Voedsel voor de Ziel

Onze Ziel komt onder andere naar de aarde om gevoed te worden. Heel belangrijk, want wanneer we onze Ziel niet of niet genoeg voeden kunnen we ziek of depressief worden. Nu hebben de zoekers, de leergrage Zielen, de avonturiers, de idealisten meer Zielenvoeding nodig dan wanneer je bent gekomen om een rustig leven te leiden.

Ons lichaam kunnen we voeden met eten, drinken, bewegen, etc. Maar waar kunnen we onze Ziel mee voeden? Sowieso door spiritueel te leven. Spiritualiteit wordt door sommige mensen afgedaan als ‘zweverig en geitenwollen sokken gedoe’. In strikte betekenis wordt er het bewustzijn mee aangeduid, de menselijke Ziel.

Ons aardse bestaan als Inwijding

De Inwijding in het leven zelf ofwel ons Spirituele Pad is het meest aardse pad dat je je maar bedenken kunt. Spiritueel zijn houdt in dat je bewust leeft, dat je achter de dingen kijkt, dat je weet dat je een deel van het grote geheel bent, dat je het innerlijke, de essentie van alles kunt zien in plaats van er buiten tegen aan te kijken. Het woord spiritualiteit komt van het Latijnse spiritus, dat levensadem betekent. De adem van het leven, de adem van dit leven, van jouw leven, van jouw leven hier op aarde! Wanneer je spiritueel leeft overstijg je je egoïsme, de eigen ik!

Spiritueel leven betekent continu bewust zijn van wat er om je heen en door of in jezelf gebeurt. Telkens alert zijn, wakker zijn, de werkelijkheid zien, ervaren en accepteren. Wanneer je bewust leeft – spiritueel leeft – ben je continu met aardse zaken bezig. Het alert zijn houdt immers in dat je ziet wat er om je heen gebeurt, wat er door jou zelf wordt gedaan en wat voor een invloed dit op anderen heeft.

Elke dag is een spirituele uitdaging

Begin de dag in rust en met rust! Het begint al ’s morgens, je wordt wakker op een tijdstip dat je bewust hebt gekozen. Wanneer je de wekker zet op een tijdstip dat je moet opstaan, omdat je anders te laat komt, ben je al niet meer spiritueel bezig. Je zet de wekker op een tijdstip dat jij wilt opstaan. Je hebt dit tijdstip uitgekozen omdat er dan tijd genoeg is om alles wat er op je pad komt te ervaren.
Tijd om de dag rustig en heel bewust te beginnen. Tijd om wakker te worden, tijd om even voor jezelf te hebben. Het meest heerlijke is om de dag te beginnen als alles om je heen nog rustig is, geen haast, geen stress, even de tijd om echt wakker te worden.

Vervolgens ga je wellicht op pad, naar je werk of ergens anders naar toe. Doordat je helemaal wakker bent (en de tijd hebt) heb je aandacht voor alles en iedereen dat of die op je pad komt. Spiritueel leven, ofwel het voeden van je Ziel, is een zoektocht naar de zin van alles, naar de zin van je leven. En deze zoektocht begint meteen al ’s morgens.

Elke avond voordat ik ga slapen, doorloop ik de dag en laat ik de dag als een film aan mij voorbij gaan. Ik kijk naar wat er die dag is gebeurd en welke rol ik daarin heb gespeeld. En vraag dan aan mezelf: Waarom handelde ik zo, waarom zei ik dat? Niet dat ik daar meteen een antwoord op heb, maar door bewust het waarom te willen weten, blijft het in mijn brein. De dagen daarna of soms weken erna ontdek ik dan het waarom.

Wijsheid delen

Leer van het doorgeven. Het meeste leert men van het doorgeven van kennis. Ik ontdekte dit op mijn dertiende. Mijn ouders hadden voor mij de alfa-kant gekozen. Meer omdat dat een kortere studie was en men vroeger (in 1959) nog in de veronderstelling leefde dat als een meisje ging trouwen er toch geen loopbaan mogelijk was. Op het einde van het eerste jaar van de middelbare school bleef ik zitten. Mijn talen waren niet voldoende om naar de tweede te mogen. Omdat niemand begreep dat ik bleef zitten, mijn studieresultaten op de lagere school waren immers ontzettend goed, ging mijn moeder naar het Hoofd van de school. Wat daar gebeurde weet ik niet, maar toen mijn moeder thuiskwam zei ze: ‘Jij gaat niet meer naar die school!’

