het Onveranderlijke Veranderlijke

Ons leven verandert voortdurend

De I van de I Tjing betekent het onveranderlijke veranderlijke. Ofwel alles in het leven is altijd veranderlijk, en dat is de onveranderlijke wet. Geen moment, geen seconde is hetzelfde. Als je dit leest, ben je al weer veranderd ten opzichte van een minuut geleden. Alles in de natuur, in de mens, in de hele kosmos verandert van seconde tot seconde. Dit proces van voortdurende veranderingen is in ons leven onveranderlijk.

Zo ook in ons leven. Het ene moment ben je nog gezond en een dag later slaat de ziekte toe. Vorige week begon het met hevige pijn in mijn linkerbeen uitstralend naar de heup. De neuroloog was te druk om er naar te kijken, dus is er elke dag contact geweest met diverse artsen (ook in het weekend).

Medicijnen om de pijn te minder te maken sloegen niet aan, nog steeds niet. Zelfs de sterkste morfine niet. Vanmiddag had de neuroloog gelukkig wel tijd en is er een MRI-scan gemaakt. Het blijkt hernia te zijn en wel op twee plaatsen. Volgende week gaan we verder met de Pijnpoli. Hopelijk hebben zij een oplossing voor die afschuwelijke pijjn.

De Opleiding Tarot Therapeut, die dit weekend zou zijn, én Satsang a.s. zondag gaan niet door. Door de pijn kan ik me niet concentreren. Daarbij maken de medicijnen me te duf. Echt een unicum dat iets bij mij niet doorgaat, in dertig jaar tijd is dat slechts een of twee keer is gebeurd.

Staat de toekomst vast?

In mijn vorige blog schreef ik op de vraag: Staat de toekomst vast? ‘Ja, de toekomst staat vast en ja je kunt het zelf bepalen. Wanneer je het kunt bedenken, ten minste iets wat je zelf kunt doen, dan kun je het ook verwezenlijken.’
Ik kan me voorstellen dat je je nu afvraagt: Hoe zit dat dan met dat je nu dit weekend én de opleiding én Satsang niet door kan laten gaan?
Ik had in het verleden (vorig jaar) nu in dit weekend een module van de Opleiding Tarot Therapeut gepland en op zondag Satsang, met het thema Charisma. Voor het thema Charisma hadden zich al velen voor opgegeven. Dus Sander heeft heel veel mails moeten uit doen gaan om te vertellen dat het niet doorging.

Zoals ik in mijn vorige blog schreef: ‘Het bijzondere van de toekomst is dat de gebeurtenissen zelf in potentie vast staan. De tijd of het moment waarop ze plaatsvinden staat echter niet vast en is mede afhankelijk van onze handelingen.’
Het weekend van de opleiding wordt naar een andere datum verzet. En bij de komende Satsangs zal het thema Charisma zeker weer een keer aan bod komen. Zoals gezegd: het moment waarop het zal plaatsvinden staat niet vast.

Had ik dan niet kunnen weten dat het nu niet doorgaat? Eigenlijk wel, een paar maanden geleden had ik een voorgevoel van ‘ben benieuwd of het weekend doorgaat, misschien is het zulk slecht weer dat het niet kan.’ Er geen rekening mee houdend dat dit voorgevoel een andere essentie zou krijgen.
Al vanaf begin september klungel ik met mijn gezondheid, het een volgt het ander op. Na de cardioversie op 2 november 2017, vanwege ploselinge hartritmestoornissen, kreeg ik erger last van de longen (COPD), maar ook een prikkeling in mijn onderbenen. De longen gingen zich langzaam weer herstellen, de prikkeling in mijn benen bleef. Ik dacht, ach dat gaat wel weer over, ook nog toen het erger werd.
Je ziet waarschuwingen zijn er, maar zoals een mens (en ik ben ook een mens) vaak doet, ze negeren.

En als dan een Dierbare plotseling sterft?

Vandaag kreeg ik van D. een reactie op mijn vorige blog: ‘Wat een prachtig stuk weer van je! Ik heb al vaker gereageerd op je mooie stukken, en deze is weer prachtig maar wel met een kanttekening in alle eerlijkheid. De man met wie ik zou gaan trouwen na een zeer akelige scheiding, echt mijn zielsmaatje, overleed volkomen onverwachts, net 60 jaar oud… dan is de toekomst weg, een donker gat en nee, dat ga je niet meer herschrijven of veranderen… want hij is dood. Ik geloof niet dat dat de bedoeling was… en dan kan je je toekomst niet bedenken of zelf nog sturen. Ik vraag me gewoon af hoe jij dat dan ziet als dat gebeurd.’

Je Zielsmaatje verliezen is alsof je zelf een stukje mee sterft. Het geluk lacht je toe en je kunt je niet voorstellen dat dat geluk van zo’n korte duur kan zijn. Wanneer dat wel gebeurt lijkt in eerste instantie dat je toekomst weg is, maar dat is het niet. Je Zielsmaatje leeft voort, alleen niet fysiek. En bij jouzelf gaat het leven ook verder, voor beiden is er dus nog steeds een toekomst.
In mijn blog schreef ik ook: ‘Wanneer je het kunt bedenken, ten minste iets wat je zelf kunt doen, dan kun je het ook verwezenlijken. Het wordt moeilijker wanneer je er anderen bij betrekt.’

