Donkere mensen niet gewenst !

Gaat een multicultureel feest verdwijnen?

Hebben we van oudsher een multicultureel feest moet het weer een ‘blanken-only’ feestje worden. Immers zwarte of donkere mensen zijn niet meer gewenst. Alle kleuren, behalve donker. De agressie tegen de Zwarte Pieten is volkomen onterecht. Het heeft niets met slavernij of racisme te maken. De mensen die dit roepen, doen volgens mij nu zelf aan racisme. Zij weren immers de zwarte mensen. Of hebben ze een schuldgevoel omdat hun verre voorouders wellicht aan slavernij hebben meegeholpen?

Het Sinterklaas feest mét zijn Zwarte Pieten is een feest dat gebaseerd is op eeuwen oude rituelen. De katholieken die hun geloof wilden verspreiden, maakten handig gebruik om bestaande feesten van diverse culturen met elkaar te combineren. Kijk bijvoorbeeld naar het Kerstfeest.

Niemand weet wanneer Jezus is geboren. In die tijd had men nog geen bevolkingsregister, wel een volkstelling zoals in de Bijbel staat vermeld. Gelukkig hadden de Germanen het lichtfeest, dat twaalf dagen duurde. Dit lichtfeest was het einde van het jaar en de geboorte van een nieuw jaar. Bovendien was het midwinter, het keerpunt naar de lichte periode.
Aangezien Jezus het Licht in de wereld bracht, werd dat gecombineerd en vieren we het al eeuwen op 25 december. Alhoewel het oorspronkelijk ook al op 21 december begon, maar ja om twaalf dagen niet te werken dat werd te gek. Een klein restant is er nog van over, tel maar eens twaalf dagen na 25 december, dan kom je op 6 januari. Het feest van Driekoningen, dat tegelijkertijd de afsluiting is van de feestelijkheden rondom het kindje Jezus.

De Goed Heilig Man was een Goed Heidens Man

Als keurig katholiek opgevoed meisje heb ik die intelligentie ook meegekregen; je pakt wat dingen samen en maakt er dan een nieuwe waarheid van. Kijk maar naar mijn vorige blogs.

Weer terug naar Sinterklaas, ik dwaal af. Jef de Jager heeft een groots onderzoek gedaan naar de oorsprong van de Goed Heilig Man. (Onderaan staat de link waar je zijn verhaal kunt lezen, heel interessant!) Nu blijkt het van oorsprong helemaal geen Heilig Man te zijn, maar juist een Heidense Man.
Jef deed dit onderzoek, omdat volgens hem ‘het feest eigenaardigheden had, die om een verklaring smeekten. Hoe kon het dat een katholieke bisschop een calvinistisch land aan zijn voeten had gekregen, en waar kwam die unieke knecht Zwarte Piet vandaan?’

Volgens Jef de Jager is het feest van oorsprong overgenomen van het Wodanfeest. Het verhaal over Wodan, de Alvader, bestond al ver voor onze jaartelling. Vroeger speelde Freir, de god van geschenken en vruchtbaarheid, een grote rol. Wodan placht door de lucht te klieven op de achtvoetige schimmel Sleipnir. Hij droeg een breedgerande hoed en een wijde mantel; in zijn hand had hij de wonderlans Gungnir. Dikwijls ging Wodan vergezeld van Nörwi, een zwarte reus, die met zijn roede(!) vruchtbaarheid bracht. De mensen stopten ten behoeve van Wodans paard wat voer in een schoen bij de open haard, die als verbinding met de geestenwereld fungeerde.

We moeten terug naar ver voor onze jaartelling

Het Sinterklaas feest mét zijn Zwarte Pieten is een feest dat gebaseerd is op eeuwen oude rituelen. De katholieken die hun geloof wilden verspreiden, maakten handig gebruik om bestaande feesten van diverse culturen met elkaar te combineren.De zwarte Pieten hebben niets te maken met slavernij of rassendiscriminatie. Maar alles met de zwarte reus, die de boze geesten verjoeg, zodat Sinterklaas ongestoord de cadeautjes kan afleveren. Of was het de Duivel, die je waarschuwde om niet buiten de paden te treden?
Vroeger werd een hulp ‘knecht’ genoemd, nu noemen we dat een werknemer. De Sint had dus al een volledig multiculturele organisatie! De Zwarte Pieten hebben van oudsher vele rollen vervuld, maar waren zeker geen slaven. Dat zie je al aan de volledig vrije rol die de Pieten hebben. Ze trekken zich nergens wat van aan, werken helemaal zelfstandig.

