Bovennatuurlijke Gaven, Faalangst, Communicatie, je Vijfde Chakra!

Communicatie en voor jezelf op komen! Je vijfde chakra, je keelchakra is verantwoordelijk voor je hele aura, alsmede voor je bewustzijn, je persoonlijkheid, je ademhaling, stofwisseling, je schildklier, je stem én verantwoordelijk voor je Geestelijk Bewustzijn en Bovennatuurlijke Gaven!

5e-chakra-1Je keelchakra heeft te maken met het op je nemen van verantwoordelijkheden voor je persoonlijke behoeften. Deze chakra functioneert pas goed als je eveneens de verantwoordelijkheid op je neemt voor je daden of wat je veroorzaakt. Je komt op voor jezelf en je weet je goed te handhaven in de maatschappij. In deze chakra zit echter ook je faalangst. De angst die je weerhoudt om kansen te benutten en een leven te scheppen dat je graag wilt.

De onderste vier chakra’s behoren bij het stoffelijke deel van de aura. Ze regelen allerlei organische functies in ons lichaam. De drie bovenste chakra’s werken nauw samen met elkaar en hebben met onze geestelijke aspecten te maken.

Je keelchakra, je vijfde chakra, wordt ook wel hals chakra of strottenhoofd chakra genoemd, en heeft alles te maken met communicatie. Deze chakra is gelegen achter de adamsappel en is nauw verbonden met de schildklier en stofwisseling. Het element ether hoort hierbij, de draaggolf voor de vier onderste elementen ofwel de katalysator ervan. De kleur helderblauw hoort er bij.

Wat doet je keelchakra?

Deze chakra regelt je stem, je stembanden en de geluiden die je maakt. Het zintuig wat er bijhoort is het gehoor. Van mensen die (tijdelijk) wat slechter gaan horen, is de keelchakra uit balans. Het is eveneens de chakra van je innerlijke oor, je intuïtie!
De daadwerkelijke ontwikkeling van deze chakra, tenminste dat deze tot volle ontwikkeling kan komen, is zo rond de 40 jaar. En vandaar dat men zegt: ‘Het leven begint bij 40.’ Het is de leeftijd dat je min of meer je leven kunt overzien en dat je verantwoordelijkheden durft te nemen.5e-chakra-2

Wanneer je keelchakra in onbalans is, dan heb je angst om je te uiten. Of angst om te luisteren naar je innerlijke stem: je intuïtie. Of juist geldingsdrang. In deze chakra zit ook je angst om bijvoorbeeld afgewezen te worden. Mensen die angstig, onzeker zijn, kunnen gaan stotteren, hakkelen, kuchen enz. voor ze iets gaan zeggen. Maar ook als ze iets zeggen waarbij ze voor zichzelf moeten opkomen.

De keelchakra heeft onder andere te maken met je stem en ademhaling (in en uit = loslaten).

  • Een lage sympathieke stem heeft te maken met de 1e-wortelchakra.
  • Bij een zwoele, rijpe, sexy stem is de tweede chakra in harmonie.
  • Een warme, hartstochtelijke stem komt vanuit de derde chakra – wilskracht, passie.
  • Een vriendelijk en sympathieke stem komt vanuit je hartchakra.

Wanneer de stem hoog en schril is, dan is de persoon niet goed geaard. Je mist de basis in je eerste chakra. Wanneer de stem donker en zwaar is, dan ben je té goed geaard. Dit laatste is wat anders dan een sympathieke zware stem, daarbij is de eerste chakra in balans.
De warme evenwichtige stem vertelt dat de keelchakra ontwikkeld en in balans is. Een evenwichtige keelchakra zorgt ervoor dat je de kansen pakt die je worden geboden. Je durft je gevoelens te uiten en je wensen naar buiten te brengen. Het is de chakra van horen en gehoord worden.

