Rituelen & Kaarsen horen bij elkaar / Kaarsenvlam lezen

Een Ritueel verbindt mensen met elkaar

Men zegt wel eens dat rituelen uit ons leven zijn verdwenen. Gelukkig niet, denk maar aan de komende feestdagen. Ons leven is één grote aaneenschakeling van rituelen. ’s Morgens heeft iedereen wel een eigen ochtendritueel en gedurende de dag hebben we meer rituelen dan we zelf bewust zijn. Rituelen, zelfs het kleinste ritueel, doen iets met je, hebben iets magisch en verbinden mensen met elkaar.

Nog een paar dagen en dan is er het Kerstfeest met de kerstboom, kerstversiering en/of kerststalletje. Een week daarna wachten we samen totdat de klok twaalf slaat bij de jaarwisseling van oud naar nieuw. Dan vuurwerk afsteken, ten minste als dat kan. Voor de kinderen gaan we eieren verstoppen en zoeken met Pasen. En natuurlijk vieren we bijzondere dagen, zoals de verjaardag, de huwelijksceremonie, een begrafenis of crematie. We trakteren op beschuit-met-muisjes bij de geboorte van een kind. We steken een kaars aan voor een ziek iemand of wanneer je examen moet doen. Of als je een steuntje in de rug kunt gebruiken, etc. En dit alles gepaard gaande met het daarbij toepasselijke ritueel.

Zon, licht en warmte

’s Winters branden we vaker een kaars dan in de zomer. De avonden zijn lang. We hebben behoefte om het licht en de warmte van de zon in huis te brengen. Met kaarsen willen we een zachte, warme en aangename sfeer creëren. Vaak doen we dat, onbewust, met ons eigen ritueel.
Het kijken in de vlam heeft op iedereen een haast hypnotiserend effect. Met weinig moeite dwaal je af naar andere werelden. Dé ideale manier om je te concentreren of te mediteren.
Vuur kan op zichzelf niet bestaan, daarvoor heeft het voeding en lucht nodig. Vuur heeft passie, wilskracht en kracht in zich. Door vuur te gebruiken, gebruik je deze eigenschappen.

Bij rituelen is de kleur van de kaars belangrijk. De gekleurde kaars geeft extra kracht aan het ritueel. Het is de boodschapper naar boven. Kleuren, alle kleuren dus niet alleen van kaarsen, brengen stemmingen teweeg. Kleuren kunnen je gezondheid en energie beïnvloeden. Ze roepen een emotionele reactie op. Rood en oranje zijn bijvoorbeeld warme, opwekkende kleuren, behalve als ze te fel zijn, dan zijn het agressieve kleuren. Blauw en groen zijn rustige kleuren.

Wanneer en welke kaars gebruik je? Bepaal eerst welke energie je wilt creëren en het thema van je ritueel, kies dan de bijbehorende kleur van de kaars. Zie de kleuren die ik hieronder beschrijf, zowel de betekenis van de gekleurde kaars en de toepassing.
Je kunt één kaars opsteken, maar ook meerdere kleuren tegelijkertijd. Vooral als je meerdere intenties hebt. Gebruik niet meer dan drie gekleurde kaarsen. Een witte kaars doe je er eventueel bij om te zuiveren en een zwarte kaars om onheil af te weren.

Neem het liefst een kaars die door en door gekleurd is. Andere kaarsen werken natuurlijk ook. Niet alleen het feit dat de kaars door en door gekleurd is, geeft de doorslag of je intentie zal werken, er zijn meerdere facetten waarmee je rekening kunt houden om het geheel kracht te geven. Uiteindelijk doen je eigen concentratie, visualisatie en wilskracht dat.

Een veel voorkomend ritueel is het uitblazen van de kaarsen op je verjaardagstaart, terwijl je een wens doet. Hierbij komt alles aan bod wat bij een krachtig ritueel hoort:

  1. Concentratie: het uitblazen van alle kaarsjes
  2. Visualisatie: de wens
  3. Wilskracht: het geloof dat de wens uitkomt.

Wist je dat het opsteken van een zwarte kaars bij hevig onweer vroeger een normale gewoonte was? De energie van de zwarte kaars zou het onweer de andere kant opsturen, zodat de bliksem niet in je huis kan inslaan!

