Happy Energy

Earth_hope-web

Deze keer laat ik iemand anders aan het woord. Een fenomeen die nu leefde, maar zijn tijd wellicht ver vooruit was. Een nieuwe Leonardo da Vinci. Ik hoop alleen dat wat deze man heeft bedacht en wat hij zegt in zijn statement geen vijfhonderd jaar duurt, zoals bij Leonardo. Ik hoop ook dat je zijn statement wilt lezen. Wat hij zegt, onderschrijf ik volledig. We schelen niet veel in leeftijd, slechts één jaar. Hij deed het op zijn manier en ik op mijn manier, beide bedoelen we hetzelfde: op naar een nieuwe religie. Laat dit millennium The Human Age zijn ofwel de Happy Energy religie!

Voordat je denkt ‘Dit heb ik al in de krant gelezen’, weet dan dat dit niet de hele vertaling was. Er zijn stukken weggelaten of veranderd. Hieronder lees je zijn volledige brief. Vertaald in het Nederlands, vanuit het Engels.
Ik heb het over Wubbo Ockels, zaterdag 17 mei 2014 gestorven – 68 jaar. Dit is wat hij ons nalaat: Brief van Wubbo Ockels 31 januari 2014

Happy Energy. De beweging voor een duurzame Aarde en Ons, de Mensheid.

Het is genoeg, we zijn te ver gegaan!!! De industriële revolutie heeft ons in een ongewenste situatie gebracht. De natuur wordt door ons platgewalst, we vernietigen onze levensbronnen. We moeten stoppen, we moeten veranderen, we moeten een andere weg inslaan, we moeten onze levens veranderen, én de manier waarop we zaken doen.
Laten we ‘het menselijke tijdperk’ – The Human Age – verwelkomen. Laten we stoppen met de vernietiging van de aarde, de vernietiging van de Mensheid; in feite van onszelf. Laat het voor iedereen duidelijk zijn: we moeten een nieuwe houding vinden, een nieuwe cultuur, een nieuwe mentaliteit, een nieuwe vereniging van de Mensheid, voor onze overleving.

Het antwoord is een nieuw wereldwijd bewustzijn!

Het probleem is dat de Mensheid een ​​duurzame balans met zijn omgeving dient te vinden, zowel met ons huis, de planeet Aarde, en haar Natuur. Het antwoord is een nieuw wereldwijd bewustzijn van de Mensheid, Natuur en Aarde als een onlosmakelijk wezen. De Mensheid is het volk, de Mensheid wordt gedragen door de mensen. Alleen wanneer we geloven in onze persoonlijke rol om de Mensheid duurzaam te maken, zullen we overleven en kunnen we overleven.

We zijn geen bijen, die zonder bewustzijn een kolonie bouwen. We zijn geen neuronen, die zich niet bewust zijn van wat ze denken. Nee, we zijn intelligente wezens en kunnen ons gedrag observeren. We zijn ons terdege bewust van waar onze Mensheid naar toe gaat. We kunnen de Mensheid in een betere richting krijgen, indien we samenwerken. Met een nieuw geloof in de Mensheid kunnen we een nieuwe religie creëren die ons allemaal samenbrengt.

We kunnen ons niet uitsluiten voor de verantwoordelijkheid voor onszelf.

Er zijn veel religies die mensen samen brengen, maar nooit alle mensen. De verschillende goden waar in mensen geloven, scheiden de Mensheid juist in groepen. Dat heeft geleid tot vele conflicten en zelfs oorlogen. Deze religies zijn niet duurzaam. Maar als we in de holistische Mensheid geloven, zullen we geen conflicten meer hebben, zullen we onafscheidelijk zijn.
We behoren allemaal tot deze ene Mensheid, we kunnen allemaal in deze ‘hogere macht’ geloven. Het grote verschil met de bestaande religies is dat we in Onszelf kunnen geloven. De God van de Mensheid is in elk van ons. Deze God is niet buiten ons. We kunnen ons niet achter deze God verschuilen, omdat deze in ons zit.
We kunnen ons niet uitsluiten voor de verantwoordelijkheid voor onszelf.
Geloven in de Mensheid verlangt een andere manier van denken. Een mentaliteit die is voortgekomen uit het perspectief dat we in de laatste decennia hebben bereikt. Het besef van waar we zijn en wat de aarde voor ons betekent. En wat onze bijdrage is aan het milieu. De nauwe band van de Mensheid en de Aarde, onze afhankelijkheid van de natuur, van de Aarde is steeds duidelijker geworden.

