Power, Puberteit, Spiritueel Mens, Schuldgevoel, je Derde Chakra !

Elke chakra is het centrum van levenskracht, van onze energie. De zeven chakra’s hebben allemaal een verschillende functie in onze innerlijke ontwikkeling en hebben invloed op onze Ziel en ons Zijn. Vandaar dat het belangrijk is dat je enige kennis hebt van je eigen chakra’s. Er kunnen blokkades of onbalans in één of meerdere van je chakra’s zijn. Hoe kunnen we dat oplossen?

3e-chakra-1Chakra’s hebben niet alleen te maken met je lichamelijk functioneren, maar ook met je gezondheid, je gedachten, je gedrag, je organen, zintuigen, met alles dat je bent en doet! De onderste twee hebben te maken met hoe je in het leven staat en met seksualiteit. Ook je eigen ruimte innemen en agressie. Als je niet boos mocht zijn tijdens je kind zijn, dus de kop is ingedrukt, dan uit zich dat in hebzucht, verzamelwoede, meeloper, vulkaanachtig gedrag, enz. In mijn vorige blogs heb ik uitvoerig de eerste en de tweede chakra beschreven.

De ontwikkeling naar een Spiritueel Mens

Je derde chakra wordt ook wel Solar plexus, Zonnevlecht, Navel- of Maagchakra genoemd. Deze chakra bevindt zich enkele centimeters boven je navel. En ontwikkelt zich in de periode van puber tot jonge volwassene. Lichamelijk regelt deze chakra je spijsvertering, alvleesklier (pancreas), maag, lever en milt. En heeft te maken met je vuur, je energie, je gezichtsvermogen en je ogen. De kleur geel hoort bij deze chakra. Het geel van de zon, om deze chakra in balans te houden is de zon erg belangrijk, het daglicht of het licht in de ruimte waar je functioneert, vandaar de naam Zonnevlecht.

Het is de verbinder van het onbewuste naar het bovenbewuste. Het is de basis van de ontwikkeling naar een Spiritueel Mens. Je Zonnevlecht is een centraal opvangcentrum voor alles wat vanuit je andere chakra’s komt. Wanneer een van je andere chakra’s problemen heeft, manifesteert zich dit in allereerste instantie in de Zonnevlecht.

Pubers en puberteit

Je derde chakra ontwikkelt zich in de puberteit. Het is de ontdekking van hoever je kunt gaan. Word je elke keer kort gehouden, dan zal dat uiteindelijk uitmonden in geweld of in excessen, zoals drugs, alcohol of losbandigheid. Meestal manifesteert dat bij de jongens in lichamelijk geweld en bij de meisjes in overdreven seksueel gedrag. Ook later als volwassen vrouw zal zo’n meisje zich ontwikkelen door macht uit te oefenen via de seks.
Wanneer je macht uitoefent over een puber, dit is wat anders dan regels stellen, normale regels, geen dogma’s, dan zal de puber als volwassene op welke manier dan ook macht gaan uitoefenen. Dat kan zelfs door een geveinsde machteloosheid of slachtoffergedrag.3e-chakra-2

Pubers hebben de behoefte aan het oefenen in ‘ik wil’ en niet in ‘ik moet’. Ik wil wordt getransformeerd in grenzen ontdekken, eigen grenzen en die van anderen. De ruimte die ze hier in krijgen zal een ontwikkeling laten zien naar een sociaal volwassen persoon, openstaand voor andermans meningen en grenzen. Kinderen die veel spelletjes spelen, leren op die manier omgaan met verlies.

Gamen wordt door ouders vaak als niet gezond gezien, terwijl het juist de ontwikkeling van de puber bevordert. Een onderzoek, gepubliceerd op de site van de Radboud Universiteit, toont aan dat gamen juist een positief effect heeft op kinderen. Daaruit blijkt dat met name gewelddadige schietspellen goed zijn voor de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht. Kinderen die strategische games spelen zijn beter in het oplossen van problemen waardoor ze beter op school presteren, concluderen de onderzoekers. Dat gamen ervoor zorgt dat kinderen in een sociaal isolement raken, verwijzen de onderzoekers ook naar het rijk der fabelen. Meer dan 70 procent van de kinderen die gamet doet dat met één of meer vrienden.