Al snel werd een andere middelbare school gevonden. Het Hoofd van mijn vroegere lagere school was daar net Directeur geworden. In het gesprek met hem kwam naar voren dat het toch wel erg jammer was dat ik niet de betakant was opgegaan. Met tranen in de ogen smeekte ik hem om dat alsnog te mogen. Hij bezweek, ik mocht zelfs naar de tweede, als ik in de grote vakantie de wiskundevakken van het eerste jaar zou inhalen. Wat heb ik mijn best gedaan in die grote vakantie! Zelfs zo goed dat, nadat ik een maand in de tweede zat, andere kinderen bijles in wiskunde gaf. Toen ontdekte ik: daar leer ik het meeste van!

Wellicht wist ik al eerder dan mijn dertiende, dat als ik ergens niet goed in was of als ik iets niet onder de knie kon krijgen, ik er ‘les’ in moest geven. Ofwel het de ander uitleggen en dan naar mijn eigen woorden luisteren. Vanaf jongs af aan speelde ik schooltje, met mijn broer en zussen, met neefjes en nichtjes, met kinderen uit de buurt, met de poppen. Als ikzelf iets niet snapte probeerde ik het de ander uit te leggen. Maar eigenlijk legde ik het mezelf uit!

Bewust leven, spiritueel leven is het meest aardse dat er bestaat! Spiritueel leven betekent de gewone alledaagse dingen doen, maar dan bewust. Je ontdekt daardoor dat karweitjes die je niet lukken ook iets positiefs in zich hebben. Je ontdekt dat je vaak niet bewust bezig bent. Je ontdekt wat de ander werkelijk bedoelt, je leert achter woorden te luisteren. Je ontdekt dat in alles een bepaalde ‘hiërarchie’ zit. Niet alleen in je omgeving, maar ook in jezelf en in de meest simpele dingen. Je ontdekt dat je het meeste leert van je problemen. Van dingen die goed zijn gegaan, leer je bijna niets, je staat stil. En stilstaan is achteruit gaan, je blijft steken op een punt zonder verder te groeien.

Dit boek is echt een must voor Spirituele zoekers!

In het boek Inwijding wordt heel goed beschreven wat een Inwijding is. Mijn eerste kennismaking met het boek INWIJDING – Priesteres in Egypte van E. Haich (in 1989) maakte veel in mij los. Het is de geestelijke autobiografie van Elisabeth Haich. Ze begint haar verhaal met haar jeugd in Hongarije, een saaie tijd waarin ze zich eenzaam en onbegrepen voelt.
Ze krijgt visioenen over haar incarnatie als dochter van een Egyptische farao. Daarover gaat het grootste deel van dit boek. Ze heeft slechts één wens: ingewijd te worden als priesteres. Door de hogepriester Ptah Hotep wordt ze dan onderwezen in de Egyptische geheime leer over wiskunde, astrologie, filosofie, kosmologie en piramidebouw.

Het is een weg van veel beproevingen. Ze ondergaat een soort karaktertraining en ten slotte wordt haar weg van zelfrealisatie bekroond met de Inwijding in een piramide. Het boek de Inwijding geeft veel informatie over het denken en leven van de oude Egyptenaren en een goed beeld van de wetten van karma en reïncarnatie. Het boek gaat in op de diepere achtergronden van het menselijk lot.

Dit boek is een must voor spiritueel geïnteresseerde mensen, een echte aanrader!
Bij www.bol.com 15,95 euro.

