Brug tussen Hemel & Aarde, 4e deel Edelstenen en Chakra’s

Hemel en Aarde komen hier samen

Je vierde chakra is de middelste van de zeven hoofdchakra’s, het is een zeer belangrijke chakra. Het is de verbinding, ofwel de brug, tussen de drie onderste en de drie bovenste chakra’s. Deze chakra heeft alles met Liefde (met een grote L) te maken. Liefde voor jezelf, voor anderen en alles dat leeft.

De onderste drie chakra’s hebben te maken met ons aardse leven. Met ons staande kunnen houden in dit leven, onze energie, onze voortplanting, onze levenskracht, etc. De onderste drie chakra’s zijn onze oerbronnen, ze hebben te maken met de interactie met anderen, met dieren en met de hele natuur. Daarom worden ze ook wel de chakra’s van de instincten genoemd.

De bovenste drie chakra’s hebben te maken met het Hogere en ons Hogere Bewustzijn. Ze hebben te maken met het vervullen van onze missie en onze doelen bereiken. Je vijfde chakra zorgt ervoor dat het verstand niet de overhand krijgt, dat je vanuit je hart leeft. Je zesde chakra is de verbinding met de geestelijke wereld, je innerlijk weten, het contact met je eeuwig levende Ziel. Je zevende chakra zorgt voor innerlijke intense vrede en harmonie. Het is de verbinding met het Grote Geheel, met het Al, het Kosmische en sommigen noemen dit God, Allah of anders.

Een in balans zijnde vierde chakra is dus ontzettend belangrijk. Nu is elke chakra belangrijk, elke chakra is een centrum dat levenskrachtige energie ontvangt, afstemt en doorgeeft. Een ronddraaiend veld die door de belangrijkste zenuwknopen van de ruggengraat stroomt.
Wanneer je veel met mensen werkt, veel problemen op je pad hebt of in een verdrietige situatie zit. Kortom wanneer je hart veel te verduren heeft, dan is het belangrijk je hartchakra elke avond ‘schoon te poetsen’.

Het schoonpoetsen van je vierde chakra

Om je vierde chakra goed schoon te poetsen, is het fijn wanneer iemand je daarbij helpt. Ben je alleen, ook geen probleem, je kunt dan een zachte badborstel gebruiken. Je hartchakra is ter hoogte van je hart in het midden van je rug gelegen. Dit rond draaiende energieveld kan overbelast, geblokkeerd of in onbalans zijn. Heel belangrijk is het om dan elke avond voordat je gaat slapen je hartchakra te ontlasten en/of de blokkade op te heffen. Dit om te voorkomen dat je een rusteloze nacht hebt en de volgende morgen niet alleen moe opstaat van zo’n onrustige nacht, maar ook het gevoel hebbend dat de hele wereld op je schouders drukt. En in wezen is dat ook zo.

Door een ronddraaiende masserende beweging op de plek van je hartchakra toe te passen, haal je de ‘vuile’ energie weg. En breng je de chakra weer in balans. Voel welke draairichting dat moet zijn. Voelt het beter tegen de klok in, dan gebruik je de energie gevende levensspiraal, of juist met de klok mee, goed voor het opheffen van blokkades?

Dit kan elke dag anders zijn, dus voel elke keer weer opnieuw welke richting de meeste bevrijding geeft. Jij bent degene die dus aan de ander moet aangeven in welke richting (zachtjes) gemasseerd dient te worden. Wanneer de ander of jijzelf dat ongeveer vijf minuten hebt gedaan, daarna nog even schoonboenen. Zachtjes en met gevoel ‘poetsen’, net zoals je een vuile plek op je meest kostbare T-shirt zou schoonmaken.

Hoe werkt een steen het meest effectief?

Wanneer je een steen koopt, of lang niet hebt gebruikt, kun je het beste de steen eerst energetisch reinigen en opladen. Een gekochte steen zal beslist in handen van meerdere mensen zijn geweest, stoffig zijn of vol met vingerafdrukken zitten. De steen kan bij andere stenen, c.q. voorwerpen, hebben gelegen welke ook een eigen energie hadden. Een gekochte steen of een lang niet gebruikte steen zal nimmer helemaal schoon zijn. Het is dan ook belangrijk om de ‘slechte’ energie eerst te verwijderen voordat je deze gaat gebruiken.

