Helende Gedachten

De hele dag door gaan er allerlei gedachten door ons heen. Volgens de geleerden hebben we per dag wel veertig- tot zestigduizend gedachten, een enorm aantal. Als je ervan uitgaat dat we ongeveer acht uur slapen, denk je per ‘wakker’ uur aan zo’n drieduizend dingen. Dat zijn ruim 50 gedachten per minuut.

Thich Nhat Hanh: ‘Als je voortdurend verstrikt bent in je gedachten, word je moe en kun je niet meer werkelijk in het heden zijn.’

En Deepak Chopra zegt: ‘Onze gedachten beïnvloeden ons brein, onze waarneming, ons leervermogen, gedachten en gevoelens en persoonlijke relaties. Het zijn allemaal reflecties van jou.’

Waar komen gedachten vandaan?

Gedachten komen en gedachten gaan. Maar heb je je wel eens afgevraagd waar je gedachten vandaan komen? En weet je wanneer je aan het denken bent, wat jouw volgende gedachte zal zijn? Of als je opstaat wat dan je eerste gedachte zou zijn? Ik denk dat je op deze vragen elke keer ‘Neen’ zal antwoorden. Gedachten zijn er, zoals ik al heb gezegd het kunnen er zelfs 50 per minuut zijn. Ofwel bijna elke seconde één!

Terwijl de mens graag overal controle over wil hebben, heeft de mens dit niet over zijn of haar gedachten. Wanneer je Googled krijg je vele tips hoe je je gedachten tot rust kunt brengen. Die tips zullen beslist af en toe helpen, maar niet altijd, immers je hebt geen 16 uur per dag controle over je gedachten. Zou dat wel zo zijn dan zou je alleen maar blije en positieve gedachten hebben, want wie kiest er nu bewust voor negatieve gedachten? De ene mens heeft andere gedachten dan de ander, dus men heeft bijna nooit op hetzelfde moment dezelfde gedachte. Dat betekent dat het niet van buitenaf wordt geactiveerd, anders zou men dezelfde gedachten hebben. Het moet dus een innerlijk proces zijn, dat door de mens zelf te stoppen is.

Het is zoals het is…

Wanneer je gedachten invloed hebben op je hele bestaan, je hele ZIJN, zoals Deepak Chopra zegt, zou je toch op z’n minst zelf moeten kunnen bepalen wat je denkt. Doe je dat niet dan word je gek van je gedachten, doodmoe zelfs zonder dat je werkelijk wat hebt gedaan. Gelukkig zijn we zelfbewuste mensen, of in ieder geval kunnen we dat zijn. En kunnen we als de maalstroom van gedachten ons beheerst zelf bepalen wat we denken.

Een probleem oplossen

Wanneer je een probleem hebt, lijkt het soms of er nog enkel dat probleem is. Wat gebeurt er met je gedachten? Er komt geen creatieve gedachte meer bij je op en je blijft maar aan het malen in hetzelfde gedachten patroon. Net zoals je in een bos verdwaald zou zijn, je blijft in hetzelfde kringetje lopen, nu dus denken. Op een gegeven moment wordt het probleem groter, omdat je energie continu naar het probleem wordt getrokken. Alles dat je energie geeft versterkt of vermeerdert zich. Concentreer je je op iets anders, of richt je je aandacht op iets anders, dan komt er ruimte en vind je de oplossing van je probleem.

Mij helpen de volgende spreuken, spreuken die ik in verschillende situaties gebruik.
‘Ik ben, ik geniet, ik laat los…’ Door dit rustig en nadrukkelijk uit te spreken helpt het mij om in een vastgelopen situatie weer rust te krijgen. Door de innerlijke rust komt er ruimte voor creatieve ideeën, waardoor de oplossing of het inzicht even daarna komt.

Weet je dat deze woorden ook helpen bij obstipatie. Obstipatie is dat je je (vaak emotionele) shit niet kwijt kunt. In wezen dezelfde situatie als vastgelopen zijn in een probleem. Heel belangrijk is dat je de woorden ‘Ik ben’ in je hele systeem voelt. En dat bij de woorden ‘ik geniet’ een innerlijke glimlach komt. Als laatste: ‘ik laat los…’ zeg deze woorden met een diepe en intense zucht van loslaten.

Liefde opent alle deuren

‘Wat zou Liefde hier doen?’ Wanneer je je ergert aan iemand, of als iemand je heeft gekwetst, dan is ‘Wat zou Liefde hier doen?’ dé oplossing. Je krijgt van iemand een vervelende mail, of commentaar op Facebook, of een telefoontje met iemand eindigt met krenkende woorden. Kortom in alle situaties waarin je teleurgesteld bent, boos wordt, geïrriteerd bent, en je bent bereid om in jezelf te zeggen ‘Wat zou Liefde hier doen?’ zal de situatie met de ander niet escaleren.