Kinderen, of jijzelf toen je kind was

Heeft je kind of jijzelf vaak (of zelfs chronische) keelontsteking, dan heeft dat te maken met onbalans in de keelchakra. Het kind of jijzelf probeert het anderen naar de zin te maken. (Naar de mond praten!) Bijvoorbeeld bij autoritaire ouders of opvoeders. Of dat het kind vaak kritiek krijgt of neerbuigend met hem of haar wordt omgegaan. 5e-chakra-3
Ook kan het zijn dat er thuis vaak tegen elkaar wordt/werd geschreeuwd, of dat men heftig of driftig naar elkaar is. Daar hoef je dus als kind zelf niet aan hebben meegedaan. Het was niet prettig, zeker niet als je gevoelig bent.

Wanneer ouders of opvoeders vaak geheimen voor je hadden, kan ook dat een keelchakra blokkade opwerpen. Bijvoorbeeld als de éne ouder zegt: ‘Vertel het niet tegen de andere ouder!’ Of dat je zelf geheimen had omdat je bang was voor straf. Onbalans in je keelchakra heeft te maken met je niet kunnen of mogen uitspreken.

Hoe kun je zien dat de keelchakra uit balans is?

Functioneert deze chakra niet goed dan speelt men de rol van alles en iedereen het slachtoffer te zijn. Men verwacht vijandigheid en is altijd op de hoede. Het gebrek aan zelfrespect wordt ook wel gecompenseerd door een bovenmatige trots of arrogantie. In deze chakra zit ook de angst om je te uiten en/of te vertrouwen op je innerlijke stem. Je kunt je snel afgewezen voelen. En je kunt gebeurtenissen vanuit het verleden almaar niet loslaten. Hierdoor stel je je afhankelijk op van anderen en/of van die bepaalde gebeurtenissen.

Disharmonie, een blokkade in je keelchakra uit zich fysiek door problemen te hebben met je stembanden, stotteren, struma, nek- en schouderklachten, keel- en/of slokdarmproblemen, verkrampte kaken.
Mensen die veel hebben moeten slikken – of nog steeds – en dan bedoel ik geestelijk slikken, daarbij kan het niet anders dan dat de keelchakra uit balans is. Is je keelchakra in disharmonie, dan kun je de neiging krijgen om anderen de schuld te geven als er iets fout gaat in je leven. En dat is jammer, want als er iets niet lukt of fout gaat ben jij toch de enige die dat kan veranderen.

Wanneer iemand veelvuldig slikt, de keel schraapt of kucht kun je ervan uitgaan (als de persoon niet verkouden is) dat de keelchakra in disharmonie is. Echter ben je veel alleen, terwijl je van nature een ‘kletser’ bent, dan gaat het onuitgesprokene op een gegeven moment opgekropt in je keel zitten. Wanneer je dan je stem gaat gebruiken, zal je eerst moeten schrapen of iets wegslikken.5e-chakra-4

Ken je iemand die zich als slachtoffer gedraagt? Ga dan de schouders (de lurven – zie hieronder) masseren. Of laat hem of haar lekker keihard met je meezingen. Anders kan het zijn dat de persoon vijandig wordt, omdat hij of zij op ‘zijn hoede’ is en dat zou toch jammer zijn.

Sommige mensen zijn in hun pubertijd puur gaan roken omdat ze zich niet konden of durfden uit te spreken. Als dit niet in de kindertijd wordt opgelost, zet het zich door als men volwassen is. Wanneer deze mensen dan als volwassene een tijd hun mond hebben dicht gehouden, bijvoorbeeld bij een lezing of vergadering. En ze hadden wat willen zeggen maar het toch maar niet gedaan, dan rennen ze als eerste naar buiten toe om een sigaret te roken. Hun keelchakra is op dat moment uit balans.

Hoe merk je dat je keelchakra in balans is?

Een paar jaar geleden ben ik op een winterochtend heftig gevallen. Mijn hele energie systeem werd ernstig door elkaar geschud. Zodanig dat ik een half uur op bed heb liggen rillen en koorts kreeg. En dat hoorde je ’s avonds tijdens de uitzending nog. De hele tijd hoorde men dat ik mijn keel moest schrapen om te kunnen praten. Het duurde bijna twee dagen voordat mijn keelchakra weer was hersteld. Je keelchakra is de transformator voor de onderste vier chakra’s, dus wanneer je hele systeem door elkaar is geschud kun je dat aan je stem horen.

