het Intense Genieten!
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
01/07/2021
Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Genieten! Er werd mij door C. gevraagd: ‘Waarom kan ik nu nooit eens genieten?’
‘Tja, daar ben jij niet de enige in. Het is al heel wat dat je je bewust bent van het feit dat je niet geniet. Op ‘genieten’ lijkt soms wel een taboe te bestaan. Eenvoudig genieten van wat je doet en wie je bent, mag dat eigenlijk wel? Veel mensen hebben daar moeite mee! Je kunt je afvragen: Waarom heb ik daar zo’n moeite mee? Het is juist heel fijn, het zou me gelukkig maken!’
Generaties lang…
Wij hebben vele generaties voor ons. Wij zijn niet alleen de kinderen van onze ouders, maar ook de nakomelingen van mensen die eeuwen geleden geleefd hebben. Een stukje geschiedenis verklaart waarom, wellicht ook jij, zo’n moeite hebt met eenvoudig te genieten.
Generaties lang zijn we opgevoed met strikte en strenge regels. In Nederland waren we van oorsprong heidenen, het Germaanse volk. Heiden komt van het woord heide af en betekent niets anders dan heide-bewoner. De heidenen, het Germaanse volk, beschikten destijds niet over de huidige technische ontwikkelingen en medische voorzieningen. Weliswaar leefden ze in harmonie met de natuur, maar de natuur zorgde er tegelijkertijd voor dat ze zwaar op de proef werden gesteld. Vaak was het voor hen dan ook meer een kwestie van overleven!
Eind 7e eeuw, zo rond 690, komen Bonifatius en Willebrord naar Nederland. Ze komen om de heidenen te bekeren tot het Katholieke geloof. De oude tradities worden vervangen door nieuwe. De oude tradities worden zelfs verboden. De verering van de eik wordt vervangen door de kerstboom.
Even een korte anekdote tussendoor: Bonifatius verwoeste de heidense heiligdommen. Hij velde een aan de Germaanse oorlogsgod Thor gewijde eik en bouwde daarmee een aan Petrus gewijde kapel. Hij deed dit om de heidenen te tonen hoe machteloos hun goden waren. Toen er geen bliksemschicht uit de hemel kwam om Bonifatius te vernietigen, bekeerden velen zich tot zijn God. Een dennenboom die tussen de wortels van de gevelde eik opgroeide werd verheven tot de Kerstboom!
Nog meer regels!
In de 14e eeuw krijgen de Protestanten, Gereformeerden en de Hervormden steeds meer de overhand. Vanaf begin 16e eeuw komen daar de Lutheranen en de Calvinisten bij. Het katholicisme wordt verdrongen en zelfs verboden. Zo erg zelfs dat Rome in 1692 Nederland weer als missiegebied verklaarde.
We groeien generaties lang op met de strenge regels van het geloof. Eeuwenlang worden ons voorwaarden gesteld om ‘er bij te horen’. Dan weer door het ene, dan weer door het andere geloof. Elk geloof heeft zo zijn eigen regels en voorwaarden. Het hoofd van welke kerk en/of religie dan ook wil invloed uitoefenen (en heeft dat ook) op zijn volgelingen. Of dit nu vanuit zuivere bedoelingen is of niet. Om macht te hebben op de gelovigen dienen zij zich aan de door de kerk/religie ingestelde regels te houden. Anders ben je een heiden, een afvallige, een verstotene!
In vroegere tijden werden deze regels opgelegd om het volk onmondig te maken en/of te houden. Dit om rijkdommen te kunnen vergaren, om een klein clubje elite de macht te laten hebben. De bedoelingen waren wellicht van oorsprong zuiver, maar de latere handhavers van het geloof veranderden de regels in hun eigen voordeel. Let wel: het geloof bracht ook veel goeds. Maar het genieten was er niet bij.
Er is geen enkel erkend geloof zonder tegenstrijdigheden in hun regels en voorwaarden. In elk geloof zit een ‘moeten’. In het ene geloof wat meer dan het andere. Het is geen wonder dat de kerken leeglopen. De regels zijn niet meer van deze tijd. Ze zijn niet meegegaan met de ontwikkeling die de mens zo revolutionair heeft doorgemaakt. Ze zijn vaak nog gebaseerd op de oude instelling dat mensen onmondig zijn. Gehandhaafd door mensen die vaak ver van het werkelijke dagelijkse leven afstaan.
de Innerlijke Beeldenstorm
In 1566 vernietigde de Beeldenstorm de meest prachtige en kunstzinnige bouwwerken. Een opstand van hoofdzakelijk de Calvinisten tegen de rijkdommen van de Katholieken. In de begin jaren 50 van de vorige eeuw was er een Beeldenstorm door de Katholieke Kerk zelf. Ook toen zijn er weer de meest prachtige, antieke beelden en kunstvoorwerpen vernietigd. Nu omdat de Kerk soberheid predikte. Nog even en er is weer een Beeldenstorm. De Paus heeft ons immers weer opgeroepen tot soberheid!