Positieve energie voedt, niet alleen je geest, ook je lichaam en je gevoelens. Liefde is positieve energie en doet de innerlijke accu opladen. Het geeft kracht, energie en maakt dat negativiteit op z’n minst neutraal wordt. Wanneer je reageert vanuit een liefdevolle energie kan het niet anders dan dat de negatieve houding van de ander omgezet wordt in neutraliteit. Negatieve energie put uit, zou je met dezelfde negativiteit reageren dan escaleert het in een uitputtingsslag. Of met de ander of in jezelf.

Ik heb ergens gelezen dat wanneer je regelmatig of zelfs vaak negatieve gedachten hebt je een rimpelige huid krijgt. Omdat het net hetzelfde is als ongezond eten, je krijgt een slecht gevoel en dat ondermijnt je fysiek.
Dus is er een onprettige negatieve situatie met een ander of met jezelf, vraag je zelf dan af: Wat zou Liefde hier doen? En weet je, je hoeft nog niet eens antwoord op deze vraag te krijgen. Door dit in gedachten te hebben, is je reactie al anders, liefdevol!

Overgave, dé oplossing voor de bewuste mens!

‘Het is zoals het is…’ We komen allemaal wel eens in situaties waarvan je denkt: Hoe los ik dit nu weer op? Of: Hier kan ik niets mee, ik zou niet weten hoe ik dit kan oplossen? Of: Ik snap niet waarom ik in deze onprettige situatie met de ander ben beland? Je voelt je machteloos, misschien wel radeloos, je weet niet wat je moet doen om een uitweg, een oplossing, te vinden. Zeg dan tegen jezelf: ‘Het is zoals het is…’

Je partner heeft besloten om van je te scheiden. Terwijl je zelf niet het idee had dat het zo slecht tussen jullie ging. Samen besluit je om naar een mediator te gaan, of in relatietherapie. Ondanks wat jullie samen ondernemen komt er geen verandering in het besluit van je partner. Je hoofd maalt en maalt, en je vraagt je af wat je nog kunt doen om de relatie te redden? De enige oplossing is dan om telkens in jezelf te zeggen: ‘Het is zoals het is…’

Niet alles in het leven is oplosbaar of kun je veranderen. In een bepaalde periode van je leven kan dat zelfs veelvuldig voorkomen. Niets werkt mee, het lijkt wel of het hele Universum tegen je is. Ik noem dat een ‘sabbatical’ op je levenspad.
Wanneer je een echte sabbatical zou houden, neem je een aantal maanden vrij en ga je dingen doen die al heel lang op je verlanglijstje staan. In zo’n sabbatical-levenspad periode zou je dat ook het beste kunnen doen. Je hoeft dan geen vrij van je werk te nemen, maar ga zeker niet zitten kniezen in je vrije tijd. Onderneem datgene wat je anders niet zo gauw zou doen. Maak eventueel een bucketlist voor de komende tijd. En dan, wanneer het hopeloze en machteloze gevoel weer in je naar boven komt, zeg dan tegen jezelf: ‘Het is zoals het is…’.

Menselijke Engelen

De feestdagen komen er weer aan. Sommige mensen zijn voor het eerst dit jaar alleen met Kerst en/of met Oud en Nieuw. Dit door scheiding of door het overlijden van een dierbare, of doordat je het fysiek niet aan kunt. Gelukkig zijn er meestal leuke programma’s op tv. In ieder geval zijn Sander en ik er via Radio Merlijn. Dan kun je op de chat je ‘stem’ laten horen en samen met anderen van gedachten wisselen of kerstverhalen delen.

Helende Gedachten tijdens deze dagen kunnen zijn:
‘Ik ben, ik geniet, ik laat los…’
Maar ook: ‘Het is zoals het is…’

Zelfs ‘Wat zou Liefde hier doen?’,
namelijk wat kan ik liefdevol naar mezelf doen?

Komen deze drie gedachten niet bij je binnen, doen ze je niets? Maak dan je eigen helende gedachten, soort mantra’s waar je steun aan hebt. Woorden die een oplossing bieden, die je uit een diep dal halen, etc. En verander de woorden wanneer ze niet meer effectief voor je zijn. Dit omdat het al effect heeft gehad en/of omdat je zelf bent veranderd.

Geniet van het leven,
het duurt slechts even!

Wanneer je dit leest, en alles wat ik hierboven heb geschreven in je hebt opgenomen, dan ben je een Menselijke Engel. Menselijke Engelen zijn Zielen die ervoor gekozen hebben om nu geboren te worden, om lichtbakens te zijn voor anderen. En uiteraard ook voor zichzelf, licht brengen in de duisternis. Het hart van de Menselijke Engel stroomt over van Liefde. Laat die stroom altijd doorgaan door je gedachten te veranderen als je voelt wanneer ze negatief zijn. Weet dat gedachten alles in jezelf en daardoor ook naar anderen toe beïnvloeden!

Hele Fijne en Gezegende Feestdagen,
lieve groet,
Daisha

P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

 

Gewijzigd op 19/12/2019

Reageren is niet mogelijk.