Dat zal wel…

 

Weet je dat Gelukkig Zijn helemaal niet moeilijk is. Hoezo, is het dan iets dat je kunt leren? Ja en nee, het is het je eigen maken van een natuurlijk ritme. Voor de één kost dit wat meer moeite dan de ander, maar op een gegeven moment gaat het vanzelf. Je hoeft er niet meer over na te denken. Ja, dat zal wel, hoor ik je nu zeggen. Geloof me, in drie simpele stappen kun je gelukkig zijn:

Stap 1: Focus, concentreer, je op datgene dat je doet, wilt en/of hebt.
Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.’ (Socrates) Concentreer je op dat wat je doet, wilt en/of hebt. Heel vaak merk ik dat men – terwijl men iets aan het doen is – al met iets anders in gedachten zit. Sta met beide benen in de situatie die op dat moment aanwezig is en niet met één been al in iets anders.
Veel mensen zijn ontevreden met hun relatie en gaan daarom vreemd. Natuurlijk met de bedoeling om gelukkig te worden. Mocht je het uitgeprobeerd hebben, dan weet je waarschijnlijk dat je daar het geluk ook niet in vindt.

Teveel keuze maakt niet gelukkig, het slaat dood en vermindert je creativiteit. Je kunt je het beste beperken tot één of twee dingen en haal daar alles uit wat er in zit. Iemand die in een band speelde, vertelde me: ’In de periode dat wij met onze band minimale middelen tot onze beschikking hadden, waren we heel creatief om al het mogelijke uit onze apparatuur te halen. Toen onze toetsenist in een professionele muziekwinkel ging werken hadden we ineens alles tot onze beschikking! Er was ineens zoveel mogelijk dat we niet meer konden kiezen. Even later hield de band op te bestaan.’
Als mensen zich niet gelukkig voelen gaan ze nieuwe dingen kopen of zich op anderen richten. Dit lost echter niets op. De enige oplossing is om je situatie aangenaam te maken, op welke manier dan ook.

‘Het geluk behoort aan hen, die aan zichzelf genoeg hebben.’ (Aristoteles)
Ik vind het heerlijk om tussen mensen te zijn, maar ik heb ze niet nodig om me te vermaken. Ze voegen iets toe aan mijn leven, maar zijn niet mijn basis. Het mooie daarvan is dat mensen dat ook ervaren. Men hoeft niets van zichzelf in te leveren, ze kunnen hierdoor zichzelf zijn. Ik zou jaren alleen kunnen leven, zonder dat ik me zou vervelen. Ik weet niet eens wat verveling is! Als kind had ik al uren per dag tekort.

stap 2: Tijd, weet dat tijd niet bestaat, je hebt dus alle tijd!
‘Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder.’ Dit zegt Lao Tse. Is je situatie niet meer helder, weet je niet meer wat je moet doen: handel niet! Je zult merken dat je na enige tijd weet wat je moet of wilt doen. Door niets te doen, krijg je je situatie weer helder.

Op dit moment hebben veel mensen een onrustig gevoel. Ze voelen dat het tijd is om hun leven te veranderen. Maar hoe? Wat moet ik dan veranderen om die onrust in me kwijt te raken? 2600 jaar geleden wist Lao Tse al dat je dan juist niets moet doen. Wacht totdat je alles weer helder hebt. Door rust te nemen, wordt het je weer duidelijk. Als er chaos is, laat het chaos zijn, het wordt vanzelf weer rustig. Doordat je in die chaos orde wilt scheppen, blijft het onrustig.
Sta doe dat onrust een onderdeel van je innerlijke ontwikkeling is. Het is nodig, net zoals je af en toe de kussens moet opschudden om weer lekker te kunnen zitten. De onrust in je leven brengt je verder als je daarbij rustig blijft.

Geen je antwoord op de vraag van een ander dan is dat meestal het beste antwoord voor jezelf!

Stap 3. Geef jezelf Vrijheid
Plato: ‘Wie rijk wil zijn moet niet zijn vermogen vermeerderen, maar zijn hebzucht verminderen.’ Zo ben ik heel rijk, terwijl ik niet rijk ben. In de ogen van anderen misschien wel. Het ziet er rijk uit, omdat ik alles doe wat ik wil doen. Alleen er is geen hebzucht bij. Ik hoef geen nieuwe auto. Ik hoef geen sieraden. Ik heb ze, maar ik draag ze niet. Ik hoef geen… en ga zo maar door. Ik geniet van lezen, wandelen met Tommy, de natuur, koken, mijn werk en nog veel meer eenvoudige dagelijkse dingen.

Kies een baan waarvan je houdt en je zult nooit in je leven meer één dag hoeven werken.’ (Confusius) Mijn hele leven heb ik werk gedaan dat tegelijkertijd mijn hart had. Zodra ik me er in verveelde of er niet meer achter kon staan, veranderde ik mijn werk.
Je denkt nu misschien: ‘Ja, maar dat is makkelijk praten. Ik moet geld verdienen en dan kan ik niet zomaar veranderen.’ Inderdaad moet je geld verdienen om te leven, ik ook, maar je kunt misschien ook met iets minder geld leven. Dat heb ik altijd gedaan. Met levensverzekeringen en pensioenen afsluiten verdiende je in de jaren tachtig rijkelijk veel, maar het had mijn hart niet meer, dus stopte ik daar mee. Zo ook mijn werkzaamheden als financieringsadviseur, als belastingconsulent. Elk jaar is er wel iets waarvan ik zeg: als ik dat  zou doen, levert het me meer geld op dan wat ik nu doe. Maar toch doe ik het niet, het heeft mijn hart niet.

Het vruchtbare van mijn levensinstelling is dat ik nooit het gevoel heb dat ik werk. Ook al werk ik zeven dagen in de week – en dat is het heel vaak: ik ben telkens met iets bezig dat mijn hart heeft, dus werk ik eigenlijk nooit. Werk moet energie geven, niet uitputten. Natuurlijk ben je ’s avonds moe, maar niet uitgeput.

Vrij zijn kan in elke situatie of je nu gevangen zit (Nelson Mandela 27 jaar lang!), lichamelijk niets meer kan, kostwinner bent of verplichtingen hebt.
Vrijheid kun je niet krijgen, dat moet je jezelf geven. 
Vrijheid is datgene doen wat mogelijk is in jouw situatie.
Wil niet iets dat niet mogelijk is in jouw situatie, dan ben je altijd vrij!

Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl en ik beantwoord het in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’ te beluisteren bij Radio Merlijn !

Lieve groet,
Daisha

Wil je automatisch op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Hier kun je je abonneren op mijn blogupdates.

Gewijzigd op 02/10/2019

Reageren is niet mogelijk.