Je omgeving verklapt je persoonlijkheid…

Een showroom als thuis

Tijdens een vakantie ontmoetten we een echtpaar waar het meteen mee klikte. Het klikte zo goed dat we afspraken dat ze bij ons thuis op visite zouden komen, en dat deden ze. Toen ze kwamen was zij een beetje stilletjes, maar haar man zei meteen: ‘Tjee, wat geweldig! Wat hebben jullie een fijn huis’. Gaandeweg de dag ontdooide de vrouw een beetje, en aan het einde van de dag zei ze: ‘Wat is het gezellig bij je!’.

We spraken vaker af en gaandeweg merkten we dat het tussen hen niet lekker zat. Wanneer we bij hen op visite waren probeerde zij haar uiterste best te doen om niet meteen alles weer op de plek te zetten, waarvan zij vond dat het er hoorde te staan. De inrichting van alle kamers was steriel. In onze beleving koud en kil. Hij was een persoon die graag mensen ontving en zij ontving ook wel graag personen maar ja, als ze kwamen dan werd dat kussentje scheef gelegd en dan kwam dat kopje op tafel te staan, en dan moest ze dat vlekje weer schoonmaken. Als je bij haar op visite was dan was ze de hele tijd druk om alles te houden zoals het oorspronkelijk was. Dat gaat natuurlijk niet, we bleven eten, deden een spelletje en dan kun je het niet exact zo houden als voordat de visite kwam.

Op een gegeven moment zijn ze uit elkaar gegaan, ze waren te verschillend van karakter. Hij was een levensgenieter en zij was zo perfect dat alles bij haar als een showroom er uit zag. Hij mocht nergens zijn krantje neerleggen, want dat paste niet in het beeld. Zijn schoenen moesten bij thuiskomst in de hal blijven, alles was steriel, ook hun slaapkamer.
Heel treurig, want ik zag dat ze anders wilde, maar op de één of andere manier kon ze dat niet. Wanneer ze bij ons kwamen vonden ze het allebei heel gezellig. Maar helaas had ze het nodig om in huis alles precies zo te houden als het was. Maar of haar dat gelukkig maakte? Nee, dat zeker niet.

Eén grote chaos

In het gezin van mijn zwager was het precies het tegenovergestelde, daar was het één grote chaos. Drie kinderen die overal hun speelgoed hadden liggen, je kon er bijna niet lopen en moest overal overheen stappen. Ook zijn vrouw had overal iets liggen, boeken, tijdschriften, kranten van weken terug. Mijn zwager was een pietje precies en je merkte dat hij liever niet thuis kwam. Volgens hem moest hij heel vaak overwerken. En als hij dan thuiskwam begon hij eerst op te ruimen, te stofzuigen en te poetsen. Hij kon in zo’n chaos niet leven. Ook twee totaal verschillende persoonlijkheden, ook zij zijn op een gegeven moment uit elkaar gegaan.

Het hoeft geen probleem te zijn wanneer je twee totaal verschillende persoonlijkheden bent, en je gaat samenwonen of trouwen en kinderen krijgen. Maar dan zullen er dagelijks compromissen moeten worden gesloten om in ieder geval jezelf te mogen blijven. Bijvoorbeeld als de één alles precies op een rijtje wil hebben, alles netjes wil hebben. En de ander kan er niet tegen als alles altijd precies op tijd en op de plaats moet zijn. Je begrijpt: je kunt dan nog zoveel van elkaar houden, maar twee tegenovergestelde persoonlijkheden moeten dan echt dagelijks ‘water bij de wijn doen’.

Je huis verraadt je karakter

Je kunt aan de voorwerpen in iemands huis zien wat zijn of haar persoonlijkheid is. Kijk eens om je heen, wat staat er zoal? Je raakt soms zo aan je eigen omgeving gewend dat je op een gegeven moment niet meer ziet wat er staat. Iemand die bij jou binnenkomt ziet dat echter wel.