‘Zet een kaars voor je en kijk in de vlam,
al is het maar vijf minuten per dag,
en ik beloof je dat het je leven zal veranderen.’
Mansukh Patel

Aansteken van de kaarsen

Een kaars symboliseert liefde, licht en warmte. Het is als het licht van God, gelijk aan een gebed. Een bemoediging om je leven lichter te maken. Het is een verbintenis aangaan met datgene waar je de kaars voor aansteek. En tevens een verbintenis met het Goddelijke in ons en om ons heen!

Het aansteken van de kaarsen gaat als volgt:
* iets doen toenemen: tegen de wijzers van de klok aansteken. (Tegen de klok in is gelijk aan de beweging van de Levensspiraal!)
* iets doen afnemen: met de wijzers van de klok aansteken. (De tijd verstrijkt…)
* het is belangrijk dat je een ongebruikte kaars neemt. Kaarsen die al gebruikt zijn hebben vibraties opgepakt die je intentie kunnen verstoren.
* let op: wanneer je de kaarsen aansteekt, dan of 1 kaars tegelijkertijd of 3 kaarsen met dezelfde lucifer aansteken. Zo krijg je nimmer tweedeling ofwel conflicten.
* Nog een belangrijk advies: wanneer je de kaars uitblaast, blaas dan het licht van de kaarsenvlam naar iemand die dat goed kan gebruiken!

Betekenis en toepassing

ROOD = hartstocht = energie
Rood is de kleur van de planeet Mars, de heerser over het bloed, onze levensaderen. Werkt stimulerend en symboliseert de liefde. Rood wordt gebruikt voor vitaliteit, passie, hartstocht, creativiteit, moed, enthousiasme en dynamische projecten.

BLAUW = kalmerend = vrede en oneindigheid
Blauw is de kleur van de onbewolkte hemel, van wijde uitzichten. Het is de kleur van rust en verlangen. In rituelen wordt deze kleur gebruikt om inspiratie op te doen en spiritueel begrip te vragen. Voor het openen van geblokkeerde communicatie met iemand. De kleur staat voor wijsheid, bescherming, kalmte, geruststelling, rustige beweging. Toewijding, intuïtie, kosmische liefde en creativiteit. Oprechtheid en helderheid krijgen in sombere tijden.

GEEL = verhelderend = stimulerend
Geel heeft te maken met logica en intellect. Deze felle, expressieve kleur maakt ons blij en optimistisch. De kleur staat voor vrijheid in handelen en Zijn. Het bevordert het begripsvermogen. Geel helpt ons bij het overwinnen van hindernissen en het oplossen van emotionele blokkades die onze persoonlijke ontwikkeling in de weg kunnen staan. Geel is de kleur voor het aantrekken van succes en vernieuwende krachten, voor eigenwaarde. Het verhoogt de wilskracht en verlevendigt de interesse.

GROEN = levenskracht = harmonie
Groen is de kleur van de natuur, van rust, vruchtbaarheid en genezing. Tevens is het de kleur van je hartchakra, het heeft te maken met liefde voor je medemens en je er innig mee verbonden voelen. Groen is bevorderlijk voor alles dat het hart aangaat. Als je regelmatig groen draagt, spreek en leef je vanuit je hart en voel je je begaan met je omgeving. Groen is voor innerlijke groei, mededogen en openstaan voor anderen. Het kondigt overvloed en welvaart aan. En het overwinnen van een ziekte. Het brengt lucht in je leven, stabiliteit en vergeving.

GOUD = geluk = goddelijke kracht
De kleur goud wordt gebruikt om Goddelijke bijstand aan te roepen. De kleur van de gouden zon, de Hemelse Vader. Deze kleur niet te vaak gebruiken, het werkt dan niet meer. Uitsluitend voor zéér speciale verzoeken. Voor het verkrijgen van rijkdom, veiligheid, geluk, speelse humor, yang-kracht en Goddelijke bescherming.

ROZE = liefde = zacht
De kleur van de planeet Venus, evenals rood, de kleur voor liefde. Maar nu meer van mens tot mens. Zoals moeder/vaderliefde en platonische liefde. Romantiek, genezing van emoties. Versterken van wilskracht. Voor verkrijgen van genegenheid, partnerschap in huwelijk. Roze is de kleur van zachtzinnigheid en blijdschap, schoonheid en vriendelijkheid.

