Leven in een Flow

stroom des levensEen lange weg te gaan

Ons leven is als een stromende rivier, ontstaan uit een bron stromend naar de zee. Laat ik als voorbeeld de rivier de Rijn nemen. De Rijn is met een lengte van 1.324 km één van de langste rivieren in Europa. De bron ligt in de Tomasee nabij de Zwitserse Oberalppas. Vanuit dit 2.345 meter boven de zeespiegel gelegen bergmeer stroomt de rivier op een gegeven moment langs Arnhem. De plaats waar ik ben geboren en getogen, vandaar dat ik de Rijn als voorbeeld neem.

In het begin is de Rijn een waterval, dan een beekje met hier en daar wat rotspartijen. Daarna wordt de rivier breder om op een gegeven moment die geweldig machtige rivier te worden. Maar voordat het zover is, heeft hij eerst een lange weg afgelegd, vanuit Zwitserland door Frankrijk en Duitsland. Op een gegeven moment komt de Rijn in Nederland aan en daar vertakt hij zich in de Waal, de Neder-Rijn, de Lek en de IJssel, om uiteindelijk in de Noordzee uit te monden.

Eén grote stroom

Zo is ook ons leven. Ontstaan uit een Hoge Bron, van klein jong mens groeiend tot een krachtige volwassene. Zich vertakkend, ofwel kinderen krijgend, om uiteindelijk weer terug te keren naar de Grote Bron. We leggen een lange weg af met af en toe rotsblokken, dan weer stroomversnellingen, vernauwingen en weer ruimte. Alles dat de Rijn onderweg tegenkomt, kunnen we ook vertalen naar ons eigen leven.

Het is één grote stroom, de stroom des levens met gebeurtenissen die komen en weer voorbijgaan. De vele druppels water zou je kunnen zien als de mensen en dingen die op je pad komen. De handelingen die we verrichten, elke beweging en datgene wat we zeggen of denken. Door de vele waterdruppels stroomt de rivier. Door alles dat gezegd, gedacht, gehandeld, ervaren wordt, stroomt ons leven.

Laat je niets wijs maken!

Maar de mens ziet het niet als één grote stroom, de mens denkt dat elke gebeurtenis op zichzelf staat. Dat elke gedachte, handeling, ervaring etc. een apart gebeuren is. Er wordt ons zelfs wijs gemaakt – of we maken het ons zelf wijs – dat alles dat gebeurt in ons leven een kwestie is van oorzaak en gevolg.

Zo creëert de mens zijn eigen drama, vanuit de gedachte dat alles wat gebeurd een oorzaak moet hebben. En omdat daar soms de gevolgen niet prettig van zijn, krijg je het gevoel schuldig te zijn aan de situatie van dat moment. Ook al zouden we het op deze manier niet bewust ervaren, deze gedachte speelt vaak mee in ons onderbewuste. Of de mens denkt dat een ander de oorzaak is van de vervelende situatie en dat hij of zij dit – machteloos – moet ondergaan.

Drama of Blijspel?

Een bewust iemand weet dat het leven als een rivier is en dat de stroom niet bepaald wordt door de rivier. Ons leven wordt niet bepaald door onszelf, het leven stroomt naar hoe de omstandigheden zijn. Je kunt je nog zoveel voornemen, het wil niet zeggen dat het ook gebeurd. Het kan als de omstandigheden en de situatie het toelaten.

Voorbeelden: je bereidt je voor op een belangrijk gesprek. Je weet al precies wat je gaat zeggen. Maar kijk er eens naar, wat komt er van uit? Je belooft je partner eeuwige trouw en in liefde met elkaar samen te leven. Maar in jullie relatie zijn er ook irritaties en discussies. Je neemt je voor je kinderen beter op te voeden dan dat je ouders dat bij jou deden. Wat komt er van terecht? Je weet welk werk je hart blij maakt en gaat dat ook doen. Hoe vaak is je hart niet blij door de vervelende klusjes die er ook bij komen kijken?

Wat kunnen we doen?

Moet je je dan nooit meer iets voornemen? Moet je dan maar passief afwachten? Sowieso is het voor de mens moeilijk om zich niets voor te nemen. Dan zou je je gedachten stop moeten zetten. Heel gezond, dat heet mediteren, maar dat beslaat qua tijd slechts een fractie van de dag. De andere uren nemen je gedachten het weer over. Passief afwachten is helemaal onmogelijk, immers we moeten eten en drinken om in leven te blijven.
Het verschil tussen de rivier en de mens is, dat een mens gedachten en emoties heeft. Deze bepalen hoe een mens het leven ervaart. Dat is overigens het enige aspect van een mensenleven dat werkelijk vrij is. Het zelf bepalen of iets een positieve of negatieve ervaring is. De rivier is neutraal, en stroomt gewoon.

Wees neutraal ten opzichte van wat er in je leven gebeurd. Heb geen oordeel, niet over jezelf, over een ander of het leven zelf.Zou de mens neutraal zijn, dan ervaart deze het leven als een grote stroom waarbij gebeurtenissen komen en weer voorbijgaan. De mens zou dan niet terugkijken en zich niet afvragen naar het waarom. Hij zou niet vooruitkijken en denken dat ‘dit en dat’ zou kunnen gebeuren. Hij zou meestromen, af en toe in onrustig vaarwater zijn om vervolgens weer rustig verder te gaan. Hij of zij zou leven met de wetenschap dat alles waar hij iets bij bedenkt tevens een illusie is. Dat het uitsluitend zijn eigen gevoel is, maar niet de werkelijkheid. Dat kan ook niet want dé werkelijkheid bestaat niet. De werkelijkheid is het meest persoonlijke dat er is.
Maar de wetenschap gaat toch over objectieve feiten? Helaas niet. Zelfs de wetenschap is een persoonlijke ervaring, want de regels waar binnen de wetenschap functioneert zijn ook bedacht door mensen met een bepaalde mening. En iedereen zal de resultaten van een onderzoek interpreteren vanuit zijn eigen denkkader.

Wat kun je doen om met de stroom des levens mee te gaan? Heel eenvoudig: LEEF !
Wees neutraal ten opzichte wat er in je leven gebeurd. Heb geen oordeel, niet over jezelf, over een ander of het leven zelf. Zie wat er gaande is en stroom mee!

Lieve groet,
Daisha

P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

Gewijzigd op 27/12/2019

One Response to “Leven in een Flow”

  1. Marion

    Fijn om zo in wat moeilijker tijden te kunnen relativeren dat wat nu is morgen weer anders is en niets blijft zoals het is. Het komt altijd goed.

Reageren is niet mogelijk.