Innerlijke Rijkdom

Ieder die zich op het spirituele pad bevindt is tegelijkertijd een bron voor anderen! Nu is spiritualiteit een beetje een ongrijpbaar iets, waardoor er verschillende interpretaties kunnen ontstaan. Het is een manier van leven, een levensstijl vanuit innerlijke rijkdom. Je maakt je leven zinvol, voor jezelf én voor anderen. Het heeft te maken met discipline, doorzettingsvermogen, alertheid en liefde. En laten we dat nu allemaal in ons hebben, en/of kunnen ontwikkelen.

Spiritualiteit is je ontwikkelen naar een hoger bewustzijn en leven vanuit bezieling. Iedereen is spiritueel, spirit betekent geest, iedereen heeft een spirit. Vroeger werd spiritualiteit verbonden met een religie, een geloof. Nu bedoelt men de persoonlijke levenshouding van iemand mee.

Stel je eens voor dat de hele wereld vandaag naar jou kijkt en jouw voorbeeld volgt in alles wat je denkt en doet. Zou dat iets veranderen aan hoe deze dagen voor jou gaan verlopen? De dingen die je denkt en doet, de keuzes die je maakt… Sta hier even bij stil voordat je verder leest.

Het is namelijk de werkelijkheid, de hele wereld, in ieder geval de wereld om jou heen – en dat is voor jou op dit moment de hele wereld – volgt jouw voorbeeld. Of je je er nu bewust van bent of niet. Zij kijken naar je en zij denken te zien wie jij werkelijk bent. Zij zien slechts datgene dat je naar buiten laat zien. Degene die je denkt te moeten zijn, om erbij te horen, om goedkeuring van de ander te krijgen, om liefde te ontvangen. Maar ben je deze persoon? In plaats van naar je bron, je essentie, kijken ze naar iemand die handelt vanuit zijn/haar denken. Immers, je handelt omdat je denkt zo te moeten handelen.

Wie durft?

Durf je te handelen vanuit je innerlijke bron, je diepste kern, ondanks dat je je ongemakkelijk voelt? Vaak niet, meestal ga je er dan bij nadenken. Tegelijkertijd handel je niet meer vanuit je diepste kern, maar vanuit je ‘logisch’ denken. Wat de ander van je te zien krijgt is niet meer je essentie, niet meer degene die IS. De ander krijgt iemand te zien die denkt te moeten zijn. Handelen vanuit je bron, je diepste kern gaat soms gepaard met een ongemakkelijk gevoel. Handelen vanuit je innerlijke bron, je essentie, is niet logisch. Wil je het dan toch voor jezelf of de ander logisch maken, dan is het tegelijkertijd niet meer JIJ, je innerlijke bron!

We doen elkaar allemaal na. Kinderen doen hun ouders na, en ouders hebben weer hun ouders nagedaan. Uiteindelijk volgt men elkaars voorbeeld, totdat je besluit uit deze cirkel van na-apen te stappen. En je besluit jezelf te zijn, te leven vanuit je innerlijke bron. Te leven zoals je in essentie bent!
Dat is geen kleine beslissing, want je beslist niet alleen voor jezelf, maar ook voor de wereld om je heen. De beslissing die je nu neemt, neem je voor alle mensen die nu om je heen zijn en die na jou komen. Zo neem je dus een beslissing voor allemaal, dus voorwaar geen kleine beslissing!
Tegelijkertijd besluit je daarmee dat je handelingen gepaard mogen gaan – nee, zelfs moeten gaan – met af en toe een ongemakkelijk gevoel. Dat je je handelingen of datgene dat je zegt, niet meer logisch kunt verklaren! Of zelfs dat je het allemaal niet meer op een rijtje hebt!

