk. Ineens deug je schijnbaar niet meer. Heb je je jarenlang ingezet voor het bedrijf en nu ben je overbodig. Hoe kan het dat jarenlang dat niet het geval was. Of was je functie toch al jarenlang overbodig?

Mocht je net ontslagen zijn of ontslagen worden, kijk diep in je hart. Betrek het niet op jouzelf als persoon. Betrek het op je functie. Kijk – zonder je emotie er in te betrekken – of je eigenlijk al jaren voelde: zo kan het niet langer. Wees eerlijk naar jezelf, het gaat niet om jou als mens. In de meeste gevallen is het, dat al jarenlang de kosten van het bedrijf te hoog zijn. Jarenlang is dit opgevangen door leningen c.q. kredieten. Een oneigenlijke situatie, een luchtballon die uit elkaar is gespat of gaat spatten.
Het kan zo zijn, maar je zit er maar mooi mee. Geen baan te vinden. Ja, iets waar je totaal geen zin in hebt of wat onder je niveau is en een stuk minder verdiend. Daarom overweeg je als ZZP’er te starten. Diverse adviesbureau’s hebben zich gestort op het begeleiden van de nieuw komende zelfstandigen. Je krijgt allerlei tips, het wordt je zogenaamd heel gemakkelijk gemaakt. Waarom ‘zogenaamd’? Omdat niemand er naar kijkt of je daar ook echt gelukkig van wordt.

Als ziel heb je voor een bepaald leven gekozen, je kwam hier op aarde om jezelf te ontwikkelen naar een hoger level. Maar dat niet alleen, ook met een bepaalde missie. Kwam je om ‘solist’, een individualist te zijn? Of kwam je als teamspeler, juist om samen te werken? Voor dit laatste heb ik een mooi filmpje gevonden:

 

Zowel de solist als de teamspeler zijn nodig, de een is net zo belangrijk als de ander. De solist, de ZZP’er, doet zijn ding. Hij moet een enorme discipline hebben. Er is niemand die hem zegt wat er gedaan moet worden. Dit lijkt heel aantrekkelijk, geen dwang, vrijheid. Maar er is ook niemand waar hij op kan terugvallen of die ondersteunt als hij even niet weet hoe hij verder moet. Elke morgen op tijd opstaan, het zoveelste gesprek aangaan om werk binnen te halen. De zoveelste keer een ‘nee’ te horen krijgen.

Als je veel ervaring hebt in het verkopen van jezelf, dan nog moet je er meestal rekening mee houden dat je één op de tien keer een order binnenhaalt. Jezelf kunnen verkopen is een eerste vereiste. Niet je kennis of bekwaamheid, dat komt pas op de tweede plaats. Je moet oneindig veel geduld hebben en teleurstellingen kunnen verwerken. Jezelf continu motiveren. Toestaan en er mee om kunnen gaan, dat je de ene maand geweldig scoort en verdient. En dan misschien wel twee maanden totaal niet. Nooit een vast ritme of vaste vooruitzichten, tenminste niet voor langere tijd. Het is vaak hollen en dan weer een tijd stilstaan. Je begrijpt daar moet je tegen kunnen. Het vergt dat je de volgende kwaliteiten en gaven hebt: naast discipline, een nooit verzakende optimisme, doorzettingsvermogen, nederigheid, dienstbaarheid, in jezelf geloven – wat er ook gebeurt, onbezorgdheid, altijd bereid zijn tot…
Kortom: Als ZZP’er moet je een dwaas, een eenling, een buitenstaander, kunnen en durven zijn.

Ben je een teamspeler, een mens die graag samenwerkt? Dan zijn er andere kwaliteiten en gaven vereist. Onder andere dien je te beschikken over: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, compassie, neutraliteit, stimulator en motivator kunnen zijn voor anderen, jezelf kunnen ‘delen’.
Dus voordat je besluit een ZZP’er te worden, kijk diep in je hart en vraag jezelf af: ‘Welke kwaliteiten wil ik ontwikkelen? Waar kan ik me het beste in vinden?’

Mocht je er niet uit komen, dan kan ik je helpen. Dus schroom niet om een consult aan te vragen. Je kunt er natuurlijk ook zelf uitkomen. Door bijvoorbeeld de tips te volgen in mijn eerdere blog. Voor honderd euro, dat kost een privé consult van mij, weet je echter meteen waar je je op kunt richten.

Hartegroet,
Daisha

Gewijzigd op 02/12/2017

Reageren is niet mogelijk.