Hoe maak je een steen schoon? Dat kan op verschillende manieren:
Met stromend water: leg de steen minimaal 5 minuten onder koud of lauwwarm stromend water. Koud water is altijd zuiverder dan warm water dat bijvoorbeeld uit een boiler komt. Te heet water zou bovendien bij gevoelige steensoorten barstjes kunnen maken.

Let op: sommige stenen kun je beter niet met water reinigen vanwege het ijzergehalte en/of verpulveren van de steen. De edelsteen zou dan kleine roestplekjes kunnen krijgen, en sommige stenen kunnen weer geen water verdragen, ze lossen op in water. Dus liever niet reinigen met water bij de volgende edelstenen: Calciet, Magnetiet, Seleniet, Lapis Lazuli, Malachiet, Turkoois, Angeliet en Hematiet.

Met ruwe stenen moet je voorzichtig zijn als je ze met een nat doekje schoonmaakt. Grote kristallen kun je eventueel ook met lauwwarm water voorzichtig afspoelen en aan de lucht laten drogen. Zeker niet met een doek wrijven!

Met zeezout, Himalaya of Keltisch zout: zout is een eenvoudig en efficiënt middel om de steen te ontdoen van energieën die in de loop der tijd zijn opgenomen. Wanneer de steen niet poreus is, leg je de steen 24 uur in een schaaltje met natuurlijk zout. Het zout onttrekt dan alle negatieve energieën uit de steen. (Het zout daarna niet meer voor iets anders gebruiken, maar teruggeven aan de aarde!)

Met aarde: een zachte en natuurlijke manier van reinigen is met grond. Neem daartoe een ruime pot en doe daar schone aarde in. Begraaf de steen dan minimaal 24 uur in deze aarde. Hoe langer de steen in de aarde begraven is, hoe dieper de reiniging.
Let op: begraaf de steen liever niet buiten in de tuin of elders. De aarde kan de steen dan in zich gaan opnemen, waardoor je de steen niet meer terug kunt vinden. Zeker als het gaat regenen is de steen meestal daarna onvindbaar. Bovendien kunnen sommige stenen niet tegen water.

Met kristallen: leg de steen in een bakje of in een schelp met kleine Hematiet of zwarte Toermalijn steentjes. Hematiet en zwarte Toermalijn nemen de negatieve energie uit de steen op. Laat de steen er minstens 24 uur in liggen. Vergeet niet de Hematiet en de zwarte Toermalijn steentjes ook af en toe te zuiveren.

Met Azeztuliet: met deze steentjes heb je twee in één! Azeztuliet neemt negatieve energie weg en laadt je steen met krachtige helende positieve energie op! Een vrij dure steen, maar wanneer je 1 ons kleine stukjes Azeztuliet koopt ben je voor altijd verzekerd dat je elke steen kunt reinigen én opladen. Azeztuliet reinigt zichzelf, mag je zelfs niet reinigen want dan verliest het zijn kracht.

Hoe kun je je steen met energie opladen?
Ook dat kan op verschillende manieren.
Met een Amethist-geode:
een Amethist-geode is een fantastische manier om edelstenen te zuiveren, omdat de steen vrijwel helemaal omsloten wordt wanneer je hem in de geode legt. Bovendien vraagt de Amethist geode zelden zelf om energetisch gereinigd te worden.

Met Bergkristal: leg de steen in een bakje of schelp met kleine Bergkristal steentjes. En dat minimaal 24 uur, hoe langer je de steen er in laat liggen, hoe krachtiger de steen wordt opgeladen.

In maanlicht: wanneer het volle maan en de lucht helder is, leg de steen dan het liefst buiten in het maanlicht. Een hele natuurlijke manier van opladen en geschikt voor alle stenen.

Met zonlicht: leg de steen het liefst in de ochtendzon, de ochtendzon is energetisch gezien het krachtigst.
Maar let op: niet alle stenen kunnen tegen de zon. Ze kunnen dan gaan verkleuren en zwakker worden in plaats van sterker. Welke beslist niet tegen de zon kunnen zijn:  Amethist, Aquamarijn, Aventurijn, Beril, Celestiet, Celestien, Fluoriet, Kunziet, Larimar, Malachiet, Opaal, Roze kwarts, Toermalijn en Turkoois.

