Signalen van onze Ziel, deel 1

Hoe herken je de signalen die je Ziel je geeft? Belangrijke besluiten nemen we meestal op basis van logica, liefst nog verstandmatig onderbouwd. Maar wat nu als je ratio niet alle ins en outs weet, zodat het toch niet loopt zoals je gedacht had? Wetenschappers zeggen dat 90% van je reacties komen vanuit je onbewuste, ofwel je Ziel. Deze bepaalt uiteindelijk je handelingen. Is het dan niet verstandiger om de signalen vanuit je Ziel te herkennen? Wanneer je alleen op je verstand afgaat kan het zijn dat je maar voor 10% slaagt, heel teleurstellend!

Ons verstand komt met de jaren, gelukkig maar…

Het is maar goed dat je als kind je ratio nog niet zo hebt ontwikkeld. Vooral de kritiek die je in je denken hebt. Want zou je bijvoorbeeld vallen en dat doet pijn, dan was je nooit gaan lopen. Je denken wil zichzelf voor pijn behoeden en zegt dan, “Dat vallen deed zo’n pijn, dus lopen moeten we maar niet meer proberen.” Verstand komt met de jaren wordt er wel gezegd. Ja, dat is ook zo, maar tegelijkertijd is het jammer. Want het is niet het neutrale verstand, maar juist je kritische oordeel dat groeit en groeit.

Een voorbeeld: je was overgelukkig, je trouwde met de man of vrouw van je dromen. Totdat je ontdekt dat je partner vreemdgaat. Je kunt daar niet mee omgaan. Het vertrouwen in de ander is weg, en je gaat scheiden. De volgende keer kijk je wel uit om weer een relatie aan te gaan. En als je dan toch de moed oppakt om een nieuwe verbintenis aan te gaan, blijf je alert of de ander niet vreemd gaat. Alle signalen zijn er op toegespitst om dit te kunnen ontdekken. De ander krijgt nauwelijks de kans om een liefdevolle en hechte verbintenis met je aan te gaan.

Nog een voorbeeld: Iemand heeft je ongelofelijk gekwetst. Bewust of onbewust, dat maakt niet uit. De ander had waarschijnlijk helemaal niet in de gaten dat zijn of haar woorden jou kwetsten. Vanaf dit moment wordt elk woord dat die persoon zegt op een weegschaaltje gelegd. En dan kun je het als mens gauw fout doen…

Zo kan ik nog vele voorbeelden geven. Kijk eens terug in je leven, welke gebeurtenis of persoon heeft jou ooit gekwetst, teleurgesteld, afgewezen of wat dan ook? Wat heb je daar in je verdere leven mee gedaan?

Een baby, een kind, doet het gewoon

Als kind luister je naar de signalen van je onbewuste, je Ziel. Een baby denkt er niet over na om de tepel van de moeder in de mond te nemen, die doet het gewoon. Maar goed ook, anders zou de baby niet groeien. Dan zou de baby naar de tepel kijken en denken: hé, wat is dat voor raar ding, ik wil melk hebben en daar zie ik geen melk uitkomen, dus dat is niks…

Of wanneer je als kind gaat praten en je krijgt te horen dat je de woorden verkeerd uitspreekt. Wanneer je dan een paar keer wordt gecorrigeerd, zou je op een geven moment kunnen besluiten om dan maar niets meer te zeggen. Want ja, iets verkeerd doen dat wil je niet, want dan gaat men je misschien wel uitlachen.

Als volwassene luister je steeds minder naar je Ziel. Jammer, want had je daar wel naar geluisterd, dan durfde je veel meer aan te gaan. Men noemt het als volwassene risico’s nemen. Maar is het wel een risico wanneer je iets spontaan doet, recht vanuit je Ziel?

Je harde schijf

Zullen we eens kijken wat voor zin je onbewuste heeft? Je onbewuste is het gebied van je emoties. Je hoeft daardoor niet na te denken over hoe je je wilt of zult voelen. Dat wordt direct geregeld door je onderbewuste. Je onbewuste slaat herinneringen op. Het is net de harde schijf van je computer. Alles wordt er in opgeslagen, vanaf de zwangerschap tot aan je dood én zelfs nog van vorige levens!

