Verlegenheid of wat anders ?

VerlegenheidHet kan zomaar toeslaan…

Terwijl ik in een grote familie ben opgegroeid, was ik altijd heel verlegen. De ouders van mijn moeder hadden achttien kinderen, van mijn vaders kant waren er negen. Daarnaast nog vele neefjes en nichtjes. Met een verjaardag waren er meestal zo’n veertig mensen op visite. Met grote feesten, zoals een trouwerij of zoveel jarig huwelijk, waren er meer dan honderd.
Door de grote familie hadden we elk jaar wel een bruiloft of partij. Van kleins af aan werden er toneelstukjes ingestudeerd en gaven we uitvoeringen op zo’n feest. Geweldig vond ik dat, zeker de voorbereidingen. Maar als ik dan het toneel op moest, kon het zomaar ineens toeslaan!

Was ik eenmaal begonnen, dan was het over. Zeker tot mijn dertigste was ik heel afwisselend wel en niet verlegen. Niet dat men het altijd kon merken, ik kon zelfs heel zelfverzekerd overkomen. Op een gegeven moment kreeg ik er zo genoeg van, dat ik ben gaan uitzoeken waarom die verlegenheid altijd weer de kans kreeg. En ontdekte dat ik hooggevoelig was/ben.

Op onderzoek

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommige mensen gevoeliger.Vanaf die tijd ging ik heel bewust met mijn verlegenheid c.q. hooggevoeligheid om. Ik onderzocht wanneer het wel en niet was en merkte dat ik eerst aan de energie van dat moment moest wennen. Niet alleen aan de omgeving, maar ook hoe ik zelf was. Het had en heeft te maken met mijn fysieke gesteldheid, met de ‘klik’ tussen mij en de ander, met het aantal mensen ofwel de verschillende energieën die er zijn. Het heeft te maken met de ruimte waar ik ben, zelfs het gebouw en de plaats waar deze staat. Het heeft met zoveel te maken dat je niet kunt stellen dat het altijd dezelfde oorzaak heeft.
Als je wel eens geprobeerd hebt om van je hooggevoeligheid af te komen, of het weg te drukken, zul je ongetwijfeld hebben gemerkt dat dit onmogelijk is. Het enige dat je kunt doen is je er bewust van zijn en er rekening mee te houden. Pas op het moment dat je het ervaart, gaan besluiten wat je er mee doet: aan toegeven of een manier vinden om er mee om te gaan.

Omgaan met hooggevoeligheid

Voor het laatste heb ik verschillende tips.

  • Wanneer je weet dat het gezelschap groot zal zijn, zorg er dan voor om als eerste ter plekke te zijn. Je hebt dan de gelegenheid om aan de energie van de ruimte te wennen. En de energie van de mensen die daarna binnenkomen komt dan ‘druppelsgewijs’ naar je toe.
  • Heb ik veel mensen een hand gegeven, dan ga ik naar het toilet om stromend water over mijn polsen te laten stromen en mijn handen ‘uit te wringen’.  Zo kan ik ‘schoon’ van energie weer de menigte ingaan.
  • Mijn handen was ik trouwens regelmatig gedurende de dag. Alles dat je met je handen aanraakt heeft een eigen energie. Wanneer je dat laat opstapelen word je of moe of geïrriteerd c.q. geprikkeld.
  • De natuur is voor mij ontzettend belangrijk. Het luisteren naar het gezang van de vogels, de prachtige kleuren die er momenteel zijn, een moment van rust.
  • Onnatuurlijke voeding, zoals de gewraakte e-nummers, brengen mij lichamelijk maar daardoor ook geestelijk uit balans. Je begrijpt dat ik daar sterk op let. Geen pakjes of kant en klare maaltijden, geen frisdranken met allerlei toevoegingen, geen suiker, hooguit twee kopjes koffie per dag, heel af en toe een glaasje honingwijn, enz. Alles dat onnatuurlijk is heeft een ernorm sterke invloed.

Wanneer je hooggevoelig bent kun je het beste er zelf achter komen wat wel of niet goed bij je valt.

Je leeft intenser

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommige mensen gevoeliger dan anderen. Intelligentie is het vermogen dat in de linkerhersenhelft zit. Gevoeligheid is een eigenschap van de rechterhersenhelft. Een zeer intelligente persoon wordt hoogbegaafd genoemd, iemand die heel gevoelig is wordt een ‘Highly Sensitive Person’ (HSP) of hooggevoelig genoemd.

Een HSP, een hooggevoelig persoon, is iemand die vele malen gevoeliger is voor indrukken en subtieler nuances waarneemt dan gemiddeld. Elk moment van de dag doen we indrukken op via onze zintuigen, horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Een HSP doet dit dus intenser dan gemiddeld. Hooggevoeligheid is een zeer positieve karaktereigenschap. Bijvoorbeeld door hooggevoeligheid kun je sneller gevaren signaleren, kleine nuanceverschillen waarnemen, intenser genieten van kunst of muziek en je voelt eerder mensen of de situatie aan.

Muziek, natuur, rust

Muziek is heel belangrijk in mijn leven, het verwoordt mijn gevoel. Via muziek laat ik zien hoe ik me voel. Via muziek bereik ik in mijn opleiding, workshops of radioprogramma’s het gevoel – de emotie – van anderen. Muziek raakt me diep van binnen, het brengt me tot rust, geeft me energie, laat me dansen, vertaalt de power die ik in me voel. Gelukkig bestaan er vele muziekgenres. Elke keer ben ik op zoek naar nieuwe muziek. Ik zou het dan ook heel fijn vinden dat wanneer je bijzondere muziek weet, dit aan me mailt. Het hoeft niet de muziek zelf te zijn, maar wel graag de naam van de artiest en van de song. Vast hartelijk bedankt!

Lieve groet,
Daisha

P.s.: Heb je het vermoeden dat je hooggevoelig bent?
Luister dan elke zondag naar het programma Zielentaal dat ik presenteer via www.radiomerlijn.nl Het begint zomers om 21.30 uur en in de herfst weer vanaf 21.00 uur te beluisteren. Bij ‘Gemist’ kun je er nog de hele week naar luisteren.

 

 

Gewijzigd op 01/01/2017

One Response to “Verlegenheid of wat anders ?”

  1. Sylvia

    Dit artikel geeft mij echt rust. Dank voor de bruikbare tips. Het ontdekken van hoog sensitief zijn is voor mij een lange zoektocht naar mijn “gebruiksaanwijzing” geweest. Nu ben ik er dankbaar voor. Wat muziektips: muziek van Paul Collier, Nocturnes van John Field, gespeeld door John O’Conor (piano) en Beautiful Healing Relaxing Music Long time Guitar and Piano nummer 8 van Pablo Arellano.

Reageren is niet mogelijk.