Runen, amulet, talisman en antwoord op je diepste vraag!

Van oudsher is het gebruik van Runen verbonden met mystiek. Het woord ‘rune’ betekent ‘verborgen’ of ‘geheimzinnig’. Wat zijn Runen en wat kun je er mee? De toekomst voorspellen? Het zou kunnen, ik laat je liever het innerlijke en uiterlijke leerproces ontdekken. De Runen leren je de samenhang van het leven in te zien én van jezelf. Het één kan niet zonder het ander, dat weet je al wel. Maar hoe staat alles dan met elkaar in verband?

Wat zijn Runen?

Volgens Wikipedia: Het runenschrift (kortweg runen) is het oudst bekende schrift gebruikt door de Germaanse volkeren van Noord-Europa, Groot-Brittannië, Scandinavië en IJsland vanaf de tweede of de derde eeuw. Het bestaat uit letters samengesteld uit meestal rechte en hoekige lijnen die gemakkelijk in bijvoorbeeld steen of hout kunnen worden gekrast.

Het runenschrift is mogelijk afgeleid van het Latijnse alfabet. Het omvatte oorspronkelijk 24 lettertekens waar een magische betekenis aan werd verbonden. Er bestaan verschillende soorten runenschriften, iedere periode en iedere streek kent zijn eigen runenreeksen. In Nederland zijn diverse runeninscripties gevonden, met name in Friesland. Deze inscripties zijn vaak erg kort, met alleen een naam of met een woord.

Runen worden al vanaf de tweede eeuw gebruikt om mensen en dieren te genezen, het weer te beïnvloeden en bescherming te krijgen. Ze werden ook gegraveerd in zwaarden om de krijgsheer meer macht te geven en op amuletten gedragen om liefde, voorspoed en geluk aan te trekken.
Runen werden vroeger letterlijk geworpen naar degene die om raad vroeg. Ze zijn de brug tussen het bewustzijn en het onderbewustzijn van de vraagsteller.

Hoe gebruik je de Runen?

Ik gebruik de Runen altijd op een zelfgemaakt ‘legbord’. Dat kun je zo maken: neem een vel papier, een A4tje. Of een A3 nog mooier, zodat je wat ruimte hebt. Teken een grote cirkel, in die grote cirkel maak je weer een cirkel, maar dan kleiner. En in het midden maak je nog een cirkel, deze is nog kleiner. Ik gebruik daarvoor borden en een schoteltje. Je kunt natuurlijk ook ronde potten of iets dergelijks gebruiken. De cirkel in het midden is qua afstand van de tweede cirkel meer dan de afstand tussen de tweede en de grootste cirkel.

Verdeel de buitenste cirkel in vier vakken, zet daar in de tekens van de elementen Aarde, Water, Lucht en Vuur en je magische werkbord van de Runen is klaar om mee te werken. Je ziet ik heb daar niet alleen de Runen tekens van de elementen in gezet, maar ook zoals deze bij de I Tjing en de Tarot worden weergegeven.

In het midden is Skjebne, je Ziel, je Geest, je Oerkern. Die éne bron, je goddelijke vonk, de alles doordringende kosmische energie, de heilige wereld. Datgene dat altijd bij je je blijft, door vele levens heen. De cirkel om Skjebne heen zijn je omstandigheden, je karakter, jouw uiterlijk gedrag, de interactie tussen jou en je omgeving. De buitenste rand is verdeeld in vier segmenten. Het is de buitenwereld, verdeeld in Aarde, Water, Lucht en Vuur.

Aarde = praktisch inzicht: het dagelijkse, eigenwaarde in samenwerking met anderen, materiële wereld, je financiën, de seks/sensualiteit, hoe je je manifesteert, je fundament

Water = gevoelsleven: het sociale leven, je band met anderen, je liefdesleven, emotionele zaken, geborgenheid, wijsheid, liefde.

Lucht = verstand: ideeën, gedachten overdracht, kennis, mentale kracht, logica, verstand, visualisatie, begrip.

Vuur = intuïtie: actie, wilskracht, creativiteit, inzicht, initiatief, moed, passie, enthousiasme.

