Cadeaus die je Helen!

Licht verspreiden

We leven de komende weken van het ene feest naar het andere. Terwijl het buiten donkere dagen zijn, verspreiden al die feesten licht in ons leven. En dat is ook de bedoeling er van. We zijn als Ziel gekomen om ons licht over de aarde te verspreiden. Wij zijn Engelen uit het Universum die de aarde komen helen. Niet iedereen is zover om dat te doen, er zijn Zielen die hun teleurstellingen en frustraties – wellicht meegenomen uit vorige levens – hier op aarde willen uitleven. Niet eenvoudig wanneer je daarmee te maken krijgt, probeer dan maar eens het leven als licht te zien.

Al jong wist ik dat het leven bedoeld is om te genieten. Ik genoot dan ook volop van meestal de kleine dingen. Een mooi blaadje dat ik buiten vond en dat ik ging drogen om in mijn dagboek te plakken. Een vogel die ik won met een opstelwedstrijd. Dat gebeurde zelfs een paar jaar achter elkaar, elke keer weer een vogel. Zoveel dat deze in de grote vogelkooi op school hun huis kregen. Mijn poppen waar ik hele verhalen aan kwijt kon, vooral als ik met iets zat waar ik niet uitkwam. Meestal vond ik daardoor mijn eigen antwoord.

Mijn favoriete feest

Vaak wordt het Sinterklaasfeest verkeerd begrepen, en denkt men dat het pure commercie is. In mijn jonge jaren kwam Sinterklaas bij mijn Oma op bezoek. Mijn Oma en Opa woonden midden in Arnhem, in de Beekstraat. Het huis is inmiddels afgebroken, maar je kunt nog zien hoe hoog dat pand was. Rond het Sinterklaasfeest, als ik daar logeerde, klom ik naar de zolder om te kijken wanneer Zwarte Piet wat in de schoorsteen deed. Je kunt het geloven of niet, maar ik heb – toen ik vijf was – Sinterklaas met paard en Zwarte Piet over de daken zien ‘rijden’. Heerlijk als je kind bent, dan kun je dat soort dingen nog zien. Als volwassene ga je misschien denken dat de storm iets over de daken waaide. Het was nogal stormachtig toen en ik zag de mantel van Sinterklaas helemaal van hem af waaieren.

Mijn broer, die twee jaar ouder is dan ik, werd op achtjarige leeftijd verteld dat Sinterklaas niet bestaat. Hij was daar zo kwaad over, hij vond het zo gemeen dat men al die jaren tegen hem had gelogen, dat hij mij wilde behoeden voor die volksverlakkerij. En zo kreeg ik van hem te horen dat Sinterklaas een verzonnen verhaal was. Gelukkig maakte het niet veel indruk op mij, ik had Sinterklaas immers zelf vorig jaar nog over de daken zien lopen. Zo verloor ik niet mijn geloof in dit gebeuren en kon ik elk jaar genieten van de spanning die dit feest met zich meebrengt.

Want spannend was het. Was ik genoeg lief geweest om niet mee naar Spanje te hoeven? Nu waren we die zomer in Spanje op vakantie geweest, en ik had het daar heerlijk gehad. Ik voelde me in Spanje volkomen thuis – alsof ik thuiskwam. Dus ergens vond ik het niet erg dat het zo zou zijn, maar dan wilde ik niet te lang blijven. Want mijn familie kon ik natuurlijk niet zolang missen.

Je voelt de helende aandacht!

Op mijn twaalfde werd ik bij Sinterklaas gevraagd, de echte wel te verstaan. Hij vroeg mij om een liedje te zingen. Wat vond ik dat erg, bij al die mensen, ook al was het allemaal familie. Met een piepklein stemmetje kwam het lied uit mijn mond. Gelukkig begon al gauw iedereen mee te zingen, en kon ik het verder uit volle borst meezingen.
Dat zijn toch tijden die je niet meer meemaakt, het uitkijken naar, het onverwachte, het avontuur! Heerlijk om kind te zijn, zeker met zo’n grote fantasie als ik had en gelukkig nog steeds heb. Ik kan dat niet missen, heb het ook nodig bij het maken van zeven radioprogramma’s per week, bij het schrijven van mijn blog.

Het Sinterklaasfeest heeft voor mij altijd de volgende essentie gehad – en heeft dit nog steeds: al weken me voorbereiden op wat ik de anderen ga schenken. Dus al weken zijn mijn dierbaren en vrienden in mijn gedachten. Het kan niet anders of dat moet door hen worden gevoeld. Een helende aandacht die er voor zorgt dat je gezien en gerespecteerd wordt. En dat er in ieder geval één iemand blij is dat je leeft!

Helende cadeaus

Voor mij is het Sinterklaasfeest een feest van helende cadeaus. Cadeaus met aandacht gekozen of gemaakt. Het gedicht dat er bij komt is een liefdesbrief waar menige traan om wordt gelaten. Meestal krijg ik te horen: ‘Moest dat nou, nu maak je me aan het huilen.’ Het helende van een liefdevol gedicht is dat het verdriet laat omslaan in vreugdetranen. In een gedicht kun je het jaar nog eens aan je voorbij laten gaan. Een herinnering aan de mooie momenten met elkaar, een terugblik hoe we met elkaar verbonden zijn. En natuurlijk een wens er insluiten voor het komende jaar.

