Algemene informatie – les 16

 

Bereken je Jaarkaart met Tarot

Wat brengt het komende jaar je?
Met Tarot kun je veel over jezelf en een ander ontdekken. Zo kun je onder meer met Tarot je jaarkaart berekenen. Je Jaarkaart geeft aan welke mogelijkheden, ervaringen en uitdagingen jou (of een ander) in dat jaar te wachten staan.

Hoe bereken je je jaarkaart?
De berekening is niet zo moeilijk. De uitkomst van de berekening correspondeert met een kaart van de GROTE ARCANA. De betekenis van de Grote Arcana staat hieronder beschreven.

We gaan aan het rekenen!
Tel je geboortedag en -maand op bij het lopende jaar. Bijvoorbeeld: je bent op 5 februari jarig, dit wordt dan: 5 februari 2014. De optelling wordt:

Geboortedag:     5 +
Geboortemaand:    2 +
Het lopende jaar: 2014
         ======
         2021 
Opgeteld: 2021 = 2 + 0 + 2 + 1 = 5

De jaarkaart voor deze persoon is: V de Hogepriester, de 5.

Zou je bij de tweede optelling hoger dan 21 uitkomen, dan dien je deze cijfers opnieuw bij elkaar op te tellen. (IV de Keizer staat voor het getal 22!)
Zo wordt het getal 28 de Grote Arcana kaart 2 + 8 = 10 = Rad van Fortuin.
Probeer het eens, je zult meer gaan begrijpen welke facetten van het leven je het huidige jaar wordt aangeboden. Je ontdekt welke mogelijkheden je dit jaar hebt om te veranderen en vooruit te komen. Bovendien kun je zien wat de komende jaren je gaan brengen.

De periode van twaalf maanden
De periode waarin je jaarkaart laat zien hoe het jaar wordt, begint ongeveer één maand vóór de dag dat je jarig bent tot de volgende. In bovengenoemd voorbeeld is kaart nummer 5 De Hogepriester van januari 2014 tot en met half januari 2015 van toepassing.

Bron: Tarot van Dag tot Dag – Een oefenboek van Mary K. Greer (Uitgeverij Schors).

 

JAARKAARTLESSEN

De Dwaas en De Magiër komen in de jaarkaartlessen niet voor. We beginnen daarom met:

II – De Hogepriesteres
Dit jaar zet je een eerste stap naar volledige onafhankelijkheid. Je intuïtieve vermogens maken een grote ontwikkelingsfase door. Dit kan zowel op een negatieve als positieve manier over je heen komen.
Heb je de II – De Hogepriesteres eenmaal ervaren, dan zul je steeds meer je ‘eigen Ik’ opbouwen. Je kunt voor jezelf opkomen en de ‘wereld’ beter begrijpen.

III – De Keizerin
Een jaar waarin je leert wat liefde, plezier en aandacht voor jou betekent. Een vruchtbaar jaar, waarin geborgenheid de hoofdzaak is.

IV – De Keizer
Een jaar van opbouwende activiteiten. Je geeft structuur aan je leven. Je bent assertief en men luistert naar je. Je legt in dit jaar de basis voor een veilig thuis.

V – De Hogepriester
Een jaar van leren en onderwijzen, van luisteren en spreken. Je doorziet een bepaald aspect van je leven, met name in het sociale gebeuren. Wat heel belangrijk is: je leert dit jaar dat je het in dit leven niet alleen kunt!

VI – De Geliefden
Je neemt dit jaar een belangrijk besluit. Je neemt daarvoor ook de verantwoordelijkheid op je. Je doet het uit eigen vrije wil. In een situatie, welke al jaren slepende is, schep je duidelijkheid. Met name met betrekking tot je sociale contact(en) maak je een belangrijke keuze.

VII – De Zegewagen
Je bewijst je dit jaar door de zorg van een ander op je te nemen. Je bent strijdbaar en gaat geen discussie uit de weg. Je hebt wilskracht en dadendrang dit jaar. Door het helemaal alleen te doen, zul je dan ook slagen in alles wat je onderneemt.

VIII – De Kracht
Je krijgt dit jaar te maken met een grote uitdaging, welke kracht en uithoudingsvermogen van je zullen vergen. Sterke hartstochten en/of begeerten, die je zult moeten onderdrukken. Een jaar om zeer creatief met je passie en verlangens om te gaan.

IX – De Heremit
Een jaar van bewuste of gedwongen afzondering. Dit kan zijn door je vrijwillig terug te trekken om een innerlijke reis te maken, je te bezinnen hoe je een bepaald aspect van je leven kunt afronden c.q. doorgronden. Het kan ook zijn dat je door ziekte ertoe gedwongen wordt. Of dat je een grote reis maakt, waarbij je tot grote innerlijke besluiten komt. Een jaar vol wijsheid en ervaringen, die op je leven van grote invloed zijn.

X – Het Rad van Fortuin
Dit jaar zal er een ingrijpende verandering plaatsvinden. Het kan zijn dat je van werk veranderd, of verhuisd, of een relatie aangaat. Je krijgt hierdoor een totaal andere kijk op je leven. Je rondt een cyclus af en maakt plannen voor het nieuwe dat op je afkomt. Er gebeurt iets van buitenaf. Laat dat toe, stroom mee en je zult ervaren dat het goed voor je is.Het is het jaar van Overgave!

Volgende week worden de andere kaarten besproken!

 

We gaan naar de bespreking van de Grote Arcanakaart:

XV De Duivel

de duivelIn het Verhaal van je Leven betekent: De Duivel, de 15.
De Duivel past bij de midlifecrises. De crises die ieder in zijn leven doormaakt, die ontdekt dat het leven snel aan je voorbij schiet. Je aanvaardt het ouder maar moeilijk. Je voelt je daardoor gedwongen je jonger voor te doen dan je bent. Je verloochent jezelf. Je laat je verleiden door verhalen van anderen, die vaak iets mooiers voorspiegelen dan de werkelijkheid is. Je ontvlucht de realiteit. Fysieke en materiële zaken worden ineens belangrijk. Je wordt slaaf van je eigen wensen. Om uit deze fase te komen kun je het beste alle negatieve aspecten met een groot gevoel van humor oplossen. Je denkt dat er geen ander bestaan mogelijk is. Dit is slechts een illusie. Het leven biedt zo ontzettend veel.

Als je XV de Duivel kiest of als deze in je legging voorkomt, dan betekent het:
De Duivel leidt de laatste fase naar een hogere bewustwording in. Deze fase vergt een volledige bevrijding van kwade gedachten of hebberigheid. De macht van de Duivel bestaat uit de illusie dat er geen ander bestaan mogelijk is. Het is de oerkracht! (seks) De Duivel wordt ook wel de Zwarte Magiër genoemd. De Magiër gebruikt de bevrijde energie en valt er niet aan ten prooi. Om dit te bereiken moet hij ontdaan zijn van alle verlangens en angsten, zijn ego. Zo niet, dan wordt hij de slaaf van zijn illusie: De Duivel.

Het advies is: aanvaard de moeilijke situatie. Het is momenteel niet op te lossen, maak er het beste van. Je kunt je aangetrokken voelen tot iemand waar je eigenlijk een hekel aan hebt. Men zal eerst door een dal moeten, voordat men het ‘licht’ zal aanschouwen (bevrijding). Je gedwongen voelen dingen te doen die je niet wilt.
Materie domineert over de geest. Emoties gaan niet vergezeld van begrip.
Pas op: Maak geen beoordelingsfouten! Pas op voor Verleiding. Innerlijke verdeeldheid dat voortkomt uit angst voor verlies van bezit en/of liefde en materie. Indien je je zwakke punten kunt overwinnen open je een nieuw leven!
Het ligt aan hoe de vorige jaren waren. Had je toen genoeg geld, dan kun je nu een financiële tegenvaller verwachten. Was het elke euro omdraaien, dan krijg je nu een onverwachtse financiële meevaller.

Heb je de vorige lessen gemist? Hier kan je ze vinden:

Les 1 tm 10 Les 11 Les 12 Les 13 Les 14 Les 15

Volgende week les 17: Een sprong in het diepe!