WIT = positief = zuiverend
Wit, de kleur van de onschuld en maagdelijkheid. Wit wordt gebruikt om een situatie te zuiveren. Het opwekken van spiritualiteit, bescherming tegen onwaarheden. Vereenvoudigen van moeilijke situaties. Vrede brengen, licht krijgen in een langdurige kwestie. Toepassen bij: verlegenheid, gebrek aan levenskracht, geeft vreugde en maakt licht, biedt bescherming, geeft eenvoud aan.

ORANJE = vreugde = spontaniteit
Oranje is de kleur van de zon, de kleur van verbondenheid met anderen, sociale bezigheden en jeugdigheid. Het is de kleur van volop actief bezig zijn en van positieve gedachten. De kleur bevordert je levensvreugde en is goed voor het aangaan van sociale contacten. Oranje brengt vrolijkheid en plezier, verhoogt het seksuele verlangen. Oranje voedsel werkt bevorderend voor de spijsvertering. Het werkt met name op de galblaas, maag en lever. De kleur oranje beïnvloedt sterk lichaam en geest, voor het verwerven van zelfvertrouwen en succes in zaken.

ZWART = negatief = beschermend
De duisternis van de baarmoeder, de donkere nacht en de donkerte der aarde. De kleur van loutering, het verdrijven van kwade invloeden en depressies. Afweren van negativiteit, doorbreken van banden. Afstand scheppen tussen personen of situaties. Tegen blikseminslag.

Wil je weten of er negatieve energie in je ruimte is? Brandt dan een zwarte kaars, je kunt aan het druipen van de kaars zien hoeveel negatieve energie in de ruimte is. Als je daarna een nieuwe zwarte kaars aansteek en deze druipt niet meer, dan kun je er zeker van zijn dat de negatieve energie is weggebrand. Doe dit regelmatig, dan ben je ervan verzekerd dat de ruimte een zuivere schone energie heeft.

KOPER = geld = vooruitkomen
De munten werden vroeger van koper gemaakt. Deze kleur is dan ook nauw verbonden met zakelijke kwesties. Je gebruikt de kleur om je financiële situatie te verbeteren, voor groeimogelijkheden in je huidige functie. Vruchtbaar zijn in zaken en alle geldelijke doelen.

GRIJS of ZILVER = helderzien = astrale energie
Grijs is de kleur van volwassenheid en wijsheid. Denk maar aan ‘de oude wijze grijze man’. Het is de brugkleur en vormt een verbinding van een negatieve naar een positieve situatie. De kleur gebruik je om een net gestarte onderneming succesvol te laten volgroeien. Voor het verhogen van je intuïtie, helderziendheid, psychometrie, vrouwelijke kracht, ontvankelijk zijn, het begrijpen en onthouden van je dromen.

BRUIN = aarde = bestendigheid
Bruin is de kleur van de aarde en hoort dan ook bij aardse zaken. Het planten en zaaien in rijke, bruine aarde om een vruchtbare groei te bewerkstelligen. Bruin is voor het aanroepen van speciale gunsten en het verstevigen van vriendschappen. Aardse zaken zijn: het verkrijgen van financiële middelen, goede werkfunctie en, dit klinkt misschien vreemd: eigenwaarde!

PAARS of VIOLET = mystiek = vernieuwing
Paars is de kleur van idealisme en waardigheid, alsmede van boetedoening en opoffering. Deze kleur wordt gebruikt in een moeilijke situatie, waarbij gestreefd wordt naar succes en sociale verbondenheid. Je kunt het gebruiken voor het ontwikkelen van je derde oog, spirituele kracht, het zichtbaar maken van verborgen kennis. Macht krijgen, je eigen leven bepalen, stimulatie van helder denken, het ontworstelen uit tirannie.

Bewaar dit artikel of print het uit

Wanneer je gekleurde kaarsen gaat kopen, kun je het beste zuivere stearine kaarsen proberen te krijgen. Deze walmen niet zo. Probeer ook kaarsen te krijgen die door en door gekleurd zijn, de energie van die kaarsen is sterker! Zoek heldere kleuren en brandt de kaarsen helemaal op. Gebruik daarom het liefst geen glazen kandelaars. Deze kunnen uiteen spatten als je de kaars opbrandt.

