Stilte is contact hebben met je Oerbron!

 

Angst voor Stilte
Veel mensen zijn bang voor Stilte en proberen er dan ook op alle mogelijke manieren aan te ontkomen. Hoe ontkom je aan stilte? Door te gaan niezen, hoesten, kuchen, schuifelen, luidkeels de neus te snuiten óf door vragen te stellen!
Er zijn vele redenen te noemen waarom iemand angst heeft voor stilte. Stilte delen is het meest intieme dat er bestaat. Doordat stilte een teruggaan is naar je diepste zelf heb je met jezelf of met de ander contact op zielsniveau.
Stilte laat de waarheid zien. Wie moeite heeft om eerlijk naar zichzelf of anderen te zijn, zal moeite hebben om stil te zijn. In stilte ontdek je niet alleen, maar je voelt ook je diepste zelf. Je voelt je verdriet en innerlijke pijn. Je kunt niet anders dan het verdriet en de pijn onder ogen te zien. Je kunt ze niet meer ontlopen!
Mensen kunnen ook angst hebben om stilte te ervaren. Het is nieuw, men is het niet gewend, is anders geprogrammeerd, voelt zich schuldig als er geen zichtbare productie is.

Stilte is onderscheiden. In stilte onderscheid je datgene dat goed voor je is en dat wat niet goed voor je is. Dit kan leiden tot een scheiding, afscheid nemen!

Ik wil heel graag stilte in me, maar hoe doe ik dat?
Stilte is rust en ontvankelijk zijn. Stil zijn met een grote alertheid en bewustzijn. Stilte is zeker niet ergens naar toe zweven. Je bent je bewust waar je bent en al je zintuigen functioneren. Je hoort alles. Als je je ogen open hebt, zie je alles. Je voelt alles, je ruikt alles en je proeft alles.
In stilte zijn, betekent dat de innerlijke dialoog is stopgezet. Je ervaart het met al je zintuigen zonder dat er een oordeel of een gedachte over gevormd wordt. Mediteren wil niet tegelijkertijd zeggen dat je in stilte bent. Ik zie mensen vaak mediteren, terwijl ze denken ‘ik mag niet denken.’ De innerlijke dialoog gaat maar door en door. Het is dan ook niet de bedoeling van mediteren om het op deze wijze te doen.
Stilte is niet hetzelfde als wat men bedoelt met mediteren. Als iemand mediteert, zit hij of zij stil. Om in stilte te zijn, hoef je niet per sé stil te zitten of liggen. Je kunt stil zijn terwijl je stofzuigt, afwast, autorijdt, in de file staat, wandelt of andere activiteiten ontplooit. De enige voorwaarde daarbij is, dat alle handelingen automatisch gaan. Dat je niet hoeft te denken: welke stap moet ik nu gaan zetten of wat moet ik nu doen?
Je bereikt door stilzitten, -staan of -liggen, wel de meest productieve en diepste stilte. De staat van stilte is als je ‘stilstaat’ idealer en effectiever dan als je beweegt. Je bereikt eerder het contact met je Innerlijk Weten!
In stilte zijn, kun je vergelijken met het oosterse Wu Wei: doen door niets te doen.
Je kijkt om je heen of in jezelf, zonder iets per se te willen zien, zonder iets te verwachten. Je luistert zonder iets te willen horen of zonder te concluderen wat je hoort. Je proeft zonder te analyseren wát je proeft, je proeft en geniet. Je voelt en ervaart zonder te oordelen. Je ruikt en laat het zijn wat het is, geen conclusie, niet benoemen wat je ruikt. Je gedachten zijn ‘leeg’.
Je bent in een staat van niet-denken, terwijl je volkomen alert bent. Door in deze staat te zijn, kun je naar een andere dimensie gaan. Een dimensie die we in het dagelijkse leven niet kunnen bereiken. Die alles omvat, zowel het verleden als het heden en de toekomst. Vanuit deze dimensie komt de inspiratie, het inzicht, het zeker weten!
Tijd nemen voor jezelf is tijd nemen om in stilte te gaan. Om jezelf en je situatie te leren kennen is het belangrijk dat je een paar keer per dag in stilte bent!

Voor en na een grootse prestatie is er Stilte.
Een prestatie kan niet groots zijn zonder Stilte!

Stilte is overal toepasbaar, Stilte is niet Niets. Het ontspant en brengt evenwicht, een rustpunt in ons hectisch bestaan! Stilte is de basis van ons leven, van alles dat we doen en ervaren. Het tempo waarin wij leven staat vaak niet toe dat er Stilte is. Toch brengt Stilte je tot meer prestaties, is heilzaam, voorkomt en verlicht spanning. Is inspirerend en geeft nieuwe energie, nieuwe inzichten om verder te gaan. Stilte brengt effectiviteit, verbondenheid, rust en inspiratie. Het kan confronterend zijn, het zet in beweging, het brengt innerlijke kracht en zelf ontdekking. Stilte geeft zelfvertrouwen en eigenwaarde!
Stilte opent vele deuren. Het is je bron en je bestemming. Het schept orde in chaos, het is het allesomvattende zonder perfectie. Het is een kosmisch één zijn met jezelf en met alles om je heen. Stilte is een rustpunt in je dagelijkse leven en vertelt je hoe nu verder te gaan. Het brengt vrijheid en maakt contact met je diepste kern. Het is de essentie van je bestaan!

Wil je weten hoe je Stilte in je dagelijkse leven kunt integreren? Lees dan mijn boek ‘Stilte… geboren in stilte’ te bestellen via www.stilte.nu of bel 0575-502264

Hartegroet,
Daisha

Gewijzigd op 01/01/2017

Reageren is niet mogelijk.