Onderaan staan diverse links met waardevolle tips over het begeleiden van en hoe om te gaan met pubers.

Een evenwichtige derde chakra

Je derde chakra is het vuur in je en vuur is warmte. Warmte geeft je bescherming. Vaste vormen verliezen door het vuur hun stabiliteit, ze versmelten, veranderen van structuur. Dit veranderingsproces zie je het beste bij ijsblokken. Door vuur toe te voegen worden deze smeltwater en daarna damp. De maagchakra is het vuur in je. Als er in je leven of in je omgeving een veranderingsproces op gang dient te komen, dan kan dit alleen maar door warmte, dus door je vuur ofwel een harmonische derde chakra!

shutterstock_65036488

 

Vuur is dynamisch, de warmte van vuur is geboren worden en groeien. Geen vuur, dus afkoeling, is verstarring en verdichting, je komt vast te zitten. Het vuur van je maagchakra heeft met de volgende aspecten in ons leven te maken: daadkracht, ambitie, creativiteit, doelbewustheid, ondernemen, competitie, vitaliteit, wilskracht!

Een persoon met een evenwichtige derde chakra is wilskrachtig, straalt liefde uit. Ze zijn voor iedereen een ‘biechtvader’, je kunt altijd bij ze terecht. Meestal nemen ze als eerste het initiatief ergens in. Zij hebben zin in/voor uitdagingen. Het zijn dynamische personen. Hij/zij is zicht bewust van zijn kracht, eigen ruimte en omgeving. Kan zich goed uiten en zet zijn/haar energie in daden om. Maakt snel contact met anderen en handhaaft zichzelf onder alle omstandigheden.
Wanneer je derde chakra in balans is dan ben je een enthousiast, daadkrachtig en realistisch mens. Je weet voor jezelf en/of anderen op te komen én te verdedigen.

Macht of onmacht

Een in elkaar gedoken houding duidt vaak op een zwakke maagchakra. Terwijl mensen met de handen op de rug teveel macht willen hebben. Chronische vermoeidheid of problemen met de spijsverteringsorganen en/of ogen hebben te maken met onbalans in je derde chakra. Maar ook krampen in je spieren, maagproblemen of futloos zijn. Te impulsief zijn of in alles overdrijven of juist niets durven of willen is een teken van disharmonie van je derde chakra. Nog meer tekenen van onbalans zijn: moedeloosheid, je niet aan de situatie of omgeving kunnen aanpassen. Makkelijk beïnvloedbaar zijn, een slappe levenshouding, geen verantwoordelijkheden durven nemen of snel driftig zijn. Nergens energie voor kunnen opbrengen, macht willen hebben of snel machteloos zijn.

3e-chakra-3Deze onbalans kan zijn ontstaan doordat je te grote verantwoordelijkheden opgelegd hebt gekregen in je puberteit, vanaf je tiende t/m je twaalfde levensjaar. Of wanneer je angstig bent gemaakt, bijvoorbeeld doordat één van je ouders continu angst had dat er wat met jou of zichzelf zou gebeuren. Ook wanneer je geen ruimte hebt gekregen, je wil vele malen is onderdrukt. Of dat je een schaamtegevoel opgedrongen hebt gekregen, zoals vroeger nogal eens gebruikelijk was. Bijvoorbeeld: Doe niet zo gek! Zo kun je niet over straat! Of: pas op voor die jongens, ze willen alleen maar seks.

Soms heb je onbewust een dieper schuldgevoel dan jezelf beseft. Een schuldgevoel over iets dat je in het verleden hebt gedaan of juist niet hebt gedaan. Een schuldgevoel naar je partner, kinderen, familie of anderszins. Wanneer dit schuldgevoel lange tijd aanwezig is of wanneer je het schuldgevoel maar niet kunt overstijgen, heeft dit eveneens te maken met onbalans in je derde chakra. Door je derde chakra in harmonie te brengen, zal ook het schuldgevoel langzaam uit je systeem verdwijnen. Zoals gezegd ‘langzaam’, want hoe langer het bestaat des te langer dien je er aan te werken. Bijvoorbeeld is het iets uit tien jaar terug, dan staan er tien maanden voor om het in jezelf te herstellen.

