Als je God op straat tegenkomt, doodt Hem!

 

Vanaf 1987 geef ik de opleiding Akasha Training. Men vraagt mij wel eens: ‘Wat moet ik me bij deze opleiding voorstellen?’
Ik kan dan alleen maar antwoorden: ‘Ik weet het niet. We werken aan thema’s. Thema’s die je helpen je te ontwikkelen naar Heelheid, naar authentiek zijn. Thema’s die je in staat stellen jezelf en anderen te helpen naar je/hun vrijheid toe.’

Vrijheid van geest, en daardoor in keuze, is het meest belangrijke om jezelf eigen te maken. Een spreekwoord luidt: Als je de Boeddha op straat tegenkomt, doodt Hem! Het spreekwoord zou ook kunnen zijn: Als je God op straat tegenkomt, doodt Hem!
Ofwel als je denkt buiten jezelf dé waarheid te kunnen vinden, vernietig dan die gedachte! Want jouw waarheid, jouw ontwikkeling, kun je niet buiten jezelf vinden. De Boeddha, God, is in jou!
En toch kun je jouw waarheid, jouw ontwikkeling, vinden door een ander of anderen tot voorbeeld te nemen! Verwarrend? De zinnen hiervoor lijken tegengesteld, maar zijn het niet. Alle positieve en negatieve kwaliteiten en eigenschappen die je herkent in de ander of ziet van de ander, zijn ook in jou. Anders zou je ze niet kunnen herkennen.

Om ons te kunnen ontwikkelen naar Heelheid hebben we de ander nodig. Dit is wat anders dan je focussen op de ander. Bijvoorbeeld je hebt de idee dat je pas gelukkig kunt zijn als je de man of vrouw van je dromen hebt ontmoet en daarmee door het leven gaat. Je denkt dat je dan pas écht gelukkig zult zijn. Niets is minder waar, want de man of vrouw van je dromen zal, als je met die persoon samenleeft, eigenschappen hebben die je waarschijnlijk niet prettig vindt. Hij of zij blijkt toch niet diegene te zijn die jij er in gedachten van gemaakt had!
Waar je eigenlijk naar op zoek bent is iets dat je in jezelf mist. Je denkt dit van de ander te krijgen, zodat je het gevoel van afgesneden zijn tot Heelheid kunt transformeren. Je voelt je niet compleet en richt je daarom op de ander. Doordat je jezelf onvolledig voelt, ben je onzeker, wil je bezitten en kunnen allerlei andere onhebbelijkheden van je naar boven komen.

Mijn overtuiging is: ieder mens is goed zoals hij of zij is! Ik bedoel daarmee dat de essentie van iedereen Liefde is. Iedereen wil zichzelf delen met de ander. Alleen de vorm die men daarbij verkiest is niet altijd Liefde, maar vaak eigenbelang.
Er wordt gesproken over onvoorwaardelijke liefde. Dit bestaat niet zolang je de Heelheid in jezelf nog niet ervaart, ontdekt hebt, bewust bent, eigen hebt gemaakt. Zolang je roddelt/kwaadspreekt over een ander, jezelf of de ander niet accepteert – al is het maar één aspect, dan ben je niet tot onvoorwaardelijke Liefde in staat. Als je liefde geeft, is het om wat terug te krijgen. En dit kan vele vormen hebben: een goed gevoel, respect van en waardering door de ander, geborgenheid bij of liefde van de ander.
Heel vaak hoor ik: ‘Ik heb onvoorwaardelijk Lief!’ Ik kan de persoon echter elke keer weer laten inzien, dat dit in de realiteit eigenliefde is. Dit gebeurde ook in het onlangs gegeven weekend van de opleiding

Vanaf mijn jeugd nam ik iemand die ik als hoogstaand achtte tot voorbeeld. Terwijl ik vanuit mijn eigen kunnen handelde of eigen maakte, vroeg ik mezelf tegelijkertijd af: Hoe zou ‘die’ in dit geval hebben gehandeld? Aha zo zou hij/zij dit gedaan hebben, laat ik het ook eens op die manier doen. Geen na-apen van wat de ander deed, op mijn eigen wijze handelen, doch met dezelfde essentie. Zoals ik in mijn boek – Stilte, geboren in stilte! –  beschrijf, bewonderde ik op mijn dertiende Heilige Theresia, later Gurdjieff, Krisnamurti, mijn moeder, mijn vader, mijn zus, mijn broer, mijn Oma, Ferdi, mijn schoonvader, Jaap van Rijn van Nationale Nederlanden, Michael Barnett en nog vele, vele anderen.
In de één zag ik de toewijding waarmee ze leefden, in de ander: het authentiek zijn, de Liefde die ze uitstraalden. Het ongekunstelde, de eenvoud, het er zijn voor anderen, zichzelf overstijgend, het sprak me allemaal aan. Bij de één hun leefwijze, bij de ander de inzichten die ze me gaven. Ik geloof, nee ik weet zeker, dat het goede voor mij en jou altijd op je Pad komt én is. Dat de personen in je huidige omgeving de personen zijn die er nu moeten zijn. Dat ze nodig zijn om jou innerlijk te laten ontwikkelen, te doen groeien.Ik streefde de essentie na van wat ik zag en/of hoorde. De ene keer lukte dat beter dan de andere keer. Maar ik gaf en geef me nog steeds elke dag weer een nieuwe kans.

Ik ben Vrij: ik bepaal hoe ik denk en handel! Niet de ander, niet mijn lichaam, niet mijn omgeving, niet mijn werk, niets bepaalt hoe ik moet denken of handelen. Mijn geest is volkomen vrij om dat zelf te bepalen. Ook al werkt de ander niet mee of mijn lichaam of wat dan ook, dan ben ik nog steeds Vrij. Want ik ben niet de ander, ik ben niet mijn lichaam, ik ben niet wat anders. Nee, ik heb te maken met de ander, ik heb een lichaam, ik heb te maken met omstandigheden. Aspecten die mij helpen om tot Heelheid te komen. Via dit alles ontdek ik mijn essentie, mijn Heelheid!

Alles dat je al in je hebt, kun je niet buiten je zoeken. Je kunt het wel wakker laten worden, zichtbaar maken door het voorbeeld van de ander te volgen. Tijdens het lesgeven zet ik muziek op en dansen we. Ik krijg dan de vraag: ‘Wat is het nut dat we dansen, terwijl we met onze ontwikkeling bezig zijn?’
Tja, wat zou het nut zijn? Bewegen, genieten, één worden met jezelf, het stopzetten van je denken, even geen diepzinnige gesprekken meer, ontspanning? Misschien zijn er wel meer redenen, maar deze zijn al genoeg. Ieder heeft weer wat anders nodig op dat moment.

Lieve groet,
Daisha

P.s.: Informatie over de Akasha Training vind je hier:
http://www.wellenberg.nl/index.php/opleiding/jupiter-college

 

Gewijzigd op 03/01/2012

One Response to “Als je God op straat tegenkomt, doodt Hem!”

  1. marina cornelissen

    eindelijk herken ik nu een aantal grote wijsheden, het is prettig dit te herkennen, want wat er geschreven werd begint bij me te dagen….dus “ouderworden” is zo verrijkend, eindelijk alles duidelijk zien waar je maar wat in ploeterde jarenlang…groetjes,

Reageren is niet mogelijk.