Ons leven als Inwijdingsweg

De Inwijding die je dagelijks kunt beleven, is dus hét voedsel voor onze Ziel. Onze Ziel streeft naar idealen, dat hoeven geen hoogstaande doelen te zijn. De één heeft het ideaal zijn of haar kinderen zo goed mogelijk op te voeden. De ander helpt de mensheid en dat kan op vele manieren. Dat kan ook een betaalde baan als hulpverlener zijn. De hulpverlener waarvan men voelt die is er helemaal voor jou en niet om een baan te hebben van 9 tot 5.
Of word je politicus met het ideaal de menselijkheid weer in ons land te krijgen. Het niet uitsluitend letten op de cijfertjes. Moet je eens beleven wat je daar in allemaal kunt meemaken, volop beproevingen en offers brengen. Maar het is als voedsel voor de Ziel!

Een Inwijding in dit aardse leven is: Je leeft je leven, heel intens en leert uit je ervaringen. Dus geen terugkijken en jezelf schamen of een schuldgevoel hebben. Doe je dat, dan blijf je steken in wat er gebeurde. Dan blijf je met de energie voortleven die er toen was. Pas wanneer je het eerste hebt laten groeien, dan kun je naar de tweede inwijding, etc.

De stappen op je Levenspad zijn:

  1. Het aardse leren: het overstijgen van je driften; kennis van je wil en macht; discipline; eigenwaarde; onafhankelijkheid leren.
  2. Contact met anderen – het overstijgen van het ik-gericht-zijn; liefde en mededogen; het leren van harmonie en evenwicht
  3. Overstijgen van het denken; oplossend gericht zijn; je intuïtie ontwikkelen; zelfvertrouwen.
  4. Overstijgen van innerlijke en uiterlijke conflicten; non-dualiteit; toewijding; dienstbaarheid
  5. Contact met je Ziel; het invoelen van anderen en jezelf; geestelijke vrijheid
  6. Het aardse verbinden met het hemelse; introvert en extravert in evenwicht
  7. Het Goddelijke in jezelf ontwikkelen; zelfbespiegeling; innerlijke wijsheid
  8. De oneindigheid inzien; relativeren
  9. Je beschikbaar stellen voor het welzijn van alles dat leeft, onvoorwaardelijke Liefde

Je ziet ons aardse leven is niet eenvoudig, wel boeiend en uitdagend. Het mooie is, je hoeft het in dit leven niet allemaal te volbrengen. Wel als je denkt: ik kom niet meer terug. Zolang er van dit rijtje nog wat te leren valt, krijg je in een volgend leven gewoon weer de kans om verder te gaan.

De programma’s die je via Radio Merlijn kunt beluisteren kunnen ook een Spiritueel Pad voor je zijn. Of de gratis opleiding Transformatie Academie die ik geef, waar op dit moment 1281 studenten aan deelnemen. Helaas kun je je hiervoor pas in augustus van komend jaar weer aanmelden. Naar Radio Merlijn kun je elke dag (gratis) luisteren, via je computer www.radiomerlijn.nl De programma’s zijn enkele dagen live en anders de hele week bij Uitzending gemist te beluisteren, allemaal gratis!

Alle programma’s zijn interessant en vooral leerzaam. De programma’s die ik verzorg zijn: Zielsverwanten, Happy News, Zondagsdienst, Zielentaal, Transformatie Academie en Meditatie. Wanneer je elke week naar een paar uitzendingen zou luisteren dan kan je leven een stuk eenvoudiger worden!

Of kom een keer naar Satsang en maak kennis met Zielsverwanten. Dit geef ik een keer in de maand op zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Satsang is een intens en uniek samenzijn met mij én met Zielsverwanten. Een bijzondere ervaring, waarbij alles mogelijk is. Stilte, rust, energie, intense liefde, verbondenheid, lachen, tranen en vooral begrip!
Elke zondag is er een interessant thema waar ik over vertel en waar je vragen over kunt stellen. Kijk voor data en thema’s bij www.wellenberg.nl

Je ziet wel: mogelijkheden genoeg om Voedsel voor de Ziel te ontvangen.

Lieve groet,
Daisha

P.s.: Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl en ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daar staat ook elke week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

 

 

 

 

 

Gewijzigd op 02/02/2020

Reageren is niet mogelijk.