het Geheim van Succesvol zijn!

SuccesWanneer heb je succes?

Waar meten wij ons succes aan af? Op school is een succesvol kind een kind dat hoge cijfers haalt. Of een kind dat de juiste antwoorden geeft. Na de schooltijd is het helemaal niet zeker dat dit kind ook verder in zijn of haar leven succes heeft.
Bij sport is dat de snelste hardlopen, de hoogste springer, degene die de meeste doelpunten maakt. Zodra de sporter stopt of bij een paar keer niet scoren, is het succes verdwenen.
In de maatschappij wordt gesteld dat degene die het rijkst is, die beroemd is, die een goede baan heeft, een bekende wetenschapper is, succes heeft.

Mijn naam was een begrip

In de jaren tachtig was mijn naam een begrip in verzekeringsland. Iedereen had wel eens over T.J.M. Bol-van Geijn (zoals mijn officiele naam toen was) gehoord of gelezen. Tenminste wanneer je in deze branche werkzaam was. Toen ik in 1989 uit die ‘wereld’ stapte, kende men mij twee jaar later al niet meer.
Mijn broer, Herman van Geijn, is al decennia lang een begrip in de medische wereld. Hij is zelfs over de hele wereld bekend. Ken jij hem? Waarschijnlijk niet. Als je niet in de medische wereld verkeerd, dan heb je nog nimmer van hem gehoord.
Henk Rostohar, een bekende imker, heeft een geweldige blog waar in hij alles vertelt over bijen. Misschien ken je hem niet omdat je niet in die ‘wereld’ zit. Toch is hij heel succesvol.
Adjied Bakas, trendwatcher, wordt over de hele wereld gevraagd om advies en/of lezingen te geven. Ken je hem niet? Hoe kan dat nou, hij is wereldberoemd.
Ewald Stöteler, klassiek homeopaat, bekend tot aan Japan toe. Geeft les in vele landen van Europa. Elke dag kun je bij ‘Gemist’ naar zijn waardevolle adviezen luisteren bij Radio Merlijn www.radiomerlijn.nl Heb je ooit van hem gehoord?
Google maar eens op de namen die ik hier noem en je zult heel wat hits zien. Behalve dan mijn eerdere officiële naam, want in de jaren tachtig was internet nog niet zo in. Nu kun je dat op Daisha Bol of Daisha de Wijs doen.

Zo word je succesvol

Al deze mensen hebben succes omdat ze hun droom of passie vervullen. En bereid zijn om daar elke dag aan te werken, met volle enthousiasme en inzet. Toch hebben veel mensen nimmer van hen gehoord.
De consequentie van succes is dat je dag en nacht beschikbaar moet zijn. Nauwelijks een privé leven hebt en zelfs geen tijd voor een uitgebreide vakantie. Het is meestal twaalf uur per dag werken om het succes te bewerkstelligen. Daarbij moet je tegen kritiek kunnen, soms zelfs zeer kwetsende en onterechte kritiek. Jezelf elke dag weer motiveren om er volledig voor te gaan, ook als het tegenzit. Natuurlijk kun je wel een dag een dip hebben, maar dan ook maar één dag. Anders wordt het moeilijk om je succes te bereiken of in stand te houden.

Bezint eer Ge begint

Bedenk voordat je naar succes verlangt wat je daar voor over dient te hebben. Een sporter zal minstens acht uur per dag moeten trainen om de beste sporter te worden en te blijven. En dat zeven dagen in de week. Zijn leven kan en mag alleen maar uit sport bestaan. Wanneer je van plan bent om maar drie keer per week naar fitness te gaan, dan is het logisch dat je in de sport niet ver zult komen.
Als je iemand ziet die overal lezingen houdt en daardoor bekend is in een bepaalde kring, weet dan dat daar heel wat aan vooraf gaat. Je dagelijks up to date houden in de betreffende branche. Meestal is de persoon omringd door een team medewerkers, die betaald worden uit wat hij verdient. De medewerkers gaan om vijf uur naar huis, terwijl hij door moet werken om hen te kunnen betalen.

Tim’s Place is een mooi voorbeeld

We worden erg beïnvloed door de succesverhalen om ons heen. Kijk maar naar de bladen, de kranten, tv of radio. De offers die voor dit succes worden gebracht, worden echter niet vermeld. En geloof me, dat zijn er heel wat.
Moet je dan niet naar succes verlangen?
Vraag jezelf eerst af of je succes of status wilt? Wil je iets ‘zijn’? Wanneer je elke dag alles enthousiast en met volle inzet doet, kan het niet anders dan dat je succes hebt. Dan bén je iemand!
Kijk eens naar dit filmpje:

De consequentie van status is dat het snel voorbijgaat. Wanneer een beroemde BN’er een ernstige ziekte krijgt, waardoor hij een jaar of langer niet kan functioneren, dan is het zelden dat je daarna nog van hem hoort.
Weet dat status duurt zolang je werkt. Status maakt je afhankelijk van goede recensies, van geld of bejubeling. Tim, van het filmpje, doet het op zijn prachtig mooie manier. Niet omdat hij status wilde, maar omdat hij zijn droom vervulde. Daar bleef hij aan werken, net zolang tot hij succes had. En zoals je ziet, het is hem gelukt.

Succes is het gevolg, nimmer het doel

Bij een doel willen verwezenlijken, een doel dat voor een grote kring mensen belangrijk en/of vruchtbaar is, denk je niet aan succes. Je kunt niet anders, er is een innerlijke drijfveer die geen verzaken kent. Succes is het gevolg en nimmer het doel. Wanneer succes je doel is, verwar je het met status willen hebben. Werk dan liever aan je eigenwaarde, voordat je jezelf afhankelijk maakt.
Hoe? Door je droom, je passie, te vervullen en daar dagelijks mee bezig te zijn!

Lieve groet,
Daisha

Gewijzigd op 02/12/2017

Reageren is niet mogelijk.