Vreemdgaan kan vreemd gaan

Verliefd op een ander

Waarom gaat iemand vreemd? Kun je daarmee je relatie redden, zoals vaak wordt gedacht? Moet je het wel of niet vertellen aan je partner?
Als je verliefd wordt op een ander, is er vast iets mis in je eigen relatie, zo wordt vaak gedacht. Maar meestal is het niet je relatie waar aan iets ontbreekt, zegt psychologe Mira Kirshenbaum, maar je léven. Echter dit wordt ook gezegd: Vreemdgaan kan je relatie redden, betoogt de Amerikaanse relatie-expert Judith Brandt: het geeft spanning en toont genadeloos waar de zwakke plekken in je relatie zitten. En weer een ander zegt: De meeste mensen gaan vreemd om zélf aan hun trekken te komen, niet om hun relatie te verbeteren.

Je wilde het niet

Je gaat niets vermoedend naar een feest en daar ontmoet je iemand die je leven danig in de war brengt. Het is meteen raak tussen jullie. Je kwam met de ander in gesprek en je voelde ‘ik wil meer!’ Het feest is afgelopen en ieder gaat weer naar zijn eigen huis. Wat je voelde was iets dat je nog nooit hebt ervaren. Je neemt je voor: ik wil geen affaire, mijn relatie is goed, dus…
Toch, de dagen daarna kun je ander maar niet vergeten. Eindelijk is daar het telefoontje waar je al die dagen op wachtte. Die stem, je voelt meteen weer de liefde. En voordat je het weet, heb je een afspraak met elkaar gemaakt.

Goede voornemens

Je neemt je voor alleen naar die éne afspraak te gaan en te vertellen dat je niets verder wilt. Het pakt echter anders uit en voordat je nog iets zinnigs kunt denken, lig je met elkaar in bed.
Dan begint een episode van spanning, vertwijfeling, intense liefde, verwarring. Je wilt er mee stoppen, toch ga je weer door. Het lijkt wel een verslaving, je ontdekt dat alles wat je in je relatie miste je nu in de nieuwe relatie vindt.
Zo kan het jaren doorgaan. Jaren van angst dat je huidige relatie er achter komt, jaren van ‘stiekeme’ liefde, gestolen momenten en maar niet kunnen stoppen. Je neemt je voor: ik ga niet scheiden, dat wil ik mijn kinderen niet aandoen. De ander gaat op een gegeven moment aan je trekken, wil duidelijkheid hoe je verder wilt gaan. Maar je kunt maar niet besluiten.

Seks

Wanneer seks in de relatie ontbreekt, mis je 1/3 van jezelf én van de relatie. Seks is – op elke leeftijd – belangrijk om je geestelijk verder te ontwikkelen. Het is zeker geen puur fysiek gebeuren, zoals wel eens wordt gedacht. Het heeft met verbinding en overgave te maken. Het is een natuurlijk iets, dat in ieders leven een bijzondere rol speelt. Of dat nu wel of geen seks hebben is, het blijft een item dat veel aandacht vraagt.
Wanneer door vreemdgaan de seks wordt ingevuld, kan dat een redding van je relatie zijn. Immers er blijft nog 2/3 over dat jullie verbindt. Het vergt echter veel begrip van de partner. De partner kan zich afgewezen voelen, kan het niet accepteren.
Vraag jezelf eens af, wanneer je partner vreemd zou gaan, hoe zou jij dat ervaren? Ik hoor dan vaak: ‘Oh, maar die gaat niet vreemd hoor.’ Deze smoes is een verontschuldiging om er mee door te gaan. Niet doen, wees eerlijk naar jezelf en je partner.

Spanning, eigenwaarde, intense liefde

Vreemdgaan kan ook te maken hebben met weinig eigenwaarde. Wanneer je een lage eigenwaarde hebt, is het heerlijk om door iemand te worden bemind. Het streelt je ego, je voelt je meer man of vrouw. Doe dan liever wat met jezelf voordat je je in allerlei problemen stort.
Een volgende reden kan zijn, dat je leven niet spannend genoeg is. Je dagelijkse leven is een opeenstapeling van saaie momenten. Vreemdgaan is dan een avontuur, geeft je het gevoel weer echt te leven. De enige oplossing is dan: maak je leven spannend!

En toch kan het ook het volgende zijn: Je ontmoet iemand waarmee het zo geweldig klikt dat je er alles voor over hebt om voortaan samen verder te gaan. Dit is de persoon waar je je hele leven al op hebt gewacht. Innerlijk wist je dat de ultieme liefde bestaat en nu heb je het ervaren.

Vluchten of doorgaan?

Er kunnen meer redenen zijn om vreemd te gaan. Je denkt er over je huidige relatie te beëindigen. Een relatie beëindigen vergt moed en doorzettingsvermogen. Wanneer er een ander, een nieuwe liefde, in het spel is kan het vluchten zijn. Vluchten uit een relatie welke niet zo prettig is, is tegelijkertijd je huidige relatie geen kans geven.

Wanneer één van de partners vreemdgaat, kan het een signaal zijn dat de relatie niet goed is. Want als een relatie goed is, hebben beide partners geen behoefte om vreemd te gaan. De relatie is dan zo compleet, zo vervullend, dat het zelfs niet in je opkomt!

Als het wel gebeurt, zou je eerst kunnen kijken wat er aan jullie relatie mis is en daar aan werken. Het beëindigen van een relatie is alleen een oplossing als je er voor kiest omdat je déze relatie niet meer wilt. Kies dan voor het alleen zijn, zonder partner. Totdat het beëindigen van de huidige relatie emotioneel is verwerkt. Ervaar hoe het is om met jezelf alleen te leven. Stap je direct in een andere relatie, dan kan ook die gedoemd zijn om te mislukken. Je zult zien dat na enige tijd precies dezelfde problemen ontstaan als in je vorige relatie.

Samen zoeken naar een oplossing

Bevredigt je relatie momenteel niet meer: doe er iets aan – op wat voor manier dan ook! Want geloof me, een onbevredigende relatie is eenzamer dan alleen zijn. Neem de tijd om te kijken wat je wilt, hoe je verder wilt gaan. Kom je er niet uit? Laten we er dan samen naar kijken. Ik kan je helpen om de knelpunten in je relatie toe te lichten, zodat je het kunt oplossen.

Lieve groet,
Daisha

P.s.: Elke zaterdagavond beantwoord ik vragen van luisteraars in mijn radioprogramma Zielsverwanten. Kijk voor meer informatie hoe je je vragen kunt stellen bij www.radiomerlijn.nl

Gewijzigd op 28/08/2017

2 Responses to “Vreemdgaan kan vreemd gaan”

  1. Bernadette Nijhuis

    Ik lees mijn eigen verhaal!
    Ga ik door met mijn huidige partner? Ik heb het toch goed, mag alles , kan alles, ben vrij?! Wat zit ik nu te zeuren, ben ik egoistisch?
    Of is die ander de “ware”? Hij, waarmee ik, voor mijn gevoel, alles mee heb. De ultieme klik op alle gebieden: geest, lichaam en ziel. Hoe maak ik juiste beslissingen om niemand tekort te doen? De tijd zal het leren…..hoop ik.

  2. Nicole

    Mijn huwelijk was uitgeblust, geen aandacht meer, geen intimiteit. Relatietherapeut wilde hij niet aan meewerken. Om de kinderen wil ik niet breken. Dus minnaar genomen, veel ouder als ik. Nieuwe wereld voor me opengaan. Mijn eigen lustgevoelens ontdekt. Heeft mijn huwelijk een nieuwe boost gegeven.

Reageren is niet mogelijk.