Dat kan heel handig zijn als je bijvoorbeeld iets kwijt bent. Je stemt je af op je onbewuste en ineens weet je weer waar je het hebt gelaten. Of vanuit je onbewuste weet je dat je geen kokend water over je hand moet laten lopen. Dat je van regen nat wordt en een paraplu mee moet nemen. Niet te lang in de zon, want dan verbrand je. Je weet je huis weer te vinden als je weg bent geweest. Alles dat je heel vanzelfsprekend vindt, is ooit opgeslagen in je onbewuste, op die harde schijf. Maar het kan ook heel vervelend zijn. Wanneer je bijvoorbeeld nare herinneringen hebt, want dan is iedere situatie die er ook maar een heel klein beetje op lijkt ook onaanvaardbaar.

Je onbewuste onderdrukt heftige ervaringen. Bijvoorbeeld als je een traumatische ervaring hebt gehad, worden de herinneringen van dat moment weggestopt. Zodat je er geen last van hebt in je dagelijkse leven. Pas als je klaar bent om ze te verwerken, biedt je onbewuste ze aan om ze te neutraliseren. Tot die tijd gewoon weggestopt laten zitten, dit ter bescherming van jezelf. Het zorgt er voor dat je in je dagelijkse leven kunt blijven functioneren.

Is het niet verbazend dat sommige mensen ontzettend veel meemaken in hun leven en toch elke dag weer met een blij gevoel opstaan? Dit komt omdat ze, of de heftige emoties hebben geneutraliseerd, of omdat de herinneringen ergens in een laadje zijn opgeborgen. Ze zijn niet nodig in de huidige fase van hun leven!

Je Ziel is je dienaar

Je Ziel weet meestal precies wat nodig is om je gezond en in balans te houden. Het beschermt je lichaam, het weet dat roken, alcohol, drugs etc. niet goed voor je zijn. Het waarschuwt je dan ook regelmatig. Je Ziel wil je lichaam in perfecte staat houden.
Je Ziel is in dit aardse leven je dienaar! Zal nimmer uit zichzelf handelen, maar geeft wel signalen of iets goed is of juist niet goed is. Het is tegelijkertijd degene die je waarschuwt of je vluchten of vechten moet. Voelt wel, voelt niet goed, noemen we het vaak.

Wanneer je iets in jezelf wilt veranderen, of een ommekeer in je leven wilt aanbrengen, dan heeft je onbewuste een nieuwe programmatie nodig. Net zoals je vroeger moest leren lopen of fietsen en dat lukt niet in één keer. De nieuwe eigenschappen zullen herhaald en herhaald moeten worden om de oude te kunnen overschrijven.
Je Ziel is de drijfveer voor je innerlijke ontwikkeling. Zij wil altijd ontdekken, op avontuur, nieuwe ervaringen opdoen. Het is daarin onverzadigbaar, immers je harde schijf is nooit vol!

Probeer het eens…

Je Ziel is de echte IK. Wanneer je over je Ziel spreekt als: een deel van mij… Dan praat je vanuit je ratio. Je Ziel luistert altijd en oordeelt nooit. Zij zegt niet: dat of dit doe je niet goed. Dat onderscheidt maakt je ratio, met de herinneringen vanuit je onbewuste. Je aangevallen voelen komt uit een eerdere herinnering welke er op lijkt, nimmer uit je ziel.

Je Ziel zal nooit iets moeilijks van je eisen. Dus is je leven moeilijk of ervaar je het als moeilijk, dan staat je verstand je in de weg om naar je Ziel te kunnen luisteren. Je Ziel kent ook het woord ‘niet’ niet. Het zal nooit zeggen, als je iets nieuws wilt: doe dat nu niet. Het vraagt juist om nieuwe ervaringen!

Probeer dit eens: je hebt een bepaald probleem en je komt maar niet tot een oplossing. Geef je onbewuste, je Ziel, ’s avonds voor het slapen gaan de opdracht om je bij dit probleem te helpen. Meestal heb je de volgende dag, als je wakker wordt, het antwoord. Het kan echter zo’n oud patroon zijn dat dit proces een paar nachten achter elkaar herhaald dient te worden voordat je het antwoord of de oplossing aangeboden krijgt. Of je krijgt overdag ineens het inzicht, de oplossing!

