Trap er niet in…
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
07/12/2017
Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
In een van mijn radioprogramma’s vertelde ik dat in het NU leven onmogelijk is. Ik kreeg daar verschillende reacties op, onder andere van Y., ze mailde: ‘Mijn beleving van het NU is dat het zeker wel kan, NU leven en genieten van alle gegeven momenten, niet bezig zijn met het verleden, en de toekomst?’
De valkuil van de woorden ‘Nu leven en genieten van alle gegeven momenten’ zit in: momenten worden niet ‘gegeven’, je leven stroomt, zo ook de momenten. Je kunt ze niet ontvangen, want ze worden je niet gegeven, ze zijn er!
Net zoals je niet gelukkig kunt wórden, je kunt alleen maar gelukkig zijn. Laat ik terugkomen op de valkuil van de gestelde woorden. Men zegt ‘Nu leven en genieten…’ Het leven bestaat echter niet uit alleen maar genieten. Merendeel van de dag zijn er dingen die gedaan moeten worden, of je er nou van geniet of niet. Merendeel van de dag leef je niet bewust, dus geniet je niet.
Men doet veel automatisch. Je gaat naar de wc om te plassen of te poepen. En soms als je je bewust bent, dan geniet je van de ontlading, maar meestal doe je het terwijl je gedachten ergens anders zijn.
Het schept verkeerde verwachtingen
De uitspraak ‘Leef in het Nu’ schept verkeerde verwachtingen. En verkeerde verwachtingen leiden tot teleurstellingen. Teleurstellingen leiden tot ontevredenheid, boosheid, moedeloosheid, energie verlies. Iedereen reageert weer anders op teleurstellingen, maar hoe je er ook op reageert het doet je niet gelukkig zijn!
Een volwassene is oud genoeg om te weten dat het leven niet alleen maar uit genieten bestaat. Voor jongeren is dat anders en soms ook voor ouderen. Wanneer er gesproken wordt over Leven in het NU dan wordt er meestal bij gezegd: Je moet genieten van de momenten die er zijn.
Maar hoeveel momenten zijn er om te genieten? Bijvoorbeeld als je in de misère zit, als je je niet lekker voelt, als je kanker hebt? Als je net een dierbare hebt verloren? Als je je weg in het leven nog moet vinden? Als je wordt gepest op school, als je niet weet hoe je met je prille seksualiteit om moet gaan? Als je niet weet hoe je moet vertellen dat je op het zelfde geslacht valt? Als je niet weet welke studierichting je moet kiezen? Als je als jonge moeder of vader niet continu geniet van je pas geboren baby? En zo kan ik nog meer vervelende situaties en ellende opnoemen, maar waarschijnlijk kun je deze zelf ook wel bedenken.
Door te roepen dat je in het Nu moet leven en daarvan moet genieten, zeg je tegen de mensen die dat even niet kunnen, dat ze het niet goed doen. Het kan zelfs zijn dat je ze een complex aanpraat. Kijk naar je eigen kinderen en/of kleinkinderen hoe ze soms worstelen om het leven te leven. Kijk in je eigen leven, hoe vaak heb je niet dat je je dag niet hebt.
Daarom doe ik een dringende oproep aan allen die roepen: ‘Je moet in het NU leven!’ Doe dat niet. Op de eerste plaats is het onmogelijk om dat te volbrengen. Dat is wetenschappelijk bewezen. Op de tweede plaats: geeft men de mens een schuldgevoel als ze niet ieder moment van de dag genieten. En soms zelfs weken, maanden, niet kunnen genieten van hun leven!
Ons brein staat het niet toe
Wetenschappelijke onderzoekers zijn het met mij eens: het is onmogelijk om in het Nu te leven. Ons brein haalt er altijd ervaringen uit het verleden bij. Onderzoeker Marc Sommer vertelt: ‘Mensen willen goede dingen in het leven en om die goede dingen te blijven krijgen, moeten ze de huidige situatie vergelijken met de beslissingen die ze in het verleden hebben gemaakt. Voor een gezond persoon is het onmogelijk om in dit moment te leven. Het is een mooie term, maar onze ervaringen zijn daarvoor te talrijk.’
Deze week kreeg ik telefoon van een hele verdrietige vrouw. Ze vertelde me dat haar vriend vorige week is gestorven, vandaag is de crematie. Ze had aan een paar mensen haar verdriet uitgesproken en kreeg daarop het antwoord: ‘Hoe kan dat nou, jullie zijn al vier jaar uit elkaar!’
