‘Good Karma’

 

Een vriend van ons, 74 jaar, heeft sinds kort een relatie met een jonge vrouw, Yui 31 jaar. Hij is een paar jaar alleen geweest. Hij is geen man om alleen te leven, zeker niet in Thailand. Natuurlijk zijn er altijd mensen waar je naar toe kunt gaan of die bij je op visite kunnen komen, maar toch… Vroeger zei mijn Oma: ‘Als je thuiskomt, dan kun je gerust gedag zeggen maar de stoelen zeggen niets terug.’
Onze vriend kwam in een bar in Chiangmai waar ook twee Nederlandse mannen waren. Deze hadden het commentaar, dat ze het maar raar vonden dat hij met zo’n jonge vrouw was. Anderen zeiden weer: ‘Die boft, je moet het maar kunnen krijgen zo’n jonge vrouw. Wat ze in hem ziet…’ kwam er achteraan.

Yui komt uit een arme familie, vluchtelingen uit Birma, Shan genaamd. Sinds haar geboorte is het altijd ‘overleven’ geweest in plaats van te leven. Om haar dochtertje, Yuki zeven jaar, te kunnen onderhouden, én haar vader en moeder, moest ze werken. Het waren lange dagen, zeven dagen per week. De vader van haar dochter is verdwenen en heeft zich nooit meer laten zien. Waarschijnlijk omdat hij ook slechts kon overleven en de middelen niet had om het gezin te onderhouden. Nu ze bij onze vriend woont, hoeft ze niet meer te werken. Haar dochtertje Yuki groeide vanaf haar geboorte op in de bergen bij Oma en Opa.  Zag haar moeder af en toe, als ze op bezoek kwam. Nu woont ze bij onze vriend en leven daar samen, beiden zijn ze dolblij. Yui en Yuki hebben een goed leven, krijgen volop aandacht. Onze vriend is heel zorgzaam en heeft de hele dag de tijd voor hen. Yuki gaat sinds een paar maanden naar school en blijkt heel intelligent te zijn. In een half jaar tijd, heeft ze goed Engels én Thais geleerd. Waar ze vandaan kwam spreken ze een Birmees dialect. Toen Yuki een dagje bij een familielid logeerde en terugkwam, zei ze tegen haar nieuwe ‘vader’: Wat moeten deze mensen arm zijn, ze hadden niets in de koelkast om te eten of te drinken.

Wie boft nu, hij of zij? Uiteraard allebei of wel alle drie! Nee, zelfs nog meer mensen, ook de vader en moeder van de vrouw. Want ook deze worden door mijn vriend onderhouden.
Waarom veroordelen mensen elkaar zo, zonder de ins en outs te weten van de ander? Alleen maar kijken wat je ziet, zonder je te beseffen dat alles een achtergrond heeft. Dat alles anders in elkaar zit dan je in eerste instantie kunt zien.

Wat heeft dit alles te maken met ‘good karma’? In het Oosten is karma iets waar men rekening mee houdt. In het westen beseft men vaak niet dat alles dat je doet gevolgen en consequenties, heeft. In de situatie van mijn vriend is het voor alle betrokkenen Good Karma. Mijn vriend die zijn nieuwe gezin een fijn thuis geeft en daarbij de taak, in het levensonderhoud voorzien van de ouders, van zijn nieuwe vriendin Yui heeft overgenomen. Yui die hem in staat stelt om goed te doen, voor hem zorgt en hem een zinvol leven geeft. Yuki, de kleine meid, die mijn vriend liefdevol omgeeft en hem jong houdt. De ouders van Yui, omdat zij de andere drie in staat stellen goede daden te doen. Namelijk het meisje kan weer bij haar moeder opgroeien en mijn vriend kan een goede daad naar hen doen. Good Karma dus voor alle betrokkenen!

