de Krachtige Ziel
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
09/04/2020
Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Je Ziel is krachtiger dan jij als mens.
Afgelopen zondag las ik in mijn radioprogramma de ‘Zondagsdienst’ voor wat G. de Purucker (1874-1942) in zijn boek Levensvragen (geschreven in 1932) vertelt. Onder andere zegt hij dit:
‘Zoals een plant groeit, vanuit het onzichtbare naar het zichtbare, zo verschijnt ook de mens, de mens-plant van de eeuwigheid. De mens begint het leven op aarde als een menselijk zaad; hij groeit en wordt volwassen en brengt tevoorschijn of ontwikkelt wat innerlijk is opgesloten; dan komt het natuurlijke verval van krachten, het lichaam sterft en keert tot de aarde terug; en na een lange periode van rust en verwerking van de ervaringen in de onzichtbare werelden, komt de innerlijke geestelijke vlam weer naar de aarde terug voor een nieuwe incarnatie.
Dat is in het kort de geschiedenis van de mens, de mens-plant van de eeuwigheid. Hij wordt geboren, maakt een bloeitijd door, sterft dan en rust; en met het terugkerende seizoen van het leven begint hij een nieuw bestaan, ontplooit zich en sterft dan weer; maar de gouden draad van het zelf loopt altijd door, in zowel tijd als ruimte.’
Onze menselijke cyclus…
Wat met de Ziel gebeurt, gebeurt ook in ons leven zelf. Namelijk zoals Purucker zegt: ‘Hij wordt geboren, maakt een bloeitijd door, sterft dan en rust; en met het terugkerende seizoen van het leven begint hij een nieuw bestaan, ontplooit zich en sterft dan weer; maar de gouden draad van het zelf loopt altijd door, in zowel tijd als ruimte.’
In je leven zijn er diverse cycli, iets in jou komt tot leven, krijgt succes, en ‘sterft’ dan weer af. Een voorbeeld op mentaal gebied: je gaat naar school, leert daar veel, maar in de loop van je leven verdwijnt de kennis die je had opgebouwd. Natuurlijk verdwijnt deze niet helemaal, maar het gaat naar de achtergrond.
Vorige week sprak ik een moeder die in de huidige situatie haar kinderen zelf moest begeleiden betreffende school. Ze vertelde: ‘Mijn dochter van acht krijgt sommen die ik zelf niet snap. Ik moet zo goed nakijken om weer te weten hoe het ook al weer zat.’
Je bouwt kennis op, maar als je het niet gebruikt, verdwijnt het weer.
Nog een voorbeeld, maar dan op emotioneel gebied: Je leert iemand kennen waar je hopeloos verliefd op wordt. Je weet zeker dat je de rest van je leven met deze persoon door het leven wilt gaan. Op een gegeven trouwen jullie en na verloop van tijd verdwijnt die heftige liefde. Ik hoop dan altijd dat het in volwassen liefde overgaat. In plaats van dat de liefde zodanig afsterft dat je gaat scheiden.
Nu een voorbeeld op geestelijk gebied: Je ontdekt het spirituele Pad, en je slurpt alles op wat daar mee te maken heeft. Je gaat naar seminars, doet aan meditatie, leest alles wat er over geschreven is. Je leven bestaat op een gegeven moment alleen nog maar uit het verinnerlijken van al die mooie bewustzijnsprocessen. En dan ontdek je bij jezelf dat het genoeg is geweest. Niet dat het helemaal afsterft, maar het najagen ervan verdwijnt uit je.
Ik kan zo nog wel honderden voorbeelden aanhalen. Nog eentje dan: Je start een eigen bedrijf (of praktijk). Je motivatie om er een succes van te maken is groots. Het lukt je op een gegeven moment ook om succes te hebben. En dan komt het ‘verval’, waar je eerst heel enthousiast van kon worden, boeit je nu steeds minder. Het enige wat je dan kan doen is het roer omgooien en met iets anders verder gaan.
Het ontstaat, het groeit, en het sterft weer af…
Het leven, ieders leven, bestaat uit: iets wordt geboren – in je of bij je. Het heeft helemaal je passie, je enthousiasme, je volledige aandacht. Op een gegeven moment is het in je voltooid c.q. bereikt, waarna het steeds meer naar de achtergrond schuift en op een gegeven moment weer uit je leven verdwijnt.
Dat kan gaan met relaties, vrienden, bezigheden, meningen, gedachten, overtuigingen, etc. Zo is dus niet alleen je Ziel bezig met elke keer een ander leven aan te nemen. Ook jij als mens kiest telkens voor een ander leven.
Je zou de periode van verval of ‘afsterven’ een crisis in je leven kunnen noemen. Zo ervaren de meeste mensen het ook. Men kan er zelfs door in paniek raken, gestrest zijn, een burn-out krijgen, en er soms jaren overdoen om het anders te gaan zien.
Het is namelijk een natuurlijk proces, wij mensen zijn een en al natuur. Dus gaat het verloop van ons leven net zoals in de natuur, er zijn in ons leven altijd verschillende seizoenen.
