Ik geloof !

 

Het is vandaag 5 december, Sinterklaas komt vanavond: pakjesavond! Ik geloof nog steeds in Sinterklaas. Op mijn vijfde kwam mijn oudere broer (zeven jaar toen) me heel verontwaardigd vertellen dat Sinterklaas niet bestond. Ik antwoordde: ‘Nou, ik geloof wel in Sinterklaas.’ Waarop hij mij met al zijn enthousiaste boosheid probeerde te overtuigen dat hij echt niet bestond. Maar ik bleef volhouden: ‘Kan wel zijn dat jij het niet gelooft, maar ik wel!’ was mijn overtuigend antwoord. Het was voor mij net zoiets als dat iemand zou zeggen: God bestaat niet. Ook dan denk ik: kan wel zijn, maar ik geloof wel dat hij bestaat.

Heel lang ben ik in Sinterklaas blijven geloven en nog geloof ik in het fenomeen Sinterklaas. Als kind had ik het bewijs, ik had hem ’s nachts over het dak zien lopen. Ik logeerde bij mijn Oma in de Beekstraat in Arnhem. Het pand is er niet meer, anders had je nog kunnen gaan kijken wat ik zag. Het pand was heel hoog, op zolder kon je over de daken van de binnenstad van Arnhem kijken. En je kunt het geloven of niet, toen ik ’s nachts over de daken keek, zag ik hem daar lopen met paard en Zwarte Piet.

Ik geloof ook in: Sint Maarten, de Kerstman, Valentijn, Moederdag, Vaderdag, Dierendag, Koninginnedag en al die andere speciale dagen. Het zijn dagen met aandacht voor datgene dat er wordt gevierd. Ook al zou je er geen aandacht aan willen besteden, de commercie dwingt je er wel toe. Is dat fout? Ach wat is fout, men moet toch verdienen en daar doe je wat voor.
De essentie van deze dagen daar gaat het mij om. Bij Sint Maarten dat kinderen langs de deuren gaan en leren te vragen. Om soms hun neus te stoten, omdat je nu eenmaal als je vraagt niet altijd (meteen) kunt ontvangen. De volwassenen die er voor zorgen dat ze wat voor de kinderen in huis hebben. Eindelijk een keer écht aandacht voor andermans kinderen. Vervolgens leren ze geduldig te wachten totdat er wordt aangebeld.
Zo heeft iedere feestdag een diepere essentie. En ook al weet je deze niet meer, door zo’n dag mee te vieren beleef je toch onbewust wat de bedoeling is.

Kerstman is voor mij een vervangende Sinterklaas. Bij beiden is voor mij de essentie: aandacht besteden aan de ander. Je afstemmen op wat deze zou kunnen gebruiken en dat met alle liefde kopen. Voor mij graag kleine dingen, een gummetje of zo. Grote dingen koop ik graag zelf. Die kleine wensen zijn juist zo moeilijk te ontdekken bij de ander. Dat kan alleen maar als je diep in het hart van hem of haar kijkt. Met gedicht natuurlijk, eindelijk weer eens een geschreven brief in handen. En wat voor brief! Je hoort nog eens hoe goed je bent, een goed gedicht komt immers diep vanuit het hart. Een voordeel daarbij is dat je op een leuke manier de waarheid hoort, ook als het kritiek is. Heel wat anders dan zo’n onpersoonlijke email.

Ik ben van mening dat we nog veel meer feestdagen moeten vieren.  We hebben nu slechts ongeveer dertig van die speciale dagen, laten we er minimaal driehonderd van maken. We kunnen dat natuurlijk ook zelf in ons dagelijkse leven invoeren. Van elke dag een feest maken, geweldig!
Laten we dan het fenomeen Sinterklaas als essentie nemen, de goedheilig man. Ik geloof dat iedereen, dus jij, ik en alle anderen, in essentie goed en heilig zijn. Daar hoef je geen man voor te zijn, dus ook alle vrouwen. Dat we heel graag geven en op zo’n speciale dag het ontvangen wel moeten leren.
Vooral die kleine dingen waar het in ons leven omgaat. Eén bloemetje, vers geplukt, de goudsbloemen staan hier nog prachtig te wezen. Een grote paperclip, komt altijd van pas. Een fijn schrijvend potlood, die zijn zo moeilijk te vinden. Een klein prachtig gedecoreerd kladblok, handig om bij je te hebben. Een mooie tak voor in de vaas, waar je de briefjes met je grote wensen aan kunt hangen. Een zelfgemaakte appelflap, waarbij je rekening hebt gehouden met de smaak van de ontvanger. Ik kan natuurlijk nog meer opnoemen, maar dan ontneem ik je je ideeën en dat is het laatste dat ik wil.

De moraal van dit verhaal? Elke dag een kleine attentie, met aandacht voor de persoon gezocht en met liefde gegeven, is toch heerlijk om te ontvangen. Daarom geloof ik nog steeds in Sinterklaas, in ieder geval in het fenomeen. Als met mij nog vele mensen hier in geloven, dan wordt het op een dag geen geloven meer, maar dan is het zeker weten: we hebben aandacht voor elkaar en aandacht is Liefde!

Fijne Sinterklaas,
lieve groet,
Daisha

p.s.: Kom je ook woensdag 12 december a.s.? Je krijgt het van me. Meer informatie vind je hier.

 

Gewijzigd op 14/08/2018

Reageren is niet mogelijk.