Ik hou van je !

Ik hou van jeIk hou van je! Heerlijk als iemand dat tegen je zegt. Of als je het tegen je spiegelbeeld zegt. Heb je deze woorden wel eens, voordat je slapen ging, heel intens ín gedachten uitgesproken ‘Ik hou van je’?
Ik doe het elke avond, je slaapt er heerlijk op! Tegen wie ik het dan zeg? Tegen Sander, maar ook tegen alle mensen die ik die dag heb ontmoet of gesproken. Tegen de mensen die aan me hebben gedacht en misschien wel mijn gids. Ik zeg het niet specifiek tegen iemand.
Wanneer Sander, mijn lief, voordat we gaan slapen tegen me zegt: ‘Ik hou van je…’, geef ik soms als antwoord: ‘Ik ook.’ Het klinkt komisch, het is ook bedoeld om een glimlach op onze gezichten te toveren. Het is toch heerlijk om met een glimlach op je gezicht in slaap te vallen! Maar dat is het niet alleen, ‘ik hou van je’ zijn zulke intense woorden. Ze reflecteren in je hart, diep in je Ziel. Met als voorwaarde dat deze geweldig mooie woorden worden gezegd met een intense liefde.

Harrie Jekker schreef ooit een prachtig nummer over houden van jezelf: Ik hou van Mij !
Ik hou van.. mij… hoor je nooit zingen, Ik hou van mij wordt nooit gezegd
maar ik hou van mij, ga ik toch zingen
want ik hou van mij, van mij alleen en ik meen het echt!
Ik hou van mij, want ik ben te vertrouwen
Ik hou van mij, van mij kan ik op aan
Ik hou van mij, op mij kan ik tenminste bouwen
Ik hou van mij en ik laat mij nooit meer gaan!
Ik blijf bij mij, en niet voor even
Ik blijf bij mij, voor eeuwig en altijd
ben zelfs bereid mijn leven voor mezelf te geven
ik blijf bij mij, totdat de dood mij scheidt!

Ik hou van jou, zeg ik soms ook wel
Ik hou van jou, schat en ik meen het echt
maar ik hou van jou zeg ik alleen maar voor de spiegel
zo komt ik hou van jou weer bij mezelf terecht!
Ik hou van mij, van mij, van mij, en van geen ander, yeah yeah!
Want ik ben verreweg, de leukste die ik ken,
Ik hoef mezelf zonodig ook van mij niet te veranderen
ik hou van mij mezelf, gewoon zo als ik ben

Want ik hou van jou betekent meestal:
schat, hier heb je mijn problemen, los maar op!
ik leef in een hel en verwacht van jou de hemel (ja)
Je geeft de hel weg, dank je wel zeg, rot lekker op
Want houden van een ander, dat heb jij alleen maar nodig
omdat je niet genoeg kan houden van jezelf

Hou van jou joh, maak de ander overbodig,
want ware liefde, geloof me, begint áltijd bij jezelf
want ik hou van jou is niet de sleutel tot de ander
maar ik hou van mij, al klinkt het bot en slecht
want wie van zichzelf houdt, die geeft pas echt iets kostbaars
als ie ik hou van jou tegen een ander zegt

Een warm en intens gevoel

Soms wordt ‘ik hou van je’ gezegd en denkt men op dat moment ook echt van de ander te houden. Het kan zijn dat later blijkt dat het ‘houden van’ weg is. Was het dan ‘verliefd zijn op’?
Er is een groot verschil tussen ‘houden van’ en ‘verliefd zijn op’. Houden van is respect hebben voor de ander, je hebt de ander intens lief. Je voelt genegenheid en tederheid. Wanneer je van iemand houdt dan mag die persoon ‘fouten’ maken. Ja, zelfs niet eerlijk tegen je zijn. Je hoeft de ander ook niet bij je te hebben of te zien. De wetenschap dat de ander ergens is, is al genoeg.

Houden van is zo ontzettend mooi, je voelt het diep van binnen. Er is nimmer twijfel bij houden van. Je weet het gewoon! Als je de ander ziet of hoort ben je blij, gelukkig. Geen gevoel van ‘Oh, wat moet ik nu weer zeggen’ of ‘Ik heb nou even geen zin in hem of haar te ontmoeten.’ Ook het denken aan de ander geeft je een warm intens gevoel.

Houden van of verliefd zijn op?

Verliefd zijn op kan een voorloper zijn van houden van, maar dat hoeft niet. Het kan zelfs omslaan in ‘medelijden hebben met’. Hoe weet je nu het verschil?
Verliefd zijn is spannend en opwindend. Als je verliefd bent voel je spanning tussen jou en de ander. Je hebt kriebels in je buik. En dat geeft je een warm gevoel van binnen. Je wacht op een brief, mail, sms, een aanraking, een blik uit zijn of haar ogen of het fluisteren van een lief woordje. Je hebt ‘vlinders’ in je buik.

Verliefd zijn is een probleem. Het is spannend en opwindend, maar het is geen houden van. Tenminste nóg niet. Je voelt je onzeker, want je weet niet of de ander hetzelfde voor je voelt. Het is net als kijken naar een spannende film, waarvan je het einde nog niet kent. Of wachten op de uitslag van een examen of sollicitatiegesprek. Je leeft ‘in de wolken’ en tegelijkertijd in een illusie. Verliefd zijn voel je in je buik!

Verliefdheid kan omslaan in: En ze leefden nog lang en gelukkig. Maar ook: Ik wil je nooit meer zien! Ofwel een hekel krijgen aan de ander. Hoe kun je dit voorkomen? Door de ander te leren kennen, door veel met elkaar te praten. Niet over dagelijkse of praktische zaken, maar over je gevoelens. Over wat je interesses zijn, wat je wel en niet leuk vindt, wat je die dag hebt beleefd. Vertel elkaar je emoties, vraag verder als je voelt dat je de ander niet begrijpt.

Geef elkaar vrijheid

Verliefde mensen hebben de neiging om bijna alleen maar over hun verleden te praten, de emotionele belevenissen van voorheen. Dit is echter slechts het uitwisselen van informatie. Het is niet écht met elkaar praten. Belangrijker is elkaar te begrijpen.Communicatie is het uitwisselen van gedachten en gevoelens. Zodra je vaststaande gebeurtenissen aan elkaar gaat vertellen, is het informatieoverdracht en geen communicatie.

Geef jezelf en de ander vanaf het begin van jullie kennismaking vrijheid. De beste relatie krijg je en houd je als de partners elkaar vrij laten. Ook al is het verlangen naar elkaar groot, behoud toch ook ieder een ‘eigen’ leven, zelfs als je al een jarenlange relatie hebt.

Blijft alert, het is heerlijk om met elkaar te vrijen. Maar het vrijen kan ook veel versluieren. Soms kan men zelfs vrijen zonder dat men écht van de ander houdt. Een goede relatie bestaat niet uit alleen maar fijn-vrijen. Het is de vervolmaking ervan. Ook zonder vrijen moeten er genoeg redenen overblijven om bij elkaar te zijn. Dan is het echt:

Ik hou van je!

Lieve groet,
Daisha

Meer info over en van mij zie
www.wellenberg.nl (Satsang en opleiding)
www.radiomerlijn.nl (Inspirerende radioprogramma’s)

Bekijk mijn profiel op LinkedIn

 

Gewijzigd op 09/03/2020

Reageren is niet mogelijk.