Bedankt Moeder Teresa

bedanktVisite en klanten waren heilig

‘Doe het toch maar…’ klinkt het vaak in mijn hoofd. Een zin die me op vele momenten helpt om het toch maar te doen. Mijn moeder had ook van die uitspraken, van generatie op generatie doorgegeven. Bijvoorbeeld: wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Of: nee heb je, ja kun je krijgen. Misschien ken je deze ook wel: mensen zijn rare wezens. De volgende uitspraak heb ik nooit zo goed begrepen: ‘Wat vliegen de eenden weer laag vandaag.’

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, bracht mijn moeder vaak in de praktijk. Nooit liet ze merken dat ze eigenlijk uitgeput was en niet meer kon. Nee, dan liep ze er toch stralend bij. Als kind vond ik dat oneerlijk, je kon toch tegen de visite zeggen: ‘Ik hoop dat je het niet erg vindt, maar ik kan niet meer. Blijf nog lekker zitten, maar ik ga naar bed.’ Dat was wel het laatste wat ze zou doen. Visite was heilig voor haar, net zoals de klanten in de ‘winkel’. Iedereen ging voor bij haar. Zelfs tot in de laatste maanden van haar leven.

Tja als kind, vaak betrap ik er mezelf op dat ik hetzelfde doe. Maar ja, ik heb dan ook een goede reden. Wanneer ik mezelf oppep en gewoon doorga, dan krijg ik er nog energie van ook. Zou dat bij haar hetzelfde zijn geweest?

Mensen zijn rare wezens

Mensen zijn rare wezens, een hele handige uitspraak. Wanneer ik het gedrag van een ander niet begrijp, dan zeg ik deze woorden tegen mijzelf. Het resultaat is dat ik het ook niet hoef te begrijpen!
Dan de uitspraak: nee heb je, ja kun je krijgen. Van kinds af aan heeft die uitspraak me geholpen om het – in mijn ogen – onmogelijke toch aan te gaan. En gelukkig heb ik door dit te doen veelvuldig een ‘ja’ gekregen.

De uitspraak ‘doe het toch maar’ is van mezelf, maar het zou net zo goed een uitspraak van mijn moeder en alle generaties voor haar kunnen zijn. Het is een geleende uitspraak, en wel van Moeder Teresa.

Lang geleden las ik haar gedicht:
Gedicht van Moeder Teresa – Doe het toch maar

Mensen zijn vaak onredelijk, onlogisch en egoïstisch,
vergeef ze toch maar.

Als je vriendelijk bent, kunnen mensen je beschuldigen van egoïstische bijbedoelingen,
wees toch maar vriendelijk.

Als je succesvol bent, zul je soms valse vrienden krijgen, en echte vijanden.
Wees toch maar succesvol.

Als je eerlijk en oprecht bent, zullen er mensen zijn die je bedriegen,
blijf toch maar eerlijk.

Wat je jaren heeft gekost om op te bouwen, kan iemand anders van de een op de andere dag vernietigen. Blijf toch maar bouwen.

Als je sereniteit en geluk vindt, kunnen anderen jaloers zijn.
Blijf toch maar gelukkig.

Het goede dat je vandaag doet, zullen mensen morgen zijn vergeten.
Blijf toch maar goed doen.

Geef de wereld het beste dat je hebt en ook al zal het nooit genoeg zijn.
Geef de wereld toch maar het beste dat je hebt.
Zie je, uiteindelijk is het tussen jou en God.

Het gaat uiteindelijk alleen tussen mij en mijn Ziel

Die slogan ‘doe het toch maar’ helpt mij al jaren om continu optimisch te blijven.Misschien ken je dit gedicht, dan hoop ik dat je het net zo hebt toegeëigend als ik. Het helpt mij in vele situaties. Eigenlijk in alle situaties. De laatste zin: ‘Zie je, uiteindelijk is het tussen jou en God’ verander ik in: ‘Zie je, het gaat uiteindelijk alleen maar tussen mij en mezelf.’ ‘Mezelf’ verander ik ook wel in ‘mijn Ziel’.

Zijn er situaties die veel geduld van me vergen: doe het toch maar. Ik kan vele situaties opnoemen waarbij ik het gebruik. Ik weet zeker dat de situaties die Moeder Teresa beschrijft, iedereen in zijn of haar leven meemaakt. Sommige mensen vaak, anderen – gelukkig zijn degene die dat zijn – sporadisch.

Die slogan ‘doe het toch maar’ helpt mij al jaren om continu optimisch te blijven. Om door te gaan als me soms de moed ontbreekt, door… Het helpt mij om authentiek te zijn en mijn eigen weg te gaan, of er nu kritiek is of niet. Om dingen aan te gaan, ook al raad iedereen het af. Het helpt mij om met Radio Merlijn door te gaan, ook in een periode met weinig luisteraars. Het helpt mij om op gympen te lopen, omdat ik me dan vrijer kan bewegen, in plaats van hoge hakken. Om te leven zoals ik het prettig vind en ontzettend gelukkig te zijn met een echtgenoot die 31 jaar jonger is. Het helpt mij om te blijven zien dat ieder probleem voor de betreffende persoon heel groot kan zijn, ook al lijkt het voor mij klein.

Verloochen nimmer jezelf

Kortom het helpt mij om mijn eigen pad te volgen, wat anderen er ook van vinden
Doe het toch maar…
Doe het toch maar…
Doe het toch maar…

Ik hoop dat deze zin nu in je hoofd blijft hangen… en dat je het in vele situaties kunt gebruiken om je eigen-ik-weg te blijven bewandelen. Verloochen jezelf onder geen enkele omstandigheid, het gaat immers om jou en jezelf – je Ziel. Risico’s bestaan er niet voor mij, wel uitdagingen. Dus lijkt iets onmogelijk, doe het toch maar… Lijkt het of alles dat je doet niets uitmaakt, doe het toch maar… Blijf je optmistisch terwijl de situatie daar niet naar is, doe het toch maar…

Doe het toch maar…
Doe het toch maar…
Doe het toch maar…

Bedankt Moeder Teresa, dat je me al die jaren hebt geholpen en blijft helpen. Doe het toch maar….

Hartegroet,
Daisha

Moeder Teresa, geboren 26 augustus 1910 – overleden 5 september 1997. Ze was een wereldbekende katholieke zuster, stichteres van de religieuze orde ‘Missionarissen van Naastenliefde’. In Calcutta zette zij een wereldwijd bekend werk onder armen op, dat zij tot kort voor haar dood leidde. In 1979 ontving zij voor haar werk de Nobelprijs voor de Vrede. In 2003 werd ze zalig verklaard door paus Johannes Paulus II.

 

 

Gewijzigd op 05/03/2019

One Response to “Bedankt Moeder Teresa”

  1. Irene

    Ja, ik doe het toch maar.
    Dank je lieve Daisha

Reageren is niet mogelijk.