een Kosmisch Sabbatical

Veel mensen zitten al geruime tijd in een spectaculair transformatieproces. Dit proces begint met dat je ontdekt dat je het leven zoals het nu is niet meer wil. De verschijnselen daarvan kunnen zijn dat je werk je geen voldoening meer geeft of dat je beseft hoe afhankelijk je bent van je huidige situatie. Je wilt je daarvan bevrijden, zelfstandig zijn, het leven leven dat bij je kwaliteiten, karakter c.q. missie past. Je bevrijden uit een knellende relatie, of uit een leven zonder uitdagingen, etc. Welke reden je ook hebt of welke oorzaak dit proces in beweging zet, je Ziel wil zich verder ontwikkelen. Echter elk proces kent zijn of haar fasen, zowel vreugdevolle situaties als verdrietige fasen.

Door iemand of iets dierbaars te verliezen, of dat door scheiding, dood, faillissement of ontslag is, betekent dat je in een rouwproces komt. Zelfs de meest vreugdevolle gebeurtenis kan een rouwproces veroorzaken. Denk maar aan een postnatale depressie na de geboorte van je kindje, of wanneer je kind zelfstandig gaat wonen.
Iedereen heeft te maken met verdriet, hoe klein of volwassen je ook bent. Of dat nu komt doordat je de veranderde situatie zelf hebt gekozen of doordat het je overkomt, het verdriet wordt er niet minder om. Verdriet kent vele vormen, maar wat gelijk blijft is dat je daardoor in een transformatieproces komt.

Is het verdriet minder als je van tevoren weet dat het staat te gebeuren? Uit ervaring weet ik dat het niets uitmaakt. In mijn boek ‘Stilte… geboren in stilte’ schrijf ik over het overlijden van mijn man Ferdi. Ik wist ruim twee jaar daarvoor dat dit zou gebeuren, zelfs de details had ik gezien. Helaas is dat de negatieve kant van helderziendheid. Ik probeerde te voorkomen dat het zou gebeuren, maar van kinds af aan weet ik dat dit niet kan. Toch probeerde ik het, tegen beter weten in…

Welke fasen maak je door in je transformatie proces?

In eerste instantie is er innerlijk verzet. Wij mensen hebben moeite met veranderingen, ook zelfs als je voelt: ik wil zo niet meer verder. Dit omdat we niet weten waar het naar toegaat, we vinden de onzekere situatie niet prettig. Toch voel je van binnen: het moet, ik kan niet anders. Door het innerlijke verzet kan het zijn dat je boos wordt op jezelf of op de mensen uit je omgeving. Je irriteert je aan dingen die je wellicht voordien niet opvielen. In eerste instantie leg je de schuld hiervan buiten je, bij de mensen die er mee te maken hebben of je gaat jezelf schuldig voelen.

Geen fijne fase, maar wel het begin naar de grote verandering. 
Op een gegeven moment ontdek je dat jij, en jij alleen, de verandering tot stand kan brengen. Dit ontdek je doordat je in een burn-out terecht komt, ziek wordt of door ontslag te nemen c.q. te krijgen. Of door een scheiding in te (moeten) gaan. Of door familie of vrienden waarvan je voelt daar wil ik niet mee verder, de rug toe te keren.

Na het innerlijke verzet komt er een actieve periode. Je gaat je verdiepen in allerlei innerlijke zaken, workshops volgen, een opleiding doen, je steeds meer terugtrekken in jezelf. Je zoekt naar gelijkgestemden, naar een nieuwe kring van mensen waar je je bij thuis voelt.

Er gaat een nieuwe wereld voor je open. Je komt in verschillende situaties terecht, je gaat uitdagingen aan op dit vernieuwde levenspad. De ene keer lukt je dat makkelijker dan de andere keer. Er zijn daarbij dan ook wisselende gevoelens, van euforie naar diepe teleurstelling en alles dat daar tussen is. Een zoektocht naar jezelf, naar hoe je dan wél wilt leven…? Deze zoektocht kan maanden, maar ook jaren duren.

Is alles voor niets geweest?

En dan kom je in deze zoektocht op een moment dat alles lijkt stil te staan. Je hebt het gevoel dat je niet verder komt, niet bereikt wat je wilde bereiken. Deze fase noem ik de Sabbatical fase. Een sabbatical is een periode waarin je vrij neemt en even afstand neemt van alles. Het doel van een sabbatical is om nieuwe energie op te doen en nieuwe inzichten te verkrijgen. Wanneer je zelf kiest voor een sabbatical is het meestal een weldaad. Maar in een transformatieproces voel je het als stilstaan. Alsof niets meer lukt, of dat alles tegenzit.

Het is dan ook meestal geen zelf gekozen sabbatical, het is een Kosmisch Sabbatical. Dit om je rust te geven in het meestal tumultueuze proces waar je in zit. Om datgene wat tot dan toe is gebeurd of ondernomen in je energetische systeem op te nemen, te integreren. Maar als je dit niet weet voelt het alsof alle innerlijke worstelingen en uiterlijke veranderingen voor niets zijn geweest. Het voelt of je toch niet op het juiste levenspad wandelt.

