De Kleine legging, eenvoudig en doeltreffend!

Wanneer je een vraag hebt kun je het beste de zin beginnen met: Wat moet ik doen om …

Zet je vraag altijd op papier, Tarot geeft namelijk precies antwoord op je vraag. Dus als je de uitkomst niet begrijpt, kijk dan eerst of je deze vraag wel bedoelde te stellen. Zo niet, dan begin je weer opnieuw.

Bij deze legging, eigenlijk bij elke legging, zijn de volgende stappen belangrijk:

 • denk goed na over wat je wilt vragen. Soms is het goed om eerst het hele verhaal waar je antwoord op wilt hebben op papier te zetten. Eigenlijk een brief aan jezelf. Haal hier uit datgene dat de essentie is en begin dan je vraag met: Wat moet ik doen ok…
 • schudt alle kaarten van de Tarot, zodat ze goed door elkaar zijn. Concentreer je dan op de gestelde vraag, schudt vervolgens weer de kaarten en laat de vijf kaarten van de legging er één voor één uitvallen. Het antwoord valt je dan toe en is het geen toeval meer!
 • onthoudt welke kaart de eerste is die valt en uiteraard vervolgens de tweede, etc. Soms vallen er twee of meer tegelijkertijd uit, deze stop je weer in de stapel totdat er slechts één kaart uitvalt. Heel af en toe, gebruik daarbij je intuïtie, kan het zijn dat een bepaalde plek twee kaarten nodig heeft.
 • leg de kaarten ‘blind’ in de volgorde zoals hieronder beschreven. Draai de kaarten een voor een om en schrijf de eerste ingeving die je krijgt als je de kaart ziet op.

We hebben nu al heel wat kaarten van de Grote Arcana kunnen leren. Zelfs vanuit verschillende invalshoeken. De Kleine Arcana kaarten kun je duiden door naar de plaatsje te kijken. En door de beschrijving van de getallen, kleuren en de hofkaarten te volgen.

Kleine-legging

 

 1. Kern van de kwestie en/of wat zit er (nog meer) achter de vraag?
 2. De gevoelens/emoties die bij het gestelde betrokken zijn.
 3. Dit is de eerste stap om het te verwezenlijken of op te lossen. Daadkracht, fysiek, praktisch!
 4. Dit zul je als drempel tegenkomen, nadat je de eerste stap genomen hebt
  Of: Een tip/idee om het probleem op te lossen, waar jezelf nog niet aan gedacht had.
 5. Zo gaat het worden als je de adviezen hebt opgevolgd.

We gaan naar de beschrijving van de Grote Arcana kaart: XX het Oordeel

In het Verhaal van je Leven betekent de kaart:

Het Oordeel, de 20

20 het oordeel

Er breekt wederom een nieuwe cyclus in je leven aan. Je wordt wakker geschud en je krijgt een nieuwe kijk op het leven. Je leert omgaan met de veranderende aspekten van het leven. Je ondergaat een transformatieproces en je beleeft een tijd van opbloei. Je bent niet meer bang voor wat anderen over je zeggen. Je hebt geen schuldgevoelens als je eens lekker niets doet. Je ontdekt nieuwe talenten in jezelf. Ongekende mogelijkheden, een roep van binnenuit die je doet besluiten een belangrijke wijziging in je leven aan te brengen.

Als je deze kaart kiest of als deze in je legging voorkomt, dan betekent XX het Oordeel:

Deze kaart kondigt een transformatie aan, een wakker worden. De symbolen hebben de volgende betekenis: Aartsengel (Michaël of Gabriël) blaast op zijn trompet en schudt ons wakker. De mensen zijn de getransformeerde lichamen. De besneeuwde bergen betekenen kracht. Het rode kruis op de witte vlag symboliseert dat je op een kruispunt staat, het is het samenkomen van tegenstellingen. De graven openen zich voor een nieuw bestaan. De zee, het water kondigt aan dat je boven je onbewuste uitstijgt.

Advies: Richt je tot het licht, waardoor je afhankelijkheid in de situatie wordt overwonnen.

Bevrijd je van beperkingen. Het kondigt een opleving in een relatie c.q. situatie aan en een tijd van opbloei. Het is de bevrijding van alle oordelen die we over onszelf hebben of anderen over ons hebben uitgesproken.

Dode gevoelens worden nieuw leven ingeblazen. Je leven ondergaat een verjongingsproces.

Verandering (langzame!) in je leven, positie, bij ziekte. Een afrekening met oude inzichten en werkwijze is noodzakelijk. Je bereikt het gestelde doel. Opheffing van oneerlijkheden en onzekerheid.

Het heeft ook te maken met nieuwe en soms onvermoede talenten ontdekken. ‘Iets’ roept ons, schudt ons wakker. Een kracht, groter dan onszelf, leidt ons. Een roep van binnenuit zegt ons een belangrijke wijziging in ons leven aan te brengen. Bezwaren daartegen zijn puur uitvluchten. Je wordt verlost worden uit een vervelende fase in je leven. Maar je moet wel zelf de beslissing nemen voor een ingrijpende verandering. Soms is het alsof we al tot een besluit gekomen zijn en slechts aan onze innerlijke stem gehoor moeten geven.

De vorige lessen kun je hier teruglezen:

Les 1 tm 10 Les 11 Les 12 Les 13 Les 14 Les 15 Les 16 Les 17 Les 18 Les 19

Terug naar de beginpagina