Ben jij ook het Zwarte Schaap van de familie?

zwarte schaap‘Ik heb het gevoel dat ik er vroeger in ons gezin nooit bij hoorde. Mijn ouders hebben me nooit begrepen. Mijn twee broers en mijn zus zijn heel anders dan ik ben.’ Vertelt de vrouw tegenover me.
‘Gefeliciteerd, je bent het Zwarte Schaap van de familie!’ antwoord ik.
De vrouw kijkt me verbaasd en zelfs een beetje verontwaardigd aan. Met een vragende blik in haar ogen zegt ze:
‘Dat vind ik helemaal niet leuk!?’

Ik leg haar uit wat ik met het zwarte schaap bedoel. ‘In een kudde met witte schapen moet er altijd minstens één schaap zwart zijn. Dat is omdat als er een hond langs komt of een dier met een andere kleur de kudde anders op hol zou slaan. Door slechts één zwart schaap in de kudde went deze er aan dat er ook iets anders is dan zijzelf. En raken ze niet in paniek als de hond van de schaapherder hen naar de andere weide drijft. Hoe groter de kudde hoe meer zwarte schapen.

Je begrijpt dat het zwarte schaap belangrijke taken heeft. Namelijk de kudde in alle rust laten grazen, ook al komt er iets vreemds langs. En als de wei leeg gegeten is dat ze onder begeleiding van de schaapsherder en de hond naar een andere wei kunnen worden gebracht. Veronderstel dat ze bang zouden zijn voor de hond, dan stormen ze alle kanten op en lopen ze juist bij hem weg. Nu kan deze samen met de herder ze vrij eenvoudig naar een andere weide leiden.

Mensen zijn kuddedieren, dat was en is nog steeds zo. Men functioneert het liefst in een groep, vroeger de stam. Er zijn maar enkele herders ofwel leiders. Mensen die het op zich nemen om anderen naar grazige weiden te leiden. Zodat ze niet verloren raken en/of armoede hoeven te lijden.
Het gezin is ook een groep, een kleine groep. Men trekt dag en nacht met elkaar op en alles wat er is moet men met elkaar delen. Hetzelfde als de kudde schapen dit dag in dag uit doen. De kostwinner kun je zien als de herder. Deze zorgt er voor dat er voldoende middelen zijn om te leven.

Het zwarte schaap in het gezin zorgt er voor dat de gezinsleden er aan wennen dat er mensen zijn die anders zijn dan zijzelf. Zij helpen de andere gezinsleden zich te ontwikkelen naar verdraagzame en open minded mensen. Mensen die flexibel ten opzichte van anders denkenden staan. Geen eenvoudige taak, maar wel een vruchtbare taak. Niet dat het bij iedereen lukt, maar alle kleine stapjes helpen. Al zou je maar bereiken dat, ook al begrijpen ze je niet, ze je niet verstoten. Want vaak is dat het geval, als de mens iets niet begrijpt, wijst hij het af. In menselijke omgang kan dat betekenen: je niet accepteren zoals je bent, achter je rug om roddelen, je voor gek zetten, pestgedrag, enz.
Als je er voor hebt gekozen om door jouw Zijn anderen te helpen in hun ontwikkeling, dan kom je onder andere als het zwarte schaap op deze aarde. Je hebt dus een belangrijke rol in het gezin.

Laatst was er een tv programma waar men het DNA van iemand onderzocht. Dit om te kijken of je bloedverwant bent van… Ik kijk nauwelijks tv en viel daardoor midden in het programma. Juist toen de uitslag bekend werd gemaakt van een man, hij leek mij rond de vijftig. Hij had zijn hele leven het gevoel gehad dat hij geen kind was van zijn vader. Eerder het kind van de buurman, want daar had hij een goede band mee. Hij leek ook niet op zijn broers. Niet qua uiterlijk en zeker niet qua karakter. Vandaar de DNA test. Wat bleek? Hij was wel degelijk de zoon van zijn vader. Toen hij het hoorde, was hij helemaal teleurgesteld. Zijn hele leven had hij de droom gehad vooral niet het kind van zijn vader te zijn. De vader die hem nooit had begrepen en hij zijn vader niet.

Als hij van jongs af aan had geweten dat hij juist in dit gezin was gekomen om het zwarte schaap te zijn, zou zijn leven vast anders zijn verlopen. In plaats van zich een verstoteling te voelen, zou hij die unieke taak met volharding hebben volbracht. Net zoals hij nu had volhard in het vooral anders zijn dan de anderen, omdat hij dacht niet het kind van zijn vader te zijn.