 

Wanneer kwam Sinterklaas in beeld? In de vierde eeuw was er een opmerkelijk verhaal over een bisschop van Myra, zijn naam is onbekend. Deze stond bekend als een groot weldoener. Daar kwam in de zesde eeuw nog eens het verhaal van St. Nicolaas bovenop, ook al zo’n weldoener. Allebei kwamen ze uit Turkije. Al gauw werden de verhalen over beide goede mannen gecombineerd en St. Nicolaas werd in een paar honderd jaar een begrip.
Zo gaat dat met verhalen die mondeling worden doorgegeven. Je hoort wat van de één en wat van de ander en er ontstaat een prachtige nieuwe mythe. Vanuit Turkije verspreidde het verhaal zich over heel Europa en op een gegeven moment kwam hij uit Spanje. Omdat de stoomboot net was ontdekt, kwam hij vanaf 1850 natuurlijk met de stoomboot.

Een zwarte Sinterklaas en witte Pieten

Wist je trouwens dat Zwarte Piet vroeger een, wat je nu noemt, boerka droeg? Hij droeg een zwarte kap over zijn hoofd waardoor alleen zijn ogen zichtbaar waren.

Wat is het Sinterklaas feest toch een geweldig feest! Donkere en lichte mensen, ouden van dagen (vertegenwoordigd door Sinterklaas), kinderen, ouders, dieren (het paard) en alle religies zitten er in verwerkt! Laten we dit toch zo houden en er geen gescheiden feest van maken. Geen zwarte Pieten mogen er meer bij zijn, alleen nog gekleurden. (Alsof zwart geen kleur is!) Zodadelijk is het slechts een feest voor ‘blanken’.

Waar ik zo bang voor ben, is dat dit protest tegen Zwarte Pieten, hoe nobel het ook lijkt, een aanval is op onze multiculturele samenleving. Nu wordt de zwarte werknemer van Sinterklaas geweerd. Hoe gaat dit verder in de maatschappij? Het lijkt erop dat de tegenstanders van Zwarte Piet een nieuwe golf van racisme aan het ontketenen zijn. Een voorbeeld hiervan zijn de buitensporige reacties op een Facebookbericht van voetballers van het Nederlands Elftal.

Iedereen in Nederland voelt (onbewust) dat de discussie onterecht is, en dat een klein groepje mensen een onschuldig kinderfeest aan het verzieken is. Een totaal andere frustratie zoekt een uitlaatklep en uit zich nu tegen Zwarte Pieten. Straks tegen donkere mensen? Donkere mensen laat je niet verleiden om in dit proces mee te gaan. Het kan straks als een boemerang naar je terugkeren.

Laten we weer teruggaan naar de essentie van dit oeroude feest: het feest van extra aandacht voor onze kinderen! Laten we Nederland multicultureel houden en daar hoort ook zwart bij. Natuurlijk hoeft dat niet met een witte Sinterklaas en zwarte Pieten. Het kan ook met een zwarte Sinterklaas en witte Pieten!

Lieve groet,
Daisha

P.s.: lees hier het hele verhaal van Jef de Jager    http://www.jefdejager.nl/sint.php

P.p.s. Om te polsen hoe men in de Bijlmer dacht over Zwarte Piet is PowNews op onderzoek uitgegaan…

Foto: Gerard Stolk

Gewijzigd op 05/03/2019

2 Responses to “Donkere mensen niet gewenst !”

 1. maria vermeulen

  Wat zijn een paar (nieuwe) donkere medelanders toch dom bezig, met die zwarte pieten discussie opvoeren.
  Heel autochtoon Nederland is al generaties lang opgevoed en gewend aan een vrolijk kinderfeest: Sinterklaas en een stel vrolijke ondeugende hulpvaardige zwarte pieten die de kinderen cadeautjes komen brengen.
  Dat maakte de autochtone Nederlander juist erg vriendelijk en open naar gekleurde mensen. De eerste gekleurde mensen die uit de Antillen en Suriname naar Nederland kwamen werden als verrassende nieuwe medelanders verwelkomd. Ik weet nog dat het eerste chocolade bruine Surinaamse kindje bij ons op school kwam, we vonden haar allemaal zo bijzonder en mooi, iedereen wilde meteen haar vriendinnetje zijn, en met Sinterklaas was iedereen eigenlijk heimelijk jaloers op haar, want zij kwam ook van zo’n lekker warm land waar iedereen vrolijk was, en bij ons was het koud in de winter, zo dachten wij kinderen toen. Niets discriminatie, dat kwam niet in onze kindergedachtes op. En al helemaal geen slavernij.
  Nederland heeft decennia lang open gestaan voor alles wat niet blank was, en het in haar midden opgenomen.
  Waarom?…..Als je als kind bent opgegroeid met grappige zwarte pieten die vrolijkheid kwamen brengen en je aan het lachen maakten juist in sombere en koude dagen, dan brengt dat gevoelens van welkom zijn, en niets wat je aanzet om te discrimineren. Dat er later steeds meer discriminatie in ons land is ontstaan komt deels door de misdaden die door de getinte medelanders en als gast onthaalde families, op gewone Nederlanders worden gepleegd. En helaas worden de gruwelijke
  overvallen ook steeds erger.
  Dan wordt het crisis en de mensen krijgen minder te besteden, men gaat zich ongemakkelijker voelen en gaat misschien wel zondebokken zoeken, helaas. Terug op Sinterklaas en zwarte Piet. Nu enkele donkergekleurde Nederlanders zwarte Piet met slavernij vergelijken (zoals jij ook zegt Daisha: knecht was helper, medewerker) ontstaat er een grimmige sfeer. Pak je de autochtone Nederlander die al zo veel in zijn land heeft toegelaten en ook soms heeft moeten ondergaan, nu zijn traditionele kinderfeest af, leg je daar nu een smet op, die er nooit was, het was nooit slavernij.
  Heel erg jammer. Door enkele mensen die nog oude familie pijn uit de slavernij in Suriname en op de Antillen, van generaties geleden niet verwerkt hebben, wordt een onschuldig kinderfeest dat alle kleuren juist in Nederland zo gezellig verbond, nu tot een rassendiscriminatie opgeklopt. Door deze oproer kunnen de kinderen van nu nooit meer vanuit onschuldig gezellig vermaak naar zwarte piet kijken. Altijd zal er vanaf nu gekeken worden naar de verschillen, en het ergste is, dat juist de donkergekleurde Nederlandse kindertjes vanaf nu nooit meer zo’n leuk Sinterklaasfeest kunnen vieren, voor hen is het onnodig beladen geworden. Dat is heel erg jammer. Ik betreur het dat de zogenaamd volwassen mensen het leven van hun eigen kinderen zo verpesten. Mensen wordt wijs. We leven in 2014, en ons land was tolerant, laten we het gezellig houden voor iedereen. Een donker kindje met een zwarte pietenpakje aan mag stralen en blij zijn. Van het kinderfeest genieten en zich gelukkig voelen. Ouderen wordt wijs en verpest het kindergeluk van je eigen kinderen niet.
  Als Nederland uitgedaagd wordt om niet meer tolerant te worden, dan gaan we een heel erg slechte kant op met z’n allen, dat kunnen we nu nog stoppen. Ik wens iedereen wit zwart bruin of geel, getint, maakt niet uit, een heel vriendelijk en gezellig Sinterklaasfeest toe, en vooral veel vreugde bij de allerkleinsten in ons land, want het is een feest voor hen.

 2. Gert-Jan

  Ik vind dat je niet kunt spreken voor andermans gevoelens, tradities zijn door de jaren heen talloze keren aangepast aan de tijdgeest. De manier waarop je iets ter discussie stelt is een andere discussie. Vreedzaam verzet tegen iets waar je het niet mee eens bent is prima. En wat voor ons misschien heel onschuldig is, kan voor een ander heel veel pijn doen. Wat is er mis met gekleurde pieten? Alles om ons heen is al zo donker, zeker tijdens de Sinterklaas periode. Meer kleuren geeft meer vreugt.

Reageren is niet mogelijk.