Hard werken…

Ik heb al jong besloten mezelf in dit leven naar het hoogste niveau te ontwikkelen dat ik bereiken kan. Dat lukt me uiteraard niet als ik in gewoon-te-patronen blijf. Is het voor mij ‘gewoon’, dan moet ik snel wat anders gaan doen. Anders sta ik stil in mijn ontwikkeling, het gewoon-doen ontwikkelt mij niet meer. Dat houdt tegelijkertijd in dat ik datgene waarbij ik me ongemakkelijk voel, juist moet gaan doen. Zie ik ergens tegenop, dan doe ik het juist.

Spiritualiteit is hard werken, elke dag weer. Het omvat al het aardse, het gevoelsmatige en het geestelijke.

Het aardse: alle praktische activiteiten die bij het bestaan op aarde horen. Zoals de was doen, stofzuigen, eten koken, geld verdienen, naar de wc gaan, douchen, poetsen, boenen, etc., etc.

Het gevoelsmatige: je inleven in andermans leven en van daaruit reageren, je hart openstellen en betrokken zijn bij jezelf en anderen. Wetende dat gevoel een subjectieve beleving is, en niet dé waarheid hoeft te zijn. Wetende dat Liefde vele vormen kent.

Het geestelijke: bewust in het hier en nu zijn, door je geest heb je contact met je Ziel. Bewust zijn dat het onzichtbare wel degelijk kan bestaan. En dat het leven niet alleen een aards maar slechts een Goddelijk – een Zielsgebeuren is. Via je Ziel sta je in verbindingen met de Ziel van je medemensen.

Hoe bereik je innerlijke rijkdom?

Het aardse is aan continue veranderingen onderhevig. Ons lichaam wordt gebruikt om anderen en de wereld te dienen. Door het gevoelsmatige maak je in je leven een groeiproces door. Je leeft naar eigen inzichten, en deze zullen – hoe meer je je bewust bent – telkens veranderen. Het geestelijke is echter onveranderlijk, altijd aanwezig, ook al ben je je het niet bewust. Het is je innerlijke rijkdom!
Hoe bereik je die innerlijke rijkdom? Door jezelf minstens één keer per dag er toe aan te zetten – liever vaker natuurlijk – iets te doen of te zeggen waarbij je je ongemakkelijk voelt. Elke dag iets doen dat niet ‘gewoon’ voor je is. Dan haal je het meeste uit jezelf, dan bereik je het snelst innerlijke rijkdom!

Ieder mens hier op aarde is gekomen om een bron te zijn. Jij voor de ander, de ander voor jou. Wees je bewust dat alles dat je doet door anderen wordt gevolgd. Deel je huidige innerlijke rijkdom met de ander. Je wijsheid, je levensvreugde, je humor, en alle andere kwaliteiten waar je zelf blij van wordt.

Hoe ziet jouw leven eruit wanneer je diep van binnen beseft dat jij het voorbeeld bent voor anderen? Wees je bewust dat jij een bron bent voor je partner, je ouders, je kinderen, je vrienden, je dierbaren, je collega’s, voor jezelf en voor mensen die je tegenkomt!
Een voorbeeld voor de ander zijn betekent niet dat je meer bent dan die ander. Hetgeen dat jij je nu bewust bent, heeft de ander ook in zich, wellicht nog onbewust. Het is een kwestie van wakker maken, het is geen kwestie van iets vertellen dat de ander nog niet weet. Het is ook geen kwestie van kiezen. Er is nimmer een moment in je leven dat je geen keuze hebt. Alles wat je kiest heb je namelijk op dat moment gekozen.

Het was niet mijn keuze…

De meest onware statement van iemand is: ‘Ik had geen keuze.’ Dat is echt flauwekul, datgene dat men ‘geen keuze’ noemt, heeft de persoon namelijk op dat moment gekozen. Wees je bewust dat alles wat je zegt of hebt gezegd, doet of hebt gedaan, wilt of hebt gewild, jouw keuze is geweest. Anders had je het niet gezegd, niet gedaan, niet gewild!