Weet dat een gouden of zilveren kaars nimmer door en door goud of zilver kunnen zijn. Vroeger vertelde ik dit er niet bij. Tot het moment dat ik een telefoontje kreeg van iemand die helemaal ten einde raad was. Ze had dagen gezocht naar een door en door gouden kaars, maar deze was nergens te koop. Ze was zelfs tachtig kilometer verder gereden naar een grote stad. Zoals je zult begrijpen, dat als het echt door en door goud of zilver is, kan de kaars niet branden.

Laat de vibraties van de gekleurde kaarsen je kracht en geluk schenken!

Kaarsenvlam lezen

Wanneer je de kaars of kaarsen hebt aangestoken, kun je aan de vlam zien wat het je gaat brengen. Dus: kijk naar de vlam, kijk naar de bewegingen die ze maakt. Of de patronen die ze vormt, zijn er schaduwvlekken? Kijk naar de felle aura er omheen, het kan je allemaal iets vertellen.

Hoe gaat de rook van de kaars? Als je de kaars aansteekt en er is:
Zwarte rook: de eventuele negatieve energie wordt uit je wens verwijderd.
Witte rook: je bereikt je doel, alhoewel je een paar strubbelingen kunt verwachten.
Een sterke vlam: De kaars stuurt enorm veel energie naar je doel. Het betekent dat je wens krachtig en vol energie is.
Een zwakke vlam: De energie van de kaars werkt langzaam. Er kan sprake zijn van negatieve vibraties in je intentie of tegenwerking voordat je doel bereikt wordt. Is je doel duidelijk genoeg? Neen, maak het dan duidelijker.
Springende vlam: Je intentie bevat sterke emoties. Een dansende vlam betekent dat je extra aandacht dient te besteden aan het gestelde doel. Laat je niet meesleuren in een of andere negatieve situatie.
Gaat de vlam helemaal uit dan betekent het dat je het doel hebt gemist en je ritueel opnieuw moet beginnen. Het beste is dan om eerst goed bij jezelf na te gaan wat je beweegredenen waren met het ritueel. En ook of je misschien belangrijke aspecten over het hoofd hebt gezien.
Gaat de vlam uit en een ander lukt het wel om de vlam meteen aan het branden te krijgen, dan betekent het dat je aan iemand hulp dient te vragen voor het verwezenlijken van datgene dat je tot doel hebt gesteld.

Kijk ook naar de richting van de vlam en/of de rook:
Als de vlam en/of de rook naar het Noorden gaat dan zullen je Voorouders, Gidsen, etc. je helpen je doel te bereiken. Je werk voor het doel zal innerlijke wijsheid aanboren en vruchtbaar zijn.
Als de vlam en/of de rook naar het Oosten gaat is er een nieuwe ‘geboorte’ op komst. Ga met enthousiasme aan de gang, niet nadenken maar doen! Pas wel op: wees niet te ongeduldig.
Als de vlam en/of de rook naar het Zuiden gaat dan is het belangrijk andere mensen er bij te betrekken. Succes komt snel, maar je zult er zeer actief aan dienen te werken.
Als de vlam en/of de rook naar het Westen gaat zal het je rust brengen. Het succes komt wanneer je je focust op je doel. Overdenk elke keer alles heel rustig. Ben je er te emotioneel bij betrokken? Neem dan afstand en geef je over aan wat er komt.

Mocht de kaars om wat voor reden dan ook uitgaan, dan is het werk gedaan. Of het is niet de juiste tijd of je intentie kan op dit moment niet verwezenlijkt worden. Kijk dan eens of er wat anders achter je intentie ligt!

Rituelen zijn belangrijk in ons leven, ze geven houvast. Zolang wij mensen bestaan zijn er rituelen geweest. Ze zijn dan ook onmisbaar in onze samenleving, zeker voor kinderen. Het is met aandacht iets speciaals vieren.

Even pas op de plaats maken in ons hectische bestaan om stil te staan bij een belangrijk moment in ons leven. Ze geven ruimte aan onze emoties. Rituelen geven een bijzonder gevoel, dat je nog lang zult blijven herinneren. Het zijn de ijkpunten, de referentiemomenten, waarop we nog lang terugkijken en waardoor we weer verder kunnen gaan!

Lieve groet,
Daisha

Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

P.s.: Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

 

Gewijzigd op 18/12/2017

One Response to “Rituelen & Kaarsen horen bij elkaar / Kaarsenvlam lezen”

  1. Ans

    Hier ervaar ik mooi contact via de vlam van mn dierbare viervoeter

Reageren is niet mogelijk.