Ik wil vrij zijn

Vrij zijn, een totaal nieuwe weg inslaan

Ieder mens heeft een innerlijke drang naar vrijheid, altijd al geweest. In de huidige tijd zijn er echter nog nooit zoveel ZZP’ers, freelancers en mensen die een eigen bedrijf willen beginnen geweest als ooit tevoren. We staan aan het begin van een andere tijd. De tijd dat de mens zijn eigen leven weer op zich neemt. En niet daarvoor de verantwoordelijkheid bij de machthebbers of de religie legt. Totaal vrij zijn, doen en laten wat je zelf wilt. Eindjaren 40 en beginjaren 50 van de vorige eeuw vertrokken ruim 550.000 mensen naar Canada, Australië en Nieuw Zeeland om daar een nieuw leven te beginnen. Het leek hier toen zo arm en zo vol, daar had men ruimte en kon men zelfstandig wat opbouwen. Eén op de twintig Nederlanders lieten alles achter zich om daar helemaal opnieuw te beginnen… en de meesten kwamen ook weer terug.

ik wil vrij zijn 1Nu is die innerlijke drang groter dan ooit bij veel mensen, weg van je baan, weg van Nederland. Een totaal nieuwe weg inslaan! Zou het je lukken om ergens anders daadwerkelijk een totaal nieuw leven op te bouwen? Ja en nee. Ja, je kunt het uiteraard proberen. Nee, want totaal nieuw zal het nooit zijn. Je neemt immers, waar je ook naar toegaat, welk nieuw begin je ook maakt, jezelf mee.
Het zou ook jammer zijn om echt helemaal opnieuw te beginnen, om al die energie kostende leerervaringen van eerder in de prullenbak te gooien. Alles dat je tot nu toe hebt geleerd is dan verspilde moeite geweest. En dat kan heel wat moeite en energie van je hebben gekost. Daarom zal ik nimmer adviseren: laat alles achter je en begin helemaal opnieuw. Toch zie je dat regelmatig geschreven staan of het wordt geadviseerd in een goed bedoelde sessie.

Wanneer je denkt dat je helemaal vrij bent als je alles achter je laat, dan zal de teleurstelling groot zijn als je ontdekt dat vrij zijn gepaard gaat met andere verplichtingen en/of tegenvallers. Onderweg of op die andere plek zal het sociale leven nauwelijks verschillen met hoe het nu is. Mensen zijn mensen, hebben hun wensen en eigenaardigheden.

De teleurstelling was groot

Jaren geleden kwam een echtpaar bij mij op consult. Ze vertelden dat ze hun huis gingen verkopen om zich in Frankrijk te vestigen. Ze wilden daar iets met paarden doen. Ze hadden er al het vertrouwen in dat het hen ging lukken en dat ze daar een goede boterham konden verdienen. Het bedrag dat ze uit de verkoop van hun huis zouden krijgen, gingen ze besteden aan de investeringen die daarmee gemoeid waren. Het was nog de tijd dat huizen als ‘broodjes’ werden verkocht. Voor de eerste periode hadden ze gespaard, dus er kon niets mis gaan. Ze kwamen bij mij op consult om te horen of ze nog ergens rekening mee moesten houden.
Wat een teleurstelling dat ik hen vertelde dat het allemaal niet zo eenvoudig zou gaan. De verkoop van het huis zou niet zo vlot gaan. Bovendien zag ik dat het werken met paarden pas na een aantal jaren kon worden opgebouwd. Nooit leuk om zulke berichten te vertellen, maar waarom zou ik mooie beloften doen die niet uitkomen?

ik wil vrij zijnInderdaad duurde het ruim drie jaar voor hun huis was verkocht. Het project dat ze in eerste instantie op het oog hadden, was in die tussentijd verkocht. Geen paardenrange, een eenvoudig klein huisje moest er worden gehuurd. Meneer moest elk werk aannemen dat er ook maar was, omdat het spaargeld al gauw op was. Het levensonderhoud van een gezin met twee schoolgaande kinderen kost nu eenmaal geld, ook al doe je zuinig.
Doordat ik de tegenslagen had voorspeld én dat na ongeveer drie tot vier jaar hun droom wel ingevuld zou kunnen worden, hebben ze het al die jaren volgehouden. Drie jaar kunnen heel lang zijn… Vooral als het er na uitziet dat niets gaat lukken.

Pas na zes jaar dat ze uit Nederland vertrokken waren, hebben ze datgene bereikt wat in oorsprong de wens was. Doordat ze de ‘gevaren’ wisten is het geen grote teleurstelling geworden. Bij veel mensen is het dat wel geworden, omdat je nu eenmaal niet zomaar alles achter je kan laten en opnieuw kan beginnen. Je bouwt voort op wat al in jou en je leven is. Het is geen afscheid, het is je weg vervolgen.

Cliché’s in de prullenbak er mee! Of toch niet?