Ons denken kan ons aardig op een dwaalspoor brengen. En ons daardoor knap ongelukkig maken. Dus zwarte schapen: neem je taak luchtig en volhardend op! Zie de humor er van in plaats dat je verontwaardigd of verdrietig bent. Jij, als zwart schaap, hebt een erebaantje.

Je bent uniek! En wie wil dat nu niet zijn?

Enkele tips om je taak te verlichten:

[custom_list type=”check”]
 • Accepteer je anders-zijn en begrijp dat anderen anders zijn.
 • Sommige mensen worden Leraar, jij bent het al.
 • Zie het niet als pesten, maar als ‘niet begrijpen’ van de ander.
 • Blijf vooral jezelf, juist om de anderen te begeleiden naar anders denken.
 • Gebruik je humor, deze gave heb je volop meegekregen.[/custom_list]

De wereld heeft veel zwarte schapen die in kleine en grote kring een verandering teweeg hebben gebracht:

[one_half]
 • Jezus
 • Vincent van Gogh
 • Leonardo de Vinci
 • Pim Fortuyn
 • Steve Jobs
 • Het zwarte schaap van Tele2
 • ……… (vul hier je eigen naam in)
[/one_half] [one_half_last]
 • Albert Einstein
 • Nelson Mandela
 • Evita Perón
 • Annemarie Postma
 • Wendy van Dijk
 • Moeder Teresa
[/one_half_last]

Volgende week gaat mijn blog over jonge zielen. Hoe kun je ze herkennen? Hoe ga je er mee om?

Tot volgende week!
Lieve groet,
Daisha

[box]

Wil je nieuwe blogs direct in je inbox ontvangen?

Vul je email adres in bij de kop ‘Nieuwe blogs per email‘, rechtsboven bij deze website.[/box] 

Gewijzigd op 13/10/2018

9 Responses to “Ben jij ook het Zwarte Schaap van de familie?”

 1. Daisha de Wijs

  Dit bericht kreeg ik van Rian:
  Ha Daisa,
  Zojuist je artikel gelezen over het zwarte schaap in de familie. Ik voelde mezelf ook altijd zo, totdat ik er een positieve blik op kreeg en mijzelf de gekleurde vogel in de familie ging noemen.
  Heeft ook met kleur bekennen te maken en jezelf durven zijn en je eigen pad moeten lopen en het familie-dogma doorbreken.
  Afijn je weet het wel. Misschien is het leuk om deze term ook neer te zetten ergens- voor de mensen die zich nog het zwarte schaap- voelen .
  Hartegroetje van Rian.

  Lieve Rian, helemaal waar wat je schrijft. Kleuren kaatsen echter terug. Het mooie van zwart is dat het alle kleuren absorbeert, dus in zich opneemt en niets terugkaatst.

 2. Rieneke

  Mooi artikel, herkenning. Dank. Dank je wel!

  • john

   ik ben ook het zwarte schaap althans die is mijn opgelegd vooral omdat ik een zeer jaloerse family heb/ik heb hier best wel moeite mee/ wat ik ondernomen heb om het met iedereen goed te maken ik krijg altijd nul op rekest / ik wil hier graag met andere over praten want ik kan hier een boek over schrijven/ ik ben gelukkig een zeer positief persoon maar er zijn grenzen/

 3. Anne

  ik ga eraan kapot om het zwarte schaap te zijn; ik ben chronisch ziek geworden en erg geïsoleerd. Ik ben altijd angstig, ook voor mensen. Ik heb al twintig jaar therapie achter de rug maar ik slaag er nog niet in om een eigen leven op te bouwen en gelukkig te zijn.

 4. Hèlen

  HIEPERDEPIEP hoera. Ik ben t zwarte schaap. Ik heb n ongelooflijk zwaar leven. Krijg van alles de schuld, doe altijd moeilijk ( in de ogen van n ander dan) vanaf kindertijd therapie. Ik ben bijna 51. Ben alles kwijt. Maar gelukkig, gelukkig!! mag ik anderen iets leren. Het zwarte schaap zijn is zwaar is hard werken. En wie iets anders beweert heeft geen idee waar ie t over heeft.

  • Daisha de Wijs

   Lieve Hèlen,

   van harte gefeliciteerd, je bent echt het Zwarte Schaap! Je hebt, ondanks alle gebeurtenissen, nimmer je humor en positiviteit verloren. Dat is inderdaad hard werken. Maar het is je gelukt om nu voor de rest van je leven niets meer aan te trekken van wat men ook denkt of zegt over je. Dat heet authentiek zijn!