Hoe kun je ontdekken of je derde chakra in balans is?

Daar zijn verschillende manieren voor. Bijvoorbeeld door de volgende meditatie:
Je gaat ergens op een rustige plek zitten. Je rug recht en je voeten plat op de grond. Jezelf door heel bewust te ademen rustig maken. Pas wanneer je voelt dat je helemaal ontspannen bent, stel je jezelf de volgende vragen:
Wat voor waarde geef ik aan mezelf? Geef dan een cijfer van 0 – 10.
Zijn er bepaalde aspecten van je die je een hoger of een lager cijfer wilt geven?
Vraag bij alles wat je concludeert af: Waarom geef ik mezelf die bepaalde waarde?

Nog een manier is om jezelf het volgende af te vragen:
Welke goederen schaf ik (teveel) aan, terwijl ik ze niet echt nodig heb?
Waarom doe ik dat?
Wat wil ik hiermee compenseren?

Kijk naar wat deze goederen voor jou vertegenwoordigen en je weet wat het compenseert.
Bijvoorbeeld: boeken met een leeraspect, dit is het verlangen naar innerlijke wijsheid. Lees je liever romans of biografieën? Dan verlang je naar liefde en/of een ander leven. Het huidige leven bevalt je niet. Verzamel je postzegels van alle landen? Dan heb je de behoefte om over je eigen grenzen heen te gaan. Je beperkt jezelf dan teveel. Zo zijn het sparen van theezakjes, het verlangen naar gezelligheid.

Waardoor krijg je je derde chakra weer in balans?

Je maag, je spijsverteringskanaal heeft alles te maken met voeding. Vandaar dat goede biologische voeding zonder slechte E-nummers erg belangrijk is. Rust is een zeer belangrijk onderdeel om in balans te komen. Neem eens 24 uur rust, dus zonder dat je ziek bent, blijf al die uren in bed en kom er alleen maar uit om te eten c.q. drinken en naar de wc te gaan. Alle cellen in je lichaam en geest resetten zich dan weer. Daarom is toegeven aan het feit dat je je niet lekker voelt zo belangrijk. Het niet lekker voelen is een teken dat alles in je systeem weer gereset dient te worden. Soms zijn we zorgzamer voor onze computer dan voor ons eigen systeem!3e-chakra-4

Ook door elke dag rek- en strekoefeningen te doen krijg je weer balans. Of door hardlopen, vechtsporten, je kracht ontwikkelen door krachtsporten. En natuurlijk dansen, dat is voor alle chakra’s goed. Maar voor je derde chakra is dat op opzwepende, krachtige en gedreven muziek dansen. Zoals bijvoorbeeld hardrock: Spookshow baby van Rob Zombie. Of Spaanse Flamenco; You can do anything van Del Mundo of Naissez van Kali of El Ombligo del Mundo van Jovanotti.

Of door het volgende te doen: om de emotionele energie in je derde chakra in evenwicht te brengen en te harmoniseren, plaats je je vlakke linkerhand op het gebied precies boven de navel en de rechterhand op de linker hand leggen. De handen zo een poosje op die plek laten rusten.

De spreuk die bij je derde chakra hoort is: Ik ben, die ik ben en ik kan alles wat ik wil.

Volgende week: je Vierde Chakra, je Hart Chakra!

Lieve groet,
Daisha

P.s. De komende weken kun je elke dinsdagavond in mijn radioprogramma ‘Meditatie’ meedoen met het harmoniseren van een chakra. A.s. dinsdag is de tweede chakra aan de beurt! Je kunt het daarna nog de hele week beluisteren via Uitzending Gemist. Luister via de internet radio Radio Merlijn !

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de hele serie over de chakra’s? Hier kun je je abonneren op mijn blogupdates.

Links om je puber beter te begrijpen en te begeleiden:
http://wibnet.nl/hersenen/hoe-goed-begrijp-jij-pubers
http://wibnet.nl/hersenen/pubers-5-redenen-waarom-ze-zo-onmogelijk-zijn
http://www.puber-wijzer.nl/gameverslaving.html
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/gamen-goed-voor-kinderen

 

Gewijzigd op 05/03/2019

Reageren is niet mogelijk.