Hoe hoog score jij met de Spirituele Intelligentie Test?

Wat is SQ?

Spirituele Intelligentie wordt ook wel de derde vorm van intelligentie genoemd. Naast IQ en EQ is er SQ ofwel Spirituele Intelligentie. SQ is het vermogen om te weten wat werkelijk bij je past. Je hebt dan een hoger bewustzijn en je bent je bewust dat je een deel bent van het Grote geheel. Daarbij gebruikmakend van je intuïtie, creativiteit, bezieling en andere waardevolle eigenschappen. Hoe groot is jouw Spirituele Intelligentie, SQ? Hoe weet je wat jouw SQ is? Doe de test

SQ zegt iets over hoe we de zingeving van ons leven aanpakken en hoe we vragen oplossen. Bovendien heeft het met Liefde te maken, met je verantwoordelijk voelen en zorgzaam zijn. En, terwijl je druk bent, dit ombuigen naar overal tijd voor hebben. Weet: je kunt pas de wereld redden als je eerst jezelf hebt gered.

Er zijn ook andere intelligenties. Het IQ bijvoorbeeld, het intelligentie Quotiënt. Het IQ wordt de analytische, de rationele intelligentie mee aangeduid. Ons IQ helpt ons om logisch na te denken of strategische problemen op te lossen. Het is ook meetbaar, er zijn dan ook vele IQ testen die je kunt doen. Het is meer het objectieve denken.
Nu zegt IQ niet echt iets over hoe je het leven ervaart en kent. Mensen die veel kennis hebben, of veel kennis vergaren, willen wel eens weinig over het gewone leven zelf weten of beseffen. Dus IQ wil nog niet zeggen dat je ook EQ of SQ hebt.

Wat is EQ?

EQ is emotionele intelligentie. Deze term werd voor het eerst in 1995 geïntroduceerd door Daniel Goleman. Bij EQ gaat het erom hoe bewust je bent ten opzichte van je eigen gevoelens en die van anderen. Het heeft ook te maken met je empatisch vermogen en het verwerven van vaardigheden. Het is minder makkelijk meetbaar dan IQ omdat het min of meer subjectief is. EQ word wel beschouwd als een fundamentele voorwaarde voor de effectieve inzet van IQ. Want heb je alleen maar IQ en geen EQ, dan kun je nog niet het geleerde effectief inzetten, in de praktijk brengen of samen met anderen delen.

Quotiënt betekent de grote van een bepaalde eigenschap en/of kwaliteit. De term IQ zegt iets over hoeveel intelligentie men heeft. EQ geeft aan hoe men emotioneel ontwikkeld is, medeleven, compassie, etc. In SQ zit de S van spiritualiteit en dit geeft aan hoe spiritueel men is.

Spiritueel zijn als hype!

Spiritueel leven komt steeds meer in het daglicht. Vroeger was het ondenkbaar dat een politieke partij er voor uit kwam dat ze spiritueel zijn. Je hoort nu dat steeds meer mensen er over praten en zich verdiepen in spiritualiteit. Zelfs bij grote bedrijven worden workshops spiritualiteit tegenwoordig als normaal beschouwd. Zo’n tien jaar was dat nog onmogelijk. Toen kenmerkte men het dat het iets was voor zwevers, geiten-wollen-sokken mensen, ofwel mensen die buiten de werkelijkheid of ‘normale maatschappij’ stonden.

Totdat… men ontdekte dat spiritualiteit juist dé werkelijkheid is. Namelijk, wanneer je bewust leeft zie je details. Kijk je ‘achter’ woorden en handelingen. Je kunt nog zo’n hoog IQ hebben, of veel wijsheid en kennis hebben, het zegt niets over hoe jij je leven deelt samen met anderen, of hoe je kunt samenwerken met anderen enz.

Bedrijven nemen steeds vaker het woord ‘spirit’ in hun bedrijfsnaam op. Een ontwikkeling die heel snel gaat. Als je nagaat dat de eerste spirituele beurs in 1985 was, en dat is toch nog helemaal niet zolang geleden. De beurs was meteen een hype. De eerste drie beurzen hadden al 15.000 bezoekers. Geweldig wat was het druk. In 1989 stond ik er voor het eerst, in 1999 voor het laatst, toen werd het gesloten.
Men stond uren in de rij om een sessie te krijgen. Al gauw moesten er nummers worden uitgedeeld. Het was in Gouden Handen, ’s Heerenberg, een prachtig oud klooster. Er was ook een prachtige kerk bij, en er waren diverse tentoonstellingen. Maar bijna iedereen kwam daar naar toe voor de beurs. Ze stonden in lange rijen om ergens aan de beurt te komen. Dat kun je je nu haast niet meer voorstellen, tegenwoordig komen er steeds minder bezoekers naar de beurzen, ook omdat er steeds meer en steeds kleinere beurzen worden georganiseerd.

Terug naar de SQ

Alle vormen van intelligentie, dus IQ, EQ en SQ, zijn in jezelf aanwezig. Echter wel in verschillende mate. Iemand met een hoog IQ kan een laag SQ hebben. Het kan ook andersom zijn, bijvoorbeeld dat je Spirituele Intelligentie, je SQ, hoog is. Daar hoef je niet per se gelovig voor te zijn, Humanisten bijvoorbeeld kunnen net zo spiritueel zijn als mensen die bijvoorbeeld christelijk zijn.
Het gaat erom of je bewust leeft, het gaat over de liefde met de grote ‘L’, of je je verantwoordelijk voelt, de zorgzaamheid die je hebt. Voor jezelf, voor anderen, je omgeving, de dieren, de natuur en voor alles waar je mee te maken hebt en krijgt in je leven.

Bijvoorbeeld: wanneer je ruzie hebt met iemand, overwin dan je trots en wees de eerste die het bijlegt. Als klein kind leerde ik: ruzie mag je best maken maar ga er nooit mee slapen. In de nacht blijft de ruzie namelijk doorgaan en op een gegeven moment gaat het je van binnen opvreten.
Je kunt wel eens meningsverschillen hebben, maar zorg ervoor dat je het voor je gaat slapen hebt opgelost. Op wat voor manier dan ook, in ieder geval dat je niet boos gaat slapen. Het doet ontzettend veel afbreuk aan je optimisme, aan je objectiviteit, aan je eigen geluk. En wat ook belangrijk is, is dat je je bewust bent dat je een mens bent zoals ieder ander.

Nog een voorbeeld…

Je wordt vader of moeder, en op een gegeven moment ben je alleen nog maar vader of moeder. Kinderen zijn ontzettend belangrijk, maar soms gaat alle aandacht alleen nog naar de kinderen en niet meer naar elkaar. Vergeet echter nimmer dat je ook man en vrouw bent. Twee mensen die behoefte hebben om soms even géén vader en moeder te zijn. Je bent daarnaast immers ook nog de werknemer, of de werkgever, of de therapeut. Wees je bewust dat er nooit slechts één rol voor je is weggelegd. In het leven heb je vele rollen en jij bepaalt welke rol je op dat moment ‘speelt’.

Vader en moeder zijn is prachtig. Echter wanneer je alleen je focus op de kinderen richt dan delen de kinderen jullie op een gegeven moment niet meer met anderen. Wat ze van de ouders leren, gaan ze op een gegeven moment ook doen in de maatschappij. Ze komen dan ergens en daar willen ze ook die aandacht hebben. Je begrijpt dat als kinderen een jaar of dertien, veertien zijn en overal alle aandacht willen hebben, dan worden ze niet meer als ‘schattig’ beschouwd maar als vervelend. Terwijl het kind er in feite niets aan kan doen, die is gewend altijd de aandacht te krijgen. Wees je te allen tijde bewust dat iedereen een eigen ‘IK’ heeft. Door dit te beseffen laat je je niet alsmaar leiden door wat anderen van je vragen!

Test je SQ en neem er royaal de tijd voor!

En nu de beloofde test om te kijken hoe het met jouw SQ is gesteld. Neem daartoe pen en papier, je krijgt twintig vragen, welke je uitsluitend beantwoord met ‘ja’ of ‘nee’. Een tussenweg is er niet, er is geen misschien of zoiets. Als je het altijd zo doet, is het JA, bij af en toe is het NEE.

Laat de stelling goed tot je doordringen en zeg dan in alle eerlijkheid ‘ja’ of ‘nee’. Gun jezelf de tijd om elke stelling goed in je op te nemen en Dus geef alleen een ja of nee als antwoord:

 1. Ik ben flexibel en ik pas mij aan als een situatie daarom vraagt.
 2. Als ik er zelf niet meer uitkom of het even niet zie zitten, vraag ik om hulp.
 3. Elke dag besteed ik minimaal een half uur aan mijn innerlijk, door te mediteren of door zelfreflectie.
 4. Ik besteed aandacht aan het cadeau dat ik iemand geef en vind het niet erg als de ander de moeite die ik daarvoor deed niet ziet.
 5. Als ik iets geef, verwacht ik er niets voor terug, ook geen dankjewel.
 6. Ik ben van mening dat ieder zijn/haar waarheid heeft en probeer dan onze gemeenschappelijke waarheid te ontdekken.
 7. Ik veroordeel niemand of niets, ook mijzelf niet.
 8. Ik respecteer ieders mening, ook al heb ik zelf een andere.
 9. Ik hoef mijn gelijk niet te krijgen bij een meningsverschil.
 10. Ik kan leven in overgave zonder dat ik weet hoe de toekomst of uitkomst is.
 11. Wat ik predik, leef ik! ofwel: I practice what I preach
 12. Ik ben positief en tevreden hoe mijn situatie ook is.
 13. Ik neem rust als ik voel dat het nodig is, ik let op mijn gezondheid.
 14.  Ik accepteer de ander volledig, hoe die ook is.
 15. Ik ben me bewust dat ik altijd een aandeel heb in iedere situatie waar ik bij betrokken ben
 16. Ik neem mijn verantwoordelijkheden, bijv.: als ik me ergens aan erger dan zoek ik daar een oplossing voor. Of door te kijken wat het in mij is, dat ik me erger. Of door er over te praten of door er wat aan te doen. bijvoorbeeld: er ligt papier op de grond van het toilet, dan ik ruim het op.)
 17.  Ik ben me bewust dat wat ik doe of zeg invloed heeft op mijn omgeving. En soms zelfs op de hele wereld.
 18.  Als mensen in geestelijke nood zijn of lichamelijk letsel hebben dan probeer ik hen te helpen, in ieder geval te begrijpen
 19.  Ik ben me bewust van mijn missie en leef daar naar. Ook als ik het moeilijk heb.
 20. Ik stem me af op wat nodig is en kom in actie als ik zie dat dit het beste is.

Breng je zelf naar een hoger bewustzijn. Dit doe je al door alle hierboven genoemde stellingen goed in je op te nemen. En dan te beseffen hoe doe ik dat?

Volgende week vermeld ik de uitslag van de test, dus vergeet niet mijn volgende blog te lezen.
Wordt vervolgd!

Lieve groet,
Daisha

Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

Gewijzigd op 05/07/2018

Reageren is niet mogelijk.