Hooggevoelige Kinderen

Hooggevoelige kinderen

Hoe herken je een hooggevoelig kind?
Je kunt een hooggevoelig kind al vroeg ‘ontdekken’. De pasgeboren hooggevoelige baby heeft sterk ontwikkelde zintuigen. Bepaalde geluiden, qua toonhoogte of sterkte, kunnen afschrikken. Een wieg bij een raam waar veel verkeer langskomt, zal onrustig slaapgedrag laten zien. Of geluiden in huis, zoals deuren die hard worden dichtgedaan, hoorbaar op de trap lopen, een radio die aan staat, een boormachine, enz. Elk heftig geluid brengt een schrikreactie teweeg, waardoor de baby gaat huilen. Terwijl de volwassene er totaal geen last van heeft, kan het voor de hooggevoelige baby te veel zijn. Dit manifesteert zich zelfs al tijdens de zwangerschap.

Het op aarde komen is vaak geen pretje, ook al heb je er als Ziel zelf voor gekozen. Het valt toch tegen: gevangen zijn in een lichaam – het geeft een eenzaam en verloren gevoel. Men noemt dit huilbaby’s. De baby staat nog sterk in verbinding met de ‘andere’ wereld en zou het liefste weer teruggaan. Je kunt dit opvangen door de baby een paar keer per dag te masseren. Bij de voetjes beginnend, dan vooral aandacht besteden aan de rug en als laatste de buik. Doe dit wel in een warme kamer (zeker 24 graden C.) met heerlijke pure olie, waar geen chemische producten in zitten – en natuurlijk met heerlijke geconcentreerde liefdevolle aandacht.

Een hooggevoelig kind heeft in vorige levens veel meegemaakt. Trauma’s, waardoor het met emotionele littekens hier op aarde komt. Er kan een angst voor water meegenomen zijn naar dit leven. Heel begrijpelijk als je verdronken bent. Of voor een donkere kamer of kleine ruimten als je opgesloten hebt gezeten. Angst voor groepen mensen als je verguisd bent geweest – of erger: gestenigd. Onverklaarbare angsten, welke er al heel jong zijn: paniek, om te gaan slapen (verlaten worden), bepaalde mensen of dieren of andere – kunnen zo’n litteken zijn. De oorzaak is bij ieder kind weer verschillend. Door mijn helderziende gaven zie ik welke het is. Voor elk kindje is dat zo verschillend, dat een eensluidend advies onmogelijk is.
De huid is extra gevoelig, waardoor luiers veelvuldig verschoond dienen te worden om geen rauwe billetjes te krijgen. Hooggevoelige kinderen hebben gauw last van exceem en/of uitslag. Hun hele leven hebben ze daar mee te maken, daarom altijd letten op voeding en chemische producten. Medicijnen kunnen allergische reacties veroorzaken, ook daar heel voorzichtig mee zijn.
Loopneus, hoge onverklaarbare koorts, nachtmerries, buikpijn en andere onverklaarbare fysieke problemen geven aan dat er emotionele verstoringen zijn.

Negatieve emoties, gebeurtenissen, ervaringen zijn krachtiger dan positieve. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat negatieve gevoelens, gebeurtenissen, emoties sterker en een langduriger effect hebben op ons systeem, dan positieve. De verhouding is zelfs 3 : 1. Dus negatieve zaken zijn drie keer zo sterk als positieve. Daarom heb je na een negatieve ervaring zeker drie positieve ervaringen nodig om weer in balans te komen.

De kenmerken van een hooggevoelig kind zijn kort gezegd:  een sterk ontwikkelde intuïtie; voor hun leeftijd verrassend wijze uitspraken; gevoelig voor stemmingen; sterk aanvoelen van spanningen; een enorm rechtvaardigheidsgevoel; de natuur is belangrijk; dromen graag ofwel creëren een eigen wereld; meevoelend en daardoor zich aanpassen; soms heel confronterend!
Mogelijke problematiek: veel huilen als baby; de ene keer druk, dan weer juist teruggetrokken gedrag; soms moeite met de motoriek; soms dyslexie; voeding intolerantie. Ziektes, o.a. astma, huidaandoeningen, allergieën (bron: www.nieuwetijdskinderen.nl) Overal zijn de geluiden, geuren en lichtprikkels toegenomen. Het is voor iedereen en nog meer voor hooggevoelige kinderen moeilijk om zich voor deze toename af te schermen.

HSP-kinderen doen meer onderzoek dan de rest van hun leeftijdgenootjes. Je hoeft ze daarom meestal de dingen geen twee keer uit te leggen. Het lijkt dan wel of ze hoogintelligent zijn maar dat hoeft niet. Ze zijn hooggevoelig, dat is een kwaliteit van het hart, intelligentie is een kwaliteit van het hoofd. Beide manieren kunnen worden gebruikt om te leren.

In de sessies die ik met kinderen heb, kan ik ze helpen. Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om zo’n kind te zijn. In een paar sessies verdwijnen dan langzaam faalangst, eenzaamheid, onzekerheid, depressieve gevoelens of anderszins. Ze kunnen hun situatie weer makkelijker aan. In hun hart zijn hooggevoelige blije en optimistische kinderen. Naar die essentie probeer ik ze weer terug te leiden – en de praktijk leert, dat dit heel goed mogelijk is!

 Volgende week vertel ik over Hooggevoelig & Gezondheid!

Hartegroet,
Daisha

P.s.: In mijn boek ‘Stilte… geboren in stilte’– ook als Ebook te verkrijgen – vertel ik in het hoofdstuk Nieuwe Tijdskinderen meer over hoog gevoelige kinderen.

Je kunt het boek bestellen via de website www.stilte.nu. Vermeld graag bij je bestelling of je de paperback (€ 17.50) of het Ebook (€ 10,=) wilt ontvangen. 

 

Gewijzigd op 01/01/2017

Reageren is niet mogelijk.