De noodzaak om de Aarde en de Natuur te behouden is een steeds grotere noodzaak geworden. De ruimtevaart heeft ons een spiegel voorgehouden. We zijn nu echt waar we zijn: op een prachtige planeet, met een ongeëvenaarde levens ondersteuning, zonder dit oord kunnen we niet leven. Een Aarde die geen reservecapaciteit heeft.

We zijn allemaal Astronauten van het Ruimteschip Aarde.

 

ITF 2011 - Innovators´ Platform: New ideas for transforming transport

 

Het opsplitsen van de mensheid in verschillende groepen met verschillende en vaak conflicterende belangen heeft onze duurzaamheid ondermijnd. Kleine groepen hebben de winst opgestreken, terwijl grote groepen hieronder hebben geleden. Het opsplitsen heeft geleid tot oneerlijkheid, tot onrechtmatige zelfzuchtigheid.

Er zijn veel religies die mensen samen brengen, maar nooit alle mensen. De verschillende goden waar in mensen geloven, scheiden de Mensheid juist in groepen.In dit opzicht zijn onze economische regels verkeerd. Grote organisaties hebben activiteiten ondernomen die gevolgen op grote schaal hadden voor de toekomst, terwijl zij daarvoor niet de verantwoordelijkheid hebben genomen.
Bijvoorbeeld zoals de olie-industrie en de ontwikkeling van kernenergie. De kosten voor klimaatverandering en weer gerelateerde rampen, nucleair afval en nucleaire rampen worden gedragen door de maatschappij, door haar belastingbetalers…
Internationale bedrijven hebben zo’n enorme omvang gekregen dat hun invloed alle nationale grenzen overschrijdt en daardoor ook de nationale regeringen. Onze zo gekoesterde democratische systemen spelen in hun spel geen rol. Wij, de mensheid, zijn het slachtoffer van een paar mensen die de macht hebben, zolang zij geen verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen van hun daden. We missen een globale ethiek.

Ons financiële systeem heeft zich ontwikkeld tot een oncontroleerbare macht

Ons financiële systeem heeft zich ontwikkeld tot een oncontroleerbare macht, die enkel een paar rijke mensen ondersteunt. Handelsbeslissingen worden genomen op een onmenselijke schaal van milliseconden. Gelden die aan bedrijven ter beschikking worden gesteld via de beurzen hebben geen gezicht. Vaak is het niet te traceren waar het geld vandaan komt en waar de winst naar toe gaat.
Er kan geen verantwoordelijkheid of ethiek worden verwacht in een dergelijk systeem, dit in tegenstelling tot een ouderwets familiebedrijf. De gemiddelde mens heeft geen vertrouwen meer in het bankwezen. Het ene schandaal na het andere komt aan de oppervlakte. Het lijkt erop dat wij, het volk, geen invloed of zeggenschap hebben om het financiële systeem te veranderen. De oplossing is het verenigen in het ene wezen dat wij zijn: De Mensheid van de Aarde.

Dit gevoel wordt uitgedrukt in Happy Energy

Buiten de noodzaak om als één mensheid te gaan handelen met als doel om te overleven, zullen wij individueel hierdoor een beter leven krijgen. Door te handelen in het belang van de Mensheid zal het leven zelf, het leven van ons allemaal, meer betekenis krijgen. We zullen ons getroost voelen door deze betekenis, want we hebben een beter antwoord op de vraag waarom we leven.

Het doel van het leven is om het leven in stand te houden. Daarom krijgen we kinderen. We moeten de Mensheid helpen om het noodzakelijke evenwicht te vinden met haar omgeving. Het krijgen van kinderen wordt gedreven door onze drang naar seks, een krachtige drang die niet alleen wordt uitgedrukt door lust en plezier, maar ook door hoop en toekomst. Ons geloof in en steun aan de Mensheid geeft het plezier aan de zin van ons bestaan, een gevoel van voldoening dat zelfs nog krachtiger kan zijn dan seks.
Dit gevoel wordt uitgedrukt in Happy Energy. Happy Energy is de energie die ervaren wordt wanneer een juiste keuze wordt gemaakt. De nieuwe Happy Energy religie en haar geloof in de Mensheid begint nu. Het is het antwoord op een onduurzame industriële revolutie. Het is onze individuele verantwoordelijkheid om deze verandering te versnellen. We moeten ons daarvoor de juiste mindset (de juiste manier van denken) aanleren. Het is dringend. Er is voldoende technologie aanwezig die een duurzame Mensheid, Natuur en Aarde mogelijk maakt.

Onze wil is de sleutel. Het geloof in de Mensheid zal ons die wil geven. Onze Happy Energy religie zal ons helpen om die wil te uiten. Deze religie moet z’n vorm krijgen: we moeten symbolen, rituelen en kunst verzamelen om ons geloof in de Mensheid te uiten. Al onze media en communicatie instrumenten moeten worden gebruikt. Vooral de jeugd moet worden aangesproken. De jeugd is de toekomst: ze willen ook genieten van de natuur en van de aarde. Hun idolen hebben een voorbeeldrol. Festivals kunnen de boodschap uitstralen. Artiesten kunnen de juiste woorden en zinnen vinden, die het hart raken.

Laat ieder van ons helpen om onze religie vorm te geven. Laat elk van ons zijn geloof uitspreken in een duurzame Mensheid.

De geboden van de Happy Energy religie, ofwel geloven in de Mensheid, zijn:

 1. De Mensheid is niet te scheiden
 2. Doel van de Mensheid is om te overleven
 3. De Mensheid heeft de Aarde en de Natuur nodig
 4. Ons doel is om de Mensheid te ondersteunen en daarmee de Aarde en de Natuur
 5. We moeten iedereen die dat doel uitoefent respecteren
 6. Iedereen is met iedereen verbonden via de Mensheid
 7. Iedereen is verbonden met de Natuur en de Aarde
 8. We zijn allemaal Astronauten van Ruimteschip Aarde
 9. Degenen die anderen niet respecteren, respecteren de Mensheid niet
 10. Mensheid, Natuur en Aarde zijn onafscheidelijk!

Foto genomen tijdens het Internationaal Transport Forum

P.s.: De oorspronkelijke brief van Wubbo Ockels in het Engels vind je hieronder:

Happy_Energy_religion

 

 

Gewijzigd op 13/10/2018

21 Responses to “Happy Energy”

 1. Aleida

  Bedankt voor het delen lieve Daisha. Wat een prachtige brief van een bijzonder mens. Als een ieder van ons met aandacht de mooie woorden zou lezen en voelen dan kunnen wij met z`n allen weer een verbintenis maken.

 2. Gert-Jan

  Prachtige woorden van iemand die ver vooruit denkt, een visie heeft en dit prachtig verwoord heeft. Het is zo waar dat als we de god in ons zelf vinden we nooit meer ons kunnen verschuilen achter een god buiten ons. Geloven in de mensheid is universeel en kan nooit tot discussie leiden. De daila lama zei het laatst ook mooi: iedereen ongeacht cultuur sexe, of geloof wil hetzelfde namelijk gelukkig zijn. En echt volwaardig gelukkig zijn kun je pas als iedereen gelukkig is. Happy energy to all http://www.happyenergy.nl

 3. Nieske

  bedank dat je dit voor ons op je site heb gezet. Ook erg mooi uiteengezet, een bijzonder persoon met een vooruitzicht voor een allen, een goede boodschap.

 4. Yolanda

  Lieve Daisha,

  Wat een mooie laatste brief van Wubbo Ockels, en idd veel te jong van ons heengegaan. Jammer, dat deze mooie brief
  onvolledig en/of met gewijzigde woorden in krant(en) geplaatst zijn. Fijn lieve Daisha dat jij wel de volledige tekst van
  deze mooie veelzeggende brief van Wubbo Ockels heb willen plaatsen. Dankje, want dit was wat hij nog graag wilde
  zeggen.
  Veel liefs xxYolanda

 5. claudia favier

  Heel erg mooi gezegd.

 6. Gert

  Ik zou zijn brief graag onvertaald willen lezen. Ik heb gegoogled maar vind geen link. Kan iemand mij verder helpen?

  • Daisha de Wijs

   Hallo Gert,

   ik heb de link van de originele brief van Wubbo Ockels als p.s. onder de vertaling gezet.

   Hartegroet,
   Daisha

 7. Elly

  Ja een hele indrukwekkende man.

 8. Geer

  Lieve Daisha,
  Bedankt dat je deze mooie volledige brief met ons wil delen.
  En ja, zo wilde Wubbo Ockels dit nog graag zeggen, heel mooi en zo puur.
  En laten wij als mensheid in deze mensheid geloven, want die is er echt.
  Lieve Groet Geer,

 9. jpeters -nas

  ik denk dat hij de brief gescheven heeft als een eerlijke boodschap,en niet om er reclamen mee te maken voor jullie clubjes

  • Daisha de Wijs

   Beste Hannie,
   Jammer dat je er zo over denkt. Zoals Wubbo Ockels schreef ‘de Mensheid is ondeelbaar’. Dat betekent dat er een eind moet komen aan het denken in clubjes, groepen, landen en rassen. Daardoor is de wereld geworden zoals hij nu is. Door jouw denkwijze houd je de wereld in stand die we juist willen veranderen.

