Heel Simpel

 

Heel simpelHet leven lijkt voor velen gecompliceerd, toch is het heel simpel. Je doet iets …of niet, je zegt iets… of niet, je handelt …of niet. Elke keer bepaal je zelf wat je doet, zegt of hoe je handelt. Je kunt liefde ervaren …of niet, je kunt boos zijn …of niet, je kunt doorgaan … of bij de pakken neer zitten. Elke keer bepalen wij zelf wat we op dat moment doen. Of je moet onder invloed zijn van bepaalde drugs en/of je brein moet niet goed functioneren. Zolang we een gezond brein hebben, bepalen wij zelf ons leven.
Nu zeg je wellicht: ‘Ja, maar dat ik ontslagen ben, heb ik toch echt niet bepaald!’ of: ‘Dat mijn partner mij verlaten heeft, bepaalde ik zeker niet zelf.’ ‘Dat ik chronisch ziek ben, heb ik echt niet gewenst!’ ‘Dat mijn leven niet is geworden wat ik wilde, dat is verre van dat ik dat zelf heb bepaald!’

Het mooie van het leven is, van ons menszijn is, dat wij elke keer zelf opnieuw kunnen bepalen hoe we handelen, hoe we reageren. Hoe we met de situatie omgaan. We zijn vrij!
Dus als iemand mij iets vraagt, ben ik vrij om wel of niet te antwoorden, wel of niet te reageren. Als ik antwoord ben ik vrij en als ik niet antwoord ben ik ook vrij. Of ik iets doe of niet, of ik ga of niet: ik ben altijd vrij!

Iemand heeft kritiek op je en jij bepaalt hoe je daarmee omgaat. Ben je verontwaardigd, boos of haal je je schouders op, in alle gevallen heb jij besloten om dat te doen wat je doet. Het is niet de ander die jou boos maakt. Jij hebt besloten om boos te zijn. Het is niet dat de ander je afwijst, je hebt besloten dat je afgewezen bent. Nu hebben wij mensen vaak een eerste automatische reactie. Je werd misschien al boos zonder dat je daar een bewuste keuze in hebt gemaakt. Misschien had je geen controle over je eerste reflex, maar je kunt altijd opnieuw een keuze maken en je reactie bijstellen. Dat is de vrijheid van de mens.

Afgelopen zondag besprak Sander in Boeken Nieuws (via www.radiomerlijn.nl) een geweldig boek: Boek van Vergeving van Willem Glaudemans. Hij zegt daarin: ‘Velen zien vergeven als een lang en moeizaam proces dat veel tijd en energie kost. Maar je schaadt alleen jezelf als je niet vergeeft.’ En hij voegde er aan toe: ‘Heel belangrijk is dat je ook je zelf vergeeft. Misschien dat zelf wel eerst voordat je de ander kunt vergeven.’

In het programma Daisha Live (ook weer via www.radiomerlijn.nl) vertel ik op de prachtige kroningsdag: ‘Mijn Opa zei tegen me toen ik jong was: ‘Wees de Koningin. Rug recht, schouders naar achteren, kin omhoog en wees de Koningin.’ Van het onzekere meisje maakte hij mij tot iemand met eigenwaarde. Door er telkens op te hameren dat ik een Koningin was, trotseerde ik later de moeilijkste situaties. Situaties die me anders beslist onderuit hadden gehaald.’

In wezen vertelde mijn Opa mij dat ik zelf kon bepalen hoe ik reageer op situaties. Hij leerde me dat ik zelf kan kiezen hoe ik reageer op een situatie. Wat er ook gebeurt, uiteindelijk bepaal ik zelf wat ik ermee doe en hoe ik me erbij voel. Ik voel mij nooit het slachtoffer van een situatie en daardoor is ook niemand schuldig, wat ze ook naar me doen. De Koning is onschendbaar, net zoals de Ziel dat is. De Koning is er voor iedereen, kiest geen partij, is neutraal. Dat geldt ook voor de Ziel. Zij zal niemand ooit veroordelen, want de menselijke Ziel is neutraal en houdt van iedereen.

Leef in de Is-heid
Je partner reageert, handelt, doet anders dan jij zou reageren, handelen of doen. Het is zoals het is. Je ziet dat de jarige niet blij is met je cadeau. Jij zou dat nooit laten zien en net doen of je blij bent. Het is zoals het is. Je vraagt aan een familielid om iets voor je te doen, maar deze weigert. Jij zou meteen ‘ja’ hebben gezegd. Het is zoals het is.

Als jouw reactie op elke situatie waarbij de ander anders doet dan jij zou hebben gedaan of zou hebben gezegd, reageert met: Het is zoals het is. Als je dat innerlijk beleeft, als je dat beseft, dan is je leven heel simpel. Je hoeft de ander niet te begrijpen om volkomen vrij te zijn!

We vieren over een paar dagen Bevrijdingsdag. De dag dat we bevrijd werden van het juk en de gruwelijke daden van onze bezetters. Een mooie dag om te besluiten om jezelf te bevrijden van het juk dat je je oplegt, van de gruwelijke daden die je naar jezelf pleegt. Natuurlijk kun je het ook vandaag doen, hoe eerder je vanuit de Is-heid leeft, des te eerder ben je vrij.

Lieve groet,
Daisha

P.s: a.s. zondag 5 mei is het thema van mijn radioprogramma Zielentaal (om 21.30 uur te beluisteren via www.radiomerlijn.nl)   “Bevrijd je Zelf en Lichaam, Geest en Ziel zijn Eén!’

 

 

Gewijzigd op 02/12/2017

2 Responses to “Heel Simpel”

 1. Carla Boon

  Lieve Daisha, heerlijk om weer eens rustig naar jullie te luisteren en lezen.
  Jullie uitzending kwam als een kado en was even nodig voor mij, dank jullie wel.
  Mijn hartegroet en liefs, Carla Boon

  • Daisha

   Lieve Carla,

   en dat op zo’n heerlijke dag.
   Bedankt voor je reactie.
   Veel liefs,
   Daisha

Reageren is niet mogelijk.