een Boeket Wijze Woorden

Dat wat er nooit is geweest

Boeket wijze woordenEen christelijke zendeling vroeg aan de Zenmeester:
‘Is de vereniging met God niet het einddoel van de zoektocht van de mens?’
De Zenmeester antwoordde: ‘Het eindpunt van de zoektocht van de mens kan niet de vereniging met God zijn. Er is namelijk nooit een scheiding met God geweest!’
Ik weet niet waar ik dit gelezen heb, waarschijnlijk is het – zoals de meeste wijze woorden – anoniem ofwel Universeel.

We zijn allemaal met elkaar verbonden

Je kunt deze wijze woorden ook anders interpreteren. De oceaan bestaat uit vele druppels. Wanneer je er één druppel uit zou halen, dan is deze druppel van dezelfde samenstelling als de rest van de oceaan. De druppel kan groot of klein zijn, je zou door vele druppels zelfs een kan met water kunnen vullen. Het water van de druppel of de gevulde kan blijft van dezelfde samenstelling als de oceaan. Wanneer we God als de oceaan beschouwen, het Grootse, het Allesomvattende en wijzelf als een druppel dan zijn wij net als God van dezelfde essentiële samenstelling.

Nog een voorbeeld: Een groot grasveld bestaat uit vele grassprietjes. Het lijkt één groot veld, maar wanneer je nauwkeurig kijkt, zie je dat elk grassprietje op zich staat. Toch vormt het samen één geheel. Wanneer je een graszode zou uitsteken, dan zie je aan de onderkant een eindeloos netwerk van vele witte dunne worteltjes dat alle grassprietjes met elkaar verbind.
God is het grasveld en tegelijkertijd de vruchtbare weide. God, die de grassprietjes in staat stelt te doen groeien. De grassprietjes zijn alle mensen op aarde. Onderling met elkaar verbonden door een eindeloos netwerk van energetische draden. Bijeengehouden doordat God de bodem is waarop we voortbestaan.

Meester over jezelf zijn

Nog zo’n mooie uitspraak, ook hiervan weet ik niet waar ik het heb gelezen: ‘De mensen die in staat zijn om op knoppen te drukken, waardoor je tot grote razernij wordt gebracht, zijn je grootste leraren. Houd ze in eren! Zij stellen je in staat om te ontdekken dat je jezelf nog niet meester bent.’
Hier zou je ook het volgende aan kunnen toevoegen: De mensen die in staat zijn om jou te kwetsen of teleurstellen, zijn je grootste leraren. Zij stellen je in staat om je verwachtingen van anderen te doen bijstellen.

Deepak Chopra zegt: ‘Goede huwelijken (relaties) zijn niet goed omdat de partners perfect zijn, maar omdat ze goed zijn in het omgaan met teleurstellingen.’
Nog een uitspraak van hem: ‘Naarmate dat je je bewustzijn verruimt, krijgt het ego een andere functie. Het wordt niet ontslagen, het krijgt gewoon een andere baan. Zijn oude baan was: de beste plek uitzoeken. Zijn nieuwe baan wordt: overzicht krijgen over het geheel.’

‘Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gehad.’

De mens heeft vaak moeite met veranderingen. Terwijl het enige dat zeker is in ons leven, is dat alles altijd veranderd. Een patroon dat men als kind heeft aangeleerd, misschien overgenomen van één van de ouders, wordt voortgezet in hun verdere leven. Of overgebracht op de kinderen.

Er kwam een vrouw bij me, haar hoofd helemaal kaal, op af en toe slechts een plukje haar na. In eerste instantie ging er door me heen: ‘Zou het door een chemokuur zijn?’ Toen ik me op haar afstemde, zag ik dat dat niet zo was. Vandaar mijn vraag aan haar: ‘Waarom ben je zo kaal op een paar plukjes na.’ Het antwoord was: ‘Van kind af aan trek ik mijn haren uit. Nog steeds doe ik dat elke dag. Ik kan het niet laten, ik heb het lang vervelend gevonden, maar nu ben ik er aan gewend.’ Dit patroon heeft een naam: Trichotillomanie.
Ik had hier nog nooit van gehoord, zo leer ik elke dag weer wat bij. Er zijn natuurlijk minder desastreuze patronen, toch kunnen ook die vernietigend zijn.