De lente is vreugdevol, je gaat aan iets nieuws beginnen of deelnemen. In de zomer komt dat tot een hoogtepunt (trouwen, succes, erkenning, bekendheid, etc.). Om daarna in de herfst de stormen over ons heen te krijgen, waarna datgene langzaam verdwijnt c.q. afsterft. De winter is de tijd van rust, maar de mens heeft het gevoel in een impasse te zitten. Niet wetende hoe nu verder… totdat het weer lente wordt.
De seizoenen in de natuur zijn er elk jaar weer, de seizoenen in ons leven bestrijken een aantal jaren. Dat kan heel verschillend zijn: 7, 9, of 10 of soms zelfs 12 jaar.
De seizoenen van onze Ziel bestrijken vele levens, in totaal leeft onze Ziel eonen lang. (Een eon kan een miljoen en zelfs een miljard jaar zijn, ofwel het is eeuwig.)
Een belangrijk groeiproces
Elke keer wanneer we zo’n cyclus in ons leven hebben doorlopen, zijn we innerlijk verder gegroeid. En dat is ook de bedoeling. Je Ziel kiest er voor om met een hoger bewustzijn naar een volgend leven te gaan, dan waarmee je bent geboren. Ook al is dat maar een heel klein beetje hoger, bijvoorbeeld bij jonge Zielen. Waarvoor zou je leven hier op aarde anders zin hebben?
De vraag is nu: overkomt de mens datgene wat ik hierboven vertelde? Of kiest je Ziel daarvoor? Laten we aannemen dat je Ziel hiervoor kiest, omdat je Ziel weet welk vruchtbaar resultaat het voor het volgende ‘seizoen’ oplevert. Hoe zou je dan je huidige situatie beschouwen? De huidige crisis die voor iedereen niet makkelijk is.
In welk seizoen denk je dat jij bent in deze crisis. Ben je in de lente en zie je allemaal nieuwe mogelijkheden ontstaan waar je met enthousiasme aan werkt? Of ben je in de zomer en is het nog nooit zo goed met je gegaan als voorheen? Of ben je in de herfst, en krijg je de ene storm na de andere over je heen? Of is het de winter, de rustfase die zo ontzettend nodig is om het weer lente te laten worden?
In welke seizoen je nu ook bent, weet dat er daarna een volgend seizoen komt. Vanuit de lente wordt het zomer. Zorg er in de zomer voor dat je reserves opbouwt voor de herfst en de winter. Reserves, zowel fysiek, financieel als psychisch. Ben je in de herfst weet dan dat daarna de rust (de winter) weerkeert. Zodat je alles kunt verinneren, zodat je innerlijke ideeën kan kweken waarmee je in de lente naar buiten komt.
Het uitrusten in de winter is nodig om straks met nieuwe energie er weer tegenaan te gaan! Net zoals de boer het land met rust moet laten om weer vruchtbaar te worden. Zou de boer het land meteen weer gaan bewerken, dan zou de akker op een gegeven moment volkomen uitgeput en onvruchtbaar zijn.
Heb vertrouwen in je Ziel
Waarom denk ik dat je Ziel kiest voor moeilijkheden? (Die ik trouwens liever uitdagingen noem.) Omdat ik regelmatig heb ervaren dat de Ziel sterker is dan de mens. De mens wil iets, maar of het goed is voor de mens kan de mens niet met zijn of haar verstand bepalen. Wanneer het goed voor je is, zal je Ziel toestaan dat je datgene ervaart. En ‘goed zijn’ kan ook betekenen het leerproces ondergaan dat je eruit kunt halen. Het hoeft dus niet meteen iets prettigs te zijn. Is het niet goed voor de ontwikkeling van jou als mens, of dat het niet nodig is omdat je daar al in ‘geschoold’ bent, dan zorgt je Ziel ervoor dat het aan je voorbijgaat.
Heb vertrouwen in je Ziel, in welke situatie je ook bevindt. Of in welke situatie je geliefde dierbaren zich bevinden. We kunnen iemand helpen, maar we kunnen slechts datgene voor ze doen wat de Ziel van de ander toestaat. De Ziel is sterker dan de mens!
In zijn boek Levensvragen 1932 schrijft G. de Purucker onder meer: ‘De sterke mens is hij die liefheeft, niet hij die haat. De zwakke mens haat omdat hij beperkt en klein is. Hij kan het lijden en het verdriet van anderen niet zien of voelen en zelfs het standpunt van een ander niet begrijpen, wat toch gemakkelijk is. Maar de mens die liefheeft ziet zijn verwantschap met alle wezens.’
Weet dat jouw leven verbonden is met alles dat op aarde bestaat. En dat vanuit die verbintenis alles dat je doet invloed heeft op anderen. Het omgekeerde, alles dat een ander doet heeft invloed op jou. Wanneer je iemand haat, haat je datgene in jezelf wat je in de ander ziet. Heb je anderen lief, dan is dat tegelijkertijd de liefde naar jezelf.
Beleef elk seizoen met een liefdevol, open hart, zowel naar jezelf als naar anderen.
Dan zal tijdens elk seizoen je leven liefdevol, open en vredig zijn!
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel