’t Spirituele Pad van de Vrouw

Emancipatie van de vrouw

Vrouwen zijn jarenlang onderdrukt door de man, tenminste dat lezen we in de geschiedenis. In bepaalde gevallen zal dat zeker zo zijn, maar als ik kijk naar mijn vorige generaties krijg ik toch een ander beeld. Zowel van mijn moeders als mijn vaderskant hebben de vrouwen het juist altijd voor het zeggen gehad.
Nu waren de vroegere generaties aan mijn vaderskant zelfstandige ondernemers, al eeuwenlang. Dat ging van Herenboer tot Stenenfabrikant en alles wat daar mee verwant was. Dat betekende dat de vrouwen net zo hard in het bedrijf werkzaam waren als de man. Dat bespaarde personeel, bovendien werkten de kinderen ook al vroeg mee in het bedrijf, zowel de jongens als de meisjes.

Oma van Geijn, de moeder van mijn vader kwam uit een rijke familie. Ze trouwde met een man waar ze gek op was, maar deze werd door haar ouders niet geaccepteerd. Het zou een charlatan zijn, dat bleek later ook. Wanneer ze met hem zou trouwen zou ze onterfd worden. Dus trouwde ze met hem, en ze werd onterfd.  Bij mijn Oma moest je nooit met een ‘niet-kunnen’ aankomen.

Krachtige vrouwen

Ik zou een boek kunnen schrijven over het leven van deze Oma, trouwens ook over mijn andere Oma. Beide waren het krachtige vrouwen, die niet alleen de leiding van het gezin goed in handen hadden, maar ook het financiële gebeuren bestierden. Waarbij mijn Oma van Geijn ook nog eens zelfstandig een groentezaak met aanverwante artikelen leidde. Volgens mij was ze de eerste Nederlandse cateraar.

Het is 1953 en het verhaal gaat dat op een zondag iemand bij mijn Oma aanbelde. Er stond een wanhopige vrouw voor de deur. Ze had plotseling eters gekregen, maar had niet genoeg in huis. Geen probleem voor mijn Oma, er waren nog genoeg groenten en aardappelen in de zaak. Bovendien stond een grote pan op het fornuis, waar in ze van een soepkip bouillon aan het trekken was. Ze liep naar de keuken, haalde de kip uit de bouillon, pakte deze netjes in en overhandigde de kip met de woorden: ‘Kijk eens, ik heb zelfs voorgegaarde kip voor je. Alleen nog even aanbakken en je maaltijd is helemaal compleet!’

Oma van Geijn had een vreselijke hekel aan huishoudelijk werk. In haar jeugd waren daarvoor altijd de bedienden geweest. Alhoewel ze wel moest meewerken in het bedrijf. Ze zorgde er voor dat ze altijd wel een of twee dienstmeisjes voor de huishouding had. Wanneer ze jarig was, was ze echt jarig. Ofwel de dienstmeisjes bedienden de visite en zij zat er als een koningin audiëntie te houden.
Wanneer ’s avonds de visite iets te luidruchtig werd onder het genot van een borrel, dan stond ze op zette de flessen in de kast, deed deze op slot en stak de sleutel in haar zak, om vervolgens naar bed te gaan. Dit tafereel speelde zich elk jaar weer af, hoe oud haar ‘kinderen’ – van in de veertig en vijftig – ook waren.

Oorzaak van relatieproblemen

Vandaar dat zij een aanzienlijk meer geperfectioneerd wezen is dan een man, tenminste vanuit het spirituele oogpuntEmancipatie van de vrouw was in onze familie geen item. Zoals gezegd, generaties lang hadden de vrouwen de rol van de ‘manager’ van het gezin en het financiële gebeuren. De man werkte, gaf zijn loonzakje af, kreeg vervolgens zakgeld en de rest werd verzorgd door de vrouw. Met het verschil dat bij mijn Oma van Geijn er geen loonzakje aan te pas kwam, maar de geldla van de kassa. Zij telde ’s avonds het geld, betaalde de nota’s en beheerde als een goede schatbewaarder de financiën.
Zo was het ook in het gezin waar in ik ben opgegroeid en zo gaat het bij mij al zo lang als dat ik getrouwd ben. De rollen van de vrouw én de man zijn erg duidelijk. De man zorgt er voor dat het gezin financieel (praktisch) kan bestaan, de vrouw zorgt voor de rest.

