van Depressief naar Gelukkig Zijn

Een mail van een wanhopig en bedroefd mens:

‘… ik blijf maar telkens in depressieve buien terecht komen. Ik kan dan gewoon niet genieten… Ik krijg dan regelmatig ‘adviezen’ vooral van mijn familie. Elke morgen sta ik op en denk ik: ‘weer zo’n rotdag voor de boeg’. Jarenlang was ik alcohol-verslaafd, maar ben nu een paar jaar clean. Wanneer iemand het advies geeft: ‘ga wat leuks doen, wees positief’, dan kan ik wel gillen. Wat heeft mijn leven nu voor zin? Ik heb nergens zin in en vind alles zinloos. Ik word moe van: ‘laat de ellende los, vind jezelf, geniet van het leven’. De mensen om mij heen weten het altijd beter, waardeloos. Ik kan niet op commando gelukkig zijn. Iedereen heeft een ‘rugzak’ maar de mijne is te zwaar. Ik ga vaak op bed liggen om niet te hoeven nadenken. Ik ben nu vooral super-geïrriteerd en kwaad.’

In de vijfendertig jaar (vanaf 1984) dat ik mensen emotioneel en geestelijk help om in ieder geval het leven te leven zoals ze graag zouden willen, is deze mail niet uniek. In al die jaren heb ik brieven, mails en gesprekken gehad die dezelfde essentie hadden als bovenstaande mail. En elke keer ontdek ik dat, terwijl men zegt niets te kunnen of te willen, toch de veerkracht heeft om te leven.

In bovenstaande mail zit de veerkracht in de laatste zin: ‘Ik ben nu vooral super-geïrriteerd en kwaad.’ Wanneer je het leven echt niet meer ziet zitten dan is er geen kwaadheid of geïrriteerd zijn, dan is er slechts passiviteit. Deze mailschrijfster laat ook op andere wijze haar kracht zien: ‘Jarenlang was ik alcohol-verslaafd, maar ben nu een paar jaar clean.’ Als ze haar leven echt zinloos vond, was ze in de loop der tijd weer aan de alcohol gegaan.

Jonge kinderen willen al niet meer leven

Op dit moment zijn er veel jonge kinderen (soms zelfs pas acht jaar oud) die zeggen: ‘Ik vind het leven stom, zinloos, ik wil niet meer leven.’ Wanneer iemand zoiets zegt bedoelen ze: ik wil dit leven niet meer. Het leven dat ik nu heb past niet bij mijn karakter. Of men heeft in de eerste jaren, door omstandigheden, niet de liefde ontvangen die als basis nodig is. (Zie mijn vorige blog.)

‘Hou van jezelf’, wordt vaak gemakkelijk gezegd, maar hoe doe je dat? Tijdens Satsang kunnen mensen vragen stellen, onder andere ook over dit onderwerp. En dan geeft iemand in de zaal het advies: ‘Ja, dan moet je gewoon van jezelf gaan houden’. Ik vraag dan aan die persoon, vertel me wat het recept is, hoe doe je dat? Meestal krijg ik dan geen antwoord.
Wat is nu houden van jezelf? En wat verandert er in je leven als je van jezelf houdt? Hoe weet je of laat je zien dat je van jezelf houdt? Het is voor de mens niet altijd eenvoudig om van zichzelf te houden. Men veroordeelt zichzelf, heeft kritiek op zichzelf, etc.

Houden van jezelf, doe je zo…

De eerste stap, begin met je dit bewust te zijn:

 • Ga met jezelf net zo om als dat je met anderen omgaat. Wanneer je anderen afwijst dan zal je ook jezelf afwijzen. Als je aardig bent naar anderen, doe dat op dezelfde manier ook naar jezelf.
 • Wanneer je anderen waardeert, waardeer op deze zelfde wijze jezelf.
 • Wanneer je respect hebt voor iemand, heb dan op dezelfde manier respect voor jezelf.

De eerste stap op je levenspad ‘ik hou van mezelf’ is je bewust te worden hoe je in je dagelijkse leven met anderen omgaat. En dan vooral met ‘derden’, zoals bijvoorbeeld iemand die je op straat tegenkomt. Of collega’s, vrienden, vriendinnen, de persoon achter de kassa, etc. etc. Met name iemand waar je iets van nodig hebt, of die iets voor je kan betekenen.

De tweede stap: We zijn hier op aarde gekomen om iets voor onszelf te betekenen.
Voor de één is dat zich naar een hoger bewustzijn te ontwikkelen. Voor de ander te leren genieten van het leven. Of juist diep in het leven te duiken, en daardoor geconfronteerd worden met allerlei zogenaamde tegenslagen, ofwel leerervaringen.
Weer een ander om zichzelf uit het doemdenken te ‘trekken’. Of de ‘wereld in te gaan’ (dit kan ook door allerlei cursussen etc. te volgen) om zichzelf zo breed mogelijk innerlijk te ontwikkelen.