Alsof een jarenlange samenleving niets meer betekent wanneer je uit elkaar gaat! Ze hadden samen nog steeds contact, niet zo frequent, maar toch…
De vrouw vertelde me dat het haar beroep was om contact te maken met overledenen. ‘Maar het voelt nu anders’, vertelde ze me. ‘Het voelt of ik er niet zuiver mee om kan gaan omdat ik zo verdrietig ben. En waarom heb ik zo’n intens verdriet?’
Liefde bindt voor eeuwig
Wanneer je met iemand hebt samengeleefd is dat meestal omdat je in eerste instantie in liefde voor elkaar kiest. Het kan zijn dat in de loop der jaren de karakters problemen met elkaar krijgen, maar de Zielen nimmer. Ik vertelde haar: ‘Wanneer je broer en zus bent, dan blijf je ook niet je hele leven samenwonen. In een enkel geval komt dat wel eens voor, maar dat is zelden. En als je broer of je zus op een gegeven moment overlijdt is er verdriet. We blijven nog altijd mens, ook al kun je contact hebben met de Ziel van de ander, je mist het zichtbare contact. Vandaar het intense verdriet.’
Leven in het NU betekent ook: leef met je intense verdriet, duik er helemaal in. Maar ook dat kunnen soms slechts minuten zijn. Omdat de fijne herinneringen daarna in je gedachten komen en je verdriet wordt weer verdreven. Het Nu, het huidige moment, duurt een attoseconde, ofwel 31-miljardste van een seconde, dus het nu is al weer voorbij voordat je het beseft. Ons brein en ons bewustzijn werken simpelweg niet snel genoeg om het NU bewust mee te maken.
Verleden, heden en toekomst
Als het Nu niet bestaat voor ons mensen, bestaat er dan wel een verleden of een toekomst? Wij mensen praten over verleden, heden en toekomst, maar alle drie bestaan niet. We zouden dan immers ergens een grens moeten kunnen trekken. Tot hier is het verleden en daarna pas begint het heden. En de toekomst dan? Ja, die begint pas na de volgende grens, na het heden.
Terwijl ik dit schrijf en jij dit leest, is het verleden, heden en de toekomst al één geheel geworden. Immers de eerste zinnen liggen in het verleden, het woord dat je nu leest, nee NU!, is het heden en nu alweer het verleden. Wanneer je verder leest ben je met de toekomst bezig. Die zinnen had je net nog niet gelezen.
Je ziet, het is onmogelijk om in het NU te leven. Het leven is één grote stroom, zonder onderbrekingen, eindeloos gaat het door. Met je gedachten kun je datgene wat jaren terug was, nu op dit moment weer helemaal beleven. En wanneer je plannen maakt ben je wellicht op dit moment met volgend jaar bezig!
In het NU leven is NIET mogelijk !
Laat je niets wijs maken dat je in het Nu moet leven, het bestaat niet. Geniet van het leven wordt er dan bij gezegd, maar wij mensen kennen emoties. Onze gedachten maken de emoties soms sterker en laten ze langer bestaan dan nodig is. Daarom kan het goed zijn om je gedachten te gebruiken om puur naar het feitelijke te kijken. Zonder gevoel, want het gevoel kan wel eens je gedachten zijn in plaats van je hart.
Nu vraag je je wellicht af terwijl je dit lees, ‘is het leven dan een grote lijdensweg?’ Of ‘is er dan geen manier om aan het lijden te ontsnappen?’. Ontsnappen aan lijden kun je misschien niet, maar je kunt wel een innerlijke vrede in jezelf voelen. Dit is geen genieten, of geluk, maar een bewustzijn dat het leven een eindeloze stroom is, en dat jij daar een belangrijk onderdeel van uitmaakt.
Het besef dat je een onderdeel bent van iets groots en oneindigs creëert een innerlijk gevoel van vrede. Dit blijft aanwezig, zelfs wanneer je verdrietig bent, of het even niet meer ziet zitten. Het is het gevoel dat Nelson Mandela op de been hield toen hij gevangen zat op Robben eiland. Een vrede die niet afhankelijk is van uiterlijke omstandigheden.
Lieve groet,
Daisha
Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
P.s.: Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel