Kind is ouders kwijt

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVader en moeder zijn zo druk met elkaar bezig dat ze hun kind helemaal vergeten. Het gebeurde vorige week tijdens de carnavals dagen. De ouders hollen achter elkaar aan, alsof de lente al is begonnen. Hun kind probeert hen bij te houden, maar is nog te klein om dat te laten lukken. En daar staat het dan helemaal verloren, geen ouder meer te bekennen. In ieder geval weet het meisje (of is het een jongen?) in welke richting ze zijn gegaan en holt daarom ook maar die richting uit. Even later zie ik ze gelukkig weer verenigd. Triest hoor, om te moeten zien dat zo’n kind verloren rondloopt. De vereniging duurt echter maar kort. Vader is helemaal verliefd op moeders en wil wat van haar. Moeder ziet dat niet zo zitten, tenminste niet hier midden op het weiland, en holt dan ook gauw achter de dijk. Vader er meteen achteraan. Weer staat het kind daar helemaal alleen, maar weet nu: gewoon er achter aan hollen en dan zie je ze weer.
Even later zie ik ze terugkomen, maar nu heeft moeders zelfs drie mannetjes achter haar aan. Het is een bont spektakel, waarbij het kind maar mee gaat doen. Dit vijftal hazen heeft echt de lente in het hoofd, terwijl het nog midden februari is!

Het lijkt wel of ik in een natuurfilm zit, want tegelijkertijd bij het schouwspel met de hazen zijn twee buizerds met elkaar aan de gang. Dicht bij ons huis staat de boom waar ze eerst samen naast elkaar zitten en vervolgens de een op de ander wil duiken. Of is er toch wat anders aan de hand? Willen ze soms hun territorium afbakenen en/of veroveren? Want een derde buizerd komt zich er ook mee bemoeien.

Het is prachtig helder weer, de zon schijnt en uit alles dat ik zie lijkt het wel of het voorjaar is begonnen. Een vrouwtjes merel probeert een mannetje te versieren, maar die heeft daar geen tijd voor. Hij is druk met zijn ontbijt en voelt zich gestoord. Vrouwtje blijft nog even toekijken en vliegt dan weg om te kijken of een ander mannetje wel wil. De ganzen komen twee aan twee aanvliegen en landen met hun uitgestrekte vleugels op het land. Prachtig om te zien! Al gauw komen er meer koppels aanvliegen en gezamenlijk eten ze van het verse gras.

De radio vermeldt dat er elders in het land sneeuwstormen en lange lange files zijn. Hier is niets van dat alles te merken, geen verkeer, prachtige luchten en, behalve het gekwetter van de vogels is er volkomen rust.
Als ik Tommy, onze hond, even later uitlaat gaat de film verder. Twee deftige zwanen vlieden door het water, zij aan zij, zich niets aantrekkend dat ik vlak bij hen ben. Door het hoge water in de IJssel zwemmen ze onder aan de dijk, op nog geen drie meter afstand. In de uiterwaarden staat het vol met ganzen. Eerst lijken ze allemaal op elkaar, maar als ik beter kijk zie ik dat er veel verschillende soorten zijn. Een aalscholver heft zich er boven uit, op zoek naar een vis.

Bob en Harrie, onze ezels, kijken verlangend naar de twee vrouwelijke pony’s in de andere wei. Ze zijn niet meer zo stoer als toen de pony’s daar pas kwamen te staan. Toen wisten ze niet hoe macho ze moesten doen en draafden alsof ze meededen aan een concours hippique door de wei. Aan de ezels kan ik altijd zien wat er gaande is. De hele dag staan ze op de uitkijk of ze wandelaars, met of zonder hond, of een auto kunnen bespeuren. Vandaag hebben ze geluk, met dit prachtige weer zijn er volop mensen op de dijk. Door de drukte vergeten ze helemaal hun vriendinnetjes in de andere wei. Geen probleem ook zij doen mee met de sightseeing. Sommige mensen blijven staan om naar de ezels en het mooie uitzicht te kijken. Als ik dat zie dan denk ik: wie kijkt nu naar wie?

Heerlijk, het lijkt alsof de winter voorbij is. Ik ben een echt zomerkind. Hoe kan het ook anders, midden in een hittegolf geboren. Het was na mijn geboorte nog zelfs maanden warm. Vijf hittegolven waren er die zomer, waarvan ik er als baby drie meemaakte. Wekenlang 30 tot 35 graden. Die zomer werd er in het weekend op het strand gedanst. Door de weeks werkte men gewoon door alsof er niets aan de hand was. Door een grote storm op de zon kon ik mijn leven heerlijk warm en zonnig beginnen!

Lieve groet,
Daisha

P.s.: een leuk filmpje over de zomer van mijn geboortejaar

 

 

Gewijzigd op 13/10/2018

Reageren is niet mogelijk.