Gedachteloos, hoe doe je dat?

 

Vorige week ontmoette ik dr. Vijaj S. Shankar voor het eerst. Hij gaf een lezing op Nyenrode. Men zegt wel eens: zijn woorden sloegen in als een bom. Nou dat deed het bij mij. Ik weet dan ook zeker dat er nog vele ontmoetingen met hem zullen volgen.
Hij vertelde o.a.: Elke actie die je doet, elk woord dat je zegt, elke stap die je neemt, is een reactie op wat daarvoor aanwezig was. Het kan een nanoseconde zijn (een miljardste deel van een seconde) of heel lang geleden. Je leeft dus óf in het verleden, ook al is dit slechts een nanoseconde, óf in de toekomst. Beide situaties komen voort uit iets dat al was. Het is dus onmogelijk om op deze wijze in het ‘hier-en-nu’ te leven.
Al jaren worstel ik met het fenomeen: leef in het hier en nu. Had telkens het gevoel dat kan niet, het klopt niet. Alles dat je denkt of doet, komt immers voort uit een gedachte. En die gedachte was vóór het ‘nu’.
Dr. Shankar vertelde vervolgens dat de enige wijze om in het hier en nu te leven is: gedachteloos te zijn. Zonder gedachten kan alles vanuit een andere dimensie naar je toekomen. Onze gedachten zijn de blokkade, zijn de muur, die de Universele energie tegenhouden. Als je de muur doorschijnend maakt ofwel gedachteloos bent, kan het Universele Licht je doorstralen!
Maar hoe doe je dat, gedachteloos zijn? Je kunt toch moeilijk de hele dag door het ultieme orgasme hebben. Want ik weet zeker dat je dat een keer, en ik hoop vele keren, hebt beleefd in je leven. Het is onmogelijk om hét ultieme orgasme te hebben terwijl je bezig bent met het boodschappenlijstje van morgen.
Misschien ben je vaker gedachteloos dan dat je beseft. Ik in ieder geval wel. Dr. Shankar vertelde: Een baby komt gedachteloos op deze wereld. Het leven is slechts een spel van licht en geluid, al het andere ‘happens’. Gedachten komen doordat je klanken gaat herkennen als taal. Taal is echter slechts geluid, als je de taal niet spreekt is het voor jou geluid. (Onderaan vind je een link van een interview met dr. Shankar.)
Als kind was ik vaak gedachteloos. Mijn altijd drukke omgeving werd daar wel eens angstig van. Ik kon ook heel druk zijn, maar dan ineens ‘viel ik stil’. Het stilvallen was dus niets anders dan gedachteloos zijn. Ik heb dat gelukkig mijn hele leven gehouden. ’s Morgens heb ik anderhalf uur nodig, soms zelfs twee uur, om me aan te kleden. Terwijl als ik haast heb me in drie kwartier kan douchen, tanden poetsen, föhnen, opmaken, aankleden, enz. Als dat niet nodig is, neem ik ruim de tijd om stil te vallen of, zoals ik nu weet, gedachteloos te zijn. Eens lag ik in zee te drijven en plots viel ik stil. Dit duurde waarschijnlijk zo lang, dat mensen naar me toekwamen zwemmen om te kijken of ik nog leefde.
Als ik me afstem op iemand sluit ik mijn ogen om te ‘kijken’ in zijn of haar leven. Ik zei tot voor kort: en omdat ik geen mening heb, kan alles komen wat nodig is om te ‘zien’. Dit is dus ook gedachteloos zijn.
De woorden van dr. Shankar openden voor mij een nieuwe wereld, een nieuwe zienswijze. Mijn man Ferdi, al lang geleden overleden, zat de laatste paar jaar van zijn leven voor zich uit te staren. Hij kon dat soms wel een uur volhouden. Als ik dan vroeg: ‘Waar denk je aan?’ gaf hij als antwoord: ‘Niets’!’ Voor mij was dat onbegrijpelijk, hoe kun je nu aan ‘niets’ denken? Ik was begin veertig, hij begin vijftig. Een oude wijsheid zegt: ‘Als je woorden zijn opgebruikt, dan sterf je.’ Hij stierf toen hij net 55 jaar was. (Dus als je lang wilt leven, wees dan heel vaak gedachteloos!)
Dat voor zich uitstaren irriteerde mij vaak. Ferdi was dan zo afwezig, zo onbereikbaar. Nu besef ik dat ik dit zelfde al heel mijn leven doe, alleen niet zo lang als hij het deed!
Gedachteloos zijn is een verademing voor je geest, voor beslissingen die je wilt nemen, voor je hele Zijn. Een volkomen stilte waarin alles kan komen. Waarin het Universele Licht je kan doorstralen. Waardoor je naar andere dimensies kunt gaan! Zo kun je verbanden zien, een antwoord op je vraag krijgen, oplossingen voor je problemen, nieuwe inzichten. Kortom, het ‘niets’ is zoveel dat het een verrijking is voor je hele Zijn!

Ik wens je vele momenten zonder gedachten, momenten van innerlijke rijkdom en vrede!

Veel liefs,
Daisha

Een interview met dr. Vijaj S. Shankar:

Gewijzigd op 29/09/2019

3 Responses to “Gedachteloos, hoe doe je dat?”

 1. Annuska H-Csidei

  Hier heb ik heel veel aan zie het als een wijze les
  Dit verwoord heel veel.
  gedachtenloos zijn is moeilijk, maar dit zijn handvatten
  Op welke radiozender is zieletaal
  Dank Annuska

 2. Max

  Lieve Daisha,

  Gedachteloos zijn is een heel bijzondere en vooral mooie ervaring en staat van zijn.
  Even je ziel luchten.
  Het geeft zo’n ‘eerlijk’ gevoel van rust.
  Je ervaart en voelt alleen, verder niets.
  Het is me vroeger wel eens eerder overkomen.
  En soms inderdaad ook even gedachtenloos, of nagenoeg, voor me uit staren…….. (zo heerlijk eigenlijk)
  In alle ‘drukke’ jaren daarna ben ik eigenlijk nooit meer gedachtenloos geweest……… (wel sprakeloos, ha ha )
  Niet gelukt en niet aan gedacht, ha ha.
  En het is zo belangrijk om het wel te doen.
  Het zalige niets………….
  de laatste jaren en vooral het laatste jaar is het me weer gelukt, overkomen. heerlijk.
  En zeker als je samen ligt,.. in totaal gedachteloos niets….
  Samen gedachteloos niets….. alleen ervaren en voelen….
  Even niets geeft zo’n gevoel van geluk.
  Even jezelf zijn…….. even je ziel luchten…….
  Even in het nu zijn……
  aaaaaaaaah heerlijk.

Reageren is niet mogelijk.