Maar let wel: je Ziel, werkt graag met symbolen.

Bijzondere dromen

Jaren geleden droomde ik, toen Sander en ik in Thailand op vakantie waren, dat er thuis een verwaarloosde baby op ons wachtte. Toen we thuiskwamen was onze hond Tommy daar.

Tommy die midden in de winter bij min twintig graden uit de auto was gezet. De buren hadden hem een week opgevangen en kwamen hem de avond dat we thuis waren bij ons brengen, met: zo nu hebben jullie ook een hond. Hoe ik ook protesteerde dat het veel te onhandig was, etc. Tommy ging aan mijn voeten liggen en is nooit meer weggegaan. Dat was in 2006, Tommy is nog steeds bij ons, nu 16 jaar oud!

(Sander is mijn echtgenoot, raar woord eigenlijk echt-genoot… Bij ons is het na zestien jaar nog steeds echt genieten van en met elkaar!)

Twee jaar later droomde ik, voordat Sander en ik naar Thailand gingen, dat we met een baby zouden thuiskomen. Deze baby zou al heel vlug tot kleuter groeien. In Thailand is Radio Merlijn (de naam was eerst Hatsjepsoet) tot ontwikkeling gekomen. Om vervolgens op 15 augustus 2008 geboren te worden.
De eerste paar maanden hadden we bij sommige uitzendingen slechts één luisteraar. Ilse, en zij is er nog steeds. Al tien jaar lang, elke avond weer!
Het visioen deed ons doorzetten, immers de baby zou heel snel tot kleuter groeien. Dat was onze stimulans om niet af te haken. En kijk hoe het nu is, dagelijjks zijn er meer dan duizend luisteraars!

Het heilige kruis

Nog eentje: het is in de nacht van woensdag 28 op donderdag 29 mei 2014. In mijn droom waren Sander en ik op weg, en overal waar we net geweest waren storten de huizen achter ons in. Ik werd er een beetje hopeloos van. Totdat iemand me een kaart aanreikte waar allerlei figuren op stonden. Toch zag ik die figuren niet, ik zag alleen maar een hoop drukke strepen.

Een stem zei: ‘Kijk eens goed naar de kaart, wat zie je?’
‘Ik zie een lichtgevende verticale streep.’
‘Kijk eens beter’, zei de stem weer.
En toen zag ik boven het midden ook een lichtgevende horizontale streep. Ineens drong het tot me door, dit is een heilig kruis. Een sterk lichtgevend kruis, uitstralend met allemaal regenboog kleuren. Prachtig en heel intens om te beleven.
De stem zei weer: ‘Vertrouw hier op, alles zal goed komen…’

We hadden op dat moment al negen jaar te maken met Ruimte voor de Rivier. Vervelende jaren waarin we elke keer weer geconfronteerd werden met de wensen die mensen achter bureaus bedachten. Ook de laatste weken kwamen daar weer een paar dingen bij. Ik zal niet in detail gaan, maar weet de plannen die er toen lagen hadden voor ons grote vervelende consequenties.

Dit visioen kwam dan ook als een welkom geschenk uit de hemel. We begonnen onderhand aardig de moed te verliezen of het inderdaad ooit nog goed zou komen. Het instorten van de huizen is als symbool: het instorten van de heilige huisjes die anderen bedenken. Het kruis verzekerde mij dat met Gods hulp alles goed zou komen. Het is ook allemaal goed gekomen, beter dan we ooit hadden kunnen dromen!

Neem het niet te letterlijk

Je Ziel praat meestal met je in symbool-taal. Wanneer je in je dromen symbolen ontvangt, neem ze niet te letterlijk. Ga je er op afstemmen en kijk wat ze betekenen. Kom je er niet uit? Volgende week vertel ik er meer over.

Slaapt je Ziel wel eens? Nee, nooit, je kunt er dus altijd contact mee maken, je Ziel is altijd alert en aanwezig. Je hart blijft toch ook kloppen als je slaapt!
Weet wel dat je Ziel het beste tot je spreekt als je ontspannen bent!

Volgende week verder…

Lieve groet,
Daisha

Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

P.s.: Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

Gewijzigd op 08/03/2018

Reageren is niet mogelijk.