Als je de cirkels omhoog zou kunnen trekken, dan krijg je een ronde piramide.
Dus stel je voor dat er in het middelste rondje een punt is en als je daar aan trekt zouden de drie cirkels omhoog komen. En zouden er drie lagen ontstaan. De onderste laag is het segment van de vier elementen. Daarboven een kleinere laag, dat ben jij en je interactie met je omgeving. De punt, de fijnste laag, de hoogste laag, is Skjebne, de Ziel verbonden met de hemel.

Het woord Rune stamt van het Noorse woord “Runar” dat magisch teken of signaal betekent: Het woord is ook verwant het Modern Duitse “Raunen” (fluisteren), het Oud Duitse woord “Runa” (geheimhouding) en het Ierse woord “rùn”(geheim).

Hoe weten we de betekenis van de Runen? Er zijn oude elfde eeuwse Angelsaksische Runengedichten bekend waarin de betekenissen van de Runen werden vermeld.

Runen als Amulet of Talisman

Runen kunnen ook als magisch amulet of talisman worden gebruikt. Een amulet of talisman is een voorwerp dat geluk of bescherming brengt. Een amulet biedt bescherming en behoedt je voor gevaar. Een talisman brengt geluk en voorspoed, een geluksbrenger dus.
Om Runen te kunnen gebruiken kan je een setje in de winkel kopen, maar je kan ze ook vrij gemakkelijk zelf maken. Dat is eigenlijk beter omdat er dan een stukje van je persoonlijkheid en energie in wordt gelegd. De Runentekens kunnen worden gekerfd, gebrand, geschilderd, getekend of geschreven op steentjes, papiertjes, (houten) schijfjes zodat je ze als orakel kunt gebruiken. Je kunt ze ook van klei maken en tenslotte bakken en lakken. Er zijn zelfs mensen die ze van brooddeeg maken!

Wanneer je bijvoorbeeld de Rune Fehu (betekent vee) bij je draagt brengt het je geluk. Zowel op financieel gebied, als bij het starten van nieuwe projecten. Vee was een zeer belangrijk bezit in oude tijden. Deze rune staat dan ook voor rijkdom en voorspoed. Goede ideeën zijn goed uit te voeren en zullen vruchten afwerpen. Ook kan het zijn dat je rijkdom wordt vermeerdert door geld te ontvangen c.q. te verdienen, ofwel dat het gaat om het vermeerderen van je innerlijke rijkdom.

De Rune Jera (is oogst) geeft aan dat het verleden achter je gelaten kan worden en dat er een nieuwe vruchtbare tijd aanbreekt. Je gaat een nieuwe cyclus in en je zult door je doorzettingsvermogen datgene bereiken wat je wilt. Het zal niet vlug gaan, maar stapje voor stapje ga je vooruit. Bedenk dat goede ideeën de tijd nodig hebben om te rijpen, net zoals een zwangerschap. Het duurt negen maanden voordat een gezonde baby wordt geboren. Bedenk ook dat je daardoor ruim de tijd hebt om je ideeën bij te sturen. Uiteindelijk zal succes verzekerd zijn!

Magische eigenschappen

Wanneer je een gebruiksvoorwerp magische eigenschappen wilt meegeven, kan je ze ook daar op aanbrengen. Elke Rune heeft een naam, gekozen om de klank van de rune uit te drukken. Het futhark (Scandinavisch runenalfabet) is verdeeld in drie groepen van elk acht runen; Freya’s acht, Hagals acht en Tyrs acht. De eerste letter van elk van de namen van deze groepen correspondeert met de eerste letter van de desbetreffende reeks. Het woord futhark zelf wordt gevormd door de 6 eerste letters van het runenalfabet: f, u, þ (th), a, r en k.

Kijk eens naar de afbeelding hiernaast. Je ziet daar 25 runenstenen. De laatste is leeg. Dat is het lot, het onvoorziene, ofwel het kan alles zijn. Ook betekent het: alles is mogelijk, laat je beheersing varen. Wees gewillig, probeer niets te forceren. Laat los, het is de symbolische dood van het oude en het nieuwe ontvouwt zich.

De Jera en de Inguz worden soms anders geschreven. Dat ligt er aan of het Oud Engels of Germaans is. Het alfabet op de afbeelding is Germaans. Inguz of Ing het vierkantje met de punt naar beneden, soms zijn het twee kruisjes boven elkaar . De Jera of Gér is in plaats van twee halve driehoeken tegen elkaar, ook wel een vierkantje met een verticale streep er door  .

Hoe gebruik je de Runen?

Ik gebruik de Runen altijd met mijn eigen gemaakte legbord. Maar je kunt ook een thema in gedachten nemen of een vraag stellen waarop je antwoord wilt hebben. Kijk eens naar de Runen op de afbeelding hierboven. Welke Rune valt je daarbij op, welke trekt meteen je aandacht? Dat is het antwoord dat je Ziel geeft via deze Rune.

Je kunt Runen met betrekking tot verschillende onderwerpen gebruiken. Wil je een algemeen advies, zoals wat is nu belangrijk voor mij? Of wil je antwoord op een specifiek aspect in je leven, zoals werk, gezondheid, relatie, financiën, familie, kinderen, etc.? Of heb je een vraag die je al heel lang bezig houdt? Of sta je op een kruispunt in je leven en weet je niet welke weg je zal bewandelen? Je ziet er zijn oneindig veel mogelijkheden om de Runnen te gebruiken. Bij welke vraag je ook hebt, doe je het volgende:

Concentreer je op je vraag of het thema wat je in gedachten hebt. Neem dan alle Runen in je hand en omsluit ze met beide handen. Schud de Runen een aantal keren, en blaas daarna je adem over de Runen heen, terwijl je ze in je handen hebt. Sluit dan je ogen en laat de Runen boven het bord vanaf een kleine hoogte vallen.

Wanneer je voelt dat alle Runen zijn gevallen, open je je ogen. De Runen die in de cirkel Skjebne zijn gevallen, zeggen wat belangrijk is voor je Ziel. De Runen die in de lege cirkel daar omheen liggen, vertellen je of geven adviezen hoe om te gaan met datgene waar je vraag over gaat met betrekking tot de interactie met de ‘wereld’ om je heen. Wat die ‘wereld’ is ligt aan de vraag die je stelde. Heb je een vraag met betrekking tot je relatie, dan zijn het de mensen die daarbij betrokken zijn. Is het een vraag over je werk, dan kan het je werkgever, je collega’s of het werk zelf zijn. Gaat het over je gezondheid, dan heeft het te maken met voeding, etc. of de elementen in je lichaam.

Zijn de Runen in de buitenste cirkel terecht gekomen? Kijk dan in welk vak of vakken. Met welk element heeft de kwestie het meeste te maken? Is het aarde of vuur, etc.
Zijn er Runen buiten de buitenste cirkel gevallen? Dan heeft dat te maken met wat er in de toekomst nog voor je is weggelegd. Kijk dan waar de Runesteen bij welk element van de buitenste cirkel is terecht gekomen.

In totaal zijn er dus zeven mogelijke terreinen waar de stenen op kunnen vallen: de vier elementen, Skjebne, buiten Skjebne en de plaats buiten de runencirkels.

Een ander gebruik van de Runen is het zingen van de namen of klanken ervan. Door het zingen van de klanken kan men magische krachten oproepen.

Mocht je meer over de Runen willen weten, kijk dan bij http://www.runen-cursus.nl/runen-leren-lezen/  Daar is zelfs een cursus met betrekking tot de Runen. Niet dat ik het helemaal eens ben met wat daar staat, maar je kunt wel de basis ontdekken. Ook kun je uitleg over de Runen krijgen via een boekje dat je kunt downloaden: http://www.schors.nl/data/28-erRBaH957gDKn/runen-website.pdf  Hierin wordt ook uitgebreid in beschreven hoe je zelf Runen kunt maken.

Heb je zelf Runen of ga je ze maken?

Runen zijn een prachtig bezit, maar nog mooier is dat ze je antwoord geven op je diepste vraag. Je kunt Googlen om de betekenis van elke Rune te ontdekken, maar je kunt me ook een mail sturen met de foto van jouw runenbord en hoe de runen hierop zijn gevallen, stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Zet er wel bij tot welke conclusie je zelf bent gekomen en waarom, dan vul ik het aan met een aantal extra inzichten en verbanden.

Lieve groet,
Daisha

Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

P.s.: Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

Gewijzigd op 15/02/2018

Reageren is niet mogelijk.