Sinds een paar weken verzorg ik een serie radioprogramma’s over de Kabbalah, erg interessant. Het gaat niet alleen over de Kabbalah inhoudelijk, maar juist hoe dit in je dagelijkse leven te integreren. En daar kom ik het antwoord tegen wat ik al heel lang zoek. Namelijk: hoe kan het dat op dit moment zoveel relaties niet goed functioneren? Sinds een paar jaar zijn er zo veelvuldig ongelukkige mensen in een relatie. Men gaat uit elkaar, maar vaker blijft men bij elkaar vanwege financiële redenen.

Op de site http://www.kabbalah.info trof ik deze tekst: ‘De rol van de man en de vrouw zijn zodanig vervaagd dat mensen in de war zijn, over wat de ideale rol voor de man en de vrouw is. Dit heeft de relaties tussen mannen en vrouwen aangetast, en het heeft ook tot gevolg gehad dat men in de war raakte over zijn eigen identiteit.’

Het wordt vervolgd met dat de wens om gelijkheid te scheppen tussen de man en vrouw geen van beide baat. Het maakt het leven onevenwichtig, disharmonisch en men wordt er zeker niet gelukkiger op. Waarom? Omdat het tegen de wetten van de natuur ingaat!

De vrouw tegengesteld aan de man

‘Wat is dus een evenwichtige manier om ons leven op te bouwen? Het is geschreven dat de vrouw geschapen is als de hulp tegen de man (dus niet van de man). Dit wil zeggen, de vrouw vervult haar rol en verschaft de benodigde hulp juist door tegengesteld (en niet gelijk!) te zijn aan de man.’

‘Een vrouw kan zich spiritueel ontwikkelen ook al is zij geen moeder of een echtgenote. Bovendien, kan zij er voor kiezen om niet te werken, indien ze voldoende bestaansmiddelen tot haar beschikking heeft. Dit betekent dat in vergelijking met een man, een vrouw redelijk zelfvoorzienend is en spiritueel kan groeien zonder veel uiterlijke voorwaarden die op mannen wel van toepassing zijn.

Vandaar dat zij een aanzienlijk meer geperfectioneerd wezen is dan een man, tenminste vanuit het spirituele oogpunt. Een man moet zichzelf overstijgen, zichzelf voortdurend ervan overtuigen dat het de moeite waard is om op het spirituele pad te blijven. Hij is veel minder gevoelig voor spirituele ontwikkeling dan een vrouw, die van nature al het spirituele nastreeft. Ze is er klaar voor om alle spirituele transformaties die haar overkomen te accepteren, te voelen en te begrijpen. Hier verlangt ze naar.’

De oorzaak is gelijkheid!

De wens: het beogen van gelijkheid tussen man en vrouw, brengt ons van ons natuurlijke pad af. De vrouw raakt daardoor haar rol kwijt, namelijk zich op een natuurlijke wijze spiritueel te doen groeien. Het verlangen van de vrouw om de man gelijke dingen te laten doen, verstoot haar van haar natuurlijke ‘troon’. De vrouw is in staat zich op te delen, de man niet – of hij moet vele vrouwelijke eigenschappen hebben.

Kinderen zijn er bij gebaat om opgevoed te worden door de van nature spirituele vrouw. Zo leren zij niet alleen de praktische kant van het leven, maar ook de gevoelskant en als het even kan ook nog het spirituele. Of het nu zonen of dochters zijn dat maakt niet uit.