Of dienstbaar te zijn, zichzelf niet wegcijferend, maar een zodanige sterke eigen Ik opgebouwd hebbende, dat deze wat minder aandacht nodig heeft. Een ‘doe’-mens te zijn, een ‘leer’-mens te zijn, een ‘ik doe het allemaal zelf’-mens te zijn, een ‘ik-heb-je-nodig’-mens te zijn, etc. etc. Iedereen komt weer voor iets anders. Dat is juist zo geweldig aan het menszijn, we zijn allemaal uniek en toch ook weer niet. In essentie komen we allemaal voor hetzelfde: liefde delen en de taak op ons nemen waarvoor we zijn gekomen. Maar we hebben daar allemaal onze eigen unieke weg in te bewandelen.

Contact met je innerlijke Zelf

Wanneer je de eerste stap die ik hierboven aangaf heb gedaan. En de tweede stap in jezelf hebt ontdekt, dus waarvoor je bent gekomen om voor jezelf te betekenen, kunnen we naar de volgende stappen gaan. Om van jezelf te houden is het belangrijk contact met jezelf te hebben. En hoe doe je dat?

 1. Loop eens door de ruimte waar je nu bent, of door je huis. Voel hoe je loopt, loop je op je gemak of is het wat ongemakkelijk? Ga dan door de ruimte lopen, terwijl je je voorstelt dat vreemde mensen naar je kijken. Dus eerst door de voor jou vertrouwde kamer lopen, en daarna visualiseer je dat er allemaal vreemde mensen naar je zitten te kijken. Kijk, of eigenlijk voel, of je houding verandert? Wanneer dat zo is, visualiseer dan nog een keer dat er allerlei mensen naar je kijken terwijl je loopt. Maar nu doe je je schouders naar achteren en loop je met een fiere en zelfverzekerde houding. Voel een bepaalde trots in je en voel dat het zelfs prettig is dat de mensen naar je kijken.
  Wat je ook kunt doen: stel je voor dat je naar je meest geliefde liefde loopt. Ooit ben je wel eens heftig verliefd geweest, hoop ik tenminste. Doe dan net of je naar die persoon toeloopt. Dus loop met je meest verleidelijke gang door de ruimte.

Even tussendoor: wanneer je een ruimte binnenkomt waar veel mensen zijn dan kun je het gevoel hebben dat iedereen naar je kijkt. Weet echter dat mensen alleen maar kijken naar iets dat beweegt. Iets dat in beweging is kijkt men altijd naar. Als er wasgoed buiten in de wind hangt en het wappert dan trekt dat je aandacht. Als iemand wat vertelt en die zwaait met zijn armen, dan trekt dat je aandacht. Daarom gebruiken mensen die een lezing geven vaak een pen of stok om aandacht te krijgen. Wanneer je een ruimte met mensen binnenkomt en je beseft dat ze niet naar jou kijken maar naar iets wat beweegt, dan geeft dat een totaal ander gevoel.

 1. Hoe soepeler je bekken is, hoe soepeler je met jezelf en anderen omgaat. Een soepel bekken maakt dat je losser in het leven staat. Hoe kan je je bekken losmaken? Door bijvoorbeeld op buikdansen te gaan, en als je dat te lastig vindt, ga gewoon in je huis buikdansen. Of draai elke dag zo’n tien minuten achtjes en rondjes met je heupen. Als het bekken, je heupen soepeler worden, zal je merken dat je ook wat losser in het leven komt te staan.
 1. Streel jezelf! Ik merk dat weinig mensen dat doen, het zelfs raar of overdreven vinden. Jezelf strelen is heerlijk, je huid is een groot zintuig dat aangeraakt wil worden. Jezelf strelen is tegelijkertijd jezelf accepteren te zijn zoals je bent.
  Of knuffel jezelf, sla je armen om je heen en wieg jezelf heen en weer alsof iemand anders jou aan het wiegen is. Het zijn vaak juist die kleine dingen de je helpen om jezelf te accepteren, om van jezelf te houden.
 1. Kijk minstens één keer per dag naar jezelf in de spiegel. En dan niet van: wie staat daar nou weer, ik zie een rimpel of daar een pukkel. Nee, kijk naar jezelf, kijk naar wie daar staat. Neem eens verschillende houdingen aan, fier staan, arrogant of verleidelijk. Verschillende houdingen aannemend zonder kritiek op jezelf te hebben. Trek ook eens gekke bekken en zie hoe leuk dat is.

Je eigen IK ontwikkelen

Van jezelf houden, is werken aan jezelf, iedere dag weer, zoals je wel merkt met deze oefeningen. Gelukkig zijn het eenvoudige oefeningen die voor iedereen haalbaar zijn, tenminste als je bereid bent om jezelf op te voeden naar een gelukkig en van zichzelf houdend mens.

Hoe kun je nog meer de eigen Ik ontwikkelen? Lees regelmatig mijn blogs, luister elke week naar mijn radioprogramma’s. En dan vooral naar Zielentaal, Zielsverwanten, de Zondagsdienst of de Transformatie Academie. In al die programma’s zitten waardevolle tips, adviezen, leerprocessen om je te begeleiden naar je authentieke Zelf. Ieder programma heeft iets in zich wat te maken heeft met de eigen IK-ontwikkeling.  Weet dat ieders authentieke IK Liefde is!

Wanneer je van jezelf houdt, kan je van iedereen houden.
Dan is de ander een toevoeging en geen must!

Veel succes!

Lieve groet,
Daisha

Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

Gewijzigd op 31/01/2019

Reageren is niet mogelijk.