Ieder creëert zijn of haar eigen leven, en ieder voor zich bepaalt hoe sommige situaties worden ervaren. Soms is het een keuze die je bewust in je leven maakt, zoals een nieuwe baan, een scheiding of je liefde uitspreken naar iemand. Andere keuzes heb je gemaakt voor je geboorte, om bepaalde dingen te beleven in dit leven. Een veelgehoorde opmerking is ‘Wie kiest er nu als Ziel voor om in een oorlog geboren te worden? Of in een gezin waarin je mishandeld wordt?’ Sander heeft hier in 2012 een blog over geschreven.

Voor de Ziel, die eeuwig bestaat, duurt een mensenleven maar even. Net zoals wij mensen naar een film kijken, alleen nu voelt het ‘echt’. Wij kijken niet alleen maar romantische sitcoms, maar ook wel eens naar spannende films of thrillers (of het 8 uur journaal voor de echte helden). Ook dan kun je je afvragen ‘waarom doen we onszelf dat aan om naar die ellende te kijken? We kunnen toch ook alleen naar leuke dingen kijken?’ We willen het toch allemaal beleven. We weten dat hetgeen we zien ons niet kan kwetsen en dat de film na twee uur weer voorbij is. Net zoals voor een Ziel een mensenleven zo weer voorbij is.

Rijk zijn zonder geld, is dat mogelijk?

Rijkdom bestaat niet alleen uit geld of bezittingen. We zijn in onze maatschappij geprogrammeerd om te denken dat rijkdom alleen maar geld is. Daarom denken mensen soms dat ze arm zijn, terwijl ze in werkelijkheid rijk zijn en veel te delen hebben. Rijkdom is datgene waar je veel van hebt! Wat heb JIJ uit te delen aan anderen, wat is jouw rijkdom? Liefde? Blijdschap? Humor? Luisteren naar de ander? Medeleven, begrip? Hoeveel heb je hiervan uit te delen? Je zult zien: Als je datgene dat je hebt, deelt met anderen komt het tienvoudig bij je terug.

Meestal in een andere vorm, en dat kan ook in geld zijn! Geld is een waarde, staat voor eigenwaarde. Altijd geld tekortkomen, betekent dat je of te veel hebt uitgegeven en/of tekortschiet aan eigenwaarde. Een tekort aan eigenwaarde laat je keuzes maken waarmee je jezelf tekort doet of met te weinig genoegen neemt.
Je kunt ook geld tekortkomen, doordat je denkt dat je het niet waard bent om geld te bezitten. Doordat je denkt dat je het niet waard bent om de bron, het voorbeeld te zijn. Heb je werk waar je elke keer met tegenzin naar toegaat? Wat deel je dan met je collega’s en werkgever? Onvrede, tegenzin in datgene waar je mee bezig bent?

Wanneer je je innerlijke rijkdom deelt met anderen zal je nimmer geld tekortkomen. Het zal misschien geen vetpot zijn, maar wel genoeg om gelukkig te zijn.

Eigenwaarde

Vergooi je eigenwaarde niet aan dingen waar je niet achter staat. Je zult dan altijd een tekort in je leven ervaren! Als jij kiest voor een leven van ongelukkig zijn, in welke vorm dan ook. Dan kan het geluk niet naar je toekomen. Het ongelukkig zijn, neemt immers de plaats in van gelukkig zijn!

Eenieder die bereid is zijn of haar innerlijke rijkdom te delen, die bereid is om het voorbeeld, de bron te zijn, zal altijd van alles genoeg hebben. Vanaf het moment dat jij besluit dat jouw leven niet van jezelf is, maar dat je gekomen bent om jouw leven te delen met anderen, zal God c.q. de Kosmos ervoor zorgen dat je altijd genoeg hebt om te delen.

Wij zijn één geheel met iedereen. Er is geen onderscheid tussen mij, jou en de ander. Wij zijn het voorbeeld, de bron, voor de wereld om ons heen en daardoor voor de hele wereld. Hoe meer je deelt, hoe meer je zult krijgen om te delen!

… en daar ben ik het levende voorbeeld van!

Lieve groet,
Daisha

P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

Gewijzigd op 05/12/2019

Reageren is niet mogelijk.