Het is zoals het is!

 

Het is zoals het isAfgelopen week besprak ik in het radioprogramma Daisha Live de huidige turbulente tijd. (Te beluisteren via internet Radio Merlijn) De geschiedenis laat zien dat er altijd turbulente tijden zijn geweest. In de vorige eeuw had men in korte tijd te maken met vele vernieuwingen: de trein, auto, telefoon, het vliegtuig, allerlei huishoudelijke apparaten, film, foto’s, de relativiteitstheorie van Albert Einstein, de roerige twintiger jaren, enz. enz. De ontwikkelingen gingen zo snel dat men het nauwelijks bij kon houden, zeker geen verschil met nu. Er waren diverse oorlogen hier in Europa en over de hele wereld. Nieuwe wetten die de mensen maar moesten accepteren. Ook daarin is er geen verschil met nu. Kortom, turbulente tijden zijn er altijd geweest.

Waarom ervaren de meeste mensen het op dit moment dan alsof het iets nieuws is? In de natuur zijn er continu wisselingen, qua temperatuur, weersgesteldheid, seizoenen, van ijstijd naar opwarming en weer naar een ijstijd toe. Elke dag verandert de natuur. Waarom heeft de mens, die toch puur natuur is, dan zo’n moeite met veranderingen? Wij mensen hebben verstand, denkvermogen, we zouden toch bewust moeten zijn dat altijd alles verandert?
I Tjing, een prachtige oude wijsheid, betekent: het onveranderlijke veranderlijke. Ofwel leven betekent dat elke minuut, elke seconde, alles veranderd. Zelfs als we overleden zijn verandert ons lichaam nog steeds van minuut tot minuut.

Geef het goede voorbeeld en de wereld zal volgen. (Lao Tsé)
Men verlangt naar een andere wereld, naar dat men anders met elkaar omgaat. Men verlangt naar vrede, stabiliteit, harmonie, rust. Een verlangen dat nimmer vervuld zal worden, zolang de mens is als hij is. Vreemd dat de mens iets verlangt, waarvan hij als er over nadenkt en eigenlijk gewoon weet, dat het onmogelijk is. Tenminste als de mens zelf niet verandert.

Er zal niets veranderen in de wereld als we niet eerst de gewenste verandering in onszelf realiseren. Als je een andere wereld wilt, helpt het niet om te protesteren. Om bepaalde groeperingen aan te klagen of zwart te maken. Het helpt zelfs niet als je een klokkenluider bent. Wat je daarmee bereikt is dat er door jou nog meer dualiteit in de wereld komt. Mensen die demonstreren, regeringen omver helpen, tegen dit of dat zijn, veroorzaken mede disharmonie. Het enige dat helpt is, zoals Lao Tsé zegt, het goede voorbeeld te zijn. Oproer, demonstraties, ergens tegen zijn, roddelen, afkammen, etc. zijn negatieve acties. Deze roepen negativiteit op, waardoor je nimmer het positieve dat je beoogt zult bereiken. Natuurlijk kun je op korte termijn een bepaald regime dat bijvoorbeeld mensenrechten schendt op andere gedachten brengen. Maar zoals je dagelijks in de krant kunt lezen worden op steeds nieuwe plekken de mensenrechten massaal geschonden. Negativiteit proberen op te lossen met negativiteit is dweilen met de kraan open. Of om het maar even populair te zeggen, niet-duurzaam.

Kort verhaal: Een man bestelt een pak. Hij vraagt of het klaar kan zijn voor de bruiloft van zijn dochter. Helaas is het pak niet op tijd klaar. De man is vreselijk boos op de kleermaker. Nu gaat zijn andere dochter over een paar maanden trouwen en hij vraagt aan de kleermaker of hij het dan klaar heeft. Eén dag voor de bruiloft is het pak klaar. De man trekt het pak aan en geniet van de perfecte snit en de mooie kwaliteit. Maar hij kan het niet laten om de kleermaker een sneer te geven en zegt: ‘God schiep de wereld in zeven dagen en jou kostte het al die tijd om een ​gewoon ​pak te maken!’
De kleermaker antwoordt: ‘Ja, maar kijk eens naar de wereld en kijk dan eens naar mijn pak!’