Wat is dat toch in de mens dat mooie dingen vernietigd moeten worden? Waarom de soberheid willen afdwingen terwijl er zoveel moois bestaat? Wordt soberheid verward met eenvoud, met puurheid? Waarom mogen we niet genieten van het moois dat kunstenaars geschapen hebben? Waarom mogen we het moois van en in onszelf niet laten zien? Waarom voeren we in onszelf elke keer weer een eigen Beeldenstorm? Waarom niet simpelweg genieten van alles dat ons omringt en van wat en wie we zijn?
Het stukje geschiedenis laat zien dat wij al generaties lang onder een juk leven van regels die het genieten min of meer verbieden. Eeuwenlange onderdrukking, eeuwenlange regels en voorwaarden, hebben ons ver verwijderd van het natuurlijke genieten. Spontaniteit en openheid wordt afgestraft met ‘denk toch eerst na voordat je wat zegt’. Blij-zijn wordt vernietigd doordat je moet weten waarom je blij bent. En vooral niet blij zijn als iemand anders in je buurt niet zo blij is als jij!
De hele dag genieten, hoe doe je dat?
Durf jij te genieten, mag dat wel? Genieten van het heerlijke sneetje brood dat je aan het eten bent? Nee, want ergens anders heerst er hongersnood. Genieten van de prestatie die je hebt verricht? Nee, want dan ben je met je ego bezig. Genieten van even helemaal niets doen, even voor je uit staren? Nee, want er ligt nog zoveel werk te wachten. En ga zo maar door! We kunnen echter ook weer niet zonder leefregels. Door de reeds eeuwenlang opgelegde regels zijn de achting en het respect voor de ander verstoord. Dus zijn er nu weer regels nodig om ons niet tot barbaren te laten vervallen.
Ik ben van mening dat ieder mens met een goed karakter geboren wordt. Door opvoeders, omgeving en omstandigheden wordt men echter vanaf de zwangerschap gevormd tot de persoon die hij/zij later is. Geen enkel mens wil in oorsprong de ander benadelen of pijn c.q. verdriet doen. Dat het wel gebeurt komt vaak voort uit een ‘verkeerd denken’. Dit verkeerde denken kan allerlei oorzaken hebben!
Als je in Stilte gaat, kun je genieten! Zou je je Stilte eigen maken, dan kun je van alles genieten. Genieten van jezelf, van wie je bent en wat je doet. Genieten van de ander, van je omgeving, van alles dat het leven je biedt!
Neem je vandaag eens voor om morgen alleen maar te genieten. Zet de wekker iets vroeger dan anders en als de wekker dan morgen afgaat, denk je: ‘Hé heerlijk, vandaag ga ik de hele dag genieten!’ De wekker is nu het startsignaal van jouw ‘geniet-dag’. Je hele ochtendritueel, zoals opstaan, douchen, tandenpoetsen, ontbijten, doe je heel bewust. Je neemt er alle tijd voor en van elke handeling geniet je!
Genieten van wat de dag je brengt
Daarna geniet je van datgene dat je die dag gaat doen. Ga je naar je werk, dan geniet je van de weg die je aflegt om er te komen. Je geniet van de mensen, die je onderweg tegenkomt, door ze gedag te zeggen of vriendelijk toe te knikken. Geniet van in de file staan. Heerlijk tijd om Stilte te ervaren!
Blijf je thuis werken? Geniet dan van dat je alles in eigen tempo kunt doen. Geniet van de vertrouwde plek. Geniet de hele dag van je werk. Ook al vind je het werk niet zo leuk, geniet ervan! Geniet van wat je ziet. Geniet van de ander(en) om je heen. Wees je de hele dag bewust, dat je geniet van datgene dat op je pad komt.
Geniet van elk slokje dat je drinkt. Geniet van je sneetje brood, nee, van elke hap dat je neemt. Geniet van jezelf, doe iets met jezelf (even knuffelen, even aaien, door je haar strelen of zo) waarvan je geniet. Geniet van de boze blik die je krijgt van de ander. Geniet van het commentaar dat je krijgt. Geniet van even uit het raam staren of even van je plek weglopen. Zomaar zonder reden.
Geniet van de t.v. die ’s avonds aanstaat, zonder dat je er naar kijkt. Geniet van dat er nog allerlei karweitjes op je wachten, terwijl je al een hele dag gewerkt hebt. Geniet van lawaai, van vervelende geluiden. Geniet van de lange saaie autorit naar huis. Geniet van de visite die komt of, als je op visite gaat, van het gezelschap daar. Geniet van alles dat je fijn vindt, geniet van alles, ook van wat je niet prettig vindt! Hoe je dat laatste doet? Doe het en je komt erachter dat je ook daar van kunt genieten!
Geniet van wat er is… en wat er niet is
Door te genieten van alles dat er is en niet is, voeg je in ieder geval één dag van je leven een totaal andere dimensie aan je leven toe! Mocht het je bevallen? Doe dit dan op z’n minst een keer in de maand, een keer in de week of nog beter: elke dag! Je zult zien dat genieten je leven totaal verandert!
Bouw Stilte in je dag en je zult zien dat je vanzelf van alles geniet.
Innerlijke vreugde maakt dat je, onder welke omstandigheden dan ook, gelukkig bent!
Het onveranderlijke in ons leven is, dat alles altijd veranderd!
Genieten! Waarom zijn we hier op aarde? Om jezelf te ontwikkelen naar Eénzijn, met je omgeving, met het grote geheel, met alles én… om te genieten. Te genieten van je leven, je Zijn, je dierbaren, van de mensen om je heen.
Om te kunnen genieten heb je echter een positieve levensinstelling nodig. Want als je – om wat voor reden dan ook – negatief over jezelf of je situatie denkt, voel je je beroerd. Je zult je beroerd blijven voelen, hoe je ook probeert je situatie of jezelf te veranderen. Door je negatieve denken – ook al zou het slechts een klein aspect zijn – vernietig je de kans om te genieten.
Positief denken geeft je kracht, je herkent je innerlijke rijkdom. Door positief te denken kom je zelfs uit de meest moeilijke situaties! Geen ruimte geven aan positief denken en wel aan je twijfel, onzekerheid, angstig zijn of welk negatief aspect dan ook, voorkomt dat je geniet. Je sluit je hart voor de situatie, je gunt jezelf niet de kans om gelukkig te zijn.
Je Zijn is nimmer statisch of onveranderlijk. Realiseer je dat je altijd zult en kunt veranderen, dus ook je situatie. Hoe anders is een persoon die humeurig of verongelijkt is, dan de persoon die leeft vanuit zijn hart en liefde uitstraalt. Je voelt het aan zijn of haar hele wezen. Ook al zou die persoon een neutraal gezicht opzetten, dan nog voel je de energie die de persoon in zich heeft.
Je hebt het vermogen om alle emoties die er maar bestaan in jezelf op te wekken. Zo heb je ook het vermogen om – onder welke omstandigheid dan ook – liefde en vreugde in jezelf naar boven te halen. Je weet dit en toch…
Ervaar de Hemel op Aarde!
Jouw denken beheerst jouw leven. Zolang je mens bent, zal dat altijd blijven. Het is onzin dat jouw situatie of je lichaam jouw denken bepaalt. Jij denkt, jij en jij alleen. Niet je situatie, niet je lichaam. Je lichaam reageert op jouw denken, zo ook jouw situatie. Hoe vaak is het niet voorgekomen dat iemand die een ernstige ziekte had daarvan geneest omdat het denken zich gezond dacht.
Wetenschappers hebben al jaren geleden ontdekt dat ons DNA is te beïnvloeden door onze gedachten en gevoelens. Ook door onze manier van leven, we worden beïnvloed door onze omgeving, onze vrienden, etc. Negatief denken, Covid-angst en allerlei soorten angsten en stress hebben een negatieve invloed op je DNA.
Genieten, Stilte, Liefde naar jezelf en anderen, positief denken en handelen, etc. veranderen je leven zodanig, dat je de Hemel op Aarde ervaart!
Tip: Stop een steentje in je zak.
Steeds als je je hand in je zak stopt voel je dit steentje,
en herinner je jezelf eraan om in het moment te leven.
Lieve groet,
Daisha
P.s. bovenstaande is hoofdstuk 25 uit mijn boek Stilte… geboren in Stilte.
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel