21 december 2012

 

21 12 2012Als je dit leest is het misschien al 21 december 2012 geweest. De dag waar zoveel over is geschreven. Ook ik deed dit in mijn eerdere blog. Ik hoop dat je je niet al teveel hebt aangetrokken van al die doemscenario’s die er aan vooraf gingen. De Maya’s die dit zouden hebben voorspeld, riepen de mensheid op om het als een grap te beschouwen. Geen goede grap, maar een misplaatste.
Nobelprijswinnares Rigoberta Menchú vindt volgens een recent artikel in de Volkskrant dat de Maya-volkeren niet zouden moeten worden geassocieerd met hun kalender, maar met hun eeuwenoude boodschap van vrede en vernieuwing. Volgens haar leidt totale onwetendheid over het gebruik van de kalender tot miskenning van het diepe, grootse en astronomische van de aarde.

Hoeveel doemscenario’s zijn er niet geweest in het verleden en gaan er nog komen. Ook voor 2013 is er door een paar mensen allerlei rampen en vreselijke toestanden voorspeld. Geloof me, ik ben nu lang genoeg op deze aarde, het gebeurt niet. Tenminste niet in de zin zoals zij voorspellen. In ieders leven, dus ook die van de mensheid en de aarde zijn er ups en downs. Het voorspellen van onheil schijnt  sommige mensen een kick te geven. Men krijgt aandacht, want angst opwekken krijgt helaas nog altijd de meeste aandacht. Aandacht van de media en door de mens zelf.

Het ernstige van doemscenario’s en doemdenken is dat het vernietigend werkt. Het roept op tot onrust en zelfs oorlog. In plaats van wij-samen wordt het een opstand van individuen, die elk daarvoor een eigen reden hebben. De een omdat hij of zij er in gelooft dat dit de weg is, de ander om gewoon mee te doen, rellen is voor sommigen kicken. Weer een ander doet mee uit angst of onzekerheid. Het is tot de grond toe afbreken van het slechte én van het goede. Ik geloof er niet in dat er door geweld iets kan worden bereikt.

Vanaf kinds af aan ben ik geïnteresseerd geweest met wat er op deze aarde allemaal gebeurde. Geschiedenis was mijn lievelings vak, maar lang voordat ik geschiedenisles kreeg las ik boeken over het verleden. Zowel qua mensheid, economisch, natuur en het weer. Miljoenen jaren is het net zoals wij mensen zijn: wisselvallig. De ene keer hebben we te maken met dat de ‘bomen naar de hemel groeien’, de andere keer met een diepe terugval en alles dat daar tussenzit. Op elk gebied, geen enkele uitgesloten. En zie: we hebben het elke keer overwonnen. Heb vertrouwen in jezelf, heb vertrouwen in de mens, je bent creatief, de mens heeft een oneindig groot aanpassingsvermogen.

Natuurlijk zijn er omstandigheden dat individuen zich op een gegeven moment niet meer kunnen redden. Daarom moeten we altijd alert blijven wie dat zijn en hen te hulp schieten. Mensen in oorlogsgebieden, in vluchtelingenkampen, die in echte armoede leven, zijn soms sterker dan menig ander die alle basis behoeften vervuld hebben. Zijn het dan helden? Misschien, maar we kunnen toch allemaal helden zijn. Dapper onze medemens helpen, dapper onze eigen vervelende omstandigheden aangaan. Wij mensen zijn survivors!
Dus mocht er weer een doemscenario op je pad komen, door iemand voorspeld of door je eigen denken opgewekt. Weet en vertrouw dat als je je oplossend vermogen en dapperheid inzet je alles kunt overwinnen. Of dat nu een plotseling ontslag is, een scheiding of als het er niet zo goed uit ziet: heb vertrouwen in jezelf als mens en in God. Een ernstige ziekte overwin je wellicht niet altijd fysiek, maar je kunt deze wel geestelijk overwinnen. Zoals Nelson Mandela zei ‘Mijn lichaam zat gevangen maar mijn geest is altijd vrij geweest’.

Ik ben er van overtuigd, dat wat je ook doet en wie je ook bent, God je nimmer in de steek zal laten. Hij is er voor je, ook al lijkt dat soms er niet op. Spreek tot Hem, bid en je gebed zal worden verhoord zoals het voor jou het beste is.
Wij mensen zijn te ‘klein’ om te weten wat goed voor ons is. Dus weg doemscenario’s, weg irieële beloften, weg angst, weg illusies, wij zijn survivors, overwinnaars!

Wat gaat 2013 ons brengen? Je leest het binnenkort in mijn Voorspelling over komend jaar. Een ding is zeker: 2013 wordt een afspiegeling van 2012 en alle eerdere jaren. Met de gewone ups en downs, zoals het is en altijd was.
Laten we nobelprijswinnares Rigoberta Menchú volgen en de eeuwenoude oproep gaan verwezenlijken in onszelf en om ons heen, namelijk de oproep tot vrede en vernieuwing! Blijf positief, wat de berichten ook zijn, wat je omstandigheden ook zijn. Door positief te zijn zal vrede en vernieuwing ook daadwerkelijk een kans krijgen.

We gaan de Kerstdagen tegemoet waarin we elkaar ‘Vrede op Aarde’ wensen. Dat zou prachtig zijn, maar laten we eerst vrede in onszelf bewerkstelligen dan is er vanzelf op een gegeven moment vrede op aarde.
Laat 21 december 2012 het einde zijn van doemdenken en daardoor een begin van positief werken aan vrede en vernieuwing!

Zalig en Gelukkig Kerstfeest!
Lieve groet,
Daisha

Gewijzigd op 19/12/2012

Reageren is niet mogelijk.