Hoe maak je contact met je steen?

Wanneer je de steen hebt gereinigd en met energie opgeladen, maak dan contact met de steen voordat je deze gaat gebruiken. Leer je steen kennen tot in het diepste van zijn of haar Zijn. Dat is enige manier om de steen je te laten helpen. Wanneer je je steen nauwelijks aandacht geeft, of er eisend en afstandelijk mee omgaat kun je uiteraard nauwelijks resultaten van de helende energie verwachten.

Voordat je de steen gaat bekijken, neem je de steen eerst in je handen. Sluit je ogen en voel hoe de energie van de steen aanvoelt, zacht, stevig, warm, liefdevol, etc. Voel dan wat de steen bij je doet. Brengt het een trilling in je handen teweeg, resoneert je hand met de steen, en op welke wijze?
Kijk daarna pas naar de steen, hoe spreekt de kleur je aan? Hoe is de vorm, zie je speciale dingen aan de steen? Kan je door de steen heen kijken? Wanneer je je afstemt op het binnenste van de steen, wat ervaar je dan?

Neem de tijd om één te worden met de steen. Koester de steen, adem in je steen, leg de steen even op je hart. Hoe voelt de steen daar op die plek? Heb een zodanig contact met de steen, dat je diep in je hele wezen voelt wat de steen voor je kan (gaan) betekenen.

Hoe kun je je chakra met de steen helen en harmoniseren?

Het beste kun je wanneer je een bepaalde chakra wilt helen een platte ovaalachtige steen gebruiken, een zogenaamde knuffelsteen. Kies dan hoe je de steen wilt gebruiken:
Chakra healing: ga ontspannen liggen en leg op de chakra welke je in balans wilt brengen de betreffende steen. Je kunt ook op elke chakra een corresponderende steen leggen. Leg de steen of de stenen direct op de huid, dus onder je kleding. 

Meditatie: ga ontspannen zitten, met je beide voeten op de grond voor een goede aarding. Maak jezelf eerst rustig door diep en kalm te ademen. Neem de steen in je hand en laat de energie van de steen via je handen je lichaam ingaan. Of houdt de steen tegen de betreffende chakra aan.

Op je lichaam dragen: wanneer je een sieraad hebt met de voor jou helende steen, draag deze dan aan een ketting om je hals. Je kunt de steen ook in een lapje wikkelen en deze met een veiligheidsspeld aan je ondergoed op de hoogte van het orgaan dat je wilt behandelen vast spelden. Of plak de steen met sensitieve tape, bijvoorbeeld Leukosilk hechtpleister, op een bepaald gedeelte van je lichaam vast. Doe wat je zelf het prettigst vindt.

Welke steen harmoniseert de vierde chakra?

Er zijn diverse stenen die sterk werken op je vierde chakra: Aventurijn, Calciet, Peridoot of Olivijn, Rozekwarts en Jade.

Labradoriet, deze prachtige en krachtige steen werkt ook op je vierde chakra. En op je Zonnevlecht chakra (3e), je Keel chakra (5e) en Voorhoofd chakra (6e). Het is een sterk beschermende, spirituele steen. Het beschermt je aura tegen negatieve invloeden uit je omgeving en tegen mensen die energie bij je opzuigen.

Labradoriet vermindert angst en geeft kracht, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Het versterkt je intuïtie en stimuleert je creativiteit. Het helpt je je ideeën te ontwikkelen en te verwezenlijken. De steen werkt bloeddrukverlagend en kalmerend, reguleert de stofwisseling en heeft een positief effect op diverse lichamelijke ongemakken. Labradoriet, geeft je de kracht om je problemen op te lossen.

Volgende week: nieuwe wetenswaardigheden en de verschillende werkingen van Aventurijn, Calciet, Peridoot of Olivijn, Rozenkwarts en Jade.

Lieve groet,
Daisha

Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

Gewijzigd op 18/04/2019

Reageren is niet mogelijk.