De Maya’s hadden gelijk!

 

Het einde van de wereldDe Maya’s hadden gelijk: in 2012 komt er een einde aan de wereld. Tenminste de wereld van verspilling. Of krijgen we een andere verspilling? Het jaar 2012 is uitgeroepen tot het samen creëren van een leefbare planeet. Dat bereiken we door te letten op duurzaamheid, welke verspilling tegengaat. We kopen goede biologische producten, zit meer voeding in dus hebben we er minder van nodig. We beperken ons energieverbruik door wereldwijd  in ieder geval één keer per jaar één uur lang alle lichten uit te doen. Miljoenen mensen en instanties doen hier aan mee. In 2012 gaat men zelfs nog een stap verder dan andere jaren door tegelijkertijd te promoten om op groene energie over te stappen.

In de autobranche is een duidelijke kentering merkbaar. Er zijn berichten dat de helft van de autofabrieken gesloten kunnen worden, want de verhouding van productie en aankoop loopt al jaren scheef. Er wordt veel meer geproduceerd dan dat er wordt verkocht. Daarbij is het tegenwoordig helemaal in om een tweedehandse auto te kopen. Echt het einde van de wereld, nu kunnen we niet eens meer met onze welvaart pronken. De auto heeft zelfs als statussymbool afgedaan! Waar moet dat heen, waar moet dat heen? Wat wordt dan nu ons statussymbool? Het antwoord hierop is: soberheid! Staat ook in mijn voorspelling 2012.

Het wordt een hype om sober te leven. Lichten uit, terug naar de natuur, lekker thuis blijven met vakantie. Niet meer met het vliegtuig, want denk om je ‘voetafdruk’. De biologische producten zijn groots in opmars in de supermarkten. Elk zichzelf respecterend grootwinkelbedrijf doet er aan mee. Nee, moet er aan meedoen, anders gaan de klanten naar een ander.
Fairtrade producten, biologisch, natuurlijk, geen smaakversterkers en kleurstoffen, dit zijn woorden waarmee men de klant lokt.
Volgens mij hebben ze mijn voorspelling over 2012 gelezen en dachten: ‘We moeten de boot niet missen, zo dadelijk prijzen we ons uit de markt.’ Nou wat betreft de prijzen kunnen ze aardig meedoen. Het is een hype om reclame te maken met 1 + 1 gratis. Slecht voor de economie, goed voor de klant. Alhoewel ik bij dat laatste grote vraagtekens heb. Want als het met de economie slecht gaat, zijn wij als klant daar ook de dupe van.
Op elk terrein is er een einde gekomen aan de ‘normale’ wereld. Was je met 65 vroeger oud, nu ben je nog veel te jong om te stoppen met werken. Was je bij de overheid verzekerd dat je nooit ontslagen kon worden, tegenwoordig is dat niet meer.

Terug naar de natuur is ook een hype. Waterschap heeft enkele jaren geleden hier op de Voorsterklei (Voorst) een bochtig beekje omgetoverd tot een mooi strak gekanaliseerde stroom. Heel handig voor de boer die het land bewerkt. Het beekje, zeg maar slootje, wordt nu voor 1,5 miljoen euro weer omgetoverd naar de natuurlijke loop van voorheen. De boer moet nu maar zien hoe hij rooit.
Ja, kosten noch moeite worden gespaard om de voorspelling van de Maya’s te laten uitkomen. In 1970 werd hier langs de IJssel de zomerdijk verhoogd. Kostte heel wat miljoenen. Nu gaat Waterschap zo’n 64 miljoen euro uitgeven om het weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Daarvoor moeten wat boeren plaats maken en wordt er land veroverd. Gelukkig is die 64 miljoen voor nog een paar plannen die de mensen opzij schuiven en de natuur voorrang geeft.
Tja, ik moet natuurlijk niet zeuren. Het is toch 2012, het jaar dat alles veranderd! We gaan weer terug naar het begin. Welk begin? De Oertijd? Nog een honderd jaar verder en alles is zo veranderd dat we in lemen hutten wonen. De huizen zijn nu al niet meer te betalen, dan zeker niet. De mensen zijn er uitgetrokken vanwege de hoge hypotheeklasten, waarvan de rente niet meer aftrekbaar is. Dus worden ze geschonken aan de bank, die ze vervolgens tot ruïne laten vervallen, omdat er geen kopers zijn.

Het verschil tussen rijk en arm zal steeds groter worden. Het einde van de wereld is in zicht, de wereld waar we in streefden naar gelijkheid voor iedereen. Alles in de natuur is over een tiental jaren in oorspronkelijke staat teruggebracht. Uiterwaarden zijn prachtige natuurgebieden geworden. De boeren hebben hun weilanden ingeleverd om de natuur de ruimte te geven verder te woekeren. Overal lopen weer wilde dieren! Laat je baby niet buiten in de wandelwagen staan, want het kan zijn dat de vos je kindje meeneemt. De mens moet bezuinigen om dure (onzinnige) natuur projecten voorrang te geven!

Het leven wordt weer spannend. Overal ligt het gevaar van de natuur te loeren. De dieren worden beschermd, de mens helaas niet. 2012 het jaar van vernieuwing ofwel het oude wordt weggegooid om een zogenaamde betere wereld te scheppen. Ja, de Maya’s hadden gelijk. Het jaar 2012 is het einde van de wereld, waar de mens eeuwen lang voor heeft gevochten, namelijk een menswaardig bestaan.
We waren er bijna, maar we houden de moed er in. Leven in de natuur is natuurlijk prachtig. Ieder een eigen moestuintje, waar we ook tarwe verbouwen, zodat we ons eigen brood kunnen bakken. De natuur schenkt ons materialen voor ons onderdak. Geld bestaat niet meer, hebben we ook niet meer nodig. Ruilhandel is de enige mogelijkheid, want we kunnen natuurlijk niet alles zelf. Geweldig toch!

Terug naar af, het lijkt het Monopoly spel wel. Immers het doel van dit spel is een monopolie op te bouwen. Een monopolie van Waterschap, Provinciale Staten, Regering en andere overheden. Wij, als spelers, dienen zoveel mogelijk belasting te betalen om alle wilde plannen te financieren. Nepgeld is er al. Hopelijk komen we niet in een gevangenis terecht door die onzinnige besluiten. Laten we verstandig blijven en niet toegeven aan de grillen van de instanties die de natuur boven de mens verheffen. De natuur is heel belangrijk en moet niet ondergeschikt aan de mens worden. Maar om de mens voor de natuur opzij te schuiven, dat vind ik te gek. Dat is echt het einde van de (menswaardige) wereld!

Veel liefs!
Daisha

 

Gewijzigd op 29/03/2012

Reageren is niet mogelijk.