Laat nu veel mensen op dit moment juist in een Kosmisch Sabbatical fase zijn. Een fase waarin je twijfelt, onzeker bent, het gevoel hebt tegen de stroom op te zwemmen, etc.

Wat is de bedoeling van deze fase?

De bedoeling van een Kosmisch Sabbatical is: Overgave! Maar laat overgave nu het meest moeilijke voor de mens zijn. Overgave lijkt alsof je alles uit handen geeft en ergens is dat ook zo. De mens wil zelf invloed hebben op het eigen leven, wat helaas een utopie is, een ideaal welke nimmer bereikt zal worden.
Natuurlijk hebben we wel enige invloed, echter de invloed die wij hebben is hoe wij met iedere situatie omgaan. Verzetten we ons er tegen, dan is de situatie een lijdensweg. Maken we gebruik van de nieuw geboden kans, dan brengt het innerlijke rust.

Heb jij het gevoel dat je nu in een Kosmisch Sabbatical bent? Een stilstaan, dat geen stilstaan is. Voor de naar buiten gerichte mensen die graag meteen actie ondernemen is dit iets vreselijks, want je kunt niets doen om je situatie te veranderen. Het is echter net zo vreselijk voor degene die meer afwachtend en naar binnen gericht is, want zelfs  mediteren is in deze situatie niet meer zo rustgevend en bevredigend zoals voorheen.

Een Kosmisch Sabbatical betekent: een sabbatical is een rustpauze na hard werken. Komsmisch is, dat datgene wat er is geweest, het nu en wat nog gaat komen met elkaar samenhangt, ofwel onderling van elkaar afhankelijk is. Hierdoor kun je in deze rustpauze de verschillende facetten van je leven, van je ontwikkelngspad, vanuit verschillende invalshoeken gaan bekijken. Heel verhelderend!

Wat kun je doen in deze fase? Veel, heel veel, maar of je er ook zin in heb is een tweede. Toch raad ik je aan om het wel te gaan doen, zodat je uit een innerlijke impasse komt. Ga die reis maken, die je al zo lang wilde maken. Doe vrijwilligerswerk, ook vind je dat dat niets voor jou is. Doe iets creatiefs, zoek een nieuwe hobby, schrijf een boek, stort je in een studie. Er zijn zoveel mogelijkheden om het actieve weer terug te krijgen in je leven, en zo het transformatieproces voort te zetten.

Maar doe dan iets wat je nooit zou hebben gedaan, en wat misschien je interesse niet heeft. Verlaat het oude vertrouwde, want dat zou het zijn wanneer je kiest voor wat je altijd al hebt gedaan. Ga bij een koor, een wandelgroep, potten bakken, mandala tekenen, een klusclub, laat de hond uit van je buren, ga bij een zieke op bezoek, besteed extra aandacht aan je ouders, etc. etc. Kijk eens in jezelf, waar zou je vroeger nooit voor hebben gekozen? En ga dat juist doen! Zo maak je je transformatieproces weer actief en heb je het gevoel: ik leef weer!

Het is een geschenk!

Wanneer je eenmaal het transformatieporoces bent ingegaan is er geen weg meer terug, je bent al veranderd. Zou je toch nog het oude vertrouwde kiezen, dan zal dat niet meer goed voelen. Het nieuwe levenspad kan in het begin heel onveilig voelen, onbekend maakt immers onbemind. Voel je het als spannend, noem het dan uitdagend. Voel je ‘dit is het ook niet’, kies dan iets anders, en wees niet teleurgesteld.

In wat je ook kiest of doet zit een essentie die bruikbaar is in de toekomst. Anders zou je Ziel wat anders hebben gekozen. Want geloof me: jij, als mens, hebt niet gekozen om het transformatieproces in te gaan, je Ziel schept deze omstandigheden omdat je Ziel weer verder wil. Ook de Kosmisch Sabbatical is daarbij belangrijk. Even pas op de plaats maken en de veranderingen in je leven en in jezelf een plek geven. Je Ziel weet dat wanneer het transformatieproces almaar door zou gaan, je niet de diepte bereikt. Je zou dan van de ene verandering naar de andere hollen en daardoor aan de oppervlakte blijven.

De Kosmisch Sabbatical is een geschenk van je Ziel, een geschenk van God. Het is nodig om de veranderingen in jezelf en je leven te bestendigen, zodat het niet vervluchtigt. Het is nodig om de vastigheden te veranderen in een geweldig mooi energetisch leven. Meer afgestemd op je levensenergie, afgestemd op je Zielenpad!

Lieve groet,
Daisha

Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

P.s.: Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

Gewijzigd op 22/02/2018

Reageren is niet mogelijk.