Laat het verleden het verleden, denk er niet meer aan, nog zo’n mooi cliché! Wanneer je inderdaad je je verleden achter je laat, dan zou je jezelf tekort doen. In het verleden liggen je leerervaringen, zeer waardevolle ervaringen. Die ga je toch niet zomaar weggooien?! Ze zijn juist heel belangrijk, je kunt ze gebruiken om in de praktijk te brengen bij nieuwe situaties met dezelfde essentie. Geef jezelf altijd weer een nieuwe kans, ook al lijkt de situatie op wat je hebt meegemaakt. Door je herinnering aan eerder en je leerervaring daar uit toe te passen, zal het nooit hetzelfde zijn!

Een goed cliché gaat een heel leven mee!

Ik ga nog even door met clichés: Je moet leren houden van jezelf. Vooral dat ‘moeten’ er bij, van wie ‘moet’ je? Alsof ‘houden van’ afgedwongen kan worden! Sowieso is het onmogelijk om ‘houden van’ te leren. Welke lessen dien je dan te volgen? Of kun je het jezelf aanleren? Hoe doe je dat? Ik heb op al deze vragen geen antwoorden, behalve weer een paar clichés. Zoals: jezelf ‘gewoon’ accepteren of aandacht aan jezelf besteden. Nog zo’n mooie: voor jezelf opkomen en grenzen stellen.
Je schijnt van alles te kunnen leren, maar helaas wordt er niet bij verteld welke studie je dan moet volgen. Of hoe je jezelf dat kunt aanleren. Je kunt natuurlijk naar seminars, workshops of lezingen gaan, die dat beloven. Maar of het echt effect heeft, betwijfel ik. Want meestal krijg je een ‘kunstje’ aangeleerd, dat net niet bij jou werkt. En zo ontstaat, nadat je het enige tijd hebt toegepast, weer dezelfde situatie als voorheen.

Helemaal jezelf zijn

Er wordt wel eens gezegd: ‘Zelfs de grootste eik was vroeger een eikel’, en dit geldt ook voor mensen. Een zaadje heeft alles in zich om een volgroeide boom te worden met alles erop en eraan. Zo heb jij ook alles in je dat je ooit nodig zult hebben in dit leven. Er bestaat niets in deze wereld dat je van buitenaf aan jezelf kunt toevoegen zodat je leven ineens anders wordt. Groei heeft tijd en voeding nodig én regelmatig een flinke plens water (lees tranen).

Zelfs in een opleiding van één of twee jaar krijg ik het niet voor elkaar om iemand alle kwaliteiten die hij of zij in zich heeft tot volle wasdom te brengen. Terwijl ik je geen kunstjes leer. Voor sommigen is het een teleurstelling dat ze geen kunstjes geleerd krijgen, die stoppen meestal na één jaar. Door hoe ik les geef – wat je kunt zien als voeding en ondersteuning – ontwikkel jij je (nog verborgen) kwaliteiten, mogelijkheden en gaven. Een opleiding bij mij is nooit vrijblijvend, het vergt je volledige inzet, je volledige betrokkenheid. In wezen doe ik niets en daardoor juist alles.

ik wil vrij zijn 2Bij de Opleiding Energetisch Therapeut, waarin ik je begeleid, beloof ik: ‘De Energetisch Therapeut leert de onzichtbare energetische processen te doorzien. Je leert diepgaande veranderingsprocessen bij de hulpvrager in beweging te zetten. Je werkwijze zal daarna bestaan uit kennis, ervaring én vanuit je hart werken, leven en/of begeleiden.’

De studenten die het lukt om helemaal vanuit zichzelf zichzelf te zijn, blijven meestal drie tot vier jaar de studie volgen. Zij zijn zo verstandig om hun Ziel te volgen en niet hun verstand. Klinkt tegenstrijdig: zo verstandig om hun Ziel te volgen en niet hun verstand… Toch is het dat niet. Je Ziel heeft je verstand nodig om te kunnen verwoorden wat de Ziel wil of adviseert. En dat is de essentie van de opleiding: je leert te luisteren naar je hart, je Ziel én het hart en de Ziel van anderen!

Waardevolle adviezen over hoe je je vrij kunt maken!

Heb je een nieuwe baan, ben je net gestart of wil je starten als zelfstandige? Al ruim veertig jaar ben ik begeleider van vele succesvolle zefstandigen. Wil je ook succesvol zijn? Luister dan – gratis!a.s. dinsdag 8 september 2015 om 21.00 uur naar het internet radioprogramma ‘Daisha Live’. Te beluisteren via www.radiomerlijn.nl
Ik geef daarin waardevolle adviezen over hoe je een succesvolle onderneming of baan kunt opzetten! Het programma is nog de hele week te beluisteren bij Uitzending Gemist. Dus mis het niet, want na een week is het programma niet meer te beluisteren!

Lieve groet,
Daisha

P.s. Wil je meer weten over de Opleiding Energetisch Therapeut, je kunt er meer over lezen op de website van de Wellenberg Academie. Of bel naar 0575-502264 om een afspraak te maken voor een intake-gesprek.

Wil je automatisch op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Hier kun je je abonneren op mijn blogupdates.

Foto Camargue: Wolfgang Staudt (Flickr)

Gewijzigd op 05/03/2019

Reageren is niet mogelijk.