De man van twaalf miljoen en de vrouw zonder gezicht

 

De man van twaalf miljoen
Al meer dan veertig jaar geef ik zowel persoonlijke als zakelijke adviezen. Op een dag kwam een man bij me op consult. Hij vertelde dat iemand bij hem was gekomen om zijn bedrijf te kopen. Het was een goed lopend bedrijf en hij had de idee om er zes miljoen – toen nog – guldens voor te vragen. Nu wilde hij van mij advies of dat bedrag wel haalbaar was en of hij door dit hoge bod de koper niet te veel zou afschrikken.
Ik stemde me op zijn bedrijf, op de koper, de verkoper, de marktwaarde, etc. af, ofwel op het totale ‘plaatje’. En zag dat een bedrag van twaalf miljoen haalbaar was. Het ongeloof bij de man was groot, dat begrijp je wel, want hij dacht dat hij juist veel te veel vroeg. Hij bracht mijn advies in de praktijk en verkocht zijn bedrijf voor twaalf miljoen.

Na een paar jaar kwam hij weer bij mij op consult. Het voor hem immense bedrag was toen al voor de helft op. Verkeerde beleggingen, uitgeleend aan mensen die het niet konden waarmaken en failliet gingen, etc. Hij vroeg me hoe hij de resterende zes miljoen kon ‘redden’, voordat weer alles fout ging. Ik gaf hem een aantal adviezen.
Een paar jaar later was hij er weer. Hij vertelde dat hij, helaas, mijn adviezen niet had opgevolgd. Zijn vermogen was nu nog slechts 150.000 (inmiddels) euro. Hij kwam weer bij me om te vragen wat hij moest doen om ook dat laatste bedrag niet te verliezen. De man van twaalf miljoen had in eerste instantie veel geld, maar er bleef weinig van over. Zo kan materiële rijkdom met je op de loop gaan. Maar wat betekent het als je alle rijkdom weer verliest? Je ontvangt dan een hemels geschenk! Je krijgt dan namelijk je vrijheid terug. Vrijheid is het enige dat je nooit kunt verliezen.

Denk nimmer: ik heb dit of dat verloren. Als je iets denkt te verliezen dan had datgene je in de macht, dus ben je niet vrij. Zoek niet naar datgene dat voorbij is, anders ben je een gevangene van dat iets (of iemand). Beter is om je op je innerlijke wereld te richten. Je ziel is er op gericht dat je ‘lichter’ gaat leven. Terwijl je verstand alleen maar gericht is op vasthouden en vergaren, waardoor je ballast steeds groter en zwaarder wordt.

De vrouw zonder gezicht

Op dinsdag ben ik meestal op stap, op huisbezoek. Een keer vertelde een vrouw dat een vriend van haar siliconen in zijn billen had laten plaatsen. Ze zei: nu heeft hij altijd koude billen. Ze wilde de rimpels in haar gezicht laten weghalen en vroeg me of dat verstandig was. Ik vertelde haar toen het volgende:

In 1987 deed ik de opleiding bij Michael Barnett. In deze opleiding waren seminars in diverse landen gepland, zo ook in Denemarken. De eerste dag ontmoette ik daar een vrouw. Eerst zag ik alleen haar achterkant en ik bewonderde haar prachtige figuur en haar mooie haren. Op de een of andere manier voelde ze dat ik naar haar keek en ze draaide zich om. Ik schrok toen ik haar gezicht zag. Geen neus, geen lippen, geen wenkbrauwen, geen wangen, een vrouw zonder gezicht! Haar ogen zaten in een strak getrokken vel, de neus was slechts een paar gaten en haar mond een kleine opening. Ze zag me schrikken.
Ik herstelde me snel en vroeg aan haar: is dit altijd de eerste reactie die je krijgt? Ja, zei ze, dit is al mijn hele leven. Ik ben zonder gezicht geboren en sinds mijn vierde levensjaar ben ik zo vaak geopereerd dat het nu is wat je ziet. Ze was 33 jaar toen ik haar ontmoette.
Gedurende de dagen die volgden had ik veel contact met haar. We werden zielenmaatjes, dachten hetzelfde, hadden dezelfde interesses en hadden dezelfde humor. Op een dag vroeg ik haar: ‘Hoe kun je zo vrolijk en gelukkig zijn met zoveel ellende.’ Haar antwoord zal ik nooit vergeten: ‘Ik ben gelukkig omdat ik niet mijn gezicht bén. Ik heb geen gezicht, dat is waar. Ik heb misschien een prachtig lichaam, maar ik bén niet mijn lichaam!’

Hoe ver moet je gaan met jezelf te vervolmaken? Er zijn altijd anderen die beter, mooier, perfecter zijn of dat hebben. En er zijn anderen die het nog slechter dan jezelf hebben.

Het is heerlijk om rijk te zijn en in weelde te leven, maar gelukkig ben je pas als je ook innerlijk rijk bent. Gelukkig zijn er mensen die zowel innerlijke als materiële rijkdom bezitten. Zij zijn het die anderen, zonder dat ze dit wereldkundig maken, ook daadwerkelijk helpen.

Lieve groet,

Daisha

Elke zondagavond presenteer ik om 21.30 uur Zielentaal via www.radiomerlijn.nl

Gewijzigd op 14/08/2018

One Response to “De man van twaalf miljoen en de vrouw zonder gezicht”

  1. Grappige filmpjes

    Ik ben via Bing op je site gekomen, moet zeggen dat ik het een leuk en interessant artikel vind. Ik heb je site bij mijn favorieten geplaatst. groetjes

Reageren is niet mogelijk.