Liefde, een woord dat vaak wordt gebruikt. Zo vaak dat we soms de echte betekenis niet meer weten. Liefde wordt soms gebruikt om de zin te krijgen. ‘Ik deed het uit liefde.’ En ondertussen wordt de ander gedwongen om datgene te accepteren dat je aanreikte. Uit liefde voor het kind weigert de moeder het bezoekrecht van de vader na te komen. De liefde voor de partner en kinderen is zo groot dat hij hard werkt en veel geld verdient om ze alles te geven waar ze niet om vragen. Kijk om je heen en zie hoe ‘liefde’ wordt gebruikt voor eigen belang.

Toch is het sleutelwoord naar een mooie wereld: Liefde. Maar liefde is niet zo gemakkelijk te definiëren. Als je honderd mensen vraagt wat liefde inhoudt, krijg je honderd verschillende antwoorden.
Wat is Liefde voor jou? Voor mij is Liefde: acceptatie, begrip, verbondenheid ook als de ander niet aanwezig is, levenslange vriendschap, de ander nemen zoals deze is. Ofwel zoals ik vaak zeg: Het is zoals het is!

Ik wens je een leven vol Liefde!
Hartegroet,
Daisha

Gewijzigd op 19/04/2017

2 Responses to “Het is zoals het is!”

 1. yves

  Beste Daisha,diepgaande woorden die samen een geheel vormen die uitnodigt om even stil te staan en mee te gaan naar binnen toe.. Ik zal ff het laatste als eerst aanhalen, daar ik er al menige keren bij heb stil gestaan en steeds komt hetzelfde antwoord bij me op,over liefde.. onmiddellijk vormt deze gedachte vele uitgangslijnen naar alle kanten toe. wat steeds bij me opkomt als ik denk aan :ik deed het uit liefde dat is de vraag “ok,maar uit liefde voor wie”? zowiezo vind ik persoonlijk als je tegen willens van de persoon ingaat,je het niet kan doen uit liefde voor die persoon. De liefde met de grote L,nml de liefde voor het geheel is zeldzaam vind ik,waarschijnlijk komt dit omdat het dan ook niet evident is om dit te bewerkstelligen want dan moet ieder stukje,ieder aspect de liefde krijgen die het nodig heeft om de Liefde in balans te houden. want zoals ik ook lees in je blog gebeurt het vaak dat men iets uit liefde doet voor iemand waarbij een ander iemand in de kou wordt gezet. zoals je ook verteld.. is de mens idd een complex geheel van allerlei factoren , onderbewuste, emoties, gevoelens, verstand, hart, liefde voor ander,eigenliefde enz..
  De laatste tijd probeer ik er zo goed mogelijk op te letten dat ik niet wijs naar iemand, er de schuld bij legt. aan de andere kant zorgen situaties er dan weer voor, dat ik niet verder kan dan in de tegen aanval te gaan om mijzelf te verdedigen. nu vraag ik me af.. wat verdedig ik dan? mijn eer, mijn ego? en tegenover wie? en evolueer ik als ik dat doe? niet makkelijk hoor. zeker niet.. en ik kom dan nu ook effe op het nulpunt terecht. daarom… hartelijke groet Daisha en tot laters!

  • Daisha

   Hartelijk dank voor je reactie, lieve Yves.
   Zolang je je dit soort dingen blijft afvragen, blijf je je bewust wat je doet. En zul je een volgende keer er alerter mee omgaan. En wat gebeurd is: het is zoals het is!
   Lieve groet, Daisha

Reageren is niet mogelijk.