Chakra’s in Balans, de start van een belangrijke serie over alle chakra’s!

We zien ze niet deze draaiende wielen, die belangrijke knooppunten vormen in ons energiesysteem: onze chakra’s! Maar ze zijn o zo belangrijk voor onze energie. Je kunt chakra’s vergelijken met grote treinstations zoals Utrecht, Rotterdam, Amsterdam enz. Wanneer deze stations niet goed functioneren, is het treinverkeer in ons hele land één grote chaos. Zo is het ook met je chakra’s, wanneer deze niet goed functioneren kom je innerlijk in de problemen. Dit kan zijn fysiek, emotioneel of geestelijk, of zelfs alledrie tegelijkertijd.

De chakra’s zijn belangrijke zenuwknooppunten voor onze fysieke, mentale en geestelijke energie gesteldheid. Ze staan in verbinding met de grote zenuwbanen die door onze ruggenmerg lopen. Via de chakra’s nemen we, net zoals met onze aura, energie op vanuit de buitenwereld. Zo verliezen we ook via de chakra’s energie aan de buitenwereld. Door goed voedsel te eten, te drinken, te mediteren, te slapen en/of rust te nemen vullen we de ontstane tekorten weer aan.

Mijn chakra jeukt!

Wanneer ik een dag met consulten heb gehad, dan krijg ik een ‘jeuk’ plek op de rug ter hoogte van de hartchakra. Heb ik een dag met praktische werkzaamheden, dan is dat ter hoogte van mijn derde chakra. Sander, mijn man, masseert elke avond deze plekken, zodat ik de volgende dag er weer helemaal voor de ander kan zijn. Het voelt min of meer koud aan en als Sander er over heen wrijft voelt het jeukerig aan. Na de massage is alles weer heerlijk in balans.

chakra-in-balans-1Er zijn zeven hoofdchakra’s en vele kleine chakra’s. De kleine chakra’s zijn eveneens verbindingspunten, maar bij dit centrale punt komen minder energiebanen bij elkaar. Elke chakra is het centrum van levenskracht. Ze hebben ook een functie in onze innerlijke ontwikkeling en hebben invloed op onze Ziel. Vandaar dat het belangrijk is dat je enige kennis hebt van je eigen chakra’s. Er kunnen blokkades in één of meerdere van je chakra’s zijn. Of onbalans, en dan is het goed om te weten wat je daar aan kunt doen!

Dit is de start van een belangrijke serie

Je aura, je chakra’s bepalen mede hoe je leven is. Daarom start ik deze serie over de chakra’s. Je krijgt uitgebreide uitleg, eenvoudige praktische tips en het mooie is: je leert je zelf beter kennen! Onze chakra’s verbinden nu eenmaal lichaam en geest met elkaar. Wanneer je een blokkade hebt in een van je chakra’s kan dat je onzeker maken of zelfs faalangst veroorzaken. Of je hebt het gevoel geen ruimte te krijgen, afhankelijk te zijn. En zo nog veel meer. Chakra’s worden ook wel helende wielen genoemd, en dat woord zegt het al: je chakra heelt je, brengt je in balans!

Chakra’s hebben te maken met je basis, met je sociale leven, met je seksleven, met je wilskracht, met het houden van jezelf, met hoe je je durft uit te spreken, met je intuïtie, met bewustzijn. Chakra’s hebben niet alleen te maken met je lichamelijk functioneren, maar beïnvloeden zelfs de vorm van je lichaam. Chronische kwalen hebben er mee te maken, je gedachten, je gedrag, je organen en zintuigen. Eigenlijk alles dat je bent en doet!

Je ontwikkeling begint al in de baarmoeder

De zeven chakra’s zijn één grote energiekolom in het midden van je lichaam. Maar zoals ik straks al vertelde: je hebt ook kleine chakra’s. Deze zijn in je handen, je voeten, tussen je bovenlip en je neus, je vingertoppen, de toppen van je tenen, je schouders en nog enkele andere plaatsen.

De onderste twee chakra’s hebben te maken met hoe je in het leven staat en met seksualiteit. Ook je eigen ruimte innemen en agressie. Als je niet boos mocht zijn tijdens je kind-zijn, dus wanneer dat onderdrukt is, dan kan dat op een gegeven moment uiten in hebzucht, verzamelwoede, een meeloper zijn, explosief gedrag, enz.

Weet dat je ontwikkeling al in de baarmoeder begint! chakra-in-balans-4Ook het innemen van je ruimte begint daar. Daarna is het belangrijk hoe je als kind zijnde je eigen ruimte kreeg om te spelen, om te besluiten en/of bij je leeftijd passende verantwoordelijkheden op je te nemen. Welke plek je had in de huiskamer en in alle andere vertrekken van het huis. Bijvoorbeeld: wanneer je uit de keuken werd geweerd, dus nooit mocht meehelpen in de keuken, dan zal je als volwassene problemen hebben om je te voeden, zowel fysiek als geestelijk.

Je derde chakra heeft te maken met je ontwikkeling in de puberteit. De ontdekking van hoe ver je kunt gaan. Word je elke keer kort gehouden, dan zal dat uiteindelijk uitmonden in geweld of in excessen, zoals drugs, alcohol of losbandigheid. Meestal manifesteert zich dat bij jongens in lichamelijk geweld en bij meisjes in overdreven seksueel gedrag. Ook later, als volwassen vrouw, zal zo’n meisje zich ontwikkelen door macht uit te oefenen via de seks.
Als je macht uitoefent over een puber – dit is wat anders dan regels stellen, normale regels, geen dogma’s – dan zal de puber als volwassene op welke manier dan ook macht gaan uitoefenen. Dat kan zelfs door een geveinsde machteloosheid, of slachtoffergedrag.

Pubers hebben behoefte aan het oefenen in ‘ik wil’ en niet in ‘ik moet’. Ik wil wordt getransformeerd in grenzen ontdekken, eigen grenzen en die van anderen. Wanneer ze hierin de ruimte krijgen zullen ze zich ontwikkelen naar een sociaal volwassen persoon. Openstaand voor andermans meningen en grenzen.

Dit is de start van een zeer uitgebreide serie

Volgende week begin ik met de uitgebreide uitleg over de eerste en tweede chakra, daarna volgen de andere chakra’s. Ik vertel hoe je kunt constateren of een bepaalde chakra uit balans is. Wat je kunt doen om deze weer in balans te krijgen, etc. etc.

De zeven hoofdchakra’s in het kort:

Chakra 1 – 1e chakra zit bij het bekken aan het uiteinde van je ruggengraat, de kleur die er bij hoort is rood. De betekenis is basis, wortel. Deze chakra staat voor geworteld en stevig in het leven staan, vertrouwen hebben en het leven ook in moeilijke omstandigheden aankunnen. De emotie die er bij hoort wanneer er onbalans is, is angst, faalangst, onzekerheid, enz.

Chakra 2  – 2e chakra zit bij de geslachtsorganen, heupen. De kleur is oranje, de betekenis is zachtheid. Deze chakra staat voor emoties en seksualiteit. De emotie die er bij hoort wanneer er onbalans is, is o.a. je schuldig voelen.

chakra-in-balans-2Chakra 3 – 3e chakra zit bij het middenrif boven je maag, de kleur is geel. Deze chakra staat voor macht, vrijheid, controle. De emotie die er bij hoort wanneer er onbalans is, is schaamte, machteloosheid.

Chakra 4 –  4e chakra zit bij het hart. De kleur is groen. Deze chakra staat voor het waarnemen van liefde en ook het toelaten van die liefde en relaties. De emotie die er bij hoort wanneer er onbalans is, is  o.a.verdriet.

Chakra 5 –  5e chakra zit bij de hals, de keel, de kleur is blauw. Deze chakra staat voor zuivering, uiting geven aan gevoelens, maar ook het uitspreken van wat er in je omgaat.

Chakra 6 –  6e chakra zit midden tussen de wenkbrauwen of net er boven dat verschilt van persoon tot persoon, de kleur is indigo {dat is paars/blauw}. De betekenis van deze chakra is waarnemen, ‘achter’ dingen kunnen zien. De emotie die er bij hoort wanneer er onbalans is, is illusie.

Chakra 7 –  7e chakra zit bij de kruin (boven op je hoofd), de kleur is doorzichtig wit, paars, goud. Er worden hier drie kleuren genoemd omdat dit kan wisselen. Het ligt aan het ontwikkelings niveau waarin iemand op dat moment is. Deze chakra staat voor wijsheid.

je Aura en Chakra’s in balans

Met de volgende oefening krijg je zowel je aura als je chakra’s in balans. Het is tevens een innerlijke reiniging. Je gaat ademen met je handen!