   Door de gehele brief te vertalen in het Nederlands is de volledige inhoud nu toegankelijk voor mensen die geen Engels spreken. Als jij de brief zelf had vertaald en op internet had gezet was dat ook helemaal prima geweest. Dan had ik daarnaar kunnen verwijzen. Lever een bijdrage, doe iets, vanuit jezelf dat iets bijdraagt aan de wereld. Kritiek is eenvoudig te geven, maar heeft de wereld nimmer beter gemaakt.

   Hartegroet,
   Daisha

 10. Francisca

  JA, wanneer macht, eer ,manipulatie en intimidatie geen krachten meer zullen zijn waarmee een kleine groep “Rijken” zich staande weet te houden zal de Happy Energy de stromende kracht zijn voor realisatie wat deze bijzondere man ons als boodschap mee gegeven heeft. Dank je Wubbo voor je aanwezigheid.

 11. atina

  WE zijn zelf Goden ? Tja wie zei dat in den beginne toch ook al weer . En wat was het Gevolg?

 12. caboot luc

  hallo,ik heb wat hier gepubliceerd staat gelezen en goed gevonden,de moraal van het verhaal,maar ik wist dit alles al en ben me bewust van de wereld waarin ik leef en wat een betere wereld van morgen nodig heeft!
  mensen die wakker geworden zijn en die de menselijkheid in zichzelf eren vanuit het hart
  hebben geen boeken-lezingen of guru’s nodig om de waarheid van gelijk welke context te doorzien!
  onze zielen zijn wel degelijk verbonden en er is geen ego te verdedigen of te lofprijzen wat het belang en de visie
  van de mensheid en moeder aarde aangaat! de boedha zegde het al heel lang geleden,de weg ligt in het midden!
  in de balans en het evenwicht tussen de verschillen,in een happy energy,een éénheidsbewustzijn en een hartgedragen geest,en vormgeving en richting gevend vanuit creatiekracht & uit een puur en zuiver en positief denken,met respect voor al wat is!onze innerlijke goddelijkheid terug een plaats geven temidden van alles! voorbij de angst gaan,en het diepe gevoel van tevredenheid-vriendschap-liefde ten volle ervaren in zijn multidimensionaliteit! de afscheidingsgedachten loslaten en inruilen door zich verbonden te weten en te voelen met het licht,de bron,god……
  in onszelf & rondom ons heen! wees gezegend en ontvankelijk voor je eigen hoogste goed! deel met anderen je talenten,je rijkdom en menselijkheid en alles zal transformeren in een hemel op aarde

 13. Riekie Witlox

  Als mensheid leven vooral vanuit je hart in LIEFDE en LICHT !!!
  Ja ,wat hierboven ook staat , Wij allen zijn Goden en Godinnen …
  Hartegroet ,
  Riekie

 14. Maria

  Prachtige brief van Wubbo. Jammer dat hij zijn oproep wil “verpakken” in een nieuwe religie. Ik ben zo langzamerhand flink allergisch voor dat woord. Zo leuk zijn al die religies niet. “Door jouw denkwijze houd je de wereld in stand die wij nu juist willen veranderen” Ik weet dat je het goed bedoelt Daisha, maar in deze zin zie ik precies wat Wubbo niet wil. Het denken in wij/zij. Het denken in clubjes.

  • Daisha de Wijs

   Hallo Maria,
   wat ik jammer vind is dat je één zin uit de tekst haalt van zowel Wubbo Ockels als van mij (in mijn reactie op Hannie). Hierdoor wordt, zoals jij het stelt, de hele context anders. Je laatste twee zinnen zijn daardoor suggestief en niet de werkelijkheid.
   Hartegroet,
   Daisha

 15. jeanet kleinreesink

  prachtige boodschap zo waar en zuiver is nog veel werk aan de winkel ….. bedankt Wubbo …

 16. Trix

  Wat een intelligente/gevoelvolle samenvatting van een schitterend mens.

 17. Saskia

  Bedankt Wubbo, voor deze bijzondere en mooie inzichten!!! Hoe simpel kan het zijn?
  Ik hoop dat we er met de heeeeeeeele mensheid wat mee zullen doen!
  Ik ben in ieder geval een mens dat actief en bewust leeft met HAPPY ENERGY in het leven!
  Alleen heeft het door uw afscheidsbrief nu een naam gekregen! Bedankt daarvoor!
  Ik zal mij volledig inzetten in het nastreven van dit doel! En ik hoop velen met mij!!!

Reageren is niet mogelijk.