Indien je keelchakra in harmonie is, zie je causale verbanden. Causaal is: je ziet dat wanneer je iets doet welke gevolgen dat heeft. Daarom wordt deze chakra ook wel het causale bewustzijn genoemd. Je bent gewetensvol, sympathiek en je hebt een helicopter-view. Je kunt meerdere dingen tegelijkertijd zien, je ziet het verband van het ene met het andere. Je bent communicatief en expressief als je iets vertelt. Wanneer je praat, dan praat je vol vuur.

De keelchakra heeft ook te maken met verantwoordelijkheden op je nemen, ook voor je persoonlijke behoeften. Dus niet almaar voor een ander aan de gang zijn maar op tijd zeggen ‘stop, ik wil nu tijd voor mezelf’.
Met een goede harmonische keelchakra kom je op voor je zelf en weet je je ontzettend goed te handhaven in de maatschappij.

Hoe krijg je je keelchakra in balans?

Muziek die expressief, naar buiten gekeerd is, waarbij je het gevoel hebt van: ik kan lekker hard meezingen, is fantastisch om deze chakra in balans te krijgen. Een goede gelegenheid daarvoor is als je in de auto zit, de muziek keihard aanzetten en dan proberen om daar overheen te schreeuwen!  Bijvoorbeeld: Dirty dancing- The time of my life van Bill Medley en Jennifer Warnes; Dance on time van Pien Feith; Every word van Ercola; What is love van Haddaway; I want to break free van Queen of Best of me van Boris.

Verhalen vertellen helpt goed om deze chakra in harmonie te krijgen. Heerlijk voor de kinderen en voor jezelf!
Wanneer je iets doet, dat kan massage, neuriën of hard mee zingen zijn, dan help je je chakra om in balans te komen.
Wat ook heel goed helpt is: rustig gaan zitten of liggen en een paar minuten denken aan de kleur blauw, helder blauw en adem dat blauw dan in.

Een heerlijke massage voor je keelchakra: de lurven masseren

Deze massage brengt je keelchakra in balans en een mooie bijkomstigheid is: het verhoogt je concentratie! De lurven, ofwel de ‘kladden’ zitten op je schouders richting de nek. Het is het zachte gedeelte op je schouders. Wanneer je keelchakra in onbalans is, zal dat heel stijf aanvoelen.

5e-chakra-5We beginnen… met een schoudermassage. Leg de handen op de schouders van de persoon die je gaat masseren. De vingertoppen naar voren, de handpalm naar achteren. De handpalmen zijn dan gebogen en de knokkels van je vingers liggen in het midden van de schouders.
Masseer eerst met je duimen. Duw de duimen naar beneden, dus niet omhoog, want het kan zijn dat de ander dan hoofdpijn krijgt. Daarna je vingers naar je handpalm toe trekken, terwijl je handen op de schouders blijven liggen. Wanneer de persoon een ernstige blokkade heeft op de keelchakra is dit ontzettend pijnlijk. Dus probeer eerst uit hoe strak je met je handpalmen mag kneden. Nooit zodanig masseren dat het erg pijn doet. Wanneer iemand aangeeft dat het pijn doet, doe het dan wat zachter.

Deze massage net zo lang doen totdat je voelt dat de spanning min of meer weg is. Dan de persoon even helemaal tot aan het staartbeentje – langs de ruggenwervels – masseren en afstrijken!

Een heerlijke massage voor jong tot oud! Ontzettend goed om regelmatig te doen, zeker één keer in de week. Wanneer de keelchakra uit balans is dan graag iedere dag.

De spreuk die bij je keelchakra hoort is:
‘Mijn Ja is mijn Ja en mijn Nee is mijn Nee. Ik BEN !’

Volgende week: je Zesde Chakra, je Zesde Zintuig !

Lieve groet,
Daisha

P.s. Elke dinsdagavond kun je meedoen met mijn radioprogramma ‘Meditatie’.  A.s. dinsdag begeleid ik je in een oefening om je vierde chakra te harmoniseren! Je kunt het daarna nog de hele week beluisteren via Uitzending Gemist. Luister via de internet radio Radio Merlijn !

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de hele serie over de chakra’s? Hier kun je je abonneren op mijn blogupdates.

Gewijzigd op 05/03/2019

Reageren is niet mogelijk.