Je leven zal nooit meer hetzelfde zijn!

Je leven zalHoe denk jij over spiritualiteit?

Spiritualiteit, een woord dat vaak wordt gebruikt of juist verguisd. Ik las dit in Trouw: ‘Spiritualiteit is een lastige term. Er zijn meerdere definities en waarschijnlijk heeft zo ongeveer elk individu zijn of haar eigen opvatting van de betekenis er van. In veel gevallen komen bij mensen associaties op met ‘zweverig’ en ‘iets met geloof’. ‘Daar doe ik niet aan, aan spiritualiteit’, wordt ook vaak gezegd.

Maar niet aan spiritualiteit doen, is een onmogelijkheid. Elk mens is spiritueel. Spiritualiteit gaat namelijk over dat wat je beweegt, dat wat zin geeft, betekenis geeft aan je leven. Het gaat over bewust worden en bewust zijn van die ‘drive’. Dit kan met inbegrip van, maar ook volledig los staan van religie, van godsdienst of van een geloof in een transcendente werkelijkheid van welke aard dan ook. Spiritualiteit is in veel gevallen juist heel aards en ligt dicht bij de persoon zelf. Naasten, familie, werk, hobby’s: allemaal drijfveren voor mensen, beweegredenen, zingevende factoren.’

Tot zover het artikel in Trouw. Heel mooi uitgelegd, vooral dat er wordt gesteld dat spiritualiteit juist heel aards is. Ik heb daar al eerder een blog over geschreven.

Rouw kan scheiden en sterk verbinden

Onze Ziel blijft altijd verlangen naar harmonie, naar het vredige leven dat we hadden voordat we hier op aarde kwamen. Niets is moeilijker om die vrede ook hier op deze aarde te handhaven. Kijk naar de gebeurtenissen van vorige week, het Maleisische vliegtuig dat met zoveel mensen er in door een raket uit de lucht is geschoten. Een vreselijke gebeurtenis, waar wij Nederlanders op een ongekend mooie manier mee omgaan. Er wordt niet geschreeuwd om vergelding, we blijven waardig. Waardoor ook de rest van de wereld door ons verdriet intens wordt geraakt. Mede daardoor staat de wereld als één blok achter dat kleine landje dat Nederland heet. Er wordt extra aandacht gegeven aan de altijd weer onzinnige oorlogen. Hopelijk komt door dit gebeuren hiervoor een oplossing.

Samen hebben we woensdag 23 juli 2014 een dag van nationale rouw gehouden, de laatste keer was dat in 1962. Rouw kan scheiden, maar ook sterk verbinden en dat zag en zie je nu gebeuren. Dat is voor mij spiritualiteit: mededogen, samen delen, elkaar steunen. Iedereen die er op de een of andere manier aan mee doet loopt op het spirituele pad. Zie je, je ontkomt er niet aan. Ook degene die denken: ‘spiritualiteit is niets voor mij’, doen mee.

Een traumatische gebeurtenis verandert je leven

Onze Ziel blijft altijd verlangen naar harmonie, naar het vredige leven dat we hadden voordat we hier op aarde kwamen.Ik kan me voorstellen dat sommige mensen zich afzetten wanneer ze het woord alleen al horen. Omdat spiritualiteit ook vaak wordt gebruikt om er mee te pronken en daarbij te denken: ik ben meer dan jij. Maar zodra die gedachte bij iemand opkomt – of de gedachte: “ik ben beter bezig dan jij” – dan is die persoon tegelijkertijd juist niet spiritueel.

Zinvol leven heeft te maken met bewust leven. Door een traumatische gebeurtenis ga je meestal anders over het leven denken. Je leeft bewuster, duikt dieper in het leven, in jezelf. En vraagt je af: “Welke dingen vind ik nu werkelijk belangrijk in het leven?”.

Recepten voor een gelukkig leven

Je kunt natuurlijk op ieder moment kiezen om bewust te leven, ik bedoel zonder een traumatische ervaring. Hier zijn een paar recepten:

  1. Besluit om één keer in de week een hele dag bewust met je voeding om te gaan. En dat doe je zo. Je zet een bordje klaar – liefst van plastic. Laten we het het offerbordje noemen. Een kleine prijs om jezelf iets te leren. En dan ga je vanaf het eerste dat je eet, het lekkerste stukje ervan op dat speciale bordje leggen. Niet vooraf al, nee terwijl je aan het eten bent. Dit doe je de hele dag door. Je zult merken dat dat niet eenvoudig is, zo bewust eten dat je ook elke keer er aan denkt om het lekkerste stukje apart te leggen.Waarom nu dat plastic bordje? Aan het einde van de dag hoop ik voor je dat er heel wat kleine stukjes op liggen. En dit ga je offeren, ofwel buiten ergens neerzetten, voor de Natuurgoden (meestal katten uit de buurt of vogels). Dit doe je dan minimaal zes weken lang, elke week één dag maar. Een leuke uitdaging. Je leert er niet alleen bewuster door te leven, maar ook te zien wat je zoal op een dag eet en hoe je met je voeding omgaat. Wees je bewust dat zoals je met fysieke voeding omgaat, je ook met je geestelijke voeding omgaat.
  2. Nog zo’n mooi recept: wanneer je thuiskomt, doe je net of je voor het eerst bij jezelf binnenkomt. Voordat je een stap verder zet, kijk je heel bewust om je heen. Elk detail opnemend. Je zult merken: echt een openbaring! Je leert jezelf ineens beter kennen.
  3. Nog eentje – natuurlijk zijn er meer – maar ik heb ooit van iemand die het kan weten gehoord, dat een mens maar drie dingen tegelijk kan onthouden. Vooruit dus nog één uitdaging:Wanneer je in gesprek bent met iemand, en die ander is nog al lang van stof, blijf je heel aandachtig luisteren. Nee, niet met je gedachten ergens anders heengaan, ook al verveeld het gesprek je. Je blijft heel geconcentreerd luisteren, zo geconcentreerd dat je hoort wat er áchter de woorden door de persoon wordt gezegd. Niet dat je overal wat achter moet zoeken. Ik bedoel, ontdek wat de persoon écht wilt vertellen. Mensen die onzeker zijn, bang zijn dat ze niet worden geloofd of een andere reden hebben om niet zichzelf te zijn, gebruiken meestal veel woorden om jou of anderen iets duidelijk te maken. Probeer dan uit die waterval van woorden de werkelijke essentie te halen. Heel spannend! Want lukt het je wel of niet?

Je leven zal nooit meer hetzelfde zijn!

Wat wil ik nu vertellen? Elk verhaal dat je leest, elke ontdekking die je doet, elke uitdaging die je aangaat, heeft zin. Maakt je leven zinvol en dan ben je sowieso spiritueel bezig. Door de bovenstaande recepten te integreren in je dagelijkse leven, ga je ondervinden dat het spirituele pad niets met zweven of flauwekul te maken heeft. Het is een pad vol avontuur en uitdagingen. Je leven zal nooit meer hetzelfde zijn!

Veel liefs,

Daisha

 

 

Gewijzigd op 11/12/2016

Reageren is niet mogelijk.