Een Inwijdingsweg

‘We leven in een erg bijzondere tijd. Kinderen gaan op jonge leeftijd het huis uit. Relaties zijn niet meer zo hecht als ze vroeger waren. Vandaag verkeren vrouwen in dezelfde sociale kringen en hebben dezelfde macht als mannen en in veel gevallen, zelfs meer. Het resultaat is dat het gevoel van leegte en de pogingen om vervulling en geluk te vinden niet meer verbonden zijn aan familie noch zelfs aan het professionele leven van de vrouw.

Ook al is het nog steeds belangrijk voor een vrouw, om zich verbonden te voelen met haar man, kinderen of kleinkinderen en haar professionele leven, het is niet genoeg voor haar. Haar Ik is zodanig ontwikkeld dat het door de omheiningen van de familie, werkplek en zelfs natie heen breekt. Het wil spiritualiteit. Dit verlangen naar spirituele voldoening is gedurende de afgelopen 15 – 20 jaar groter geworden.’

Heb jij het gevoel dat het in je leven ontbreekt aan spirituele voldoening? Of wil je meer spiritualiteit in je leven? Dan kan ik je het volgende aanraden: de Opleiding Tarot Therapeut.
Tarot is van grote waarde. Het zijn niet zomaar kaarten waar je wat meedoet. Het is het leven leren, het is een zeer hoge stap in je spirituele ontwikkeling. De Opleiding Tarot Therapeut die ik bied is een Inwijdingsweg, een Inwijding in het leven zelf!

Het Leven begrijpen

De wijsheid die ik je bied is en kun je in geen enkel boek vinden. Van oudsher kan wijsheid slechts mondeling worden doorgegeven. Ja, kennis kun je in boeken vinden, maar geen wijsheid. Kennis is een opeenstapeling van feiten, van informatie. Je kunt je dat aanleren, maar het blijft in je verstand. Wijsheid zijn persoonlijke inzichten, onderlinge verbanden begrijpen, in je dagelijkse leven gebruiken en er naar handelen. Wijsheid komt vanuit de Ziel.

Wijsheid is niet in een paar zaterdagen te vatten. Vandaar dat ik de opleiding Tarot niet korter kan geven, om het eventueel goedkoper te maken. Ik heb het hele jaar nodig om je die wijsheid te laten eigen maken. Om je de onderlinge verbanden te laten zien in je relaties, in de gebeurtenissen in je leven, je missie hier op aarde, om je je LEVEN te laten begrijpen! Niet alleen je eigen leven, maar ook van de mensen om je heen. Om voor de rest van je leven te weten: waarom en hoe het zo is als het is.
En zeg nou zelf: 25 euro per dagdeel (2-3 uur) excl. BTW is zeker niet te duur. De andere kosten zijn voor verwarming, syllabus, administratie, etc.

Voor sommigen onbereikbaar

Misschien is Tarot voor sommigen onbereikbaar omdat het een overgave van je vergt. Het vergt een anders denken, een open mind. Veel mensen zitten vast in oude patronen en durven deze niet te verlaten. Immers, je weet wat je hebt, maar je weet niet wat je dan te wachten staat.

Ook deze mensen leer je via Tarot begrijpen. En hen adviezen geven hoe de niet meer werkende patronen te doorbreken. Bijvoorbeeld door hen hun drempels te laten zien en hoe ze kunnen kiezen voor een gelukkig leven. Want hoe je leven ook is, met welke desastreuze situaties je ook te maken hebt, het hoeft je niet te belemmeren om gelukkig te zijn!
Zo kun je jezelf én je medemens begeleiden naar een leven vol voldoening.

Kijk voor meer informatie over de waardevolle Opleiding Tarot Therapeut bij: http://www.wellenberg.nl/opleiding/opleiding-tarot-therapeut

Lieve groet,
Daisha

P.s.: Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl en ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.

Gewijzigd op 19/07/2017

Reageren is niet mogelijk.