Welke plek in huis drukt het meeste jouw persoonlijkheid uit? In ieder geval is dat de plaats waar je altijd zit. Vaak is het zo dat de vrouw de inrichting van de huiskamer bepaalt, daarom drukt de huiskamer vaak de persoonlijkheid uit van de vrouw des huizes. Als het zo is dat man en vrouw alles samen doen, of als het een man-man of vrouw-vrouw relatie is, dan zie je een mix van de twee. Toch kun je er altijd weer uithalen welke plek bij welke persoon hoort. Het verschil zit hem ook in het feit of men introvert (naar binnen gekeerd) of extravert (naar buiten gekeerd) is. De ‘showroom’-vrouw die alles precies op een rijtje wilde hebben, is introvert. Zij durfde niets van zichzelf te laten zien. Haar man is extravert en liet het boek waarin hij aan het lezen was, ondanks haar bezwaren, gerust een dag op dezelfde plaats liggen. Waar zij beslist niet tegen kon, want je weet maar nooit wie er op visite kwam…

Wat ze onbewust ook liet zien dat ze zijn aanwezigheid niet tolereerde. In wezen zei ze door haar doen en laten: ‘Ik ben hier de baas en je mag blij zijn dat je hier woont.’ Hetzelfde deed de vrouw waar het een grote chaos was. Deze vrouw had doordat ze een erfenis had gehad het huis waar ze in woonden kunnen kopen, en dat stond op haar naam.

Een open huis…

Nu haalde ik wat extreme (maar waargebeurde) situaties aan. Maar besef dat hoe je je manifesteert in je huis veel zegt over wie de baas is, wie de meeste beslissingen neemt. En tegelijkertijd vertelt het veel over je persoonlijkheid.
Kijk eens om je heen, hoe is de plaats waar je nu zit en hoe ziet de omgeving van deze plek er uit? Wanneer je veel dingen om je heen hebt liggen dan is het goed om het op te ruimen. Ook op je werk, wanneer je werkplek vol ligt met allerhande zaken, dan laat dat zien dat je leven te druk is. Tenminste voor jouw karakter, het opruimen van de plek waar je het meeste bent, bewerkstelligt dat je het leven weer beter aan kan. Wanneer je het laat zoals het is, dan kan het zijn dat het je op een gegeven moment teveel wordt. En dat roept irritaties bij je op, of dat je elke dag doodmoe bent, soms zelfs voordat de dag nog moet beginnen.

We hebben een grote eettafel, waar tien tot twaalf personen aan kunnen zitten. Aan het hoofd van de tafel, dat is tegenover de deur waar men binnenkomt, staat één grote rode stoel, de andere stoelen zijn beige en kleiner. De rode stoel is ‘mijn’ stoel, kun je raden wat dat zegt over mij en wie de meeste beslissingen neemt in onze relatie?

Wanneer je in ons huis om je heen kijkt dan zie je alle religies door elkaar staan of hangen. Er zijn diverse boeddhabeelden, maar ook heilige en natuur beelden. Er staat en hangt moderne kunst, antieke voorwerpen, spirituele voorwerpen, grote mooie stenen. Er is geen enkele stijl te ontdekken, alle stijlen staan door elkaar en met elkaar, en toch is het geen chaos. Waarom niet? Omdat ik een pietje precies ben, alles staat op gelijke afstand en in verhouding van en met elkaar. Zelfs de kopjes in de kast hebben de oortjes allemaal dezelfde kant op. Doordat de basis hoofdzakelijk gebroken wit is, straalt het zelfs rust uit.

Het kan nog erger

In mijn kantoor is het nog erger. Dierbare herinneringen in zeventig jaar gekregen en zelf aangeschaft staan en liggen er. Wanneer een plek chaotisch is, ligt er een kleedje overheen. Het is als je praktisch kijkt één grote chaos, en zeg je: Hier mag wel eens opgeruimd worden… Wanneer je met je hart kijkt zeg je: Wat gezellig, wat een fijne sfeer!
Waarom zo’n verschil? Omdat je onbewust voelt dat het dierbare voorwerpen voor me zijn, ook al staat en ligt er heel veel. Zo zeggen kleuren ook veel, maar dat een volgende keer. De vele dingen die er in huis en op kantoor zijn vertellen je dat iedereen van harte welkom is. Iedereen die komt kan zich wel ergens in herkennen.

Wat zeggen de voorwerpen die je om je heen hebt over je persoonlijkheid?