Schudt voordat je begint eerst je armen goed uit, vooral je handen ‘leeg schudden’.  Vouw dan je handen in elkaar, alsof je gaat bidden. En dan ga je op de volgende wijze met je handen alle chakra’s langs.
Doe alles een paar keer en voel wanneer het genoeg is. We beginnen:

 • Vouw je handen in elkaar en houd dan je ingevouwen handen boven je kruin, met de handpalmen naar je kruin gericht. Beweeg je handen omhoog en omlaag (dus boven je kruin blijven) als een cilinder.
 • Vervolgens ga je naar je zesde chakra, deze is ter hoogte van je voorhoofd. Je houdt de in elkaar gevouwen handen voor je zesde chakra en ga dan met een grote boog naar je tweede chakra. Deze is net onder je navel, je buik. Doe dit een paar keer. Hiermee verbind je je zesde en tweede chakra en breng je ze in balans, heel belangrijk!chakra-in-balans-3
 • Ga dan naar je hartchakra. Hier doe je hetzelfde als bij je kruin maar dan naar voren en weer terug naar je hartchakra. Net zoals een cilinder werkt.
 • Wanneer je dat hebt gedaan schudt je weer even alles uit, je armen, je handen en je hele lichaam.
 • Vouw de handen weer in elkaar en ga dan naar je vijfde chakra. Deze zit ter hoogte van je keel. Hier doe je hetzelfde als bij de zesde chakra, maar ga nu in een grote boog naar je eerste chakra. Deze is ter hoogte van je genitaliën.
 • Hierna ga je je Hara ofwel je derde chakra schoonmaken. Zet je vuisten op je maag, net boven de navel, dat is je derde chakra. Trek dan met je vuisten alle spanning uit dit gebied. Heel langzaam, net alsof er messen in je maag zitten die je langzaam er uit moet trekken. Wanneer je ongeveer 20-30 cm van je lichaam af bent, ‘gooi’ je alle spanning ver van je vandaan. En waaier je handen een paar keer naar opzij uit.

Als laatste: schud je armen en je handen goed uit. En poets je aura schoon door je handen van boven naar beneden rondom je te laten gaan. Alsof je onder de douche bent geweest en de waterdruppels van je lichaam afveegt.

Heb je hier vragen over? Stuur ze naar daisha@radiomerlijn.nl en ik beantwoord het in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’ te beluisteren bij Radio Merlijn !

Lieve groet,
Daisha

Wil je automatisch op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Hier kun je je abonneren op mijn blogupdates.

laatste-kansNog een laatste kans!

Aanmelding voor de Gratis Opleiding Transformatie Academie

Nog dagelijks ontvangen we de vraag of men zich nog kan aanmelden voor de Gratis Tweejarige Opleiding Transformatie Academie. Nu is de laatste kans, je kunt je nog aanmelden, maar dan alleen t/m zondag 25 september a.s.. Daarna wordt de aanmelding echt gesloten, dit in verband met dat jeanders te ver achter raakt. Lees hier wat de opleiding je biedt en de Veelgestelde vragen.

Voordat je je aanmeldt, weet dat het een zelfstudie is voor mensen met zelfwerkzaamheid, ondernemingslust en zelfdiscipline. In de Nieuwsbrief van Radio Merlijn staat wekelijks beschreven wat de komende week qua studie de bedoeling is.
Er zijn nu 545 deelnemers, die (bijna) allemaal hun weg kunnen vinden en ontzettend enthousiast zijn.

 

Gewijzigd op 05/03/2019

4 Responses to “Chakra’s in Balans, de start van een belangrijke serie over alle chakra’s!”

 1. Patricia Duits

  Hallo Daisha, ik heb een vraag; weet jij iets van de 13 chakra’s ? Ik heb ergens gelezen een hele tijd terug al dat er 13 zijn, doordat de overgang naar de 5 de dimensie er is. Is alles daar op af gestemd ? Hoe en wat weet jij hier van, en welk antwoord krijg je van je gidsen door hier over ?
  lieve groet Patricia.

  • Daisha de Wijs

   Er zijn zelfs 365 chakra’s, net zoveel als er dagen in een jaar zijn. Volg de serie en je krijgt op je vraag antwoord.

 2. Marga Cals

  Ik meen dat Sonia Bos als eerste over 13 chakra’s heeft geschreven. Op http://www.aquariusacademie.nl kun je er meer over lezen.
  Marga

 3. Floris van den Berg

  Kan ik me nog opgeven voor de opleiding transformatie academie ? 1 dag te laat ik weet het !

Reageren is niet mogelijk.