Na de Sinterklaas ga ik verder met de voorpret voor de Kerst. Het duurt nog even, maar ik heb nu al de programma’s voor de radio uitzendingen rond de Kerst klaar. Dus ook nu weer weken voorpret!
Het zijn programma’s die verbondenheid en licht uitstralen, ook weer helende cadeaus!
Met Kerstavond gaan Sander en ik naar de kerk. Een traditie die ik in mijn hele leven nog nimmer heb overgeslagen. Mijn zoon blijft dan thuis met de kleinkinderen en maakt dan een mooie versierde Kersttafel. Want na de mis worden de kleintjes uit bed gehaald en hebben we met z’n allen een broodmaaltijd. Kaarsen aan, allerlei lekkers en van oudsher zijn er de rollades en gekookte eieren bij.

Eén grote familie!

De Kerstdagen zijn bij ons gereserveerd voor de familie. De familie van mij, van Sander én de Radio Merlijn-familie. Sander en ik hebben door onze werkzaamheden en Radio Merlijn gedurende het jaar niet zoveel tijd voor onze eigen families. Dat wordt wel eens als ‘jammer’ gevoeld, maar men begrijpt het. Maar deze dagen, Sinterklaas en Kerst, is het bij ons één groot familiefeest.

Familie is belangrijk! Marieke Proper zegt het zo mooi op haar site: ‘Als families, om wat voor reden dan ook uit balans zijn, zijn er altijd gedupeerden. Mensen verdrietig, boos of verontwaardigd. Ik ben er een voorstander van om naar het gevoel te gaan achter de problemen en uit te vinden wat werkelijk speelt en belangrijk is. Soms zijn er daadwerkelijke problemen die opgelost moeten worden. Onderlinge samenwerking tussen familieleden en hetzelfde uitgangspunt in het vooruitzicht stellen leidt in de meeste gevallen sneller tot de oplossing. Spreek eerder gevoelens uit, in plaats van eerst de irritaties. Deel ook je positieve ervaringen en gevoelens vaker.’

Doe mee met het ‘Twaalfdagen Ritueel’.

Voel en hoor de helende cadeaus die naar je toekomen! Het helpt je de donkere dagen door, het geeft een basis voor het komende jaar. Doe mee met het ‘Twaalfdagen ritueel’. Twaalf dagen van bewustwording, een heel oud gebruik. Het start op Eerste Kerstdag, dus 25 december en eindigt op 5 januari 2018.
Een periode van bezinning waarin vroeger niet werd gewerkt. Ik raad je aan om deze twaalf dagen zo min mogelijk te werken en ruimte in te lassen om je daadwerkelijk te kunnen bezinnen op het nieuwe jaar. Het oude jaar overdenkend en achter je latend. Breng deze 12 dagen door, door elke dag heel bewust te leven. Je gaat zien dat elke dag weerspiegeld wordt in de komende twaalf maanden van het jaar 2018.

Zondag 17 december a.s. om 21.00 uur – via www.radiomerlijn.nl – leg ik het Twaalfdagen Ritueel uitgebreid uit in het radioprogramma Zielentaal. Een echte eyeopener!
Mocht je dan niet kunnen luisteren, het kan nog de hele week bij Uitzending gemist.
Twaalf dagen jezelf helen met cadeaus die elke dag zomaar voor het ontvangen liggen.
Ik hoop dat jijzelf, ook al ben je alleen, er net zoveel helends uithaalt als ik.

Wil je meedoen met de voorpret?

Op 5 december a.s. verzorg ik een speciaal radioprogramma, de Sinterklaas Special. Heb je een boodschap aan de vele luisteraars van Radio Merlijn? (Per dag rond de 8.000, over de hele wereld!) Of heb je een zelfgemaakt gedicht? Doe mee en stuur het naar info@radiomerlijn.nl dan lees ik het op Sinterklaasavond voor.

Maar je kunt nog meer meedoen! Want met Kerst kun je zelfs in een paar programma’s wat betekenen voor de mensen. Namelijk er is Happy Christmas op zaterdagavond 23 december a.s., de Kerstdienst op zondagmorgen 24 december a.s. en de Kerstspecial op maandagavond 25 december a.s.. Ook hier kun je je zelfgemaakte toepasselijke gedichten, verhalen en boodschappen voor inzenden. Doe mee en stuur het naar info@radiomerlijn.nl dan lees ik het in een van de genoemde uitzendingen voor.

Je hoeft je niet alleen te voelen met de feestdagen

Sander en ik zijn er voor je, dan wel via (internet) Radio Merlijn. En natuurlijk talloze luistreraars, ook op de chat. Heerlijk luisteren en meepraten via je computer, je iPad of je telefoon. Want ook op Oudjaarsavond 31 december a.s. en Nieuwjaarsdag 1 januari a.s. zenden we live uit. Op 1 januari 2018 met het ieder jaar weer succesvolle programma: je Eigen Horoscoop maken voor 2018 én de Nieuwjaars Special.

Mis het niet, abonneer je op de gratis Nieuwsbrief van Radio Merlijn. Dan blijf je op de hoogte van welke radioprogramma’s er allemaal gaan komen. Hier kun je je gratis abonneren Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

Lieve groet,
Daisha

 

Gewijzigd op 30/11/2017

Reageren is niet mogelijk.