 • Staan er veel (bloeiende) planten en altijd wel verse bloemen, dan ben je een natuurmens. Stralen je planten vol levenslust dan heb je helende handen. Je bent een persoon die graag ergens voor zorgt, of dat nu voor planten, mensen of dieren is.
  Wanneer je alleen woont, zal je dan ook gelukkiger zijn wanneer je een huisdier hebt. Het zorgzame in je wil namelijk vervult worden.
 • Wanneer er spirituele (Tarot)kaarten en esoterische boeken in je omgeving aanwezig zijn, wil je diep in het leven ‘duiken’. Je bent belangstellend naar hoe het leven in elkaar zit en hoe je met het leven kunt omgaan. Je bent op zoek naar je eigen identiteit en hebt een brede belangstelling.
 • Heb je veel edelstenen? Het zegt dat je je verbonden voelt met de natuur en vooral met Moeder Aarde. Bovendien ben je op zoek naar de diepere betekenis van het leven.
 • Boeddhabeelden en oosterse voorwerpen vertellen dat je breed georiënteerd bent. Dat je belangstelling hebt voor andere culturen. Dat je graag reist, daadwerkelijke of innerlijke reizen maakt. Dit om het diepste innerlijk van jezelf te ontdekken.
 • Staan er (veel) kaarsen en rituele voorwerpen, dan ben je een optimistisch mens. En vindt oplossingen voor je problemen door rust te nemen, te mediteren, en/of door middel van een ritueel.
 • Het aantal boeken die er staan zeggen dat je een brede interesse hebt. Staan er meer specifieke boeken dan is je belangstelling in dat genre het grootst. Veel boeken zeggen ook dat je in de Mens geïnteresseerd bent. Staan er overheersend roman-boeken, dan ben je op zoek naar de Liefde. Maar helaas die vind je niet door middel van die boeken te lezen, die kun je alleen maar in jezelf vinden.
  Staan er nauwelijks boeken, dan haal je het meeste uit je leven door te doen, door te ervaren. Je hebt teveel energie om rustig te gaan zitten lezen.
 • Waar staat je computer? Op een speciaal daarvoor bestemde tafel, dan ben je een onderzoeker. Staat deze elke keer op een andere plek, dan hoef je niet zo nodig alles te begrijpen en te weten.
 • Liggen er veel dvd’s? Dan kun je je het beste ontspannen via de muziek.
 • Staan er vuile kopjes of rommel op tafel, dan vind je het moeilijk om je eigen ‘shit’ op te ruimen. Je wacht dan te lang om je problemen aan te pakken en op te lossen, zodat deze almaar groter in jezelf worden. Waardoor je er nog meer tegen op gaat zien en nog meer rommel achter je laat.
 • Ligt er een kladblok met pen op een zichtbare plaats, dan ben je een gestructureerd mens. Je bent een alerte persoonlijkheid, en je hebt geen zin om je hoofd te buigen over dingen die nog niet aan de orde zijn.
  Wanneer je veel pennen en papiertjes hebt liggen, dan ben je zo gestructureerd dat er nooit iets mis mag gaan. Het duidt er ook op dat er momenteel veel spanning in je leven is. Vooral als er op diverse papiertjes iets geschreven staat. Pas op dat je niet gestresst wordt.
 • Veel glas in huis zegt dat je niet van ondoorzichtigheid houdt. Vage situaties kun je niet goed mee omgaan, je wilt graag dat alles helder is.
 • Staan er overal tegeltjes met spreuken, bijvoorbeeld op tegels in de toiletruimte? Dan houdt de persoon er van dat alles netjes is, dat er regels zijn. De persoon zoekt naar houvast, naar zekerheden. En heeft er moeite mee als het anders gaat dan gepland.
 • Zo zie je wel eens wanden – of ze staan op een kast – met veel foto’s. Foto’s van de kinderen, van de kleinkinderen, de partner, zichzelf, en dat in alle maten en grootte. Het zegt over de persoon: ‘kijk eens hoe betrokken ik ben bij mijn partner, mijn kinderen, familie, etc.’ Eigenlijk is het een bevestiging vragen aan de betreffende personen of je goed voor ze bent. Het is een teken van onzekerheid, men zou graag meer aandacht van de personen op de foto’s willen hebben.
  Soms zie je dat iemand op het werk een foto op het bureau heeft staan. Staat er een foto van de partner of alleen van de kinderen? Is de relatie misschien niet zo  goed? Staat er een foto met vrienden? Wil je laten zien dat je veel vrienden hebt? En waarom wil je dat laten zien?

Jouw omgeving vertelt je persoonlijkheid, verander je omgeving en je verandert je leven.

De kleuren in je huis vertellen veel over je persoonlijkheid, maar dat lees je volgende week!

Lieve groet,
Daisha

Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

Gewijzigd op 10/01/2019

Reageren is niet mogelijk.