De Wet van Karma

Karma is de leer van oorzaak en gevolg. Hierbij gaat men er van uit dat toeval niet bestaat, omdat alles vooraf is bepaald en vastgelegd. Handelingen uit vorige levens bepalen volgens deze visie het karma in het huidige leven. Het is het resultaat van je daden. Je daden hebben gevolgen, ook in een volgend leven. Alles is afhankelijk van alles en alles heeft invloed op alles. Karma is de optelscore van alle handelingen in je leven. Soms wordt karma ook het levenslot genoemd.

Elke actie geeft een reactie. Dus alles wat wij uitzenden in gedachten, woord en daad keert eens met eenzelfde kracht terug ofwel ‘wat wij zaaien, zullen we oogsten’!
Vraag je bij elke intentie, gedachte en handeling af wat het effect hiervan is op jezelf, de ander en het totaal. Karma is alle nawerkingen van ons doen en laten, in het bijzonder uit vorige levens, waar we nu nog last van hebben.

Dit is een uitgebreide uitleg betreffende karma, gevonden op www.encyclo.nl.

Ik kan het ook korter zeggen:

Karma is de leer van wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Mattheus VII vs. 12

Of:

En gelijk gij wilt dat u de menschen doen zullen, doet gij hun ook desgelijks.

Een leer die al zo oud is als de mens zelf.

karma1De zwerver die je geld vraagt, de eenzame die het verdrietige verhaal voor de zoveelste keer aan je verteld. De persoon die haast heeft en je bumper bijna plat rijdt. De langzame bij de kassa waar je achter staat, terwijl jij nu een keer haast hebt. De file waar je in terecht bent gekomen, wat je totaal niet kunt gebruiken. Je kind dat weer eens te laat komt of niet doet wat je zegt. Je partner die je niet begrijpt, waar zogenaamd geen gesprek mee mogelijk is. Je vader die zit te klagen over de politiek. Je moeder die zo nodig heel uitgebreid aan het woord is.
Kortom elke irritatie die er dagelijks kan zijn. Hoe ga je daarmee om?

Denk je op dat moment dit: Ik behandel de ander zoals ik door hem of haar behandeld wil worden. Als je dat doet, dan zou je dat heel wat frustratie schelen. Maar ja, daar heb je wel de eigenschappen van aandacht, respect en geduld voor nodig. Laten we die nu gelukkig allemaal in ons hebben. We hoeven ze alleen maar te gebruiken!

Ik kan me voorstellen dat het oefening baart als je deze eigenschappen nog niet (goed) hebt ontwikkeld. Geloof me, het is de moeite waard. Het is echt een win-win-situatie. Zelfs een dubbele win-situatie voor jezelf. Je bouwt er goede karma mee op én je voelt je prettiger. Je geluk kan niet op. Je ontdekt dat respect, aandacht en geduld echt zinvol is. Voor de ander maar het meeste voor jezelf. En dan bedoel ik écht geduld etc. hebben. Niet zo: kijk mij eens rustig zijn, maar van binnen is het oorlog. Of: zie mij eens luisteren, maar mijn gedachten zijn er helemaal niet bij. Of: ik heb ontzettend veel respect voor je, vervelende zeur. Nee, dat zou geen dubbele win-situatie zin, zelfs geen enkele.

Dag van Respect

Sinds 2006 wordt ieder jaar de Dag van Respect gehouden. www.dagvanrespect.nl Dit jaar was dat 14 november 2013. Sinds vorig jaar is het zelfs internationaal.
Het motto van dit jaar was: Samen zorgen voor een samenleving waarin iedereen zich thuisvoelt. Kinderen werden op deze dag bedolven met allerlei activiteiten om dit bewust te worden.

Moeten we nu wachten totdat zij het in de praktijk gaan brengen? Of zullen wij volwassenen daar nu al mee beginnen? Laten we een actie starten met als slogan: win-karma! Wij Nederlanders houden van actie. toch? En als men dan vraagt wat je bedoelt, dan geef je als antwoord:
Ik doe voor jou datgene, waarvan ik graag zou willen dat jij dat voor mij zou doen.
Je kunt het natuurlijk ook eenvoudiger zeggen: ik heb geduld met je, respect voor je en je hebt mijn volle aandacht. Dus kom en/of zeg maar!

In het Oosten zegt men zelfs dat één goede daad tienvoudig wordt beloond. En dat degene, die jou die goede daad laat doen, zelf goede karma opbouwt. Dus als jij de zwerver iets geeft, wees hem dankbaar. Hij stelt jou immers in staat om goede karma op te bouwen!

Lieve groet,
Daisha

Gewijzigd op 02/12/2017

One Response to “De Wet van Karma”

  1. Nienke van de Haar

    Leuk om eens over Karma te lezen. Wat voor mij als een contradictie voelt is de tekst “alles vooraf is bepaald en vastgelegd” tegenover dat je terug krijgt wat je erin steekt. Ik moet zeggen dat het voor mij tegenwoordig niet meer voelt als dat het vast ligt. Ik ben er van overtuigd dat je met je eigen gedachten en wil kunt scheppen. Als je kunt scheppen kun je natuurlijk ook minder leuke dingen scheppen. In mijn optiek heeft dit niet zo zeer met Karma te maken maar meer als levenslessen. Ik denk dat je uiteindelijk in alle levens alles geweest bent. Zowel het goede als minder goede en dat dit niet bepaald wordt door je daden. Wel denk ik dat als je positief in het leven staat het er ook uit haalt. Denk aan “The Secret”. Maar dan nog ben je schepper van je eigen toekomst.
    Dan vraag ik mij af of Karma puur je scheppingskracht is of dat het toch gezien wordt als punten systeem over al je levens heen en dan ook in het huidige leven?

Reageren is niet mogelijk.