   Lieve groet,
   Daisha

 5. Hannie

  Nou Daisha, ik ben ook wel echt het zwarte schaap, en ook een heel pittig leventje gehad. Het jammere is dat zich dat in het huwelijk voortzet en dat je zelf uit de patronen moet stappen en ook mijn kinderen een hoge prijs betaald hebben. Dat is heel verdrietig. Mijn geestkracht heeft zich daardoor sterk ontwikkeld en ben dankbaar dat ik ben die ik ben en nooit uitgeleerd. Mijn ervaring is dat je emoties omzet in een verstandelijke benadering, dat is mijn behoud. Warme groet

 6. Lucien

  Van loser naar v.i.p
  ik ga proberen als het zwarte schaap van mijn ” normale” succesvolle familie na dit artikel gelezen te hebben eens vanuit dit geboden perspectief te leven,bedankt voor dit artikel

 7. lucas loupatty

  Nog nooit heb ik gereageerd op een online artikel, maar dit verhaal is echt zo tenenkrommend slecht. Vooral deze quote:
  “Dus zwarte schapen: neem je taak luchtig en volhardend op! Zie de humor er van in plaats dat je verontwaardigd of verdrietig bent. Jij, als zwart schaap, hebt een erebaantje.”

  Wat een bullshit! U slaat hier de plank totaal mis!

  Ik ben al mijn hele leven een zwarte schaap/zondebok. Ik weet zéér goed waar ik over spreek maar laat me u dit vertellen! Niets zul je ooit je familie leren, je bent totaal geen leraar!
  Ik spreek graag over zondebok mechanisme, want dat is het! Een mechanisme waarbij vooral angst om een opgebouwde eigen identiteit kwijt te raken, van een groep die in de andere leden van de groep/familie zichzelf herkennen en zich zo veilig kunnen voelen.
  Jij bent anders en eens in de zoveel tijd moet de opgebouwde spanning van de groep afgereageerd worden op alles wat voor die karakteristieke identiteit, dus de groep, als bedreigend wordt ervaren. Als jij eieren voor je geld kiest en besluit uit hun leven te verdwijnen wat ook het verlangen is van de groep, dan wordt het volgende ‘slachtoffer gezocht en zeker gevonden.’
  Zo werd vroeger de zondebok letterlijk verdreven!
  Dat heeft de mensheid altijd al gehad, zoek maar op in de bijbel. De verhalen staan stijf over zondebokken, en tot de dag van vandaag heeft elke groep/familie/maatschappij dit mechanisme helaas nog steeds nodig, (om spanning te verdrijven) zolang de mensheid niet spiritueel genoeg is om dit zelf op te lossen. Het afvloeien van de spanning die bij het leven hoort.
  Jij hebt in deze familie pech dat je om allerlei redenen buiten de groep valt en dat is in elke groep en overal weer anders bepaalt.
  Ik maak mij geen illusies meer dat een ander door mij iets leert, zeker gezien de dag vandaag er meer zondebokken in de maatschappij te vinden zijn dan welke tijd ook in de geschiedenis.
  Je familie is de maatschappij in het klein. Dat de schrijfster dit als een grote bijzondere taak ziet, geeft aan hoe zij de plank totaal misslaat.
  De zondebok bouwt zijn eigenwaarde op door te geloven dat dit een soort goddelijke taak is, een roepende in de woestijn. Ik ben anders! Anders zijn doordat je bijzonder bent en deze taak iets voor de ander betekent.
  Als de zwarte schaap sociale uitsluiting toch kan overleven wordt dat onbewust gezien door de groep die je uitsluit, dat er vast wel een soort hulp van boven moet zijn om dit aan te kunnen. Dit is om het schuldgevoel van de groep te compenseren. Zo van, hij/zij komt er toch wel bovenop!
  Dat jij gelooft dat je uitverkoren bent om deze trieste taak op zich te moeten nemen wil niet zeggen dat de ander daar ook iets van leert want het is precies de bedoeling dat er niets geleerd wordt. Zo zit de mensheid in elkaar. Het enige wat de groep wilt is dat jij verdwijnt zodat men opgelucht adem kan halen.
  Iets leren van jou? Ja, precies hoe het niet moet in hun ogen en dat zal jou als zwarte schaap keer op keer alleen maar bevestigt worden. That how humanity rolls!
  Dat je een opsomming maakt met het lijstje bijzondere mensen om je verhaal kracht bij te zetten vind ik bijzonder kwalijk. Jezus uitgezonderd, want dat is de zondebok bij uitstek.
  De rest van uw rijtje is niets meer en minder dan personen die vol passie datgene deden waar zij helemaal voor zijn gegaan. gepassioneerd van hun werk! Echte creatievelingen.
  Niet omdat zij zondebokken waren.
  Integendeel!

Reageren is niet mogelijk.