Survivaltips voor de Feestdagen

Stress, winterdip, lege portemonnee

mooiste tijd van het jaarHet lijkt wel of aan het einde van het jaar alle feestdagen zich hebben verzameld. Het begint eigenlijk al in november, de 11e van de 11e, het begin van carnaval. Dan wekenlang de spanning en de ratrace voor Sinterklaas. En dacht je dat je na 6 december rust kreeg? Nee, dan is Kerst al weer in zicht. Daarna oud en nieuw en eindelijk krijg je de tweede week van januari weer rust. Maar ja, wel met een lege portemonnee terwijl de rekeningen binnenstromen. Oef, helemaal geen rekening mee gehouden met alle inkopen voor de feestdagen.

De eerste maanden van het nieuwe jaar staat menigeen al in het begin van de maand in het rood. Stress, te weinig slapen, teveel snoepen en misschien wel drinken. Niet goed voor je gezondheid en zeker niet goed voor je relatie. De meeste ruzies in gezinnen schijnen juist met de feestdagen te zijn. Waardoor? Waarschijnlijk door de winterdip, door allerlei verwachtingen te hebben qua cadeaus of hoe het feest zou moeten zijn.

Je kunt ook alleen zijn met deze dagen. Misschien zelfs wel voor het eerst, doordat je dierbare geliefde kort geleden is overleden of dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Het kan zijn dat je nog midden in de rouwverwerking bent. Ja, dan heb je helemaal geen zin in die zogenaamde gezellige feestdagen. En toch zouden deze maanden de mooiste tijd van het jaar moeten zijn.

Eén groot feest !

Alleen zijn of je eenzaam voelen hoeft niet meer. Zou jammer zijn wanneer je jezelf dat aandoet. Aankomende dagen zijn juist om er samen iets van te maken!De feestdagen zijn voor mij zeker de mooiste van het jaar, maar ook alle andere dagen. Voor mij is het hele jaar één groot feest. Niet altijd zo geweest, hoor. Met het klimmen der jaren leer ik steeds beter om mijn leven één groot feest te laten zijn. Ik heb geleerd mijn leven te leven. Blij als een kind te zijn, onbezorgd en openstaand voor (bijna) alles.

Als kind – ook nog als jonge volwassene – was ik nogal driftig. Onterechte situaties kon ik niet mee omgaan. Oei, wat ben ik vaak boos geweest, omdat ik vond dat iemand niet correct handelde. Nu weet ik dat die persoon dat niet met opzet deed (doet). Het maakt een heel verschil wanneer je denkt: de ander bedoeld het goed, maar het komt een beetje verkeerd over. Of je denkt: hij of zij kwetst of beledigt mij.

Ruimte krijgen in doen en laten

Wanneer iemand zijn of haar belofte niet nakwam was ik diep teleurgesteld. Nu ervaar ik het als ruimte krijgen in mijn eigen doen en laten. Had ik er alles aan gedaan om het gezellig te maken met de feestdagen en kwam er dan toch een woordenwisseling, waardoor ik van slag was. Nu weet ik: het is mijn eigen reactie op de onverwachte situatie waardoor het escaleerde.

Al tientallen jaren maak ik me er geen voorstelling van hoe het zou moeten zijn, ik zie wel. Dat klinkt misschien een beetje fatalistisch, maar dat is het zeker niet. Het is juist een beetje egoïstisch. Ik wil het alle dagen van het jaar leuk en gezellig hebben. Dus pas ik me aan wat er op dat moment zich voordoet. Is dat pleasen? Jazeker, mezelf pleasen! Vind ik er echt niets aan, dan verander ik heel subtiel de situatie. En ik heb inmiddels ervaren, dat doordat het voor ieders vreugde is, iedereen daar in meegaat.

Er zijn tijden geweest dat ik alleen door het leven ging en dat kon best eenzaam aanvoelen. Vooral met de feestdagen, totdat ik zelf er op uitging. Of men kwam bij mij en zorgde ik er voor dat iedereen zich op z’n gemak c.q. thuis voelde. Of ik nodigde mezelf uit bij mensen waar ik me thuis voelde.

Ik kan het iedereen aanraden, heerlijk !

Nu, samen met Sander, is het nooit meer eenzaam. Vorige week kwam iemand voor het eerst bij ons. Ze dacht dat Sander mijn zoon was. Heel begrijpelijk, gezien het leeftijdsverschil van 31 jaar. De vrouw was ongeveer net zo oud als ik ben en toen Sander even weg was zei ze: ‘Zo jong… zou ik toch niet graag getrouwd mee willen zijn. Zo’n verschil in levenservaring en de fase van je leven waar je in bent.’ Mijn enige antwoord was: ‘Ik kan het iedereen aanraden, heerlijk!’

 

Dit heb ik ook geleerd naarmate mijn leven vorderde: het gaat niet om het omhulsel, niet om leeftijd, maar hoe je met elkaar omgaat. En dan bedoel ik echt ‘elkaar’. Dus een tweerichtingsverkeer en dat bewerkstellig je door daar zelf het initiatief in te nemen. Niet alleen in je relatie, maar in elke relatie, in elke ontmoeting met een medeziel!

Alleen of eenzaam zijn hoeft zowiezo niet

De komende feestdagen zijn we bijna alle dagen samen met onze families. Door Radio Merlijn, ook onze familie, schieten we wel eens tekort in aandacht naar de ouders, kinderen, kleinkinderen, broers en zussen toe. Dat halen we de komende weken weer helemaal in. Maar we zijn er ook voor jou als je wilt, we zenden namelijk eerste Kerstdag live uit.

Dus kom gezellig op Kerstmorgen en -avond luisteren naar Radio Merlijn via je computer www.radiomerlijn.nl En dan niet alleen luisteren, maar ook gezellig op de chat. Dan kunnen we elkaar spreken en er zijn andere chatters.

Echt een veelrichtingsverkeer! Alleen zijn of je eenzaam voelen hoeft niet meer. Zou jammer zijn wanneer je jezelf dat aandoet. Laten we er samen een fijne en gezellige Kerst van maken!

Lieve groet,
Daisha

P.s.: kijk bij de programmagids welke programma’s er zijn http://www.radiomerlijn.nl/programmagids

Mocht je niet live kunnen luisteren, dan gewoon in je eigen tijd bij Uitzending gemist!

foto: Harry Koopman

Gewijzigd op 14/08/2018

One Response to “Survivaltips voor de Feestdagen”

  1. Mariet Nijhuis

    Wat een mooie woorden. Leeftijdsverschil bestaat niet. Heb het zelf aan den lijve ondervonden.
    Hele fijne mooie lieve koesterende dagen. Liefs.

Reageren is niet mogelijk.