Vorige week kwam een man bij me op consult. Hij had zijn bedrijf verkocht en daar een grote som geld voor ontvangen. Hij hoefde voorlopig niet meer te werken en kon doen wat hij wilde. Hij was een nieuw bedrijf begonnen, samen met een compagnon. Er waren alleen nog kosten, nee geld verdienen was er nog niet bij. Zijn compagnon had geen geld en had het juist nodig om maandelijks rond te komen. Geen enkel probleem, hij had genoeg, dus maandelijks kreeg zijn compagnon een goed salaris. Lijkt heel mooi, maar de ander bouwt een schuld naar hem op. En kan wel eens in een positie komen dat hij deze nooit kan afbetalen. Er komt op een gegeven moment ook een ongelijkwaardige situatie. Beiden werken evenveel uren, de een krijgt daarvoor salaris, de ander moet het betalen. Een verschil van het dubbele salaris. Je moet heel bewust leven om te weten dat je dit zelf hebt gewild, maar ook hebt veroorzaakt.

Veel geld hebben heeft consequenties. De belangrijkste consequentie is dat je mensen hun vrijheid laat behouden en ze niet van je afhankelijk maakt. Het lijkt goede karma van de vermogende man, maar dat is het alleen als er over enige tijd geen vervelende gedachten of handelingen uit voortkomen.

Goede karma, we bouwen het allemaal op in ons leven. Zeker als je zoals Sarah in het leven staat. Zij staat altijd voor iedereen klaarstaat. Anderen die dit niet op kunnen brengen, proberen haar er van te weerhouden. Ze proberen haar op andere gedachten te brengen door te zeggen dat ze eens aan haar zelf moet denken. Maar door wat ze doet, denkt ze juist aan zichzelf. Zij is gelukkig, omdat ze ziet dat wat ze doet effect heeft. Misschien niet meteen, hoeft voor haar ook niet, maar op een gegeven moment wel. Gelukkig wordt ze slechts af en toe door al die ‘goede’ raadgevingen beïnvloed, meestal trekt ze zich er niets van aan en gaat gewoon door. Ze kan niet anders, dát is haar leven. Pak het leven niet af van de ander, doordat jij een ander leven als werkelijkheid ziet.

Wat is nu goede karma en wat is slechte? Bestaat wel goed of slecht hier in? Is het niet gewoon karma ofwel de gevolgen van wat je doet? Net zoals de landbouwer de vruchten plukt van wat hij heeft gezaaid? Als hij van plan was om graan te oogsten, dan moet hij uiteraard geen mais zaaien.
Is het mogelijk om zo bewust te leven dat alles dat je doet, zegt of welke actie je ook onderneemt, van tevoren te weten of het goed, minder goed of helemaal niet goed uitpakt?

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening hierover. Je kunt hieronder reageren of je mening via de mail sturen: daisha@radiomerlijn.nl
Ik presenteer elke zaterdag-, zondag- en dinsdagavond een radioprogramma, dat je zeker zal interesseren. Je kunt het beluisteren via www.radiomerlijn.nl Op de avond zelf of de hele week bij Uitzending gemist. Jouw mening bespreek ik graag in een van de programma’s. Mocht je je naam niet vermeld willen hebben, zet het er dan even bij. 

Lieve groet,
Daisha

 

Gewijzigd op 26/02/2017

2 Responses to “‘Good Karma’”

 1. Tineke Kleij-van den Boomen

  Prachtig artikel Daisha en zo waar. Dank je wel. Lieve groet ….. Tineke

 2. Wilma van Roekel

  Ik denk dat we als mens situaties in het leven betitelen als goed of slecht en dit doen we om de situatie in de hand te kunnen houden te overleven en om onderscheid te kunnen maken tussen goed en slecht.
  Het geeft je een veilig gevoel en je vind aansluiting bij de mensen die hetzelfde goed goed vinden en hetzelfde slecht slecht vinden.
  Wanneer je er niet hetzelfde over denkt kun je altijd je mening nog bijstellen…. dussss….

  Wat is goed en wat is slecht?

  Waar het volgens mij om gaat is het de ervaring en… hoe ga je daarmee om?

  Wanneer je een slechte ervaring heb gehad en je bent je er bewust van hoe de situatie in elkaar steekt en wat je ervan hebt geleerd en die situatie hebt verwerkt dan heb je die slechte ervaring omgebogen naar een goede ervaring toch?

  Was het dan toch goede karma?
  Je bent in ieder geval een ervaring rijker.

Reageren is niet mogelijk.