Het Lot van een ander kun je namelijk nimmer bepalen. Dat is de levensblauwdruk van die persoon, net zoals je zelf een levensblauwdruk hebt. Gelukkig kennen we meestal het tijdstip dat we overlijden niet. Zou dat wel zo zijn, dan ga je anders leven. De een wil dan nog alles uit het leven halen, de ander geeft zich al over aan de dood.
Wanneer iemand overlijdt – op wat voor manier dan ook – dan is dat altijd toch de bedoeling van de Ziel. Voor de mens is dat moeilijk te begrijpen. De mens gehecht aan het leven en gehecht aan dierbaren, wil het liefst niet aan de dood denken.

het Onveranderelijk Veranderlijke

Nog even terugkomend op de I Tjing. Het ‘Tjing’ betekent boek, maar dan geen gewoon boek, maar meer de wet. Niet de juridische wet, nee, de natuurwet. Samen betekent I Tjing: De wet der verandering. Wie de wet der verandering kent, kan zich voorbereiden op de situatie die veranderen gaat!

En dat is wat wij mensen vaak niet doen. Wanneer we het fantastisch hebben willen we het zo houden. Wanneer het leven tegenzit willen we het veranderen, maar we weten dan vaak niet hoe. Het is meestal ook niet mogelijk om invloed uit te oefenen op je situatie. Je hebt echter wel altijd invloed op hoe je de situatie ervaart.

De natuurwet is nu eenmaal zo dat alles in ons leven veranderlijk zal zijn. Soms zomaar in één seconde! Het enige dat nimmer verandert zijn slechts twee momenten in ons leven: we worden geboren en we overlijden. Wanneer we overlijden weten wij als mens niet, een fantastische bescherming om niet te vroeg onze levenslust te verliezen. Je Ziel weet het wel, maar zal het niet snel kenbaar maken.

Moet je dan altijd voorbereid zijn op veranderingen? Wanneer je dat gaat doen, dan zal je leven vol spanning zijn. Weet op het moment dat je leven verandert door een auto ongeluk, door het sterven van een dierbare, doordat je plotseling geconfronteerd wordt met ziekten, door… het kan zoveel zijn, dat je leven verandert. Het vasthouden aan wat er voordien was, heeft geen zin. Je doet jezelf dan onrecht aan. Je kunt daardoor depressief worden, het leven niet meer zien zitten, etc. Terwijl het leven, jouw leven, doorgaat alleen anders.

Het enige wat je kunt doen op zo’n moment is mee veranderen en je aanpassen aan de omstandigheden. En daar het beste van maken. Mag je dan geen verdriet hebben? Natuurlijk wel, ook wanneer je verdriet hebt kun je je aanpassen aan de nieuwe situatie.

Wat er ook in je leven gebeurt… Blijf je toekomst zoveel mogelijk zelf bepalen, en weet dat het soms anders loopt dan dat je wenst. Blijf toch maar wensen…

Lieve groet,
Daisha

Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

P.s.: Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

 

Gewijzigd op 12/01/2018

4 Responses to “het Onveranderlijke Veranderlijke”

 1. Eleo Nora

  Heel veel sterkte! Lieve Daisha met de herniapijnen.
  Ondanks dat schrijf je deze mooie blog.
  Dankjewel. Ik wens je veel kracht toe. Hopelijk komt er snel verlichting.

 2. Freya Ligtenberg

  Heel veel sterkte Daisha! Zenuwpijn is een vreselijke pijn, ik weet er alles van helaas. Ik hoop dat de pijnpoli er iets op kan vinden. Misschien kun je zelf nog iets met etherische oliën?

  • Daisha de Wijs

   Lieve Freya,
   hartelijk dank voor je lieve woorden. De Pijnpoli heeft me gisteren kunnen verlossen van de ergste pijn. Door een pijnblok (ik geloof dat het zo heet) is het nu draaglijk. Wellicht gaat het binnenkort helemaal weg. Zoals ik vandaag in de nieuwsbrief van Radio Merlijn schreef: ‘Mijn complimenten voor mensen die ooit een hernia of iets dergelijks hebben gehad. Mijn complimenten als je met die ondraaglijke pijn hebt moeten leven of misschien zelfs nog moet leven! Ik heb veel pijn in mijn leven gekend, maar deze was de ergste ooit. Mocht je er nog meeleven, dan hoop ik dat er spoedig een oplossing voor je komt. Het vergt zoveel energie van je dat er weinig energie overblijft voor het ‘gewone dagelijkse’ leven.’
   Ik hoop dat je de pijn hebt gekend en niet meer hoeft te dragen, want het is echt onmenselijke pijn. Ik wil altijd alles in mijn leven meemaken, maar dit had ik niet hoeven te ervaren. Alhoewel het enorm bedraagt aan mijn begrip en medeleven voor mensen die het dagelijks ervaren, zo is het zeker niet voor niets geweest.
   Veel liefs,
   Daisha

 3. Lucienne

  Hier bekend met Ischias, huilend van de pijn over het bed rollen en niks meer kunnen.
  De wetenschap gelooft niet in de wisselwerking tussen geest en lichaam maar het is zeker weten een feit.
  Ik persoonlijk geloof er wel in dat als je ego geen grenzen aan kan geven je lichaam het dan maar moet doen.
  De moederlijke empathische gevers die vanuit het hart leven waar flink aan getrokken wordt en op wie iedereen wil steunen kunnen geen nee zeggen is mijn ervaring en nee zeggen zit niet in je
  Verplichte rust nemen zonder schuldgevoel is dan een hele kunst.
  Beterschap
  http://www.rugpijnweg.nl een aardige site wellicht nog interessant om te lezen

  Lucienne

Reageren is niet mogelijk.