Ik wil heel graag

‘Voordat ik op zoek ga naar een nieuwe baan, wil ik eerst weten wat de mogelijkheden zijn.’ Dit lijkt een verstandige uitspraak, maar het voorkomt dat je daadwerkelijk je oude baan vaarwel zegt. Hier wordt namelijk niet naar mogelijkheden gezocht, maar naar zekerheden. Het nieuwe dient aan een aantal eisen te voldoen. Een sprong in het ‘diepe, in het ongewisse’ wordt er niet gemaakt, zodat je zoekt naar iets dat weer hetzelfde zal zijn als waar je nu in zit. Terwijl je wellicht al jaren niet meer met plezier naar je werk gaat. Waarom zou je anders een nieuwe baan willen?

Ik heb me ingeschreven op zo’n site in relatiebemiddeling. Daar kon je aangeven wat je wensen zijn, nou gelukkig weet ik wat ik wil.’ En daarna werd het hele rijtje opgenoemd waar de toekomstige partner aan moest voldoen. Ja, ze had van de vorige relaties veel geleerd. Niets werd aan het toeval overgelaten, ofwel datgene dat je vanuit het Universum zou kunnen worden aangereikt – toevallig!
Jammer, want in de volgende relatie is hetzelfde aanwezig als in de vorige, namelijk de hoge verwachtingen. En wanneer je verwachtingen hebt – waar dan ook over of in – ligt een teleurstelling al gauw op de loer.

‘Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gehad.’

Veel liefs,
Daisha

P.s.: Doe eens iets dat je nooit zou doen. Je leven verandert op slag! Doe eens gek en kom naar Satsang, zie hier voor info.

 

 

Gewijzigd op 12/11/2014

2 Responses to “een Boeket Wijze Woorden”

  1. Elvira

    In principe klopt dat er is ook nooit een scheiding met God geweest, maar er moeten wel wat muurtjes afgebroken worden om die eenheid met God weer te kunnen voelen en dat is je verlichting dat is voor mij dat ik weer contact kan maken met mijn Goddelijk zijn in mij en dat is alleen maar weer een nieuw beginpunt en niet een eindpunt zoals ik vroeger zelf dacht. Toen dat contact de eerste keer bij mij ontstond wist ik niet wat me overkwam het was zo’n sterke energie het voelde werkelijk buitenaards en totaal overdonderend nu weet ik wat het is en kan ik ervan genieten als het gebeurd. Maar wat ik heb doorgekregen is dat het allerhoogste einddoel de versmelting met God zelf is, als één ieder dat bereikt heeft zal er weer een oerknal plaatsvinden en zal God zich weer opdelen in ontelbare deeltjes om op die manier zelf te kunnen evolueren door de evolutie van die deeltjes en dat proces blijft zich oneindig herhalen.

  2. Gert-Jan

    Grappig dat je aangeeft dat als je niets aan het toeval overlaat je datgene mist wat het universum je aanrijkt. Mijn ervaring is dat wanneer je je comfort zone verlaat en nieuwe wegen inslaat je gedragen wordt door het universum. Plotseling komt er hulp uit onverwachte hoek. De onzekerheid die ik altijd voel wordt keer op keer door toevalligheden weggedragen. Ik vind het helemaal geweldig. Ik ben iemand van de zekerheden, maar er onstaat bij mij altijd een trigger om uitdagingen te zoeken. En soms wanneer ik besluit om lekker relaxt te doen, dan komt er toch weer een enorme kans om nieuwe dingen te gaan doen.. Iedere keer keer weer veel onzekerheid, slapeloze nachten om vervolgens te ontdekken dat ik het kan en ik niet alleen. Want wanneer je keuzes maakt raakt dat altijd anderen en vrijwel altijd positief! En dat is prachtig!

Reageren is niet mogelijk.